Gevulde aardappels met salie en ansjovis – een verrassende aardappel

Een recept voor gevulde aardappels met salie en ansjovis.

Wil je wel eens wat anders dan saaie gekookte aardappels en je gasten letterlijk verrassen? Daar is dit recept ideaal voor en nog lekker ook.

Ingrediënten gevulde aardappels

Ingrediënten:Aardappels, ansjovis, salie
Ingrediënten:Aardappels, ansjovis, salie

Voor 4 personen


  • 8 grote vastkokende aardappels
  • 8 ansjovissen
  • 8 salieblaadjes
  • een appelboor

Tip: kies bij het boodschappen doen het liefst voor een lekkere aardappel die al smaak van zichzelf heeft; bijvoorbeeld de Roseval aardappel.

De gevulde aardappels maken

Verwarm de oven voor op 220°.

Schil de aardappelen niet, maar was ze zodat er geen zand meer op zit. Maak met de appelboor een gat in de aardappel. Zorg ervoor dat je niet helemaal door de aardappel heen boort. De truc is om de boorkern er zo heel mogelijk weer uit te krijgen, je hebt dat verderop in de bereiding nodig om een optimaal verrassingseffect te bewerkstelligen. Vul de aardappel met 1 ansjovis en 1 blaadje salie. Snijd van de boorkern de onderste helft af en gebruik de bovenste helft om het gat in de aardappel weer af te sluiten, het liefst met het bijpassende stukje. Zo lijkt de aardappel weer een gewone aardappel.

Boor een gat in de aardappel
Boor een gat in de aardappel
Boor niet helemaal door de aardappel
Boor niet helemaal door de aardappel
Haal de kern in zijn geheel uit de aardappel
Haal de kern in zijn geheel uit de aardappel
Snij de onderste helft van de kern
Snij de onderste helft van de kern
Vul de aardappel met een ansjovis en een salieblaadje
Vul de aardappel met een ansjovis en een salieblaadje
Sluit de aardappel af met de bovenste helft van de kern
Sluit de aardappel af met de bovenste helft van de kern

Herhaal dit voor alle aardappels.

Alle aardappels klaar voor de oven
Alle aardappels klaar voor de oven

Zijn alle aardappels gevuld, wrijf ze dan in met een beetje olijfolie en doe ze in een ovenschaal. Je dekt deze schaal af met aluminiumfolie. Zet de ovenschaal in de oven. Door met een vork in de aardappel te prikken weet je of deze bijna gaar is. Hoe lang ze precies in de oven moeten hangt af van de grootte van de aardappels, maar ik doe ze meestal een uur in de oven. Beter te lang dan te kort.

Wrijf ze in met olie en leg ze in de ovenschaal
Wrijf ze in met olie en leg ze in de ovenschaal
Dek de schaal af
Dek de schaal af
Afgedekt en klaar om in de oven te zetten
Afgedekt en klaar om in de oven te zetten
Zet de schaal in de oven
Zet de schaal in de oven
De aardappels zijn klaar
De aardappels zijn klaar

Opdienen

Leg de aardappels op de borden met de rest van je menu dat je je gasten voorzet en geniet van de verbaasde gezichten als ze deze gevulde aardappel aansnijden.

Verrassing van binnen
Verrassing van binnen

Eet u smakelijk!
Wij aten deze aardappels bij wellicht de lekkerste biefstuk met salsa verde 
Wendy & Jeroen
Gevulde aardappel

5 reacties

  1. leo van Hest zei:

    Graag maak ik gebruik van jullie recepten
    en vandaag gaan wij die aardappels eten met ansjovis en laat jullie weten van het resultaat.

    april 16, 2013
    Beantwoord
  2. leo van Hest zei:

    de aardappelen waren lekker maar met 1 uur redden wij het niet zeker 2 uur en toen waren ze gaar, wij haddeen ze in de combi oven .

    april 17, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      leuk dat je ons recept gebruikt hebt en dat het lekker was. Goede tip dat je voor dikkere aardappels 2 uur moet inruimen in de planning

      april 18, 2013
      Beantwoord
  3. Rik Postma zei:

    Als je ze dan toch bij de lekkerste biefstuk ooit serveert, kun je behalve de salie en ansjovis ook spek in de aardappel doen, dan istie helemaal af!

    december 8, 2016
    Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.