Culinaire vakantie La Palma

Waar denk je aan als iemand zegt dat-ie-op-culinaire-vakantie-gaat? Aan een fanatiekeling die helemaal uit zijn dak gaat tijdens de halfjaarlijkse restaurantweek? Een zeer verzorgde vakantie waarbij je je een “route door een land” eet? Of een kookcursus in Italië? Het is vast stuk voor stuk geweldig, maar Jeroen en ik hadden er onze eigen ideeën bij. Wij zijn een week in the middle of nowhere op een eiland waar de Spaanse keuken heerst, in een huisje-met-wijngaard-en-fruitbomen gaan wonen en koken, én fotograferen. Het ongerepte La Palma was ons decor; Tijarafe, gelegen tegen de bergwand van een oude vulkaan, ons ’thuis’.

Zelf een culinaire vakantie organiseren is heel makkelijk. Je selecteert de keuken waarin je je wilt verdiepen, zoekt het meest ideale klimaat van je voorkeur en checkt of er betaalbare huisjes zijn met uitgebreide keukenvoorzieningen. Je let op nabijgelegen dorpen en stadjes die je kunnen voorzien in een lokale markt en een supermercado. Je boekt. Je verwent jezelf met een nieuw kookboek, geheel in stijl met je vakantie. Je gaat.

Jeroen is de kookliefhebber, ik degene die graag fotografeert. La Palma zorgde voor een soort fusion cuisine, maar dan van onze hobby’s, waarmee we ook de basis vormden voor dit blog.

Hoe geef je invulling aan een culinaire vakantie als je geen cursusleider hebt? Voor ons startte de culinaire vakantie met het in één dag letterlijk lézen van het nieuwe kookboek: Het Tapas Boek, van Simone & Inés Ortega. Je ontdekt recepten die je wilt  maken en leest over producten en handigheidjes in bereiding. Je ziet hoofdlijnen van steeds terugkerende ingrediënten, zodat je weet dat je bepaalde dingen ‘ruim’ kunt gaan inkopen zonder dat je alle gerechten per dag al hoeft vast te leggen. Na een paar uur lezen en bladeren stond Jeroen op en was er De Grote Inkooplijst. Vanaf hier was het wel een kwestie van organiseren en durven. Allereerst: zoek de mercado waar ook de lokale bewoners hun boodschappen doen. In ons geval vereiste dat enige vaardigheid in U-turns en de Spaanse taal.

Al met al hebben we in één dag inkopen gedaan voor een hele week; ons ‘cursusgeld’ bedroeg nog geen 200 euro. Als je met veel aandacht, mooie ingrediënten en een goed kookboek in de keuken staat heb je geen cursusleider nodig. Haal er zelf uit wat erin zit. Wij hebben in onze vakantie bepaalde gerechten twee keer gemaakt om echt goed te oefenen. En we waren alert op presentatie, omdat mijn canon 550d altijd op de loer lag voor een mooi plaatje. Het gaat in je eigen culinaire week vooral om het kokkerellen als aangename bezigheid, plezier hebben en het genieten van je resultaten.

Onze culinaire week was misschien wel de meest relaxte vakantie ooit, voor mij. Ik, die altijd zoekt naar een rondreis van hot naar her, een taalbeleving ‘vereist’, op groepsreis gaat met een onbekend aantal onbekenden,.. ik was echt aangenaam verbaasd wat dit type vakantie met mij doet. Ontspanning door eten, door slapen, door geconcentreerd te hobbyen, door even voorrang te geven aan een klein stukje van de wereld. Een aanrader!

 

Leuk dat je onze blogpost hebt gelezen!
Kom graag nog eens terug als je inspiratie wilt opdoen voor een (mooi en) lekker recept. Als je verder naar beneden scrolt vind je al een aantal foto’s. Hier vind je een paar recepten die we in onze culinaire vakantie hebben gemaakt: Aioli, Pimientos Asados, Tonijn Tortillia, Albondigas, Mojo Rojo en Tapenade van olijven.

Groeten van Jeroen en Wendy

Onze vakantiefoto’s:

Ben jij de eerste die reageert?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.