Tabouleh

Een recept voor Libanese tabouleh ~

“Schat, moet er echt zoveel peterselie in de tabouleh. En, waarom staat er geen couscous op het boodschappenlijstje”. Zo ging ongeveer het gesprek toen ik het boodschappenlijstje had gemaakt voor tabouleh. Tabouleh is een peterseliesalade en er zit bulgur in, een beetje. En geen couscous. Vandaar dat er veel van het ene op het boodschappenlijstje staat en het andere niet. Peterselie is voor de Libanezen wat rucola voor de Italianen is. Het groeit er overvloed. En dan niet van die gekrulde die wij hebben, maar platte peterselie. Niet te verwarren met bladselderij. Maar dat is een heel ander verhaal voor een ander moment. In tabouleh gaat dus een schandalige hoeveelheid peterselie, wat munt, wat tomaat en een beetje bulgur. Een mooi bijgerecht voor een maaltijd in oosterse sferen. Bijvoorbeeld bij pilaf met kip of een Marokkaanse lamsstoofschotel uit de tajine.

Ingrediënten tabouleh

Voor een grote schaal tabouleh.

01-tabouleh-ingredienten-libische-tabouleh
01-tabouleh-ingredienten-libische-tabouleh
02-tabouleh-ingredienten
02-tabouleh-ingredienten

  • Flinke bos van 250 gram bladpeterselie (zie opm.)
  • Bosje munt van 50 gram
  • 75 gram fijngemalen bulgur (zie opm.)
  • Sap van 2 citroenen
  • 400 gram rijpe stevige tomaten
  • 6 bosuitjes
  • lekkere olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • 2 kroppen little gemsla (optioneel)

Opmerking:

  • Wij gebruiken ook wel regelmatig krulpeterselie omdat de bladpeterselie hier zo duur is.
  • Wij gebruiken ook regelmatig ongemalen bulgur als we geen fijngemalen bulgur vinden / in huis hebben. Net zo lekker.

Dowload onze boodschappenlijst tabouleh.

De tabouleh maken

Stap 1: De bulgur voorbereiden

Pak een kom en vul deze met koud water. Doe de bulgur erin en laat even staan zodat de bulgur zich kan volzuigen.

03-tabouleh-week-de-tabouleh-in-water
03-tabouleh-week-de-tabouleh-in-water

Stap 2: Alles snijden. Niet hakken!

De truc van Tabouleh is om alles te snijden. En niet te hakken. En dan toch heel fijn.

We beginnen met de munt. Maak een mooi bosje en druk deze stevig met je vingers bij elkaar tegen de snijplank en snijd er dan dunne repen van. Daarna is de peterselie aan de beurt. Omdat dit een grote bos is doe ik hem in twee delen. Weer de bos flink bij elkaar drukken en dan rustig reepjes snijden.

Snijd dan de bosuitjes in dunne ringen. Daarna zijn de tomaatjes aan de beurt om in kleine blokjes gesneden te worden.

04-tabouleh-druk-het-bosje-munt-bijelkaar
04-tabouleh-druk-het-bosje-munt-bijelkaar
05-tabouleh-druk-hem-plat-tegen-de-snijplank
05-tabouleh-druk-hem-plat-tegen-de-snijplank
06-tabouleh-snijd-dunne-repen
06-tabouleh-snijd-dunne-repen
07-tabouleh-herhaal-dit-met-de-peterselie
07-tabouleh-herhaal-dit-met-de-peterselie
08-tabouleh-doe-het-in-twee-keer
08-tabouleh-doe-het-in-twee-keer
09-tabouleh-de-gesneden-munt-en-peterselie
09-tabouleh-de-gesneden-munt-en-peterselie
10-tabouleh-snijd-de-bosui-en-de-tomaat
10-tabouleh-snijd-de-bosui-en-de-tomaat

Stap 3: De bulgur met tomaat en citroen mengen

Giet de bulgur af en doe hem in een kom. Voeg de gesneden tomaat toe. Pers de citroenen en voeg het sap toe aan de bulgur en de tomaat. Roer alles door en laat het een uurtje staan.

11-tabouleh-bulgur-afgieten
11-tabouleh-bulgur-afgieten
12-tabouleh-doe-de-tomaat-bij-de-bulgur
12-tabouleh-doe-de-tomaat-bij-de-bulgur
13-tabouleh-pers-de-citroenen
13-tabouleh-pers-de-citroenen
14-tabouleh-voeg-het-sap-bij-de-bulgur
14-tabouleh-voeg-het-sap-bij-de-bulgur
15-tabouleh-roer-alles-door-elkaar-laat-staan
15-tabouleh-roer-alles-door-elkaar-laat-staan

Stap 4: De tabouleh afmaken

Voeg pas vlak voordat je de salade gaat opdienen de peterselie, bosuitjes en munt bij je bulgur-tomaten-citroensap mengsel. Roer alles goed door elkaar zodat er een goede verdeling van alle ingrediënten ontstaat. Voeg een flinke scheut van je lekkerste olijfolie toe. Doe als laatste wat peper en zout bij de tabouleh.

16-tabouleh-voeg-de-ui-bij-het-bulgur-mengsel
16-tabouleh-voeg-de-ui-bij-het-bulgur-mengsel
17-tabouleh-voeg-de-munt-bij-het-bulgur-mengsel
17-tabouleh-voeg-de-munt-bij-het-bulgur-mengsel
18-tabouleh-voeg-de-peterselie-toe
18-tabouleh-voeg-de-peterselie-toe
19-tabouleh-roer-alles-goed-door-elkaar
19-tabouleh-roer-alles-goed-door-elkaar
20-tabouleh-voeg-olijfolie-toe
20-tabouleh-voeg-olijfolie-toe
21-tabouleh-voeg-zout-toe
21-tabouleh-voeg-zout-toe
22-tabouleh-voeg-peper-toe
22-tabouleh-voeg-peper-toe

Opdienen

Zet de schaal met tabouleh op tafel met de andere gerechten. Wij aten het bij de Marokkaanse lamstajine en een keer met pilaf en kip.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Libische tabouleh. Peterselie salade

8 reacties

  1. Louise zei:

    Ik heb van een Irakese vriendin geleerd dat je de bulgur laat wellen in de salade dus in het sap van de tomaten en zeker niet met water.

    augustus 3, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Louise, bedankt voor de tip. Dat gaan we de volgende keer doen!

      augustus 8, 2017
      Beantwoord
    • dominique zei:

      Kan dat ook met hele bulgur? En hoelang moet het dan wellen?

      januari 4, 2022
      Beantwoord
      • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
        Jeroen zei:

        Beste Dominique. Ik denk dat het ook met hele bulgur kan. Hoe lang het moet wellen weet ik dan niet. Een stuk langer iig 🙂 Dat is een kwestie van uitproberen.

        november 6, 2022
        Beantwoord
  2. Antoine zei:

    Jeroen heeft een verrassend authentiek recept voor de echte Libanese tabouleh, hulde. De bovenstaand aanghaalde Iraakse vriendin heeft een wat boertige variant op de erg verfijnde Libanese tabouleh. Gewoon Jeroens recept volgen dus.

    september 21, 2017
    Beantwoord
  3. FRIEDA zei:

    IK heb dat gegeten bij de Libanees Tarboush in Antwerpen. Zooo heerlijk. Nu ga ik dat zelf ook eens proberen te maken met jullie recept.

    oktober 18, 2021
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Succes. Laat het ons weten hoe het beviel. We zijn benieuwd.

      december 15, 2021
      Beantwoord
  4. Anne-Rose zei:

    Enorm gewaardeerd. Hoewel ik het recept als geheugensteuntje gebruikte kreeg een goeie tabouleh weer op de rails. Hartelijke dank!

    Anne-Rose

    augustus 13, 2023
    Beantwoord

Laat een antwoord achter aan Jeroen Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.