Een recept voor tiramisu zonder slagroom ~
Toen ik Wendy ontmoette had ik al snel door dat ze fan was van tiramisu. Het is misschien wel haar favoriete toetje. Door mijn mierzoete associatie met tiramisu heb ik altijd gedacht dat ik het niet lekker vond. How wrong can you be? Nadat we dit recept voor het eerst samen hebben gemaakt is tiramisu met stip in mijn top drie van favoriete toetjes beland. Hoe lekker kan een toetje zijn? Zoveel Italiaanse moeders, zoveel versies. En iedereen vindt zijn eigen versie natuurlijk het lekkerst. Ons recept is al door meerdere mensen getest en goed bevonden voor ons blog. Bij deze dus, een goddelijke recept voor niet-al-te-zoete tiramisu.
Ingrediënten tiramisu
Voor 4 tot 6 personen
- 350ml sterke koffie
- 1 onbespoten citroen
- 2 eieren
- 500 gram mascarpone
- 1 zakje vanillesuiker
- 40 gram witte basterdsuiker
- 30ml melk
- 1.5 pak lange vingers
- 0.5 pak lange vingers om te snoepen
- scheutje Grand Marnier
- 2 eetlepels cacaopoeder
- kaneel
Download onze tiramisu inkooplijst.
De tiramisu maken
Stap 1: Koffie en citroen
Zet sterke koffie, bij voorkeur espresso. Giet de koffie in een laag schaaltje of bakje zodat je later eenvoudig de lange vingers erin kunt dopen. Laat de koffie afkoelen.
Was de citroen en rasp daarna de schil van de citroen. Let op dat je niet het wit mee raspt, dat geeft een bittere smaak.
Pers de helft van de citroen uit, zet het sap even weg, dat gebruiken we later weer.
Stap 2: Eiwit en mascarpone
Scheid het eiwit en eigeel. Ik heb daarvoor ooit een mooie porseleinen eierscheider cadeau gekregen. Een handige tool voor dit klusje. Giet het eiwit in een kom. Klop het stijf met een mixer. Tijdens het mixen wordt het eiwit steeds witter en het is stijf genoeg als je luchtige mengsel niet meer ‘loopt’ als je de kom scheef houdt.
Doe de mascarpone in een kom en voeg vervolgens toe: de citroenrasp, een ruime eetlepel citroensap, de vanillesuiker en 40 gram witte basterdsuiker. Mix dit allemaal rustig door elkaar. Voeg de melk toe en mix dit er ook door.
Schep daarna de eiwitten door je mascarponemengsel tot er een mooi lobbig tot dik mengsel ontstaat.
Stap 3: Lange vingers dopen en stapelen
Zoek een schaal uit waar je makkelijk en op een logische wijze de lange vingers in kwijt kunt. Wij hebben een vierkante schaal waar precies twee rijen lange vingers naast elkaar kunnen liggen. Ideaal!
In veel ‘originele recepten’ gebruiken ze vaak marsalawijn. Bij gebrek van dat type wijn in ons assortiment gebruiken wij Grand Marnier. Ook heel lekker. Doe een grote eetlepel (of iets meer) bij de afgekoelde koffie. Doop de lange vingers in de koffie. Ik doop ze zo, dat ze net niet met de laag suiker in de koffie komen en tel vervolgens tot 5. Leg ze daarna gebroederlijk naast elkaar in de schaal. Als de eerste laag gelegd is smeer je de helft van je mascarponemengsel erover. Denk aan een laag van ongeveer 1,5 centimeter.
Nu herhaal je de procedure voor het dopen van de lange vingers tot de tweede laag ook is gelegd. Deze laag koekjes bedek je met de resterende hoeveelheid van het mascarponemengsel.
Dek de schaal af en zet deze 3 tot 4 uur in de koelkast zodat hij de tijd heeft om op te stijven. Als je meer haast hebt dan 4 uur, maak dan ruimte in je vriezer en zet de schaal hier een uurtje in, vervolg daarna het koelkastplan tot je het gerecht gaat serveren. De cacao en kaneel strooi je er overigens pas vlak voor het opdienen overheen.
Opdienen
Haal de schaal uit de koelkast en strooi er met behulp van een zeef de cacao overheen. Strooi daarna een beetje kaneel over de cacao. Het is leuk dat de kaneel een mooi kleuraccent geeft op je tiramisu. Snij eerst de stukken voor. Schep daarna mooie stukken op borden en dien ze op. Smullen maar!
Buon appetito!
Tiramisu is een perfect nagerecht bij lasagne.
Wendy & Jeroen
Veel gestelde vragen over tiramisu recepten
Tiramisu zonder alcohol
Ben je zwanger, maak je tiramisu voor kinderen of drink je liever geen alcohol? Vervang dan de Gran Marnier door hazelnootsiroop. Je kunt bijvoorbeeld deze siroop gebruiken.
Tiramisu zonder ei
In tiramisu zitten rauwe eieren verwerkt. Het eiwit van de eieren gebruik je in de tiramisu om hem op te stijven. Wil je een tiramisu maken zonder eiwit, dan moet je iets anders verzinnen om hem stevig te maken. We denken dat dat kan door eerst hangop te maken van yoghurt. Gebruik bij voorkeur een romige yoghurt. Yoghurt is van zichzelf natuurlijk een beetje zuur, dus je zult wat extra suiker moeten toevoegen om dat te compenseren. Als je de hangop door de mascarpone roert krijg je ook een stevige substantie. Voeg dan geen melk toe.
Tiramisu zwanger
Maak je tiramisu voor een zwangere vrouw? Dan moet je goed opletten. In tiramisu zitten namelijk en rauwe eieren en alcohol. Dat kan dus niet voor een vrouw in haar zwangerschap. Dus is het zaak om de tiramisu te maken zonder ei en zonder alcohol zoals we hierboven hebben beschreven. Je kunt ook gebruik maken van gepasteuriseerd eiwit in je tiramisu. De salmonella bacterieën die in rauw ei zitten kunnen niet tegen pasteuriseren. Daarom is het veilig om dat te gebruiken als je tiramisu klaarmaakt voor zwangere vrouwen. Je kunt gepasteuriseerd eiwit kopen bij een groothandel.
Tiramisu zonder amaretto
In het originele tiramisu recept zit geen amaratto zoals veel mensen denken maar Marsala wijn.
Het originele tiramisu recept
In het originele tiramisu recept zitten de volgende ingrediënten: Galbani mascarpone, Savoiardi koekjes (in ons land bekend als ‘lange vingers’), ei, suiker, espresso, marsala wijn en cacaopoeder. Dus geen slagroom en geen amaretto, zoals veel mensen denken.
Tiramisu zonder koffie
We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar stel dat je de tiramisu zonder koffie wilt maken vervang de koffie dan door chocolademelk. Ideaal voor kinderen. Denk eraan dat je dan ook de alcohol en de rauwe eieren weg laat.
Tiramisu met aarbeien
Wil je de tiramisu extra feestelijk of zomers maken? Voeg dan aardbeien toe aan je tiramisu. Snijd ze doormidden en leg ze op de cacaopoeder. Smullen maar.
Andere alternatieven voor marsala wijn
In het klassieke tiramisu gaat marsala. Een Italiaanse dessertwijn. Stel dat je dat niet in huis hebt, welke alternatieven kun je dan gebruiken? Wij hebben in dit recept Gran Marnier gebruikt. Maar je kunt bijvoorbeeld ook Amaretto gebruiken.
Wederom bedankt voor de inspiratie!
In het kader van extra smaak en ‘zero waste’ kan je evt. de ei dooiers romig kloppen met de suiker en dat aan de mascarpone toevoegen. Ik ben gister voor een ‘zwangere vrouw vriendelijke’ variant gegaan met slagroom ipv ei en hazelnoot siroop ipv Grand Marnier. Niet het zelfde, maar nog steeds erg lekker.
Dit desert voor ons Beekdal walking dinner gemaakt. Voor 20 personen.
Iedereen was zeer positief. Het was heerlijk.
Ik maak dit recept nu al voor het derde jaar op rij, en hier thuis is het favoriet! Heel erg bedankt voor het recept, en natuurlijk fijne feestdagen!
Hoi Susan. Dat is leuk om te horen! We voelen ons vereerd en wij het zelf ook vanavond. Geniet ervan.
Heel interessante variant van tiramisu ga het ook maken ik kook elke week voor mijn Buuren dit lijkt me een lekker toetje hopelijk worden ze niet dronken
Helaas teveel lange vingers gesnoept dus we kwamen er een paar tekort. Opgelost door café noir koekjes te gebruiken. Is ook lekker!