Een recept voor citroen-kip uit de oven.
Update januari 2013: Met dit recept doen we mee aan het foodblog event van januari 2013 met deze maand als host ‘Uit de keuken van Levine‘.
Een paar jaar geleden heb ik bij de Smalle Haven in Eindhoven de lekkerste kip uit de oven gegeten; sappig, smaakvol en bijzonder lekker. Sindsdien startte een zoektocht naar hét recept dat deze kipbereiding zou evenaren. Veel uitgeprobeerd maar geen enkele leek er echt op. Gelukkig leer je veel over kip-uit-de-oven-maken als je steeds weer op onderzoek uit gaat. Dus daar heb ik mijn voordeel meegedaan door zelf een recept te ontwikkelen. Zie hier het resultaat: Jeroen’s kip uit de oven.
Wat deze kip zo lekker maakt is dat de kruiden die tussen de huid en de kip worden gestopt goed in het vlees trekken. Van binnenuit zorgt het sap van de citroen ervoor dat het vlees lekker mals blijft. Het beste resultaat krijg je als je de kip langzaam laat garen, dus je moet wel even geduld hebben. Bij ons staat de kip ongeveer in de oven.
Ingrediënten kip uit de oven
Voor 4 personen als hoofdgerecht.
- Een hele kip. De Blauwhoender van Poelier Ammerlaan in Den Haag is een absolute aanrader en bovendien een echt Hollands streekproduct.
- Een citroen
- 3 takjes rozemarijn
- 4 takjes tijm
- peper en zout
- 4 teentjes knoflook
- Een kerntemperatuurmeter
Download onze Jeroen’s kip uit de oven inkooplijst
De kip uit de oven maken
Stap 1: Voorbereiding
Zet de oven op 100 graden zodat hij alvast kan voorverwarmen.
Ris van de tijm- en rozemarijntakjes de blaadjes af en zorg dat je die van de rozemarijn nog even fijn snijdt. Hussel de kruiden met het peper en zout door elkaar. Snij de knoflook fijn.
Stap 2: De kip vullen
Leg de kip op een snijplank en snij het touw waarmee de poten zijn vastgebonden los en wrijf de binnenkant van de kip (de buikholte) in met zout.
Nu volgt er een bijzonder klusje dat enige voorzichtigheid vraagt: til het vel van de kip voorzichtig een stukje op. Het doel is dat de huid loskomt van het vlees. Dit doe je door met je vingers steeds meer ruimte te maken zónder dat de huid scheurt. Het vel van de kip zit in het midden vast met een vliesje dat je voorzichtig kunt doorsnijden of knippen. Een belangrijk argument om scheurtjes te voorkomen is dat dan de waardevolle sappen in de oven niet uit de kip druppen of verdampen. Je poging tot overheerlijke kip maken mislukt als het vlees uitdroogt. Met je vingers maak je steeds meer vel los totdat je helemaal tot het einde van de kip kunt komen. Op deze manier ontstaat er ruimte voor de kruiden.
Verspreid de fijngesneden kruiden tussen vel en vlees. Houd wat kruiden over voor de poten. Als je dit hebt gedaan zorg je ervoor dat het vel de kip weer bedekt. Maak hierna een snede aan de zijkant van de poten en stop hier ook wat kruiden in.
Prik met een vork rondom gaten in de citroen. Vul de binnenkant van de kip met de citroen en bind de poten dicht. Smeer de buitenkant in met een beetje olijfolie voor een lekker krokant vel.
Stap 3: De kip mag in de oven
Steek de pin van de kerntemperatuurmeter aan de binnenkant van de poot van de kip. Zorg dat de kerntemperatuurmeter in het dikste stuk vlees zit, dan weet je zeker dat de hele kip gaar is als je de beoogde temperatuur hebt gehaald. De kerntemperatuur voor kip uit de oven is 75 graden. Het is belangrijk dat de kip helemaal gaar is. Als je niet zeker bent of je in het dikste stuk hebt geprikt geef je de kip nog een paar graden extra of prik je in de andere poot voor een 2e meting.
Hier staat de oven meestal op 90 of 100 graden, hoe langzamer de kip gaart hoe lekkerder. Heb je minder tijd dan kun je de temperatuur hoger zetten, bijvoorbeeld op 120 graden.
Voor een lekker krokant velletje kun je de laatste 10-15 min de oven op 180 graden zetten.
Opdienen
Als de thermometer 75 graden aanwijst is de kip klaar en mag hij uit de oven. Je kunt de kip in de keuken aansnijden, maar het is natuurlijk spectaculairder om dat aan tafel te doen.
Eet u smakelijk!
Wij aten het met ‘zelfgemaakte appelmoes‘ en als dessert namen wij ‘De koningin der toetjes‘
Wendy en Jeroen
Een erg lekker recept. Het lijkt veel werk, maar valt reuze mee. Je kan het helemaal voorbereiden voordat je gasten er zijn. Je zet het in de oven en kunt je richten op anderen. Heerlijk!
Wij aten het met gebakken aardappeltjes, linzen en een wortel – rozijnen salade.
ga het vandaag proberen
Leuk. Laat je weten hoe het was? Wij zijn benieuwd.
Ingrediënten zijn binnen en het feest kan beginnen!
Lijkt me erg lekker.
Heb alleen geen kerntemperatuurmeter. Ook wat minder tijd voor de bereiding. Maar ga het wel proberen!
Succes. We zijn benieuwd naar het resultaat. Kerntemperatuurmeters zijn bij de ikea te koop voor weinig. Erg handig voor grote stukken vlees uit de oven.
Ik ga de kip vandaag maken… Alleen zijn wij niet zo gek op knoflook.. Maar de Kip zal ook overheerlijk smaken zonder knoflook. Dank je wel voor het recept
Geniet ervan. Zonder knoflook blijven er genoeg andere smaken over voor een lekkere kip.
Weet u wel hoe ontzettend gezond knoflook is voor de mens , je zou het dagelijks moeten gebruiken
Altijd lekker! Extra tip: de kip elk half uur bedruipen met z’n eigen vocht/vet. Kip even uit de oven schuiven, met een lepel het vocht uit de schaal over de kip gieten en weer terug in de oven.
Ook kan het lekker zijn de kip van buiten (dus het vel) even te bestrooien met zout/peper/rozemarijn. Gewoon uit een potje: in een vijzel doen, fijnmalen en de kip van buiten mee bestrooien. Zo heeft het velletje die échte Franse smaak!
Hoi Marius. Bedankt voor je reactie. Goede tip geef je. Ga ik de volgende keer proberen. Jeroen & Wendy
Ik ga vandaag dit recept proberen. Ik ben nu heel benieuwd hoe het resultaat gaat worden met langzaam garen. Vraagje: is de kerntempratuur van 70º niet te laag voor kip?
Beste Tamara Koster,
Het klopt dat het aan de lage kant is. Wij controleren ook altijd heel goed of de kip gaar is. Wellicht is het ook afhankelijk van de grootte van de kip, de plek waar de thermometer wordt geplaatst en persoonlijke voorkeur. Als je je er prettiger bij voelt, kies dan voor een kerntemperatuur van 75 graden. Dit zal ook nog steeds een mals resultaat geven.
Als je veel gasten krijgt en dus meer kippen tegelijkertijd in de oven wil garen, kun je dan dezelfde oventemperatuur aanhouden? Ik heb nooit een kip in de oven gegaard op 100 graden. Ik denk dat ik dan voor 120 graden ga. Ik ben heel benieuwd. Hoe lang zouden 2 kippen dan nodig hebben? Ik heb niet zo’n thermometer en ik ben altijd bang voor kip die niet goed gaar is i.v.m. de kinderen.
Hoi Marjon, hoelang de kip echt nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren zoals het gewicht van de kip (hoe meer kilo hoe langer) en hoe warm je oven echt wordt als hij op 100 of 120 graden staat. Twee kippen garen duurt niet heel veel langer dan een kip garen. Het neemt iets langer in beslag omdat de oven twee koude kippen op temperatuur moet brengen. Maar het neemt minder extra tijd in beslag als een 2x zo grote kip. De gaartijd is helemaal afhankelijk van de grote van de kip, dus daarom kunnen we niet precies zeggen hoeveel tijd het kost. De kernthermometer komt hier goed bij van pas. Deze kun je al voor ongeveer 5 euro bij de Ikea kopen. Een aanrader!
Gisteren gemaakt. Commentaar van nietsvermoedende, altijd kritische puberdochter: “hee! Wat lekker. Tenminste niet zo droog!” 😉
Was heerlijk. Zelfs zonder kernfemperaruurmeter, op de gok.
En volgens mij zijn wij straatgenoten. Geen idee wie je precies bent, maar ik ken jouw naam van Thuisafgehaald. En Poelier Ammerlaan is hier wel heel vlakbij:-).
Groet dus, vanaf no 52/B
Hoi Brigitte, wat een fijn commentaar. Daar worden we blij van. Groeten terug van nummer 201. Wendy & Jeroen
Ik ga deze kip maandag maken ! Ik woon in Wenen en ben benieuwd wat mijn Oostenrijkse vrienden hier gaan zeggen 😉
Hallo Jeroen & Wendy,
Ik lees nergens hoe lang de kip eigenlijk in de oven staat. Kan je daar een indicatie van geven? Ik heb nog nooit met een kerntemperatuur meter gewerkt. Blijft deze de hele tijd in de kip zitten of moet je af en toe prikken?
Ik zou de kip graag met kerst klaarmaken?
Alvast bedankt voor je reactie.
Hoi Ans, hoelang de kip in de oven moet is afhankelijk van de grootte van de kip. Bij ons gaat hij ongeveer 4 uur in de oven op een lage temperatuur. De kerntemperatuurmeter blijft gewoon de hele tijd in het dikste deel van de kip. Dan kun je steeds zien hoe warm de kip is. Eetsmakelijk morgen. Wendy en Jeroen
Hallo, ben een hobbykok die graag met de kippen stoeit in de oven.
Heb de de kip nu een nachtje in zout water gezet om een nog smakelijker eindresultaat te krijgen. Morgenvroeg gaan we ervoor en hopen dat jouw recept de handjes op elkaar krijgt hier aan tafel. Fijne feestdagen!
kan het ook met kipfilet? wij houden niet zo van hele kip 😉
Hoi Mirrel. Even denken….wat je kan doen is een kipfilet vullen door hem overlangs opensnijden (dat gaat beter met een dikke filet) en hem dan te vullen met een plakje citroen, tijm en rozemarijn.
Wat een heerlijk lekker recept…. en zo makkelijk om te maken. Ik gebruikte een redelijk kleine kip. Zette hem in de oven en ging op stap. 4u later was ik terug en de kip was klaar. Handig toch.
Hoi Tania. 🙂 dat is leuk om te horen. Jeroen
Hoi Jeroen ik heb de ingrediënten met boter gemengd was heerlijk
mvg kookliefhebster Lenie kijk maar naar me mail adres
Hallo Jeroen & Wendy,
Mijn complimenten voor jullie heerlijke recepten, vooral voor de duidelijke beschrijving en foto’s.
Voor de “mee-eters” komende feestdagen serveer ik jullie Ital. runderrollade en voor m’n kleine princesjes kip uit de oven.
Ik twijfel er niet aan dat het me niet lukt omdat jullie alles goed beschreven hebben, bedankt !!!
Fijne feestdagen…
Met vriendelijke groet , Rich.
Hoi Richard. Wat leuk om te horen, een mooi compliment maakt ons dag weer een stukje mooier. Eet smakelijk! Wendy & Jeroen
Tips voor het kruiden onder het vel:
Gebruik een lepel om het vel los te maken. De ronde kant naar boven houden.
Ook hoef het vlies op de borst niet los te snijden, gewoon twee kanten vullen. En tot slot,; maak ook het vel aan de achterkant los, je kan dan bij de poten komen en die vullen met kruiden, zonder dat je het vel hoeft in te snijden.
Hoi Wil, bedankt voor de tip. Dat klinkt inderdaad beter om niet in de poten te snijden. Dat ga ik de volgende keer proberen.
Lekker recept! Heb ook verse salie en oregano gebruikt. Vooral het garen op lage temperatuur interesseert mij. Er zit een wereld van verschil tussen 2 uur en 4 uur. Heerlijk gaar, goed op smaak, tender en zeker niet droog. Zo’n kerntemperatuurmeter is bij een dergelijk lange garingstijd en 100 graden niet eens nodig denk ik.
Nee. Ik denk dat je gelijk hebt. 4 uur op 100 graden is genoeg. Maar wil toch altijd zeker zijn dat hij gaar is. Soms duurt een grote kip of een biologische kip langer. Fijn dat het bevalt.
Heerlijk recept, gisteren gegeten. De kip was erg mals en smakelijk.
Nog een idee; hele dunne schijfjes citroen onder het vel doen, nadat je de kruiden hebt ingewreven. Ga ik in ieder geval de volgende keer proberen.
Hoi Ingrid. Wat een goed idee. Ga ik de volgende keer uitproberen. Jeroen
Geprobeerd, dunne schijfjes citroen onder het vel. Een zwartpootkip gebruikt, oa te koop bij ah xl en Sligro, is een heerlijke scharrelkip. Ipv rozemarijn, verse dragon gebruikt. Aanrader!
Ik heb een landhoen van sameneenkipkopen.nl gebruikt voor dit recept, een mooie zware biologische kip van ongeveer 1,8 kg zwaar. inderdaad een goddelijk recept met een goddelijke kip. echt een aanrader.
Hoi Henk. Bedankt voor je reactie. Blij dat het goed is gelukt. groet
Jeroen
Prachtige, grote Bresse kip volgens dit recept gemaakt. 4 uur op 90 graden, kern 75graden. Nog even nabraden op 200 graden.Zag er prachtig uit, smaakte naar niets helaas. Vlees niet mals en huid was taai als leer. Dit nooit meer.
Wat jammer dat het niet is gelukt om de kip zo lekker te krijgen als in het recept. Ben heel nieuwsgierig naar wat je dan anders hebt gedaan dan wij.
Wat jammer dat het niet is gelukt. Ben benieuwd wat je anders hebt gedaan dan wij.
Maar wat te doen als de kip klaar is/ niet alle eters komen dezelfde tijd eten. `Hoe houd je de kip als hij klaar is nog goeie kwaliteit /h
De oven terugdraaien naar 60 graden, even alle warmte eruit laten. Dan kun je de kip nog een lange tijd warm houden zonder dat hij uitdroogt
Ik ga morgen dit recept uitproberen met een eend. Ik vervang de citroen door sinaasappel met kruidnagels. Ik geef de eend 8 a 9 uur op 100 graden Celsius in mijn hete luchtoven, afgedekt met aluminiumfolie. De eend weegt 3,2 kg en het is voor mij de eerste eend die ik zelf bereid.
Ga het vanmiddag proberen met een verse biologische kip hier uit de buurt. Ben benieuwd. Heb een Aga en begin in de kook oven en voor het kostje in de bakoven de laatste 10 minuten.
Heb hem nu gekruid , ga hem morgen braaien .
Je hoort hoe het gegaan is
Het is en blijft al jaren mijn lievelingsrecept voor kip. Nu voor het eerst met bouten proberen, ga er vanuit dat ook dit heerlijk wordt. Bedankt dat ik ooit dit recept heb gelezen en nu nog steeds een aantal keer per jaar heerlijk klaar maak!
Hoi Robin, dat horen we graag 🙂 wat een eer dat je ons recept meerdere keren per jaar maakt.