Kip in zoutkorst. Een waarlijk malse kip

Een recept voor kip in zoutkorst uit de oven.
Bij het bladeren door kookboeken of speuren op het web kom ik soms een bepaalde techniek of bereidingswijze tegen en ik vraag me dan af wat het effect daarvan is op het recept. Zo ook met bereidingen van vis of kip in zout. Er zit dan niets anders op om het zelf uit te proberen, toch? Maar waar haal je een paar kilo zout vandaan om een hele kip in te pakken. Op een willekeurige zaterdag in Frankrijk viel bij het boodschappen doen in een supermarché mijn oog op een 10kg zak zeezout. Niet veel later was ik voor een paar euro’s eigenaar van die zak. Terug in Nederland snel een blauwhoender scoren bij de poelier om de hoek en aan de slag.

Dit recept zou je kunnen zien als een upgrade of expert-versie van het recept dat ik eerder publiceerde: Jeroen’s kip uit de oven met citroen, knoflook en kruiden.

Ingrediënten kip in zoutkorst

Voor 4 personen als hoofdgerecht

Ingrediënten kip in zout uit de oven
Ingrediënten kip in zout uit de oven

 • Hele kip van 1,5 kg. Wij kiezen de blauwhoender.
 • 1 citroen
 • 3 takjes rozemarijn
 • 4 takjes tijm
 • 4 teentjes knoflook
 • 4 kg zeezout

Download onze inkooplijst kip in zout.

De kip in zoutkorst maken

Zet de oven op 230 graden zodat hij alvast kan voorverwarmen.

Volg eerst stap 1 en stap 2 van het recept voor Jeroen’s citroen kip uit de oven, na afronden van stap 2 keer je terug naar dit recept voor de overige stappen.

Stap 3: De kip inpakken met zout

Leg aluminiumfolie in de ovenschaal en strooi een laag zout over de bodem. Maak het zout een beetje vochtig met water zodat er een meer egale laag ontstaat.

Giet ongeveer de rest (of zoveel als in je schaal past) van het zout in een schaal en giet er wat water bij. Het zout moet vochtig zijn, maar niet oplossen in het water. Als het zout vochtig is vormt het bij opdrogen een harde korst die geen vocht meer doorlaat, precies het effect dat we willen bereiken. Alle vocht van de kip moet in de kip blijven.

Leg de kip in de ovenschaal op de laag zout. Schep met je hand het natte zout over de kip en druk dit aan. Schep een tweede hand zout over de kip zodat dit aansluit bij je eerste hand. Druk het stevig aan. Herhaal dit proces tot de hele kip is ingepakt. Er mag nergens een gaatje overblijven, dan ontstaat er namelijk een ‘schoorsteen’ waardoor het vocht alsnog kan ontsnappen.

Zet een ovenschaal klaar met aluminiumfolie
Zet een ovenschaal klaar met aluminiumfolie
Doe een laag zout in de schaal
Doe een laag zout in de schaal
Doe het zout in een schaal en maak het vochtig
Doe het zout in een schaal en maak het vochtig
Schep de eerste hand zout op de kip
Schep de eerste hand zout op de kip
Bedek de kip met zout
Bedek de kip met zout
Er mag geen gaatje overblijven
Er mag geen gaatje overblijven

Stap 4: Zet de kip in de oven

Zet de schaal met je zout-kip in de oven. Stel de timer in op 1 uur en 30 minuten en gebruik die tijd om de rest van je maaltijd klaar te maken.

Zet de kip in de oven
Zet de kip in de oven

Stap 5: De kip uitkleden

Haal de kip na 1,5 uur uit de oven en laat hem wat afkoelen. Door de zoutkorst blijft de kip best lang op temperatuur, je kunt hem zo een half uur laten staan. Natuurlijk kun je hem, als de buitenkant van de zoutkorst een beetje is afgekoeld direct openen.

Pak een deegroller (of ander iets zwaarder voorwerp) en geef een tik op de bovenkant van de korst. Meestal is één goede tik genoeg om hem open te laten barsten. Haal de grote stukken zout eraf. Haal de citroen uit de kip en veeg het losse zout met een keukenkwast van de kip af.

Bewaar het zout, deze kun je later hergebruiken of gebruiken voor het zouten van je aardappelen of bouillon voor extra veel smaak.

…om een of andere reden hebben we van dit onderdeel geen foto’s meer gemaakt. Waarschijnlijk hadden we teveel zin om deze overheerlijke kip te verorberen. De foto’s van deze stappen gaan we nog een keer maken…

Opdienen

Leg de kip op een schaal en dien hem op. Snij mooie stukken af voor je tafelgenoten en geniet. Het effect van de zoutkorst op de kip is waanzinnig. Nog nooit zo’n malse kip uit de oven gegeten.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

9 reacties

 1. Vanavond een maiskip op deze manier gemaakt, het resultaat was een heerlijke sappige kip!

  januari 18, 2015
  Beantwoord
  • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
   Jeroen zei:

   Bedankt voor je reactie. Fijn dat het gelukt was.

   januari 23, 2015
   Beantwoord
 2. Sam zei:

  Hij staat in de oven! Ik had helaas geen citroen dus ik heb er een stuk grapefruit (en ook wel wat citroensap daarbij) in geduwd. Hopelijk smaakt dit ook! Ik heb helaas geen temperatuurmeter, maar hopelijk is 4 uur op 100 graden voldoende.

  december 22, 2015
  Beantwoord
  • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
   Jeroen zei:

   Hi Sam, klinkt goed. Ben benieuwd wat je ervan vind. 4 uur zou genoeg moet zijn, alhoewel dat natuurlijk ook afhangt van de grootte van de kip. Is hij meer dan 4 kg dan zou ik er nog een half uur / uur bij doen. Eet smakelijk

   december 22, 2015
   Beantwoord
 3. Sam zei:

  Het is ook niet precies een grapefruit, maar een ‘sweetie’ uit Israel. We gaan het zien!

  december 22, 2015
  Beantwoord
 4. Anneke Tromp zei:

  Beste Jeroen en Wendy,

  Deze kip maak ik sinds een jaar of 15, uit het boek van Paul Bocuse zelf, maar altijd in een gietijzeren pan met deksel. Het zout hoeft dan niet te worden natgemaakt. Ook al wordt de kip in zilverpapier gepakt (van boven toevouwen). De ovenduur wordt dan 5 kwartier. Je kunt de kip zelfs zonder enige toevoeging van kruiden of peper maken en dan nog is ze verrassend mals, goed van smaak en niet te zout!
  Het stuk hakken van de kip een mooi spektakel voor je gasten.

  Kennen jullie ook zalmforel uit de afwasmachine? Ook zo’n gouwe ouwe.

  februari 17, 2017
  Beantwoord
  • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
   Jeroen zei:

   Hoi Anneke. nee, de zalmforel uit de afwasmachine kennen we niet. Benieuwd!

   februari 17, 2017
   Beantwoord
 5. Arie zei:

  Hallo Jeroen en Wendy,
  Ik maak al sinds begin jaren ’80 “Kip in ’t Zout” En dan geen zeezout maar Jozozout!!
  De smaak van jodium is verrukkelijk.
  Het is een zeer oud recept dat ergens begon in India, heel lang geleden. Wat je moet beseffen is dat kippenvlees (zonder vel!!) geen , ik herhaal, geen zout opneemt! Dus wees gerust. ook al doe je geen kruiden in de kip, dan nog heeft “Kip in ’t Zout” ,na ca. 1,5 uur op 120 graden, een goddelijke smaak.
  Ik gebruik een hoge, zwarte braadpan. Beleg alu-folie helemaal op de bodem en langs de zijwanden omhoog met nog extra folie om straks helemaal dicht te vouwen. Zorg dat je 3 kilo Jozozout in huis hebt. Strooi nu een dikke laag (2/3 cm) op de bodem van de pan en leg de kip, met of zonder kruiden naar keus, op haar buik in het zout. Vul nu rondom op met Jozozout en bedek de rug van de kip met de rest van het zout. Zodanig dat je geen kip meer ziet. Vouw de alufolie helemaal dicht en leg het deksel op de pan. Zet in de voorverwarmde oven.
  Het openen en opdienen kan een hele operatie zijn maar heeft ook meteen haar charmes: je gasten zien hoe het is gemaakt. Ik zet altijd twee kommen water op tafel zodat ieder de handen kan afspoelen. Het zout hoeft niet nat gemaakt te worden. Als je maar zorgt dat de hele kip goed ingepakt is.
  Eet smakelijk.

  februari 28, 2022
  Beantwoord
  • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
   Jeroen zei:

   wauw, dat is ook een spectaculaire manier. Dank voor het delen.

   november 6, 2022
   Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.