Recept voor een Marokkaanse lamstajine ~
Ik heb het geluk deel uit te maken van een zeer culinair verantwoord HR team. En ieder kwartaal hebben we een briljant excuus om daar van te profiteren: de Qsessie. Oftewel de kwartaalsessie. Iedere drie maanden stappen we even letterlijk uit ons werk. We verzamelen op een doordeweekse middag bij iemand thuis. Even afstand nemen. We bespreken hoe het gaat met onze doelen, met elkaar en vaak leren we elkaar ook wéér iets beter kennen. Een heel programma. Zodra de vijf in de klok zit wordt de Qsessie verrijkt met hapjes, wijntjes, biertjes. Langzaamaan gaat het over in een voortreffelijk etentje. Ik herinner me de allerlekkerste en goedgevulde worteltaart – als begeleiding bij de thee en koffie – een avond met traditionele Hongaarse gerechten (Marleen), een Indiaase avond (na een kokkerelvakantie in India van Steven), een zelf-sushi-maken-festijn (Anne), een nog niet geëvenaarde zelfgemaakte broccolisoep met zalm (Anna), nog iets met een lasagne van deze website … en DIT recept: Lamstajine (van Rob).
Nog vóór de afwas had ik het recept bemachtigd! Dit móet Jeroen proeven, dacht ik. Daarna liep het geheel volgens verwachting uit de hand. Ik weet niet hoe vaak we dit recept ondertussen gemaakt hebben, maar als het te lang niet op tafel staat, worden we onrustig (en kijkt de biologische slager ons net wat langer aan … gaat het wel goed?). Het recept is erg geschikt om voor grote groepen te maken – mits je genoeg ruimte hebt in ovens en/of tajines. Tijdens het Hemelvaart-fietsweekend van 2014 maakten we dit gerecht voor 28 hongerige sporters. Alles ging op.
In de Arabische eetcultuur is de dadel overigens een zeer gewaardeerd ingrediënt. Het is een traditionele bron van voedingsstoffen en natuurlijke suikers. Dadels worden toegevoegd aan stoofschotels voor speciale gelegenheden, zoals familiefeesten en bruiloften. Deze lamstajine is dus uitermate geschikt om als feestelijk maal te dienen.
Heb je geen tajine dan kun je dit ook in een ouderwetse braadpan doen met een deksel. Of in in een ovenschotel met een aluminiumfolie erover, zorg dan wel dat het water terugloopt in de ovenschotel en niet via het aluminiumfolie in je oven.
Ingrediënten Marokkaanse lamstajine
Voor 4 personen als hoofdgerecht. Reserveer in totaal , waarvan wachten en 30 minuten afronden.
- 1 kilo lamsschouder
- 2 of 3 eetlepels ghee (of roomboter)
- 2 uien
- 3 theelepels kurkuma
- 3 theelepels kaneel
- 3 theelepels gemberpoeder
- 250 gram dadels
- 2 eetlepels donkere vloeibare honing
- 2 handjes amandelen
- 2 handjes gepelde pistachenoten
- bosje bladpeterselie
Download onze inkooplijst Marokkaanse lamstajine
De Marokkaanse lamstajine maken
Een opmerking vooraf
Pas op met de kurkuma. Kurkuma is het gele bestanddeel van kerrie en maakt vrij hardnekkige gele vlekken die erg moeilijk uit je kleren gaan (iemand nog tips?). Je zult waarschijnlijk aan het einde van je kooksessie wel gele vingertoppen hebben, geen paniek, dat slijt vanzelf 🙂
Stap 1: Voorbereiden
Zet de tajine op een laag vuur met de ghee of, als je geen ghee hebt zoals wij vandaag, met een klontje boter. Wij verwarmen de tajine altijd rustig. Dus starten op een laag vuur en dan langzaam de temperatuur opvoeren. Door het smeltende klontje boter krijg je feedback over de temperatuur. Snijd ondertussen de ui klein. Als de boter is gesmolten fruit je de ui. Draai het vuur wat lager. Daarna voeg je 3 theelepels kurkuma toe, 3 theelepels kaneel en 3 theelepels gemberpoeder. Roer de kruiden door de uien. Leg de lamsbout in de tajine en bestrijk hem met het ui-kruidenmengsel. Voeg zoveel water toe dat hij bijna helemaal onderstaat. Dit is afhankelijk van (en beperkt door) de grootte van je tajine en de dikte van het vlees. De lamsschouder die we vandaag hebben gebruikt was extra groot dus kon hij niet helemaal onder staan. Dit betekent dat je het vlees wat vaker moet omdraaien. Het vuur moet zo hoog staan dat het net-wel-net-niet borrelt, op het randje dus.
Stap 2: Stoven, draaien en keren
Doe de deksel op de tajine en laat het zo 3,5 uur stoven. De totale stooftijd is een beetje afhankelijk van de grootte van de lamsschouder. Een grote dikke schouder heeft wat meer tijd nodig, een kleine wat minder tijd. Nu kom je aan het op één na mooiste deel van dit recept: wachten en watertanden bij de heerlijke geuren die zich door je huis gaan verspreiden. En je alvast verheugen op de heerlijke maaltijd die je je gasten gaat voorzetten. Staat je lam niet helemaal onderwater dan moet je tijdens het wachten wel af en toe de lamsschouder omkeren om te zorgen dat hij aan beide kanten lekker wordt.
Stap 3: Dadels en honing
Ontpit de dadels en snijd ze in kwarten. Doe de dadels in de tajine en voeg de honing toe. Ongeveer 2 eetlepels of iets meer als je van zoet houdt. Ik meet de honing meestal niet af maar schenk op gevoel de honing erbij. De dadels en de honing maken dit gerecht heerlijk zoet. Ik ben niet zo’n zoetekauw maar in dit recept vind ik het wel lekker om wat extra honing toe te voegen. Als je de tajine toch open hebt draai het lam dan nog een keer.
Stap 4: Afronden, snijden en opdienen
Zet een koekenpan op het vuur en smelt een klontje boter, doe daar de amandelen en pistachenoten in om ze te bakken. Snijd ondertussen de peterselie klein en roer af en toe in je pan met nootjes. Zijn ze mooi goud bruin dan kun kun je het vuur uit doen. Haal de lamsbout uit de tajine en snijd er mooie plakken of stukken van. Als het goed is moet het vlees makkelijk van het bot los komen. Doe de gesneden stukken lam weer terug in de tajine. Strooi de noten erover en garneer met de peterselie. Zet de tajine zo op tafel.
Wij eten het meestal met rijst en sperziebonen.
Eet u smakelijk!
Jeroen & Wendy
Hoi
Wij maakten deze afgelopen vrijdag. Bij gebrek aan tajine en met een kind dat even naar buiten moest, besloot ik het vlees in de slow cooker te bereiden zodat ik veilig naar buiten kon, terwijl het vlees heerlijk stond te pruttelen. Ik hield dezelfde kooktijd aan op de hoogste stand. En het was héérlijk!
was de saus
niet te dun of heb je minder vocht toegevoegd?
ik wil het ook graag in de slowcoocker maken
Hoi Yvonne. Bij ons is hij meestal ook wel dun. Heb er eigenlijk nog nooit over nagedacht om hem te binden. Wij vinden de saus erg lekker bij de rijst. Ik denk dat je het prima in de slowcoocker kan maken.
Hoi!
Ik heb geen tajine. Denk je dat ik dit recept ook in een braadpan/sudderpan???
Hoi Stephanie, dit kan je ook zeker in een braadpan/sudderpan klaar maken.
Klinkt als een heerlijk recept! Wil het gaan gebruiken in onze pas aangeschafte slowcooker, zie dat Simone dat ook heeft gedaan. Nu ben ik alleen geen fan van bouten e.d. en ik vroeg me dus af of dit ook met “gewoon” lamsvlees kan… Ik ben nog niet helemaal thuis in de wereld van de lamsgerechten, (eet het echter graag in restaurants) en maak mijn runderstoofpotten ook met runderlappen, niet met bouten e.d..
Zou het uitmaken qua suddertijd?
Hallo Melissa,
Wat leuk dat je ons recept gaat maken. Je kunt zeker ook lamsvlees zonder bot gebruiken. Geen probleem. We maakten het in het begin regelmatig op deze manier.
Wel belandrijk inderdaad: verkort de suddertijd. Het exact aantal uur/minuten blijft afhankelijk van hoe groot de stukken vlees zijn. Ons advies is na 2 uur rustig stoven het vlees te proeven. Is het zacht en mals, dan is het klaar. Nog niet klaar: verleng de stooftijd en controleer om de 15-20 minuten.
Kies bij voorkeur het vlees van de schouder omdat dat heel geschikt is voor stoven. Of je vraagt aan slager het vlees van de lamsbout. Beide geven een heerlijk resultaat.
Succes met de bereiding!
Groeten van Jeroen & Wendy
Hallo dan !
Kun je ook in de oven doen op 80 graden denk ik ?
Langzaamgegaarde .
Groetnis UT Fryslan
Anna
Hoi Anna,
Ja, dat kan zeker ook in de oven, met Tajine en al. Of in een gewone ovenschaal die je kunt afdekken (met zilverfolie). Afhankelijk van hoe groot het stuk lamsvlees is verwacht ik dat je met de oven op 80 graden zeer ruim de tijd moet nemen: zeg een uur of 4.
Groetsjes wer werom,
Wendy
Mooi gerecht!
Heb een tajine, dus dat moet wel lukken.
Alleen de dadels, na het zien van de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde
eten we die nooit meer. (i.v.m. insekten enz. die er in kunnen zitten)
Is er een vervanging voor de dadels?
Groet,
Rob
Hi Rob. Die uitzending hebben wij nog niet gezien. Misschien kan je het met vijgen proberen, of gedroogde abrikozen. Let dan wel op dat je de ongezwavelde koopt!