Appeltaart (zonder suiker)

Een recept voor heerlijke appeltaart zonder geraffineerde suikers

Kun je een appeltaart bakken zonder suiker te gebruiken? En is die dan ook écht lekker? Ja!
Ik had al eens geëxperimenteerd met het bakken van een “suikervrije” appeltaart omdat een vriendin geen geraffineerde suiker verdraagt en we toch iets feestelijks met haar wilden vieren. Ik was positief verrast over het resultaat! Wat een heerlijke ontdekking, zo’n gezonde taart. Sindsdien was dat een reden om te blijven oefenen.

Recent ontstond er een vrij heldere reden om een suikervrije appeltaart te maken. Jeroen en ik deden in de maand juli mee aan een no-sugar-challenge, 12 dagen geen geraffineerde suikers eten. Deze uitdaging wordt op een leuke en leerzame manier begeleid door Sebastiaan en Sharon van www.ikeetsuikervrij.nl. Al snel ontdek je dat werkelijk in álle lekkernijen geraffineerde suiker zit … geen chocola meer, geen verjaardagsvlaai op je werk … niet even een snelle jelle voordat je op de fiets springt. Na een week had ik toch echt zin in iets dat in ieder geval leek op een traktatie, een tussendoortje.

Ingrediënten appeltaart zonder suiker

Ingrediënten
Ingrediënten

Voor een taartvorm van 24 cm


  • 150 gram tarwebloem
  • 150 gram volkorenbloem
  • 120 gram echte boter
  • 20 ml walnotenolie (of milde olijfolie)
  • 80 gram suikervrij abrikozenjam (te koop bij de bio-winkel)
  • 2 eetlepels agavesiroop of biologische honing
  • snuf zout
  • eigeel (van één ei)
  • 5 appels
  • 80 gram rozijnen
  • 40 gram cranberry’s
  • 75 gram noten (walnoten, hazelnoten)
  • halve citroen
  • kaneel

Download onze inkooplijst appeltaart.

De suikervrije appeltaart maken

Stap 1: De voorbereiding

Was de appels. We gaan ze met schil en al gebruiken. Vind je dat niet fijn, dan schil je ze. Wel de rozijnen en cranberry’s in kokend water en hak de walnoten in stukjes. Als je ook hazelnoten gebruikt kun je die heel laten. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was de appels
Was de appels
Wel de rozijnen en cranberry's
Wel de rozijnen en cranberry's
Hak de walnoten
Hak de walnoten

Stap 2: De appelvulling maken

Snijd de appel in vieren, haal het klokhuis eruit en snijd de parten in kleine blokjes. Pers een halve citroen uit boven de appelstukjes en roer het sap er een beetje doorheen.

Snijd de appels in kleine stukjes
Snijd de appels in kleine stukjes
Halveer de citroen en ...
Halveer de citroen en ...
knijp één helft uit boven de appelstukjes.
knijp één helft uit boven de appelstukjes.

Als je van kaneel houdt is dit een recept waar je er niet zuinig mee hoeft te zijn. Strooi de kaneel over de appels en meng het met de appels.

Wees niet zuinig met kaneel - als je daar van houdt
Wees niet zuinig met kaneel - als je daar van houdt
Strooi de kaneel over de appel
Strooi de kaneel over de appel
Roer de kaneel door de appels
Roer de kaneel door de appels

Giet de gewelde rozijnen en cranberry’s door een zeef en laat ze even uitlekken. Voeg ze samen met de noten bij de appelstukjes. Meng alles goed door elkaar

Giet de gewelde rozijnen en cranberry's door een zeef
Giet de gewelde rozijnen en cranberry's door een zeef
Voeg ze bij de appelstukjes
Voeg ze bij de appelstukjes
Voeg ook de noten toe aan het appelmengsel
Voeg ook de noten toe aan het appelmengsel
Roer alles door elkaar. Dit is nu klaar.
Roer alles door elkaar. Dit is nu klaar.

Stap 3: Het deeg maken

Snijd 100 gram boter af en doe dit in de schaal waarin je het deeg wilt maken. Tussendoor nog even de springvorm invetten: dat kan ook met olie, maar nu je toch de boter in je handen hebt snijd je een dun plakje af en daarmee is het zo gedaan.

Snijd 120 gram boter af en doe deze in een kom
Snijd 120 gram boter af en doe deze in een kom
Bewaar een beetje boter voor de springvorm, of gebruik hiervoor olie
Bewaar een beetje boter voor de springvorm, of gebruik hiervoor olie
Vet de springvorm in
Vet de springvorm in

Om het deeg te maken snijd je eerst de boter met mes en vork in kleine stukjes. Vervolgens voeg je de suikervrije abrikozenjam, het meel, de olie, het zout en – als dat je lekker lijkt – ook wat kaneel toe.

Snijd de boter in kleine stukjes
Snijd de boter in kleine stukjes
Voeg 80 gram abrikozenjam toe
Voeg 80 gram abrikozenjam toe
Meet 150 gram tarwebloem af ...
Meet 150 gram tarwebloem af ...
en 150 gram volkorenbloem.
en 150 gram volkorenbloem.
Voeg 20 ml walnotenolie toe
Voeg 20 ml walnotenolie toe
En een snuf zout en eventueel ook wat kaneel
En een snuf zout en eventueel ook wat kaneel

Voordat je met je handen gaat kneden roer je eerst met een vork door de ingrediënten. Roeren, misschien een beetje ‘prakken’, tot er een korrelig deeg ontstaat. Proef even een klein brokje deeg. Is het zoet genoeg naar jouw smaak? Dan ga je verder naar stap 4. Als je het zoeter wilt maken voeg dan een scheut agavesiroop toe, of wat biologische honing. Meng dit er doorheen en proef opnieuw.

Roer en prak het met een vork tot een korrelig deeg
Roer en prak het met een vork tot een korrelig deeg
Proef even of je het deeg zoet genoeg vindt
Proef even of je het deeg zoet genoeg vindt
Als het zoeter mag, voeg dan 1 of 2 eetlepels agavesiroop toe
Als het zoeter mag, voeg dan 1 of 2 eetlepels agavesiroop toe

Stap 4: Kneden en de taart ‘oven-klaar’ maken

Nu het deeg goed op smaak is, wordt het tijd om je handen vies te maken 🙂 Kneed het met een koele, schone hand tot een mooi egaal en glad deeg. Druk het plat in de kom en snijd het deeg met een mesje in vieren. Dit is een manier om een beeld te hebben van hoeveel deeg je waar kunt gebruiken. De eerste twee kwarten gebruik je voor de bodem, het derde deel voor de rand en het vierde deel voor de top.

Kneed het deeg
Kneed het deeg
Snijd het deeg in vieren
Snijd het deeg in vieren
Gebruik 2 delen voor de bodem
Gebruik 2 delen voor de bodem
Gebruik het derde deel voor de rand
Gebruik het derde deel voor de rand
Maak hiervoor een 'platte bol' en snijd er plakjes van
Maak hiervoor een 'platte bol' en snijd er plakjes van
De plakjes duw je uit tegen de rand van de springvorm
De plakjes duw je uit tegen de rand van de springvorm

Als je de bodem en de randen van de springvorm hebt bedekt met deeg, dan is het klaar voor de appelvulling. Je had het mengsel goed gehusseld bij stap 2. Giet de inhoud van de kom in de springvorm, eventueel in twee stappen als het wat vol wordt. Het idee is dat je het appelmengsel flink aanduwt zodat er niet teveel ‘lucht’ in zit. Gebruik hiervoor een lepel, of een hand.

Doe de appelvulling erin
Doe de appelvulling erin
Druk de vulling stevig aan - dat maakt de taart steviger.
Druk de vulling stevig aan - dat maakt de taart steviger.
Het vierde deel van het deeg rol je uit in een lange lap
Het vierde deel van het deeg rol je uit in een lange lap

De appelvulling zit erin, nu gaan we de taart bedekken met een aantal deegrepen. Pak een deegroller of een schone glazen fles. Strooi wat bloem uit op een schoon stukje aanrecht, of op een snijplank en wrijf ook wat bloem aan de roller. Rol het deeg uit. Snijd met een mesje rechte en gelijkmatige lijnen in het deeg. Leg de deeprepen over de taart. Je kunt altijd weer een bol maken van het deeg en opnieuw uitrollen als je heel nette repen wilt maken. Je kunt de repen ook aan elkaar ‘vastplakken’.

Je snijdt rechte repen van deeg
Je snijdt rechte repen van deeg
Leg de repen over de taart
Leg de repen over de taart
Snijd, als je wat deeg over hebt, nog wat dunnere reepjes
Snijd, als je wat deeg over hebt, nog wat dunnere reepjes

Als je wat deeg overhoudt, benut deze dan voor de buitenrand van de taart. Dat zorgt voor wat extra stevigheid als de taart klaar is. Je boetseert eigenlijk met wat reststukjes deeg, die je ook nog in dunnere slierten kunt snijden. De volgende en laatste stap voor oven-klaar is het bestrijken met eigeel. Splits een ei in het eiwit en het eigeel. Breng het eigeel aan met een keukenkwastje, of met je vingers.

De reepjes duw je tegen de rand
De reepjes duw je tegen de rand
Bestrijk het deeg met eigeel
Bestrijk het deeg met eigeel
Nu kan de taart in de oven: 180 graden, ca 45 minuten
Nu kan de taart in de oven: 180 graden, ca 45 minuten

Stap 5: De taart gaat in & uit de oven

De oven is voorverwarmd op 180 graden. Houd deze temperatuur ook aan voor de bereiding van de taart. De taart is gaar in circa 45-50 minuten. Kijk na 30 minuten even naar de bruining van de taart. Als deze al naar je zin is, dan dek je de taart voor de resterende tijd af met een stuk zilverfolie. Op die manier wordt de taart niet donkerder. De taart is klaar als de appels zacht zijn en het deeg gaar is.

Laat de taart afkoelen
Laat de taart afkoelen
Een geurige, kleurige appeltaart
Een geurige, kleurige appeltaart
Maak de springvorm voorzichtig los
Maak de springvorm voorzichtig los

Laat de appeltaart eerst afkoelen, voordat je de springvorm er (voorzichtig) af haalt. Als deze er niet makkelijk af gaat dan kun je met een dun mesje de taart los snijden van de rand.

Opdienen

Eet u smakelijk  :)
Eet u smakelijk 🙂

Voor grote eters…

…of mensen die (vandaag) liever niet hun taart willen delen…

 

 

 

Om het compleet te maken serveer je bij dit stukje appeltaart een heerlijke espresso, een koffie verkeerd of een grote kop thee.

Eet u smakelijk!
Jeroen & Wendy

Heerlijke appeltaart, zonder geraffineerde suiker

31 reacties

  1. monique zei:

    De appeltaart staat in de oven, ben zeer benieuwd!

    augustus 30, 2014
    Beantwoord
  2. Esther zei:

    Gister deze appeltaart gemaakt en hij is echt perfect. Heerlijke smaak, niet te zoet. Ik heb de cranberries en de rozijnen en de noten weggelaten maar het is vast ook lekker met. Bedankt!

    september 14, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Hoi Esther. Goed te horen dat hij lekker heeft gesmaakt. Ik zou het volgende keer met rozijn en noten proberen 🙂 Jeroen

      september 14, 2014
      Beantwoord
  3. Martine zei:

    Een lekkere taart! Op mijn verjaardag was het een succes. Ik maak er volgende keer wel meer deeg bij. Ik vond de korst nu dun en droog en ik had ook niet genoeg over voor de reepjes deeg.

    september 17, 2014
    Beantwoord
    • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
      Wendy zei:

      Hallo Martine,

      Mooi dat de taart een succes was! Dank ook voor de feedback op de hoeveelheid deeg. Had je een 24cm-vorm gebruikt? Wellicht heb ik een ‘te precieze’ werkwijze die wel genoeg deeg oplevert. Jeroen had laatst deze taart ook gemaakt en hij kwam met dezelfde feedback. Ik ga de hoeveelheden voor het deeg iets ruimer opzetten, zodat mensen niet voor verrassingen komen te staan. Beter wat teveel dan te weinig.

      Groetjes,
      Wendy

      september 18, 2014
      Beantwoord
  4. Esther zei:

    Ik had inderdaad ook iets te weinig deeg maar ik heb het restje er gewoon overheen gekruimeld ipv reepjes gemaakt. Ik ga m nu weer maken, hij was zo lekker! Weer zonder rozijnen want die vind ik gewoon niet lekker in een appeltaart, misschien de helft met noten en cranberries erbij! Er komen nl ook altijd kinderen schooien als ik appeltaart heb en ik ben bang dat de noten en cranberries ze afschrikt. O, en mijn dochter kwam de vorige keer de korst stelen, hoe vind je die? Ik had half boter half kokosolie gedaan.

    september 20, 2014
    Beantwoord
  5. Thea zei:

    ik vond de taart heerlijk, de rest van de proevers vond het deeg droog en smakeloos. Wat zou ik nog kunnen toevoegen zodat het iets luchtiger en zoeter wordt?

    september 23, 2014
    Beantwoord
    • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
      Wendy zei:

      Hoi Thea, fijn dat jij in ieder geval hebt gesmuld van deze taart. Mocht je deze opnieuw maken je wilt ook het enthousiasme bij de anderen herwinnen, dan zou je iets meer boter bij het deeg kunnen doen en je zou qua smaakmakers kunnen denken aan: meer agavesiroop of honing toevoegen, als de simpele oplossing. Als je meer ‘andere smaak dan zoet’ wilt, dan kun je ook nog denken aan anijspoeder of kaneel.

      Daarnaast weet ik niet of je ook walnotenolie hebt gebruikt, maar ook hiervan wat extra toevoegen beïnvloedt de smaak. Ik moet wel toegeven dat Jeroen en ik geen ‘supermarkt walnotenolie’ hebben, maar echt pure persing, van een Franse boerenmarkt. Kan kan ook schelen in smaaksensatie.

      Hopelijk heb je zo wat ideeën om mee te experimenteren!
      Groeten,
      Wendy

      september 24, 2014
      Beantwoord
  6. Lisette zei:

    Ik wil graag deze appeltaart maken komend weekend. Ik heb gasten die niet tegen geraffineerde suikers kunnen, maar ik heb ook een gast die allergisch is voor walnoten. Kan ik ook een andere soort olie gebruiken?
    En moeten het 2 soorten bloem zijn? Of kan ik gewoon ook maar 1 soort bloem gebruiken?

    september 29, 2014
    Beantwoord
    • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
      Wendy zei:

      Hallo Lisette,

      Leuk dat je ons recept gaat inzetten dit weekend!

      De vraag over de olie, dat lijkt me goed op te lossen door iets meer boter toe te voegen en de olie er uit te laten. De walnotenolie is bedoeld om een extra smaaktintje aan het deeg te geven, maar niet per se nodig. Ik zou dan de 20 ml olie vervangen door 20 gram extra boter.

      Je tweede vraag: Ja, het kan ook met 1 soort bloem. De half-om-half heeft wel een functie: volkoren is namelijk een gezonde keuze, maar het effect van een puur-volkoren taart is dat het een wat ‘zwaardere’ taart wordt die misschien wel ‘te gezond’ smaakt. 😉 Ik zou dan toch maar voor de gewone tarwebloem gaan als ik jou was.

      Mocht je in plaats van walnotenolie een andere smaakmaker voor het deeg willen, dan kan je nog mijn antwoord aan Thea lezen.

      Veel succes!
      Groeten van Wendy

      september 30, 2014
      Beantwoord
  7. Thea zei:

    Ik heb de tips toegepast en de taart werd goed gekeurd, helemaal top. Zelf nog wat vanille poeder erbij gedaan. Het was een goed succes 🙂

    oktober 7, 2014
    Beantwoord
  8. Herma zei:

    De eerste keer een bakvorm van 24 cm doorsnee gebruikt en inderdaad iets te weinig deeg nu een kleinere vorm gebruikt en de verhoudingen zijn nu perfect. Ik gebruik cranberry’s uit diepvries ipv gedroogde. De taarten zijn super!

    oktober 19, 2014
    Beantwoord
  9. Angela zei:

    Beste Wendy,

    Ik ben erg blij met je recept!
    Vorige verjaardag een appeltaart ‘uit een pakje’gemaakt.
    Was goed gelukt maar ik kan beter weet ik sinds ik niet meer met ‘pakjes’ kook.
    Ook een suiker challange die me veel bewuster maakt…

    Ik ben benieuwd en erg enthousiast. De tips zijn fijn 🙂

    januari 20, 2015
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Hoi Angela. Bedankt voor het fijne compliment en wat goed dat je nu minder uit pakjes klaar maakt. de suiker challenge was ons ook goed bevallen. Groetjes Wendy

      januari 23, 2015
      Beantwoord
  10. Marjon zei:

    Als ik wil voldoen aan de no-sugar-challenge, moet ik dan geen amandelmeel of speltmeel gebruiken? Volgens mij is dat juist het lastige en dure aan alle suikervrije baksels.

    februari 20, 2015
    Beantwoord
  11. Leo zei:

    Recept ziet er prachtig uit, precies wat ik zocht.
    Ik ga er veel kaneel in doen en ik strooi wat paneermeel op de bodem vóór ik uitgezeefde appelmengsel toevoeg.
    Ook nog 2 vragen:
    Heb ik een kans op succes als ik de abrikozenjam vervang door Stevia?
    Kan ik de echte boter vervangen door een mooie olijfolie. Erg veel betere vetsoort namelijk.

    maart 21, 2015
    Beantwoord
    • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
      Wendy zei:

      Hallo Leo,

      Leuk dat je ons recept gaat gebruiken. Ik zou stevia eerder als een vervanger zien voor de agavesiroop. De abrikozenjam heeft naast een smaakfunctie ook nog een taak om met zijn smeuïgheid bij te dragen aan de substantie van het deeg. Als er geen suikervrije abrikozenjam voorhanden is, dan zou je wellicht zelf iets kunnen maken met zeer zacht geweekte gedroogde abrikozen, of met gepureerde zoete appels.
      Daarnaast is de boter uiteraard vervangbaar door olie. Kijk even wat lekker is. Ik heb wel eens druivenpitolie (neurtrale smaak) gebruikt en walnootolie (heel specifieke smaak). Je kunt ook de smaak van het deeg een beetje aanzetten met kaneel.

      Groeten,
      Wendy

      maart 21, 2015
      Beantwoord
  12. hajo zei:

    Heerlijke appeltaart. Wordt een klassieker in de familie. Mijn complimenten. Ik heb jullie receptuur gevolgd en was erg tevreden met het resultaat.

    september 21, 2015
    Beantwoord
    • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
      Wendy zei:

      Hallo Hajo,

      Wat ontzettend leuk om te horen. Wij zijn zelf in het algemeen wel fan van klassiekers-in-de-keuken. Mijn oogjes glimmen & glunderen als ik weet dat ons recept mogelijk klassieker wordt in een andere familie.

      Dank voor het delen!
      Jeroen & Wendy

      september 30, 2015
      Beantwoord
  13. Cindy zei:

    Zaterdag is onze zoon jarig en ga deze appeltaart maken.
    Ik ben zeer benieuwd!
    Ik laat nog weten of het in de smaak is gevallen.

    Groetjes,
    Ik ga nog even verder rondkijken op jullie blog.

    november 5, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Feliciteer je zoon alvast van ons. We zijn benieuwd. En snuffel gerust rond. Er staan genoeg lekkere recepten op, al zeggen we het zelf 🙂

      november 5, 2015
      Beantwoord
  14. Amber zei:

    Heerlijk taartje!
    Ik maakte hem in het klein en zonder noten voor de eerste verjaardag van mijn zoontje, die ik niet teveel suiker wilde geven, maar wel een echt eigen taartje. Dankjewel voor het recept, hij heeft gesmuld!

    november 20, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Hoi Amber. Gefeliciteerd met de verjaardag van je zoontje. En wat leuk dat je ons recept hebt gemaakt. Goed om te horen dat hij er van heeft gesmuld. Jeroen

      november 21, 2015
      Beantwoord
  15. Miriam zei:

    Twee weken geleden jullie appeltaartrecept gebruikt. Ik had alleen geen abrikozenjam…en vroeg mij af of deze jam dan ook suikervrije jam is. Ik heb appel-druivenjam gebruikt en dat was ook een heerlijk. Mijn man en mijn zoon die echte zoetekauwen zijn vonden de taart ook lekker. Zij hebben er nog wel poedersuiker overheen gestrooid en zelf genoot ik van het gevoel gezonde taart te eten. Het recept is een uitermate goed basisrecept om op door te experimenteren.
    Momenteel staat er weer een in mijn oven nu gemaakt met rode bessenjam…ik ben echter vergeten te proeven of het deeg zoet genoeg was….ik laat me wederom verassen.

    december 13, 2015
    Beantwoord
    • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
      Wendy zei:

      Hallo Miriam!
      Ontzettend leuk om te lezen …en ik ben het met je eens: er zijn nog veel kansen voor heerlijke experimenten.
      De abrikozenjam die wij gebruiken in dit recept is inderdaad suikervrij. Op de verpakking lees je dan dat het niet met geraffineerde suiker is gemaakt, maar met appel- of druivenconcentraat.

      Dank voor je bericht.
      Groeten,
      Jeroen & Wendy

      december 13, 2015
      Beantwoord
  16. Marieke zei:

    Ik heb alles voor het deeg dubbel gedaan. Was net iets teveel, maar dus ruim voldoende voor lekkere bodem & rand en reepjes er bovenop. Met deeg wat over was nog in een kleine springvorm zelfde taarte kunnen maken.

    september 4, 2016
    Beantwoord
  17. Piet zei:

    beetje moeilijk de 100 en 120 gram. boter. hans klok stijl die 20 gram ineens verdwenen. verder lekkere taart. al 3x gemaakt in 3 weken. nu voor 2e keer pompoensoep staan te pruttelen. lekker hoor

    oktober 8, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Hi Piet. Wat fijn dat je hem al 3x hebt gemaakt. De 20 gram wordt gebruikt om het bakblik in te vetten 🙂

      oktober 22, 2016
      Beantwoord
  18. Harriet zei:

    Heeerlijk! Heb de honing vervangen voor ahornsiroop die ik nog had. Voor de rest hele recept nagemaakt. Fantastisch!
    Even een note voor het commentaar wat ik hier boven las:het gaat hier om een van geraffineerde suiker vrije appeltaartrecept. Dus mensen met diabetes opgelet!
    Oja en voor mijn springvorm was de hoeveelheid genoeg…….

    november 12, 2016
    Beantwoord
  19. zei:

    Om het te zoeten is ook dadelpasta een geweldige oplossing maar verder;echt heerlijk.
    Voor een deel van het deeg heb ik ipv meer boter beetje yogurt toegevoegd. Werd het iets minder droog ..en zo word ie door allemaal ..steeds lekkerder.
    Zelf vind ik beetje kardamon in appel mengsel ook feestelijk..
    Dank je wel voor het basis recept!!

    oktober 22, 2017
    Beantwoord
  20. Ilse zei:

    Hi Wendy. Ik heb hem net in de overn staan. Ik ben heel benieuwd! Ik roer vulling en deeg altijd door elkaar, als het te droog blijkt wat vloeibare boter of een eitje er doorheen of juist wat meer bloem om hem droger te maken.

    november 8, 2017
    Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *