Een recept voor Albondigas in tomatensaus.
Onlangs hebben we Pimenton de La Vera ontdekt: gerookte paprikapoeder uit de regio La Vera. Dit geeft je gerechten een typisch Spaanse smaak, en mag eigenlijk niet ontbreken aan dit gerecht, daarom hebben we het aan dit recept toegevoegd. Dit ingrediënt staat niet op de foto’s.
Tijdens onze culinaire week in La Palma stond dit recept op de planning. Helaas zijn we er toen niet meer aan toegekomen. Na de culinaire week hebben we tapas gemaakt voor familie, vrienden, tijdens de nieuwjaarsborrel en het verjaardagsdiner van Jeroen’s moeder en steeds waren deze albondigas een succes.
Ingrediënten albondigas
Voor 4 personen als hoofdgerecht (of voor 8 personen als het onderdeel is van een tapas)
- 300 gram rundergehakt
- 1/2 ui
- 3 tenen knoflook
- Bosje peterselie
- 250ml witte wijn
- 1 ei
- Zout en peper
- 650 gram lekkere tomaten
- 2 blikjes tomatenpuree
- bloem
- Gerookte paprikapoeder (zie update)
Download onze Albondigas inkooplijst
De albondigas maken
De tomatensaus
Snij de tomaten in blokken. Doe de tomaten in de pan en voeg iets meer dan de helft van de witte wijn toe en een theelepel gerookte paprikapoeder. Zet de pan op een half laag vuur zodat de tomaten langzaam tot moes kunnen koken. In eerste instantie zal het water uit de tomaten komen, dat is een goed moment om de twee blikjes tomatenpuree toe te voegen en door de saus te roeren. Zijn de tomaten uit elkaar gevallen dan kun je het vuur lager zetten en de saus in laten dikken.
De mooiste saus krijg je als je de saus door een zeef of passevite haalt om de vellen van de tomaten eruit te halen. Ik ben vaak te lui en laat de saus zoals hij is.
De Albondigas
Snij de halve ui in hele kleine stukjes. Doe hetzelfde met de peterselie en de knoflook. Pak een grote schaal en doe daar achtereenvolgens het gehakt, de ui, de peterselie, de knoflook, het ei, een beetje gerookte paprikapoeder en de wijn in.
Voordat je je handen in het gehakt steekt is het handig om twee borden neer te zetten: eentje met een bergje bloem en eentje waar de gehakt balletjes op kunnen liggen. Zet ook alvast een koekenpan klaar met wat boter en olijfolie op heel laag vuur.
Kneed het gehakt met alle ingrediënten door elkaar totdat alles goed is gemengd. Draai een klein gehaktballetje, rol deze goed door de bloem en leg hem op het lege bord. Herhaal dit tot het bord vol is. Doe deze gehaktballetjes in de pan. Braad ze mooi bruin. Een beetje krokant laagje is goed, want als ze klaar zijn kunnen de gehaktballetjes in de tomatensaus worden gelegd (die nog lekker staat in te dikken op een lage vuur). Herhaal deze oefening totdat alle gehakt op is. Vul tussentijds het bord met bloem aan als het op is.
Proeven
Is de eerste lading gehaktballetjes klaar en ligt de tweede lekker te bakken dan is het tijd om een Albondigas alvast te proeven. Ik vind proeven toch een van de mooiste onderdelen van het eten koken.
Neem een gehaktbal uit de saus en leg hem op een leeg bord, snij hem in twee helften en proef een van de helften. Deel de andere helft met iemand die in de buurt is.
Opdienen
Pak een mooie schaal of aardewerken tapasbakje en doe de gehaktballen met de saus erin. Of zoals wij laatst deden: Pak een bord: maak een mooi bolletje rijst, leg de pimientos asados (gegrilde paprika) erop en schep twee albondigas en wat saus op het bord. Maak het af met een stukje peterselie.
Eet u smakelijk!
Wij aten het tijdens een tapasborrel met heel veel lekkers en met pimientos asados en rijst
Wendy & Jeroen
Lekker lekker lekker… 😉
Genoten van dit recept… ik heb nog een handjevol fijn gehakte verse basilicum aan de saus toegevoegd… voelde goed, smaakte nog beter.
Hartelijke groet,
Rob
Hoi Rob. Wat fijn om te horen dat het recept bevalt. Ik ga volgende keer ook basilicum toevoegen om te proberen hoe dat is. Jeroen
Heerlijk gerecht ! Ik heb echter wel een paar tips…
– halveer de tomatenpuree. Ik heb de saus “verdund” met nog een portie tomaten omdat de smaak te pureeachtig was. (Moest toch nog een tweede portie maken 😉 Nu is hij zalig en echt Spaans.
– een halve theelepel paprikapoeder in de saus en een halve theelepel in het gehakt is voldoende voor een portie van 300 gram. Ik gebruik overigens een afgestreken maatlepel. (Setje te koop bij Blokker voor 1 euro)
– ik heb 1 kleingesneden peper toegevoegd bij de tomaten. (Voor 650 gram tomaten is de verhouding een halve peper maar volgens mij kan een hele best wel….)
– Op de foto staat “suiker” bij de ingrediënten echter dit komt niet meer in het recept terug. Ik gebruik overigens toch geen suiker in de keuken.
Mijn complimenten voor jullie site, ik ga hier zeker meer van proberen !
Groetjes
Jef
Hoi Jef, Leuk dat je ons recept hebt geprobeerd en bedankt voor de complimenten. Ik moet eerlijk zeggen dat dit recept echt aan een revisie toe is, ik gebruik mijn recept altijd nog wel globaal maar het heeft zich verder ontwikkeld. Zo gebruiken wij geen suiker meer en zijn de verhoudingen ook meer Spaans geworden :-). Ik ga het op mijn todolijst zetten om aan te pakken.
Ik heb dit receptje al eens gemaakt. We vonden het erg lekker en willen het binnekort weer maken als onderdeel van een tapasbuffetje bij een verjaardag. Kun je de albondigas ook invriezen of een dag vooraf al maken?
hoi Daniella, dat is een goede vraag. Wij denken van wel als je de saus en de ballen gescheiden houdt. Wij gaan het deze week ook proberen, klaar maken, vriezen en de week erna opeten. toevallig ook een tapasbuffet. voor 80 man 🙂
Moet het recept nog maken maar klinkt lekker! Bij het doorlezen valt mij op dat bie de ingredienten zout en peper wordt genoemd maar bij de bereiding niet wordt genoemd /gebruikt
Groet Ada
Hoi Ada. Oh. dat is slordig. Een beetje zout en peper door het gehakt doen voordat je de balletjes maakt.
Dag Jeroen,
Heb je het inmiddels uitgeprobeerd het invriezen?
Hi Yvon. We hebben dat inderdaad uitgeprobeerd en dat gaat prima. Wij hebben ze eerst gevacumeerd (de luxe van een vacumeermachine) en dan ingevroren. We hebben de saus en de balletjes wel los ingevroren. Heb je geen vacumeermachine dan kun je ze ook in een bakje doen. groet Jeroen
Heerlijk! Welk gerookt paprikapoeder uit de Vera hebben jullie toegevoegd? Picante, Dulce of Agridulce?
Hoi annemarie. Wij houden van een beetje pittig, dus meestal doen we er Picante door. Maar mocht je zelf de voorkeur geven aan minder pittig dan zou ik gewoon de Dulce toevoegen.
Wat leuk!
1. Dat ik eindelijk de eerste nieuwsbrief heb gekregen
2. Dat jullie net zijn getrouwd . Van harte gefeliciteerd!
3. Dat jullie zo van de Spaanse keuken houden.
Als je het leuk vindt, neem dan eens een kijkje op mijn facebook pagina. Daar staat een recept van Fideua, paella maar dan van pasta. Dan kun je daar ook de La Vera in gebruiken.
Hoi Caroline. Bedankt voor je reactie. Ik ben blij dat je de nieuwsbrief leuk vind. bedankt voor de felicitaties, en ja, de Spaanse keuken is toch wel onze favoriet. We gaan snel op je FB pagina kijken en daar dan wat van maken.
Hoi Jeroen , we vinden die balletjes heerlijk , ik heb in het gehakt wat Alho picante gedaan van het merk Margao uit Portugal dat maakt het net wat pikanter, maar bedankt voor jouw recept.
Wij zijn zelf Algarve gangers maar na 5 dagen Madrid ook verkocht aan de tapas, een aanrader is Mercado de San Miguel, heb daar een hoop ideetjes op gedaan .Vr. Gr.Mar
Hoi Mar, leuk dat je onze gehaktballetjes lekker vind. Als we nog een keer naar Madrid gaan zullen we je tip opvolgen. Ik kan Alho picante uit Portugal niet, zal het eens opzoeken. leuk. Jeroen