Gemarineerde olijven

Een recept voor heerlijke gemarineerde olijven ~

“Hé,.. dat receptje met die olijven… staat dat niet op jullie website?” Een vraag van De Droogkokers. “Uhm. Jawel toch?!” Niet dus. Eerlijk gezegd deden Wendy en ik allebei de aanname dat ie er al wel op móest staan. Gewoon omdat we deze olijven zo vaak maken en omdat het vrij simpel is. Om jullie niet langer tekort te doen: hierbij de beste starter voor iedere borrel of tapasavond.

Deze gemarineerde olijven ontbraken uiteraard ook niet op onze bruiloft tijdens de tapasavond.

Ingrediënten gemarineerde olijven

Voor bij een tapas avond

Ingrediënten gemarineerde olijven
Ingrediënten gemarineerde olijven

  • Een pot olijven – liefst niet te zout
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 2 tenen knoflook
  • Een paar takjes bladpeterselie
  • Een takje rozemarijn
  • Een scheutje sherryazijn
  • Olijfolie

Download onze inkooplijst gemarineerde olijven

De gemarineerde olijven maken

Doe 2 theelepels venkelzaad en 2 theelepels korianderzaad in een vijzel. Vijzel ze fijn. Kies een schaaltje waarin je de olijven wilt opdienen. Doe hierin de verpulverde kruiden.

Doe 2 theelepels venkelzaad in de vijzel
Doe 2 theelepels venkelzaad in de vijzel
Voeg 2 theelepels korianderzaad toe
Voeg 2 theelepels korianderzaad toe
Vijzel alles
Vijzel alles
tot het helemaal fijn is
tot het helemaal fijn is
Doe de kruiden in een schaaltje
Doe de kruiden in een schaaltje

Pel de knoflooktenen en pers ze met de knoflookpers. Je kunt ze ook met je mes ‘persen’ op de snijplank. Een handig trucje van chef Martijn van de Kokkerie om knoflook snel fijn te krijgen zonder knoflookpers. Geperste knoflook levert veel meer smaak op dan wanneer je het klein snijdt. Doe het knoflookprutje in het schaaltje.

Schil de knoflooktenen
Schil de knoflooktenen
Plet de knoflook met je mes
Plet de knoflook met je mes
Druk flink tot de knoflook plat is
Druk flink tot de knoflook plat is
Wrijf de knoflook met druk van je mes over de plank
Wrijf de knoflook met druk van je mes over de plank
Herhaal dit steeds tot de knoflook bijna vloeit
Herhaal dit steeds tot de knoflook bijna vloeit
Schraap de knoflook van de plank op je mes
Schraap de knoflook van de plank op je mes
Voeg het toe aan de kruiden
Voeg het toe aan de kruiden

Snijd de peterselie en de rozemarijn klein en voeg ze ook toe aan de andere kruiden.

Snijd de peterselie klein
Snijd de peterselie klein
Doe de peterselie bij de rest
Doe de peterselie bij de rest
Snijd de rozemarijn fijn
Snijd de rozemarijn fijn
Doe bij de rest
Doe bij de rest

Bij dit gerechtje draait het om de kwaliteit van de olijven. Wij hebben ontdekt dat de olijven van dit merk (Monini) echt substantieel minder zout zijn dan vele anderen. Wellicht een tip om eens te proberen. Je koopt dit merk onder andere bij de Albert Heijn. Als de olijven wel zout zijn, spoel ze dan goed af of laat ze even weken in water. Laat ze daarna uitlekken. Doe de olijven bij het kruiden-knoflookmengsel. Giet er vervolgens olijfolie bij tot ze bijna onderstaan en een scheutje sherryazijn. Roer alles goed door en zet het schaaltje afgedekt bovenin de koelkast. Daar is het wel gekoeld, maar het minst koud.

Voeg de olijven toe aan de kruiden
Voeg de olijven toe aan de kruiden
Voeg olijfolie toe tot ze bijna onderstaan
Voeg olijfolie toe tot ze bijna onderstaan
Doe er een scheut sherryazijn bij
Doe er een scheut sherryazijn bij

Goddelijke smaken hebben vaak iets met de factor tijd. Ook hier geldt: deze gemarineerde olijven zijn het allerlekkerst de dag nadat je ze hebt gemaakt. Proef het verschil maar eens.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Gemarineerde olijven tapas

Ben jij de eerste die reageert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *