Een recept voor een lekkere Spaanse tapenade.
Tijdens onze culinaire week op La Palma hadden we het dagelijkse ritueel van de tapasborrel: om vier uur een tafel met lekkere dingen klaarzetten en een flesje wijn opentrekken om vervolgens te genieten van het uitzicht. Een vast onderdeel daarvan was deze olijvenkaviaar.
Ingrediënten olijventapenade
Voor 4 personen als tapas
- Een pot zwarte olijven (hoe beter de olijven hoe lekkerder je kaviaar)
- Een half blikje ansjovis
- Een theelepel kappertjes
- Olijfolie
- Toast of lekker (stok)brood
Download onze olijvenkaviaar inkooplijst
De olijventapenade maken
Doe de olijven, ansjovis en kappertjes in de keukenmachine en maak ze fijn. Heb je net als ik geen keukenmachine dan is een scherp koksmes en wat geduld noodzakelijk om de olijven, kappertjes en ansjovis heel klein te snijden.
Doe dit mengsel in een kom en voeg olijfolie toe tot er een smeuïge smeerbare tapenade ontstaat.
Zet het in de koelkast tot je het nodig hebt.
Opdienen
Opdienen met de toast of het stokbrood. Het liefst in het gezelschap van vrienden, met een lekkere rioja, een paar lekkere plakjes ham en manchego kaas. Smullen maar.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Hallo,
een keukenmachine is niet echt nodig. Ik maak al jaren tapenade zoals in de Provençe: met een vijzel. Artisanaal en heel lekker.
Succes verder met uw heerlijke site.