Olijvenkaviaar – Een tapenade van olijven en ansjovis

Tapas met uitzicht
Tapas met uitzicht

Een recept voor een lekkere Spaanse tapenade.

Tijdens onze culinaire week op La Palma hadden we het dagelijkse ritueel van de tapasborrel: om vier uur een tafel met lekkere dingen klaarzetten en een flesje wijn opentrekken om vervolgens te genieten van het uitzicht. Een vast onderdeel daarvan was deze olijvenkaviaar.

Ingrediënten olijventapenade

Voor 4 personen als tapas

  • Een pot zwarte olijven (hoe beter de olijven hoe lekkerder je kaviaar)
  • Een half blikje ansjovis
  • Een theelepel kappertjes
  • Olijfolie
  • Toast of lekker (stok)brood

Download onze olijvenkaviaar inkooplijst

De olijventapenade maken

Doe de olijven, ansjovis en kappertjes in de keukenmachine en maak ze fijn. Heb je net als ik geen keukenmachine dan is een scherp koksmes en wat geduld noodzakelijk om de olijven, kappertjes en ansjovis heel klein te snijden.

Doe dit mengsel in een kom en voeg olijfolie toe tot er een smeuïge smeerbare tapenade ontstaat.

Zet het in de koelkast tot je het nodig hebt.

Opdienen

Opdienen met de toast of het stokbrood. Het liefst in het gezelschap van vrienden, met een lekkere rioja, een paar lekkere plakjes ham en manchego kaas. Smullen maar.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
olijvenkaviaar

Een reactie

  1. luc zei:

    Hallo,

    een keukenmachine is niet echt nodig. Ik maak al jaren tapenade zoals in de Provençe: met een vijzel. Artisanaal en heel lekker.

    Succes verder met uw heerlijke site.

    augustus 28, 2013
    Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.