Een recept voor het zelf maken van aioli.
Natuurlijk kun je ook gewoon mayonaise uit een pot op je bord scheppen. Maar zelf mayonaise of aioli maken is veel lekkerder en helemaal niet ingewikkeld.
Ingrediënten aioli
Voor 2-3 personen- 1 Eierdooier
- 1 Teen knoflook
- Zonnebloemolie
- Citroensap (of azijn)
- Mosterd
- Peper en zout
Download onze Aioli inkooplijst
De aioli maken
Begin met het scheiden van het eigeel en gooi het eiwit weg en doe de dooier in een kom. Pers de teen knoflook en doe het bij de eierdooier. Klop de dooier een beetje op voordat je de olie erbij druppelt.
Wees alert bij het toevoegen van olie; als je teveel tegelijkertijd toevoegt loop je het risico dat je aioli gaat schiften. Om dat gevaar af te wenden druppel ik steeds een beetje olie bij en dan klop ik weer even, weer een paar druppels, weer kloppen, enzovoorts. Zo ontstaat er langzaam een dikke massa. Doordat je steeds kleine scheutjes olie toevoegt hoef je niet hard te kloppen. Op deze manier gaat de aioli eigenlijk nooit schiften.
Stop met olie toevoegen als je de aioli dik (of dun) genoeg vindt.
Om het geheel af te maken voeg er dan altijd nog een beetje verse citroensap of limoensap bij – als je dat niet in huis hebt kun je dit vervangen door een klein scheutje azijn – één theelepel mosterd en wat peper en zout. Met deze ingrediënten kun je natuurlijk variëren tot je jouw gewenste smaak hebt gevonden.
Eet u smakelijk!
Wij aten het bij de tapas-borrel en bij ‘Jeroen’s kip uit de oven‘
Wendy & Jeroen
Wil je weten hoe de Catalanen aioli maken lees dan onze post Catalaanse aioli maken
Heb dit zojuist gemaakt. Heerlijk!
Is het met rauwe ei?
Beste Jose,
Het is inderdaad met rauw ei. Laatst hebben we Catalaanse aioli gemaakt, dat is zonder ei. Voor de echte knoflook liefhebben, we gaan daar binnenkort een recept voor posten.
In mijn zoektocht naar aioli, kwam ik op deze website terecht. Duidelijke omschrijving en fijn dat er foto’s bij zijn! Ik ga het morgen maken, ik ben benieuwd.
Ik heb vandaag al 2x een poging gedaan om aoili te maken. Heb precies gedaan zoals in het recept maar ik krijg geen dikke massa.
Bij mij blijft het geel en dun. Wat doe ik verkeerd?
Hoi Ingrid. Oh, dat is wel vervelend om te horen. Er zijn twee oorzaken die daar mogelijk aan ten grondslag liggen. Het kan zijn dat je ei een beetje oud is, dan heeft hij minder bindkracht. Het kan ook zijn dat je te snel teveel olie toevoegt. Een oplossing is om wat eerder een beetje mosterd toe te voegen of om het te proberen met een vers ei. Als het dan nog niet lukt dan moeten we misschien maar een workshop organiseren 😉 succes.
hallo Ingrid,
Het is ook belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint.
hee,
ik heb vandaag ook 2 x de aioli 2 maal was het niet goed gelukt.
het probleem is dat ik me massa niet wit krijg hij blijft geel. ik heb het al geprobeerd met de mixer. me saus word wel dik.
hoi Rosanne, Bij ons is hij ook niet altijd wit (misschien dat dat wel op de foto’s zo lijkt) maar heeft de ene keer een meer gele uitstraling dan de andere keer. Als hij dik wordt is het goed. Wendy & Jeroen
Ik kan hier nog iets van leren bedankt
Hhallo even een vraag.
Kan je ook boter doen verplaats zonnebloem olie?
Ik mag namelijk geen olie hebben helaas. Maar de saus is egt lekker tot k er achter kwam hoe ik die pijn had kwam dus dat er olie in zit pfff
Hoi Linda. Met boter gaat het helaas niet. Jeroen
Het allerbelangrijkste om het recept te laten slagen is dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben.
Ik leerde het recept voor de mayonaise (hetzelfde principe) als kind van mijn vader. Later kreeg ik het in mijn eigen thuis nooit stevig en vertelde mijn vader dat de temperatuur van de ingrediënten meestal de oorzaak was. Sindsdien is het nooit meer mislukt.
Was op zoek naar een eenvoudig recept voor aioli en kwam dit tegen. Gemaakt, heerlijk! Heb alleen de mosterd achterwege gelaten… volgende probeer ik het met! bedankt voor deze topper!
Ik heb het vandaag ook gemaakt! IK vond het erg lekker! Ik merkte dat hij wel best pittig was. Kan komen door de knoflook maar misschien had ik er ook wel wat te veel peper in gedaan. Ik hem nog even verfijnd door er wat honing en mayonaise doorheen te doen. (De mayo om hem wat dikker te maken en de honing zodat de mayo smaak niet zou overheersen, dit doe ik ook altijd als ik zelf knoflooksaus maak op mayo basis)
Als je de saus te geel vindt kun je er een heel klein scheutje water aan toevoegen. Hierdoor zal het iets witter worden. Let wel op dat je niet teveel gebruikt anders wordt de saus te dun.