Pilaf met kip

Een recept om zelf originele oosterse Pilaf te maken ~

Pilaf kennen wij vooral als een tomatensaus met perzikken voor bij de rijst, dat maakten we vroeger wel eens thuis of in het studentenhuis. Pilaf is echter van oorsprong een bijgerecht uit het Midden-Oosten. Het is een recept waarbij graan (meestal rijst) wordt gefruit in olie en daarna gaar gesmoord in een bouillon. Daarmee is het verwant aan de Italiaanse risotto. Afhankelijk van het land wordt de pilaf gekruid met verschillende kruiden en geserveerd met groenten en vlees. Perzikken komen helemaal niet voor in het recept.

Ingrediënten pilaf met kip

Voor 4 personen als bijgerecht

Ingrediënten van pilaf
Ingrediënten van pilaf
Echte piment uit Jamaica. Lekker!
Echte piment uit Jamaica. Lekker!

  • 400 gram basmatirijs
  • 25 gram pijnboompitten
  • 25 gram rozijnen
  • 3 theelepels piment
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 uien
  • 1 blokje biologische kippenbouillon
  • 400 gram kipdijfilet
  • 1 citroen
  • bladpeterselie als garnering
  • peper en zout

De pilaf met kip maken

Stap 1: Voorbereiden

Giet water bij de rijst totdat hij onder staat. Laat hem zo even staan.

Snijdt de ui klein.

Open het blik tomaten en doe ze in de blender. Blend de tomaat fijn. Giet dit in een maatbeker. Vul deze aan met warm water tot 700 ml. Voeg daarna het bouillenblikje toe. Roer het bouillonblokje erdoor.

Giet de rijst af en spoel hen na.

Zet de rijst onder water
Zet de rijst onder water
Leg de 2 uien klaar
Leg de 2 uien klaar
Snijd ze fijn
Snijd ze fijn
Blend de tomaat uit blik
Blend de tomaat uit blik
Doe in een maatbeker
Doe in een maatbeker
Vul aan met warm water tot 700ml
Vul aan met warm water tot 700ml
Voeg het bouillonblokje toe
Voeg het bouillonblokje toe
Roer de bouillon om het blokje op te lossen
Roer de bouillon om het blokje op te lossen
Giet de rijst af
Giet de rijst af

Stap 2: De pilaf maken

Zet een braadpan waar je een deksel op kunt doen op het vuur. Verwarm olie in de pan. Voeg de uit toe en fruit deze. Voeg de pijnboompitten toe en roer deze door de ui. Voeg 3 theelepels piement toe. Voeg 2 theelepels kaneel toe. Roer dit door de ui. Als de ui zacht is voeg je de rijst toe. En roer je de rijst door het uimengsel. En fruit je de rijst ook even mee. Daarna voeg je de rozijnen toe en roer je deze door de rijst. Giet het tomaten-bouillonmengsel bij de rijst. Roeren en aan de kookbrengen. Als het kookt direct het vuur laagdraaien, de deksel op de pan doen en de timer op 18 minuten zetten.

Fruit de ui
Fruit de ui
Voeg de pijnboompitten toe
Voeg de pijnboompitten toe
Voeg 3 theelepels piment toe
Voeg 3 theelepels piment toe
Voeg 2 theelepels kaneel toe
Voeg 2 theelepels kaneel toe
De piment en kaneel bij de ui
De piment en kaneel bij de ui
Roer door elkaar
Roer door elkaar
Voeg de rijst toe
Voeg de rijst toe
Roer de rijst door het kruidenmengsel
Roer de rijst door het kruidenmengsel
Voeg de rozijnen toe
Voeg de rozijnen toe
Roer de rozijnen door de rijst
Roer de rozijnen door de rijst
Voeg de tomatenbouillon toe
Voeg de tomatenbouillon toe
Breng aan de kook
Breng aan de kook
Vuur laag en pan erop
Vuur laag en pan erop

Stap 3: De kip snijden en bakken

Terwijl de rijst staat te stoven snijd je de kip in kleine stukjes. Verwarm je een koekenpan met olie. Bak de kip. Pers de citroen uit en als de kip gaar is giet je dit in de pan en doe je er een deksel over. Laat de kip nog een minuut of drie stoven in de citroen.

Leg de kip klaar
Leg de kip klaar
Snijd de kip
Snijd de kip
Bak de kip
Bak de kip
Bak de kip gaar
Bak de kip gaar
Pers de citroen
Pers de citroen
Giet de citroen bij de kip. Dek 3 minuten af met een deksel
Giet de citroen bij de kip. Dek 3 minuten af met een deksel

Stap 4: Opdienen

Houdt ondertussen de pilaf in de gaten. Als hij dreigt droog te koken moet je nog een beetje water toevoegen.

Snijd de peterselie klein zodat die dienst kan doen als garnering.

Snijd de peterselie
Snijd de peterselie

Na 18 minuten proef je de rijst even. Het kan zijn dat de allerbovenste korrels net niet gaar zijn, maar de rest wel. Is de rest wel gaar dan is je pilaf klaar. Anders voeg je nog een beetje water toe en laat je hem nog een minuut of 3 stoven. Zet het vuur niet te hoog anders bakt hij aan. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Opdienen

Schep de pilaf in een schaal. Zet de pan met kip op tafel. Schep de borden vol en smullen maar.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Pilaf met kip

8 reacties

  1. feikj zei:

    hallo
    pilaf was heerlijk

    maart 20, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Bedankt voor het compliment.

      maart 20, 2017
      Beantwoord
  2. Richelle zei:

    De pilaf was heerlijk en goed gelukt voor de eerste keer dat ik pilaf maakte. Een lekker zoet gerecht met veel smaak, zelf zou ik de volgende keer iets pittigs er bij doen omdat ik daar zelf persoonlijk van hou.

    april 21, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Wat fijn om te horen dat het lekker was.

      april 22, 2017
      Beantwoord
  3. P.leensvaart zei:

    Hier een vraag, van mij waar koop ik de piment uit,
    Jamaica.
    Want ik moet het nu maken met gewone piment.

    juli 16, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Ik ben in het Gelukkige bezit van een pas voor de Hanos dus daar koop ik die piment. Ik zou zelf mijn zoektocht beginnen op Internet 🙂

      augustus 3, 2017
      Beantwoord
  4. Ivette zei:

    Dag Jeroen,
    Piment d’espelette komt niet uit Jamaica maar uit Frans Baskenland! Het wordt gekweekt in het plaatsje Espelette en een paar dorpjes uit diezelfde buurt.
    Oorspronkelijk komt het uit Zuid Amerika zoals bijna alle pepers / paprika achtige. in de tijd van Columbus is het Frankrijk gebracht en verder gecultiveerd.
    Ik haal het vaak zelf in Parijs.
    Ik ga nu je recept uitproberen! Klinkt lekker
    Groet Ivette

    september 11, 2019
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hi Ivette, dat wist ik niet. Goed dat je ons hier verbetert 🙂 Espelette is inderdaad een dorp in Frans Baskenland waar ze de chilipeper verbouwen voor de piement d’espelette. Echter staat op het potje dat hij uit Jamaica komt. Volgens Wikipedia komt Piement van oorsprong uit de Caribische keuken.

      oktober 27, 2019
      Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.