Een recept om zelf originele oosterse Pilaf te maken ~
Pilaf kennen wij vooral als een tomatensaus met perzikken voor bij de rijst, dat maakten we vroeger wel eens thuis of in het studentenhuis. Pilaf is echter van oorsprong een bijgerecht uit het Midden-Oosten. Het is een recept waarbij graan (meestal rijst) wordt gefruit in olie en daarna gaar gesmoord in een bouillon. Daarmee is het verwant aan de Italiaanse risotto. Afhankelijk van het land wordt de pilaf gekruid met verschillende kruiden en geserveerd met groenten en vlees. Perzikken komen helemaal niet voor in het recept.
Ingrediënten pilaf met kip
Voor 4 personen als bijgerecht
- 400 gram basmatirijs
- 25 gram pijnboompitten
- 25 gram rozijnen
- 3 theelepels piment
- 2 theelepels kaneel
- 1 blik gepelde tomaten
- 2 uien
- 1 blokje biologische kippenbouillon
- 400 gram kipdijfilet
- 1 citroen
- bladpeterselie als garnering
- peper en zout
De pilaf met kip maken
Stap 1: Voorbereiden
Giet water bij de rijst totdat hij onder staat. Laat hem zo even staan.
Snijdt de ui klein.
Open het blik tomaten en doe ze in de blender. Blend de tomaat fijn. Giet dit in een maatbeker. Vul deze aan met warm water tot 700 ml. Voeg daarna het bouillenblikje toe. Roer het bouillonblokje erdoor.
Giet de rijst af en spoel hen na.
Stap 2: De pilaf maken
Zet een braadpan waar je een deksel op kunt doen op het vuur. Verwarm olie in de pan. Voeg de uit toe en fruit deze. Voeg de pijnboompitten toe en roer deze door de ui. Voeg 3 theelepels piement toe. Voeg 2 theelepels kaneel toe. Roer dit door de ui. Als de ui zacht is voeg je de rijst toe. En roer je de rijst door het uimengsel. En fruit je de rijst ook even mee. Daarna voeg je de rozijnen toe en roer je deze door de rijst. Giet het tomaten-bouillonmengsel bij de rijst. Roeren en aan de kookbrengen. Als het kookt direct het vuur laagdraaien, de deksel op de pan doen en de timer op 18 minuten zetten.
Stap 3: De kip snijden en bakken
Terwijl de rijst staat te stoven snijd je de kip in kleine stukjes. Verwarm je een koekenpan met olie. Bak de kip. Pers de citroen uit en als de kip gaar is giet je dit in de pan en doe je er een deksel over. Laat de kip nog een minuut of drie stoven in de citroen.
Stap 4: Opdienen
Houdt ondertussen de pilaf in de gaten. Als hij dreigt droog te koken moet je nog een beetje water toevoegen.
Snijd de peterselie klein zodat die dienst kan doen als garnering.
Na 18 minuten proef je de rijst even. Het kan zijn dat de allerbovenste korrels net niet gaar zijn, maar de rest wel. Is de rest wel gaar dan is je pilaf klaar. Anders voeg je nog een beetje water toe en laat je hem nog een minuut of 3 stoven. Zet het vuur niet te hoog anders bakt hij aan. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Opdienen
Schep de pilaf in een schaal. Zet de pan met kip op tafel. Schep de borden vol en smullen maar.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
hallo
pilaf was heerlijk
Bedankt voor het compliment.
De pilaf was heerlijk en goed gelukt voor de eerste keer dat ik pilaf maakte. Een lekker zoet gerecht met veel smaak, zelf zou ik de volgende keer iets pittigs er bij doen omdat ik daar zelf persoonlijk van hou.
Wat fijn om te horen dat het lekker was.
Hier een vraag, van mij waar koop ik de piment uit,
Jamaica.
Want ik moet het nu maken met gewone piment.
Ik ben in het Gelukkige bezit van een pas voor de Hanos dus daar koop ik die piment. Ik zou zelf mijn zoektocht beginnen op Internet 🙂
Dag Jeroen,
Piment d’espelette komt niet uit Jamaica maar uit Frans Baskenland! Het wordt gekweekt in het plaatsje Espelette en een paar dorpjes uit diezelfde buurt.
Oorspronkelijk komt het uit Zuid Amerika zoals bijna alle pepers / paprika achtige. in de tijd van Columbus is het Frankrijk gebracht en verder gecultiveerd.
Ik haal het vaak zelf in Parijs.
Ik ga nu je recept uitproberen! Klinkt lekker
Groet Ivette
Hi Ivette, dat wist ik niet. Goed dat je ons hier verbetert 🙂 Espelette is inderdaad een dorp in Frans Baskenland waar ze de chilipeper verbouwen voor de piement d’espelette. Echter staat op het potje dat hij uit Jamaica komt. Volgens Wikipedia komt Piement van oorsprong uit de Caribische keuken.