Een recept om een heel verrassende en ‘lichte’ chocoladetaart te maken.
Wat leuk! Er bestaat dus een zogeheten ‘Foodblog Event‘. Een online event waarin Nederlandse foodbloggers al sinds 2008 rij op rij worden uitgedaagd om een zo goddelijk mogelijk recept in te sturen. Dat klinkt goed: we gaan meedoen! In de maand november werd mijn favoriete blog over zoetigheid (www.zoetenroze.nl) benoemd tot winnaar. De eigenaar van dit blog, Emmelien, is vervolgens host voor het Foodblog Event van december 2012. Zij heeft het thema bedacht en ze zal zelf de inzendingen uitproberen en beoordelen. Hard aan de slag dus, met… cranberry’s en zoetigheid.
Bij gebrek aan een beproefd cranberry-recept, gingen we van oriëntatiefase naar oefenfase naar feedback verzamelen en naar een definitief eindresultaat. Als startpunt hebben we gekozen voor de basis van een bestaand recept. Om tot iets moois te komen zijn we op zoek gegaan naar een testpanel. Een aantal collega’s zag daar wel wat in: zij zouden wel proefkonijn spelen. Ik zou dan iedere week kunnen oefenen en zij zouden dan wel weer mooie suggesties kunnen doen… haha, grappenmakers. Maar wat schetst mijn verbazing: na een mini-proeverij kwam er toch waardevolle feedback. Iets met meer bite in de structuur (aldus Steven), een tintje alcohol als verrassing (namens Marleen) en (Anna dacht aan) de niet te versmaden combi cranberry’s-met-witte-chocolade.
Oké Emmelien! Here we go…
Ingrediënten cranberry-chocoladetaart
- 115 gram boter
- 150 gram basterdsuiker
- 2 eieren
- 175 ml karnemelk
- 1 eetlepel vanille-extract
- 195 gram patentbloem of speltbloem
- 60 gram cacao
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baksoda (baksoda wordt ook wel ‘zuiveringszout’ genoemd en is verkrijgbaar bij een ‘echte’ drogist)
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel appelciderazijn
- 40 gram grof gehakte chocolade naar keuze (evt. kookchocolade)
- 250 gram gedroogde cranberry’s
- dessertwijn
Download onze cranberry-chocoladetaart inkooplijst
De Cranberry-chocoladetaart maken
Stap 1: Een goede voorbereiding is het halve werk.
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de springvorm (26 cm) in. Je kunt de onderkant van de springvorm bekleden met bakpapier als je dat handig vindt.
Verdeel de cranberry’s over twee bakjes. Giet bij de ene de dessertwijn, zoveel dat ze volledig onderstaan, de andere wel je in kokend water. Tip: je kunt de helft van de cranberry’s ook al de avond voordat je de taart gaat bakken in de wijn weken.
Zet twee mengkommen en een maatbeker klaar. Doe in de ene mengkom alle (afgemeten) droge ingrediënten: 195 gr patentbloem, 60 gr cacao, 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel baksoda en de halve theelepel zout. Roer alle ingrediënten door elkaar.
De maatbeker gebruik je om de 175 ml karnemelk af te meten en te mengen met een eetlepel vanille-extract. Roer dit door elkaar.
Voordat we in de andere mengkom de boter en de basterdsuiker doen is het handig om de boter in kleine stukjes te snijden zodat het straks eenvoudiger te mixen is. Doe dus in de andere mengkom de stukjes boter en de basterdsuiker.
Stap 2: Mix de ingrediënten tot een beslag.
Gebruik een handmixer om de boter met de basterdsuiker te mengen. Voeg de eieren toe en mix het tot een licht en luchtig mengsel. Dit is de basis van je beslag.
Door om-en-om een beetje (gezeefde) droge ingrediënten en dan weer wat melkmix toe te voegen aan de basis van je beslag, ontstaat er langzaam een luchtig chocoladebeslag. Als je alles hebt verwerkt dan is het tijd om de eetlepel azijn toe te voegen. Dit meng je er kort doorheen met de mixer op een langzame stand. Het is goed als je het idee hebt dat de azijn net is opgenomen. Het kan zijn dat de kleur van je beslag iets oplicht: dit is normaal.
De zuren uit de karnemelk en de azijn reageren met de baksoda (het zuiveringszout). Dit proces zorgt ervoor dat je taart in de oven goed rijst. Je uiteindelijke traktatie wordt hierdoor dus luchtig en zacht.
Stap 3: De speciale ingrediënten toevoegen.
Giet beide bakjes gewelde cranberry’s in een zeef, zodat ze even kunnen uitlekken. Meng de in wijn gedrenkte bessen goed door de rest, zodat ze straks mooi verdeeld zijn over de taart. Voeg de bessen toe aan het beslag, net als de grof gehakte chocolade.
Stap 4: Het afbakken van de taart.
Giet het mengsel in de springvorm, zet deze in de voorverwarmde oven en bak het geheel in een kleine 25 minuten gaar.
Het is in dit recept cruciaal dat de taart niet te lang én niet te kort in de oven staat. Te lang betekent dat je taart net wat te droog wordt. Een te korte baktijd zal zorgen voor het ‘brownie-effect’, wat ook zeker lekker kan zijn, echter het doel van dit recept is om een ‘lichte’ taart te bakken.
Hoe zorg je dat dit lukt? Gebruik de satéprikker-truc van hiernaast om de gaarheid te bepalen. Doe de eerste test al na 20 minuten: als de prikker schoon uit de taart komt, dan is hij klaar. Is dit niet het geval, herhaal dan deze test om de 2 minuten tot hij wel gaar is.
Stap 5: Het bereiden van de witte chocolade topping.
Nadat je de taart uit de oven hebt gehaald laat je hem afkoelen. Als de top lauwwarm aanvoelt, dan kun je aan de slag met de laatste fase van dit recept: de witte chocolade topping maken. Hak de chocoladereep in kleine stukjes en verwarm ze au bain-marie tot de stukjes gesmolten zijn. Een beetje roeren met een spatel kan helpen in dit proces. Gebruik vervolgens de spatel, of de achterkant van een (warme) lepel om de chocolade op de bovenkant van de taart aan te brengen.
Zet de taart nog even in de koelkast zodat de witte chocolade goed kan stollen.
Stap 6: Geniet!
Serveer met een heerlijke jasmijnthee of een kopje koffie van jouw voorkeur.
Eet u smakelijk,
Jeroen & Wendy
Werkelijk de lekkerste taart waar ik ooit mijn tanden inzette…!
Hoi, lijkt me super om eens te maken. Welke dessertwijn heb je hiervoor gebruikt?
Kan ik de patentbloem door spelt vervangen of beïnvloed dit het eindresultaat?
Hallo Jacqueline, ik heb zelf nog niet eerder speltbloem gebruikt om mee te bakken, maar het lijkt me dat dat prima kan. (Heb even gegoogled en ik zie meerdere taartrecepten op basis van spelt.) Ik vind het een goed idee en ga het de volgende keer zelf ook proberen!
Ondertussen hebben we de proef op de som genomen: chocoladetaart met (volkoren) speltbloem krijgt een dikke ‘like’. Als test maakten we een ‘plaatkoek’ van anderhalve centimeter dik. Van de zemelen die overbleven na het zeven hebben we de helft door het beslag gedaan, de andere helft hebben we over de plaatkoek gestrooid voordat deze in de oven ging. De structuur van de plaatkoek is gelijk aan die van het basisrecept. De baktijd bij een plaatkoek is echter korter. Stel de temperatuur in op 165 graden en zet de wekker op 15 minuten. Vanaf dan test je veelvuldig met een prikker hoe het staat met de gaarheid. Succes.
Met dank aan onze lezer Jacqueline, die deze vraag stelde / suggestie deed.
Hartelijk dank!
Het is even wennen om mijn weg te vinden in het bakken zonder tarwe maar er blijkt dus nog heel wat mogelijk 😉
Supertaart! we hebben gesmuld ik heb de basterdsuiker vervangen voor honing.
de baktijd is wel heel kort 20 minuten en dus was mijn taart ingestort ik denk dat 40 tot 60 minuten op 160 geraden beter is ( zeg maar net als cake) maar goed dat kan ook aan mijn oven liggen.
Wij gaan hem i.i.geval vaker maken.. thanks
wil ik voor mijn man zijn verjaardag deze chocoladetaart maken, moet er karnemelk in.
En dat hebben we niet op het eiland waar ik woon.
Leuk hoor!!!!
groeten vanuit de Azoren, ilha `terceira
Hoi, het kan ook met gewone melk. Het idee van de karnemelk dat het beslag een beetje een zuurtje nodig heeft (voor het rijzen en de luchtigheid) maar dat bereik je ook met de azijn die in het recept staat.
Eetsmakelijk en feliciteer je man van ons 😉