Rilette van eend

Een recept voor rilette van eend.

Onlangs hadden we geen zin om te koken (Huh? Ja, echt!) en zijn we bij ons favoriete eetcafé De Parodie om de hoek neergestreken. Hier gaan we naar toe als we heerlijk lui toch lekker willen eten. Zo ook deze keer. De kaart wordt door het personeel van De Parodie altijd met veel smaak voorgelezen wat de keuze extra moeilijk maakt. Deze keer was de beschrijving van de Rilette van Eend zo overtuigend dat Wendy die wel moest nemen. Spijt als haren op mijn hoofd dat ik iets anders koos. De rilette was erg smaakvol en boterzacht, helaas was het bord op een gegeven moment leeg. De kok wilde helaas niet zijn recept prijsgeven dus na enig onderzoek en talloze malen proberen volgt hieronder ons recept.

Dit recept heeft een aantal voordelen: het is niet heel ingewikkeld, eendenbout is relatief goedkoop omdat mensen liever eendenborst eten en dan blijven de bouten over, én het is het ideale kerstgerecht omdat het bijzonder smaakvol is én je kunt het van tevoren klaar maken.

Je hebt wel even de tijd nodig omdat de eend ongeveer 4 uur lang in de oven moet. Wij kopen het ganzenvet bij de poelier waar we ook de eendenbout kopen.

Ingrediënten rilette van eend

voor 8 personen, als voorgerecht, reserveer 4 uur 30 min voor de bereiding

Ingrediënten Rilette van Eend
Ingrediënten Rilette van Eend

  • 2 eendenbouten
  • 600 gram ganzenvet
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 5 laurierblaadjes
  • klein bosje bieslook
  • 1 takje tijm
  • handje rode peperkorrels
  • rucola en toastjes

De rilette van eend maken

Stap 1: De voorbereiding

Snijd de wortel in een paar stukken en pel de knoflook. Pak een ovenschaal en leg daar de eendenbouten in met alle kruiden, ui en wortel. Giet daarna het ganzenvet erover. Zorg ervoor dat de eendenbouten helemaal onder het vet liggen. Heb je net te weinig vet, leg de bout dan met het vel naar boven.

Doe alles in de ovenschaal
Doe alles in de ovenschaal
Giet ganzenvet over de ingrediënten
Giet ganzenvet over de ingrediënten

Stap 2: In de oven

Zet de oven op 130 graden en stel de timer in op 4 uur. Zet de schaal in de oven …and sit back and relax. Nu hoef je 4 uur langs niets anders te doen dan wachten. Tijd voor een kop koffie en een goed boek of huishoudelijke taken.

Zet de oven op 130 graden
Zet de oven op 130 graden
Zet de timer op 4 uur
Zet de timer op 4 uur
Zet de schaal in de oven
Zet de schaal in de oven

Stap 3: De eend plukken en het vet zeven

Na 4 uur haal je de schaal uit de oven en haal je de bouten uit het vet. Je laat het vet en de bouten afkoelen. Doordat de eend zolang op lage temperatuur heeft gegaard is het vlees boterzacht geworden en kun je het eenvoudig in draadjes trekken. Pak een kom en pluk de hele eend en trek de stukjes vlees in kleine draadjes. Doe het vlees in de kom.

Giet het vet door een zeef. De kruiden resten hebben we niet meer nodig, het vet gebruiken we om de rilette af te maken.

Na vier uur sudderen
Na vier uur sudderen
Haal de eend uit het vet
Haal de eend uit het vet
Het vlees valt van het bot
Het vlees valt van het bot
Trek draadjes van het vlees
Trek draadjes van het vlees
Doe alle eend in een kom
Doe alle eend in een kom
Zeef het vet
Zeef het vet

Stap 4: De rilette afmaken

Zet je kom met eend in een grotere kom met koud water. Het koude water is nodig om het ganzenvet te stollen. Giet nu langzaam het ganzenvet in bij de eend terwijl je roert. Niet de teveel tegelijkertijd, het vet moet de kans krijgen om nog wat verder af te koelen zodat het een beetje stolt. Voeg zoveel vet toe tot er een consistente, smeuïge massa ontstaat: de rilette.

Meng het vet met de eend
Meng het vet met de eend
Er onstaat een smeuïge massa
Er onstaat een smeuïge massa

Stap 5: De rilette en het ganzenvet bewaren

Je kunt de rilette een paar dagen tot een week bewaren als je hem in een goed afsluitbare pot doet en er zoveel vet bij giet dat hij helemaal onder staat.

Het ganzenvet dat je over hebt kun je de volgende keer gewoon weer gebruiken. Doe het in een pot en zet het in de koelkast.

Doe de eend in een pot
Doe de eend in een pot
Rilette van eend
Rilette van eend
Giet wat vet als toplaag in de pot
Giet wat vet als toplaag in de pot
Klaar om te bewaren
Klaar om te bewaren
Vet voor de volgende keer
Vet voor de volgende keer

Opdienen

Rilette van eend met rucola op een toastje
Rilette van eend met rucola op een toastje

Je kunt de rilette heel goed opdienen op toastjes of stokbrood met een blaadje rucola. Voor deze keer hadden we zelf melba toast gemaakt met kastanjemeel, wellicht schrijven we daar later een recept voor.

Eerder maakte ik het al een keer met cranberry-compôte en appeltjes gestoofd in calvados. Dat maakt het voor kerst natuurlijk helemaal af.

Eet u smakelijk!
Jeroen & Wendy

Rilette van eend met cranberrycompote

21 reacties

  1. Kijk, ik ben niet helemaal een vleeseter. Eh, helemaal niet eigenlijk. Maar voor rilettes en geconfijte eendenboutjes maak ik toch graag een uitzondering. Gek mens ben ik.

    december 3, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Nell. Als je dan een keer een uitzondering maakt dan is dit wel een geschikt recept. Groet Jeroen & Wendy

      december 4, 2014
      Beantwoord
  2. Barbara zei:

    Dag,
    Kan de eend ook worden vervangen door gans of moet er dan ook aan de kruiden aangepast worden? En moet het dan perse de bout zijn of kan het ook de borst zijn? Daar heb ik er namelijk nog een paar van in de vriezer ligger ?

    maart 9, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Barbara.
      Wij hebben het nog niet nooit gemaakt met de borst. Ik koop meestal de bouten omdat die goedkoper zijn. Maar ik denk dat je het ook met de borst kan doen, alhoewel ik niet weet hoe makkelijk je die in draden kunt trekken. En je kunt het ook met gans maken, of met makreel of met eend. Veel variaties zijn mogelijk. Ik denk dat als ik het zou maken dat ik dan de kruiden gelijk zou houden. groet Jeroen

      maart 21, 2015
      Beantwoord
  3. Jokanda zei:

    Hoi Jeroen,

    Ik ga de rilette volgende week maken als tussengerecht voor een 8 gangen diner. Het water loopt me nu al door de mond bij de gedachten 🙂
    Ik heb echter 1 vraag. Ik heb al eerder gekonfijte eendenpoot gemaakt en toen moest ik de poten eerst nog een tijdje in grof zeezout en peperkorrels kruiden. Is dat bij jullie gerecht niet nodig? Ik hoor het graag.

    Vriendelijke groet,
    Jolanda

    april 25, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Jolanda,
      Wij wrijven ze niet eerst in met zout en peperkorrels, maar ik kan me wel voorstellen dat dat ook lekker is.
      Ik leg de bouten tegenwoordig wel een nacht met hun kruiden strak ingerold in een plasticzakje in de koelkast.
      eet smakelijk
      jeroen

      mei 25, 2015
      Beantwoord
  4. Rik zei:

    Er komt helemaal geen zout voor in dit recept. Ik ben nu halverwege , maar ik gok dat het toch wel iets nodig heeft. Klopt dit wel?

    augustus 28, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Rik, Het klopt dat er geen zout in voorkomt. Vinden wij zelf het lekkerst. In sommige recepten wrijven ze de eenden eerst nog in met zout en leggen ze dan nog een nachtje in de koelkast voordat ze de rilette in gaan.

      september 19, 2015
      Beantwoord
  5. Elly Melein zei:

    Wil best graag op jullie emaillijsr en goede recepten ontvangen.
    Gegroet,
    Elly

    september 25, 2015
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Beste Elly,
      Gezellig dat je op onze e-maillijst wilt.
      Je kunt dit zelf activeren door op onze website – rechtsboven – te klikken op ‘Meld je aan voor de nieuwsbrief’. Overigens: op een iPad of mobiel tref je deze link onderaan de pagina, na de reacties op het recept.

      Groeten,
      Jeroen & Wendy

      september 30, 2015
      Beantwoord
  6. Elly Melein zei:

    Wil best graag op jullie emaillijsr en goede recepten ontvangen.
    Gegroet,
    Elly

    september 25, 2015
    Beantwoord
  7. Marieke zei:

    Hebben jullie nog een tip voor de cranberry compote. Ik vind recepten met port, met grand marnier, met sinaasappelsap…. Wat is het lekkerste? Wat serveren jullie bij de rilette?

    groetjes Marieke

    december 8, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Marieke. Wij vinden die met port het lekkerste.

      december 8, 2015
      Beantwoord
  8. Fred zei:

    Hoi Jeroen,
    Net terug van een vakantie vol rilette in Frankrijk, en ik mis het nu al!
    Daar met de Fransen gegeten die het op een stukje stokbrood smeren en er een klein augurkje op doen. Perfecte combinatie! Moeite van het proberen waard!
    Zodra onze meegenomen rilette op is, zal ik aan jou recept beginnen.

    juli 18, 2016
    Beantwoord
  9. Annette zei:

    Hoi Jeroen,

    Wat een topper dit recept. Heb ook van het vlees van gevogelde kroketjes gemaakt Ik heb ganzenbouten gebruikt.

    augustus 5, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Dank je. En, klinkt lekker. Kroketten maken van de Rilette.

      augustus 20, 2016
      Beantwoord
  10. O.Terwindt zei:

    Lekker!!! Kun je ook eendenvet gebruiken…in plaats van ganzenvet.?? Groet…Olivia

    augustus 25, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Lekker hè? Ja je kunt zeker ook eendenvent gebruiken.

      september 10, 2017
      Beantwoord
  11. Maarten zei:

    Klinkt goed, ga ik eens proberen. Overigens is de juiste spelling rillettes en niet rilette. Maar dat terzijde.

    november 28, 2017
    Beantwoord
  12. Karla Slot-Duitman zei:

    Hier, waar wij wonen in Frankrijk worden op de markt altijd de carcassen van de eenden aangeboden. Die zijn heel goedkoop (2 Euro) en daar zit nog heel veel vlees aan.Daar maak ik vaak iets van en vandaag was het rillettes. Goed gelukt en erg lekker. ps. Ik kook het carcas in een grote pan met water, beetje tijm, 1 laurierblad een grote ui en zout en peper. De bouillon apart houden voor een soepje of zo. Het vlees van de botjes plukken en verder het recept volgen.

    oktober 22, 2019
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Karla, wat leuk dat je het recept hebt geprobeerd en fijn dat het lekker was. Bij ons zijn de eenden net wat duurder 🙂

      oktober 27, 2019
      Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.