Een recept voor lamsgehaktballen.
Hoe fijn is het als je tijdens een culinaire week in Frankrijk, je een nog beter uitgeruste keuken aantreft dan thuis. En hoe fijn is het dan als je de taal van je gastland beheerst als blijkt dat deze heerlijke keuken ook doet aan een veelzijdige kookboekenbibliotheek. Ai. Daar ging het dus mis. Frans is voor mij eerder een jongensnaam dan een vaardigheid en Jeroen spreekt het een beetje. Als je een kleine meter aan kookboeken tot je beschikking krijgt en je doel is lekkere Franse recepten ontdekken, dan wil je deze bron natuurlijk gebruiken. Gelukkig zijn er boeken met plaatjes, gelukkig is er het interwebs, én gelukkig kwam mijn Frans-Friese vriendin uit Nîmes met liefde afgereisd naar de Cévennes, voor gezelligheid, etentjes en vertalingen.
Dit verrassende recept komt uit het boek Rigolotes Papillotes. Het staat voor ‘grappig opgerold of ingepakt’ of, zoals uit veel andere recepten blijkt ‘een verrassing aan de binnenkant’. Het boek ving mijn aandacht vanwege de mooie fotografie. Nu de vraag: is het ook zo lekker dat het op een goddelijk blog past? Wat ons betreft wel! De Hollandse gehaktbal kan hier nog wel wat van leren.
Ingrediënten Franse gehaktballen
Voor 2 personen- 400 gram lamsgehakt (als het kan grof gemalen)
- 1 ei
- 40 gram pijnboompitjes
- 3 tenen knoflook
- 2 rode uien
- handje peterselie
- handje koriander
- handje bieslook
- een snufje zout
- peper
- boter of olie om in te bakken
Download onze Franse gehaktballen inkooplijst
De Franse gehaktballen maken
Stap 1:
Doe alvast het gehakt, het ei, de pijnboompitjes en zout en peper in een mengkom. Dan kan daarna het hak- en snijwerk beginnen.
Snijd de ui in grove stukken en leg tweederde apart, deze portie bewaar je voor straks. Hak het andere deel van de uisnippers extra klein. Deze gaan door het gehakt. Pureer de knoflook. Verwijder de stelen van de peterselie en koriander. Hak vervolgens deze en de bieslook fijn. Voeg de knoflook en de kruiden ook toe aan het mengsel.
Stap 2:
Kneed alle ingrediënten met zorg door het gehakt. Als alles goed is gemengd, kun je met de volgende stap beginnen: ballen draaien. Probeer zoveel mogelijk de lucht die in de gehaktbal zit eruit te duwen. Stel dat je dit niet doet, dan is de kans groot dat je gehaktballen tijdens het braden openbarsten. Uiteraard is het even lekker, maar het presenteert net iets beter als je een stevige ronde gehaktbal serveert. Strooi een beetje bloem op een plat bord en rol de gehaktballen er een voor een doorheen, zodat ze bedekt zijn met een dun laagje bloem. Op deze manier krijg je straks een lekkere krokante korst. Het is ook mogelijk om hiervoor paneermeel te gebruiken.
Stap 3:
Doe olijfolie in een koekenpan en zet deze op het vuur. Voeg eventueel nog een klein klontje boter toe. Als de olie heet is leg je de lamsgehaktballen er in. Houd de gehaktballen een beetje in beweging. Doe dit wel voorzichtig: zorg dat ze niet stuk gaan. Je wilt er voor zorgen dat ze aan alle kanten een beetje gebraden zijn. Als de gehaktballen mooi rond zijn gaat dit vrij gemakkelijk; als ze ovaal of gedeukt zijn zul je ze hier een beetje bij moeten helpen.
Zet het vuur middelhoog en zet een timer op 8 minuten.
Stap 4:
Af en toe rol of draai je de ballen, zodat ze langzaam egaal bruin worden. Als de 8 minuten voorbij zijn, doe je de grof gesneden uien die je hebt achtergehouden in de pan. Omdat de gehaktballen nu veel steviger zijn kun je makkelijk de uien door de pan roeren. Draai binnen 2 minuten het vuur laag en laat het zo nog 5 minuten staan.
Tip: Hoe weet ik of mijn gehaktbal gaar is?
Uiteraard is het lekker als een gehaktbal vanbinnen mals is en niet door en door gaar gebakken. De ideale braadtijd is afhankelijk van hoe groot je de gehaktballen draait en hoe hoog je het vuur zet. Een handig uitgangspunt is dat de kerntemperatuur van een gehaktbal 70-72 graden. Dit kun je meten met een kerntemperatuurmeter. Heb je die niet: dan geldt voor een ‘bescheiden bal’ op middelhoog vuur een totale braadtijd van 15 minuten. Controleer bij twijfel nog even aan de eettafel of je tevreden bent over de gaarheid.
Stap 5:
Lamsgehaktballen zijn heel lekker bij…. bij bijna alles wel, eigenlijk! Wij aten het met zilvervliesrijst en geroerbakte prei met geitenkaas en zachte zongedroogde tomaatjes.
Eet u smakelijk,
Jeroen & Wendy
Een heerlijke afwisseling van de gewone ‘Hollandse’ gehaktbal. Zeker een aanrader!
Ondanks dat de vriend kalfsgehakt (grrr…) had meegebracht vielen de ballen goed in de smaak. In ben in kluns in het bakken van gehaktballen maar deze vielen niet uit elkaar. Ik ga ze zeker nog maken.
Hoi Tania, leuk om te horen dat ze in de smaak vallen. Wendy & Jeroen
Ga het zeker proberen,ziet er heerlijk uit