Een fris en kleurrijk groente-recept uit de oven.
Dit recept vindt zijn oorsprong in de Allerhande. Een paar jaar geleden sprong hij in het oog door die fris oranje kleur. Het viel zo in de smaak dat dit gerecht nog steeds iedere maand op tafel staat, bijna het hele jaar door. Ondertussen heeft de limoen het gewonnen van de citroen die in het oorspronkelijke recept vermeld stond – maar beide zijn lekker. Je zet iets extra bijzonders op tafel als je bij dit gerecht nog eigengemaakte kruidenboter serveert. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lekkere peterselie-knoflookboter of muntboter.
Ingrediënten limoen-worteltjes
Voor 2 personen als hoofdgerecht – voor 4 personen als bijgerecht
- een grote bos wortelen
- een limoen
- olijfolie
- eventueel wat zelfgemaakte kruidenboter
De limoen-worteltjes maken
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 1: De wortelen
Was de worteltjes onder de kraan met een schoon schuursponsje of borsteltje. De ‘huid’ van de wortelen wordt een beetje ruw, wat helpt om de limoensmaak op te nemen. Snijd de top en het puntje van de wortels en halveer ze in de lengte.
Stap 2: De limoen
Snijd de limoen in zes kleine partjes. Wrijf de wortelen in met de limoen. Het idee is dat je het vruchtvlees van de limoen overbrengt op de wortelen.
Stap 3: De ovenschaal
Bij voorkeur kies je een grote ovenschaal waar de worteltjes in één laag in kunnen. Vet de bodem van de ovenschaal in met olijfolie. Leg de wortelen in de ovenschaal en plaats deze in de voorverwarmde oven (200 graden). Stel de tijd in op 25 minuten. Als je ovenschaal te klein is voor één laag, verleng dan de tijd met ongeveer een kwartier en hussel dan even de wortels door elkaar. Het is ook lekker om halverwege de oventijd de worteltjes met een kwastje met olijfolie te bestrijken.
Opdienen
Je serveert deze ‘licht knapperige’ limoenworteltjes warm. Het wordt nog lekkerder als er een klontje eigengemaakte kruidenboter over de worteltjes smelt. In het najaar past peterselie-knoflookboter heel goed bij dit recept, in de lente is het smullen met een dotje muntboter.
Eet u smakelijk!
Jeroen & Wendy
Zaterdag de worteltjes gemaakt. Ik zie dat je de temperatuur hebt toegevoegd:-). 25 was te kort om ze een beetje gaar te krijgen. Maar ze smaakten heerlijk, ondanks dat ze iets nog meer “bite” hadden.
De wortels stonden hier 30 minuten in de oven maar ze waren toch nog te hard. Mogelijk is de temperatuuraanduiding v mijn oven niet correct of ik moet een groter ovenschaal gebruiken zodat ze minder op elkaar liggen.
Beste Tania, dank voor je feedback op het recept! Dat helpt ons om het duidelijker uit te leggen.
Allereerst moet ik even opmerken dat dit recept ook wel bedoeld is om ‘licht knapperige’ worteltjes op te leveren. De worteltjes zijn niet meer rauw, maar ze zijn ook niet ‘zacht’ zoals ze zij als je ze kookt. Misschien had je dat verwacht? Daarnaast is het ook zo dat de wortels niet teveel opeengestapeld in een ovenschaal gaan, inderdaad om er voor de zorgen dat ze sneller klaar zijn. Ik zal beide puntjes in het recept nog iets beter toelichten.
Groeten, Wendy
Wendy, je recept lijkt me heerlijk, juist met een ‘bite’. Ik ga het als bijgerecht maken
Bij het kerstmenu
Hoi Irene. Wat leuk om te horen dat je ze gaat maken bij het kerstmenu. Succes.
De worteltjes staan ook hier op het kerstmenu. Ik ga ze samen met zoete aardappel in de oven schuiven. En dan samen met een overheerlijke Italiaanse stoofschotel. Dat wordt smullen.
Goed om te horen theo. Geniet ervan! En fijne feestdagen.
Kun je dit een dag van tevoren voorbereiden zodat je ze alleen nog in de oven hoef te zetten.
Beste Ineke,
Eerlijk gezegd hebben wij dit nog nooit zelf geprobeerd, maar ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen. Wellicht kun je bij het opwarmen in de oven de worteltjes nog even insmeren met kwastje met een beetje olijfolie.
Ik ben benieuwd of dat zo werkt. Laat je het ons weten?
Groeten,
Jeroen & Wendy
Mooie site!