Raita – yoghurtsaus met komkommer en munt

Een Indiaas recept voor milde yoghurtsaus.

Indiaas eten kán vrij pittig zijn. Daarom is het verstandig om altijd een zoet (mangochutney) of fris bijgerecht te serveren: zoals deze Raita. Raita is een traditioneel Indiaas gerecht waarvan waarschijnlijk elk dorp en elke moeder zijn eigen versie heeft. Dit is onze favoriete variant. Ooit nagemaakt van een origineel recept en doorontwikkeld in de loop der jaren tot onderstaande resultaat.

Ingrediënten raita

Voor 4 personen als bijgerecht

Ingrediënten Raita
Ingrediënten Raita

  • 500 gram volle yoghurt of Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 3-4 takjes verse munt
  • 1/3 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel peper
  • Snuf zout

Download onze inkooplijst raita.

De raita maken

Stap 1: De hangop maken

Wij houden van romige raita, vandaar dat we eerst hangop maken van de yoghurt. Als je hier geen zin in hebt kun je deze stap ook overslaan. Pak een kom, vergiet en schone theedoek. Hang het vergiet in de kom en de theedoek in het vergiet. Schep de yoghurt in de theedoek en laat het minimaal 1 uur in de koelkast staan. Alle ‘overbodige’ vocht zakt nu uit de yoghurt. Het resultaat is een heel romige volle hangop.

Zet kom, zeef, theedoek en yoghurt klaar
Zet kom, zeef, theedoek en yoghurt klaar
Schep de yoghurt in de theedoek in de zeef
Schep de yoghurt in de theedoek in de zeef

Stap 2: De komkommer raspen, de munt snijden

We streven naar een stevig eindresultaat. Omdat we zo weinig mogelijk vocht in de raita willen snijden we de komkommer overlangs en schrapen met een lepel de zaadlijsten eruit. Vervolgens raspen we de komkommer en laten we deze even uitlekken. Schep het vocht uit de schaal of giet deze af.

Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten
Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten
Rasp de komkommer
Rasp de komkommer
Giet het vocht van de komkommer af
Giet het vocht van de komkommer af

Leg een paar muntblaadjes apart en snijd de rest heel klein.

Trek de muntblaadjes van hun steel
Trek de muntblaadjes van hun steel
Bewaar wat blaadjes en stapel de rest
Bewaar wat blaadjes en stapel de rest
Snijd de stapel in fijne reepjes
Snijd de stapel in fijne reepjes
Snijd de reepjes fijn
Snijd de reepjes fijn

Stap 3: De raita afmaken

Haal de hangop uit de koelkast. Doe de munt bij de komkommer. Voeg 1 theelepel peper, een snuf zout en 1/3 theelepel gemalen komijnzaad aan de komkommer toe. Schep vervolgens de hangop door het komkommermengsel en roer alles goed door elkaar.

Haal de hangop uit de koelkast
Haal de hangop uit de koelkast
Voeg munt, peper, zout en komijnpoeder toe
Voeg munt, peper, zout en komijnpoeder toe
Meng de hangop met het komkommermengsel
Meng de hangop met het komkommermengsel

Opdienen

Strooi de muntblaadjes over de raita en zet de schaal op tafel met de rest van de gerechten zoals Kip Tikka Masala en naanbrood.

Strooi de achtergehouden muntblaadjes over het eindresultaat
Strooi de achtergehouden muntblaadjes over het eindresultaat

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Raita, Indiaase yoghurtsaus met komkommer en munt

4 reacties

  1. Lara zei:

    Heerlijk! Fris! Kruidig! Ik maakt het inderdaad als bijgerecht bij Tikka Massala kip curry, ter compensatie van de pittigheid. It did the trick! : ) Fijn dat het zo makkelijk te maken is en tegelijk zo bijzonder lekker smaakt.

    december 12, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Hoi Lara. Wat leuk dat je onze Raita hebt gemaakt en fijn dat het gelukt is :))

      december 13, 2015
      Beantwoord
  2. Richard zei:

    Was op zoek naar een fris bijgerechtje omdat mijn curry erg pittig was. Kwam hier terecht en heb het gemaakt met dikke Turkse yoghurt. Erg lekker bij de curry!
    Julie hebben een leuke site met mooie recepten.

    december 27, 2015
    Beantwoord
  3. Hans zei:

    Lekker recept. Ik heb er zelf knoflook doorheen gedaan. Ook lekker!

    juni 7, 2016
    Beantwoord

Laat een reactie achter op Lara Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *