Een recept voor het maken van Indiaase ghee ~
Je zult het vast wel eens gezien hebben in een Indiaas recept: ghee. Of in het Nederlands: geklaarde boter. Ghee is boter waar alle eiwitten uit zijn gehaald. Het zijn de eiwitten in de boter die, als je de boter verhit, veranderen van geel naar bruin. Als je deze eiwitten uit de boter haalt verbranden deze eiwitten niet: dit maakt dat ghee veel heter kan worden. Het schijnt bovendien gezonder te zijn. Het geeft in ieder geval je Indiase gerecht een meer authentieke smaak. Overigens, door het verwijderen van de eiwitten uit boter ontstaat een product dat veel langer houdbaar is.
Ingrediënt ghee
- 1 pakje boter
De ghee maken
Zet een steelpan met dikke bodem op het vuur. Doe het pakje boter erin. Houd het vuur laag, zodat de boter langzaam smelt. Het idee is dat de eiwitten naar de bodem zakken. Door het vuur laag te houden tot het net wel/net niet borrelt, voorkom je dat de eiwitten gaan drijven door de boter. Dus houd het vuur goed in de gaten opdat het niet te hoog staat.
Als de boter gesmolten is laat je het nog ongeveer 20 minuten op staan. Dan kan het water dat in de boter zit ontsnappen. Als de eiwitten gaan verkleuren draai je het vuur uit.
Nu is het een kwestie van de ghee en de eiwitten scheiden. Dit kan met een kaasdoek, een theedoek, een koffiefilter of een beetje onhandig zoals wij het deden met een opengeknipt theezakje en een te kleine zeef. Goed, volgende keer even met een grotere zeef en een koffiefilter aan de slag.
Giet voorzichtig de boter door de zeef en het filter zodat de eiwitten achterblijven en de ghee in de pot loopt. Je kunt de ghee wel 3 maanden bewaren in de koelkast.
Maak zelf al geruime tijd geklaarde boter.
Laat de boter zachtjes borrelen en schep steeds de schuimlaag eraf met een heel fijnmazig theezeefje.
Als je de boter iets donkerder laat kleuren,door op het einde de temperatuur iets hoger te zetten ,komt er een beetje notensmaak aan de boter.
Je kunt er ook nog kruiden aan toevoegen eventueel.
Ik maak altijd 2 soorten, de “blanke” geklaarde boter,ook voor op het brood,en de donkerdere boter om te bakken.
geweldig bedankt voor jullie recept voor het maken van Ghee boter ,nu kan ik weer roomboter eten ,dank
Maak het al jaren, koop 4 pakjes ongezouten roomboter (mag goedkope zijn hoor, maakt helemaal niets uit! Iedereen zit er altijd van te smullen, ook goed om in te frituren trouwens omdat je het veel heter kan laten worden.
Dag, ghee hoef je helemaal niet in de koelkast te bewaren !
Nee dat hoeft inderdaad niet, alleen als ik met vakantie ga zet ik het in de koelkast!