Een recept voor Italiaanse ragù van eendenbout ~
Toen Wendy en ik op vakantie waren in Zuid-Afrika hebben we daar de allerlekkerste steak in rode wijnsaus ooit gegeten. Tijdens het eten probeerden we goed te proeven welke smaken er in zaten. De makkelijkste waren: rode wijn en steak. De vijgen waren ook snel geproefd. Maar er was iets wat een bijzondere smaak toevoegde. Iets wat we niet konden thuisbrengen. Snel aan de bediening gevraagd. Bleken het groene peperkorrels te zijn. Niet zo raar dat we dat niet konden raden. Nog nooit gegeten. Terug in Nederland direct gespeurd naar groene peperkorrels. Al snel een potje gekocht en het goede voornemen gemaakt de steak in rode wijn te maken. Weken gingen voorbij. Andere recepten passeerden de revue. Weken werden maanden. Het potje peperkorrels bleef onaangeroerd in de kast. Ruim een jaar later stond het potje nog steeds te wachten op aandacht in ons kruidenkastje. Op een middag, bladerend in ons Italiaanse kookboek Polpo viel mijn oog op een item op het lijstje ingrediënten van deze ragù van eend: groene pepperkorrels. Verhip. Die staat in ons kastje te wachten op een beetje liefde. Dus snel eendenbout gekocht bij de poelier, de tomatensaus gemaakt en heerlijk gesmuld. En weer die verrassende smaak van de groene peperkorrels. Eigenlijk zou geen keukenkastje zonder moeten zitten.
Ingrdiënten ragù van eend
voor 4 tot 6 personen
- 4 eendenbouten
- 2 theelepels groene peperkorrels
- 300 gr kerstomaatjes
- 1 blik zwarte olijven zonder pit
- 1,5l basis tomatensaus
- olijfolie
- peper
- zout
- bladpeterselie
Download onze inkooplijst ragu van eend
De ragù van eend maken
Timing & Planning
De basis tomatensaus kun je al een dag eerder maken. Dan hoef je hem nu alleen maar op te warmen. Heb je de saus nog niet voorbereid, start dan eerst met de eend (stap 1) en ga dan aan de slag met de saus tot alles lekker staat te pruttelen en kom dan terug om hier aan de slag te gaan met stap 2.
De eend moet 1 tot 3 uur in de oven (zie stap 1). Daarna moet de eend een beetje afkoelen zodat je hem vast kunt pakken. De tomaatjes moeten 25 minuten in de oven. Als die nou na de eend in de oven gaan, kan de eend tegelijkertijd afkoelen.
Wij eten het met pasta. Dit keer met volkoren tagliatelle, meestal met kamut spaghetti. Maar je kunt het ook met polenta of gnocchi eten. Kijk van te voren hoe je dat klaar maakt zodat je weet wanneer je daarmee moet beginnen.
Stap 1: De eend bereiden
Oké. Nu hangt het ervan af of je veel of weinig tijd hebt. In het originele recept gaat de eend in een oven van 190 graden. Naar mijn smaak wordt de eend dan minder lekker dan als je de oven veel lager zet. Bijvoorbeeld op 130 graden, zoals wij doen bij de rilette van eend. Heb je dus veel tijd zet de eend dan een uur of 3 in de oven op 130 graden, heb je weinig tijd? Dan zet je de eend 1 uur in een oven van 190 graden. Voordat je de eend in de oven zet leg je ze in een bakblik en bestrooi je ze met zout en peper. Daarna mogen ze de oven in.
Stap 2: De tomaatjes voorbereiden
Leg een bakblik of ovenplaat klaar, eventueel met bakpapier. Halveer de tomaatjes en leg ze op het bakblik. Strooi er peper en zout overheen. Sprenkel er olijfolie overheen. Zet ze nu aan de kant tot de eend klaar is.
Stap 3: De basis saus opwarmen
Ben je de saus nog aan het maken, laat hem dan lekker zacht pruttelen. Heb je hem eerder gemaakt dan is het nu het moment om hem uit de koelkast te halen en op een laag vuur te zetten zodat hij kan opwarmen en nog wat verder indikken. Zorg dat hij niet te hard borrelt.
Stap 4: De eend uit de oven en de tomaatjes erin
Haal na 3 uur de eend uit de oven. Haal de bouten uit de ovenschaal en leg ze op borden zodat ze kunnen afkoelen. Schenk het vet van de eend in een schaaltje. Die hebben we later nodig.
Verhoog de temperatuur van de oven naar 190 graden en zet de tomaatjes in de oven. Zet de timer op 25 minuten. We willen dat de tomaatjes gaan bladderen en bijna instorten. Haal ze dan uit de oven en zet ze opzij.
Stap 5: De saus opsieren
Staan de tomaatjes in de oven en is de eend aan het afkoelen dan is dit het moment om de saus op te sieren. Laat het blik zwarte olijven uitlekken. Doe 2 theelepels groene pepers in de saus. En als de olijven zijn uitgelekt voeg ze dan toe aan de saus. Giet nu ook een grote scheut van het eendenvet in de saus. Ongeveer 150ml. Roer alles door en laat het lekker doorpruttelen.
Stap 6: De eendbouten ontdoen van hun vlees
Als de eendenbouten zijn afgekoeld haal je het vel van de bout. Snijd je het overtollige vet weg en haal je het vlees van de botten. Als het goed is laat het vlees makkelijk los als het 3 uur in de oven is geweest. Snijd de grotere stukken in kleinere stukken. Voeg de eend toe aan de saus.
Ben je de tomaatjes niet vergeten? Haal ze uit de oven en voeg ze toe aan de saus. Roer alles door elkaar en laat nog 10 minuten meekoken.
Stap 7: De peterselie snijden
Snijd de peterselie klein en voeg deze toe aan de saus. Laat het nog even mee borrelen en dan ben je klaar om op te dienen.
Opdienen
Wij eten het vandaag met volkoren tagliatelle. Dus ik pak twee diepe borden, schep daar eerst de pasta op en schep er daarna royaal de ragu overheen.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Ben jij de eerste die reageert?