Risotto

Een recept om Italiaanse risotto te maken ~

Er zijn van die gerechten die ik vroeger niet lekker vond. Risotto is er daar een van. Nu weet ik eigenlijk niet meer waarom. Risotto is heerlijk smaakvol en romig. Eigenlijk een heel vriendelijk gerecht. Wie Gordon Ramsey’s kookprogramma’s kent weet dat risotto maken altijd een van de momenten is dat het spannend wordt. De kok die de risotto maakt wordt of geprezen of met de grond gelijkgemaakt. Blijkbaar is goede risotto maken moeilijk. Maar dat valt eigenlijk reuze mee. Risotto maken is in potentie een zen-moment in de keuken. 20 minuten lang gaat al je aandacht en liefde uit naar de pan met risotto. Maar dan is er ook een resultaat waar je indruk mee kunt maken op je gasten. Zij denken namelijk ook dat het heel moeilijk is om te maken ­čÖé

Er zijn twee geheimen voor het maken van goede risotto. Het eerste geheim ligt in de bouillon. Hoe lekkerder de bouillon hoe smaakvoller de risotto. Wij maken vaak tuinbouillon met kruiden uit onze eigen tuin. Dit recept volgt later. Het tweede geheim is van Gordon. De risotto mag nooit verdrinken in de bouillon. Niet eens zwemmen. Slechts pootjebaden. Het vocht moet verdampen en de smaak moet in de korrel. Als je teveel vocht gebruikt neemt de rijst meer vocht dan smaak op. Vandaar pootjebaden.

Dit is een basisrecept voor risotto. Je kunt deze risotto verder aankleden zodat hij bij je menu past.

Ingredi├źnten voor risotto

Voor 4 personen als bijgerecht

Ingredi├źnten voor risotto
Ingredi├źnten voor risotto

  • bouillon
  • kleine witte ui
  • 300 gram risotto
  • witte wijn
  • parmazaanse kaas
  • 125 boter
  • voor de garnering 3 sprietjes lenteui en een paar basilicumblaadjes

De risotto maken

Stap 1: De bouillon

Maak je lekkerste bouillon. Wij maken vaak zelf bouillon met kruiden uit de tuin of kippenbouillon. Voor beiden volgt later nog een recept. Houd de bouillon tegen de kook aan gedurende het bereiden van de risotto.

Stap 2: Fruit de ui

Snijd de ui heel klein. Zet een grote koekenpan, liefst met dikke bodem, op het vuur. Smelt de helft van de boter. Doe de ui in de gesmolten boter en fruit de ui zachtjes. Hij mag niet verkleuren.

Snijd de ui fijn
Snijd de ui fijn
Smelt boter in de pan
Smelt boter in de pan
Fruit de ui
Fruit de ui

Stap 3: De risotto fruiten & blussen

Zet het vuur wat hoger en doe de risotto in de pan. Schep de risotto om en om zodat alle risotto een beetje glanst van de boter. Let op dat de risotto niet aanbakt aan de pan. Dit roerbakken van de risotto maakt de nootachtige smaak van de rijst los. Hoe langer je hem bakt hoe meer smaak, maar hoe minder bouillon de rijst kan opnemen. Bak hem dus niet langer dan een minuut. Blus de risotto dan met een flinke scheut witte wijn en draai het vuur lager. Blijf rustig in de risotto roeren totdat al het vocht is opgenomen.

Voeg de risotto toe
Voeg de risotto toe
Fruit de risotto 1 minuut
Fruit de risotto 1 minuut

Lazyest Gallery kan 07-risotto-blussen-met-wijn.jpg niet vinden

Blus de risotto met een scheut wijn
Blus de risotto met een scheut wijn
Pootjebaden in de witte wijn
Pootjebaden in de witte wijn
Roeren tot de wijn is verdampt
Roeren tot de wijn is verdampt

Stap 3: Liefde, aandacht en bouillon

Schep nu steeds bouillon bij de risotto. Zoveel bouillon dat de risotto kan pootjebaden: niet zwemmen of verdrinken dus. Blijf rustig de risotto omscheppen zodat deze niet aan de pan plakt en de tijd krijgt om de smaak van bouillon op te nemen. Als het vocht bijna is verdampt schep je en nieuwe lepel bouillon in de pan. Let op dat de risotto niet droogvalt. Herhaal dit proces. Door het roeren beschadig je de buitenkant van de rijstkorrel een beetje. Hierdoor laat hij zijn zetmeel los. Dit gaat zich binden met de bouillon tot een smeuïge gelei die aan de rijstkorrel plakt. Precies wat je wilt. Een smaakvolle romige zachte rijstkorrel. Dit proces blijf je herhalen totdat de rijst zacht is met een bite. Dit duurt 20 tot 30 minuten. Proef af en toe.

De bouillon
De bouillon
Schep bouillon
Schep bouillon
Pootjebaden, niet zwemmen
Pootjebaden, niet zwemmen
Roer de risotto tot het vocht is verdampt
Roer de risotto tot het vocht is verdampt
De zetmeel komt los
De zetmeel komt los
Herhalen tot de risotto gaar is
Herhalen tot de risotto gaar is

Stap 4: De risotto afmaken

Rasp de parmazaanse kaas. Roer de rest van de boter en de kaas door de risotto. Zet het vuur uit en laat de rijst 2 minuten rusten voor een extra romig resultaat. Snijd ondertussen de lenteui klein en roer die door de risotto.

Rasp de kaas
Rasp de kaas
Voeg de boter toe
Voeg de boter toe
Wacht tot de boter is gesmolten
Wacht tot de boter is gesmolten
Voeg de kaas toe
Voeg de kaas toe
Snijd de lenteui
Snijd de lenteui
Roer de kaas door de risotto
Roer de kaas door de risotto

Opdienen

Schep de risotto in een mooie schaal. Garneer met basilicum blaadjes en snel aan tafel! Laat deze Italiaanse diva niet onnodig lang wachten.

Eet u smakelijk!
Wendy en Jeroen
Romige risotto met lenteui en basilicum

Ben jij de eerste die reageert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *