Een recept voor Italiaanse runderrollade.
Een paar jaar geleden kreeg ik voor mijn verjaardag van goede vrienden het kookboek Basic Italian. Of het een hint was dat ik vaker Italiaans moest koken of dat ze vonden dat mijn skills in de Italiaanse keuken nog de nodige oefening nodig hadden weet ik niet, wat ik wel weet is dat dit een erg fijn kookboek is. Het zijn mooie Italiaanse gerechten die niet altijd van je vragen dat je al geoefende chef bent. Natuurlijk zijn lasagne, tiramisu en pasta met pesto ware Italiaanse klassiekers maar in dit boek staan ook minder bekende maar oh zo lekkere gerechten. Zoals deze Italiaanse runderrollade. Een gerecht voor de echte saus liefhebbers.
We hebben dit recept meerdere keren geoefend met verschillende soorten vlees: runderrollade, lamsrollade en varkensrollade. Die met de lamsrollade vinden we zelf de goddelijkste aanrader. Het originele recept vermeld echter runderrollade, vandaar dat we daar vandaag mee aan de slag gaan.
Ingrediënten runderrollade in rode wijn
Voor 6 liefhebbers van saus als hoofdgerecht
- runderrollade – ongeveer 1.2 kg
- 2 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- takje verse rozemarijn
- 1 bosje basilicum
- 4 tomaten
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 375 ml goede rode wijn
- 125 ml vleesbouillon
- 2 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 1 laurierblaadje
- 1 eetlepel honing
Download onze inkooplijst Italiaanse runderrollade.
De runderrollade in rode wijn maken
Stap 1: Het vlees en de groente voorbereiden
Als je alle ingrediënten bij elkaar hebt gezocht kunnen we beginnen. Leg de runderrollade op een bord en dep hem droog met een keukenpapier. Meng op een ander bord peper en zout. Strooi dit over de rollade en wrijf het er met je hand in.
Maak de wortel en de bleekselderij schoon en snijd ze in kleine blokje. Pel de ui en de knoflook en snijd ze zeer klein. Was de rozemarijn en ris de blaadjes van het takje. Bewaar en paar blaadjes van de basilicum voor de garnering, en snijd de overige blaadjes en stengels klein. Was de tomaat en snijd ze fijn.
Hè? Ongepelde tomaat in mijn saus, dat kan echt niet! Geen paniek. Omdat we de saus na het smoren zeven blijven de velletjes achter in de zeef.
Stap 2: Het vlees aanbraden
Pak een grote (gietijzeren) braadpan. Verwarm de olie en de boter. Leg de rollade in de hete pan. Bak het vlees net zo lang aan tot de rollade makkelijk loslaat, dan heeft het namelijk de juiste korst. Draai de runderrollade een stukje en herhaal de bakprocedure. Bakken en draaien totdat het vlees rondom bruin is. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord, we hebben het zo weer nodig.
Stap 3: De overige ingrediënten
Doe de tomaat, bleekselderij, wortel, rozemarijn, basillicum, ui, kaneel, laurier, kruidnagel en knoflook in de pan. Goed roeren en de groenten even kort aanbakken. Schuif de groenten een beetje aan de kant en leg het vlees weer in de pan. Voeg daarna de bouillon en de wijn toe, zo dat het vlees onder staat.
Stap 4: Stoven
Draai het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat het vlees zo’n drie uur sudderen. De saus moet steeds een beetje pruttelen, anders wordt de runderrollade niet zacht. Dus kijk af en toe in je pan of het nog goed gaat. Als de rollade droogvalt, draai hem dan zo nu en dan een stukje door.
Stap 5: De saus afmaken
Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord en dek het losjes af met aluminiumfolie. Het moet nog even 10 minuten rusten voordat je het mag aansnijden. Terwijl het vlees ligt te rusten maken wij ondertussen de saus af. Giet de saus met groenten door een zeef en dan weer terug in de pan. Om geen saus te missen hebben wij de saus en groenten door de passe-vite gedraaid in plaats van een zeef, dat is iets meer werk maar de saus krijgt uiteindelijk een veel vollere smaak. Het groenterestant dat overblijft in de passe-vite hebben we niet nodig.
Laat de saus vervolgens op hoog vuur inkoken tot hij karnemelk-dik is. Breng hem op smaak met zout, peper en de honing. Draai het vuur uit.
Stap 6: Het vlees snijden
Knip het touw van de runderrollade en snijd hem in plakken van ongeveer 1 centimeter, twee voor iedere eter.
Opdienen
Leg op elk bord twee plakken vlees en giet er royaal saus over, daar draait het immers allemaal om. Schep er wat ratatouille en rijst bij. Zet de overgebleven saus op tafel zodat je gasten extra saus kunnen opscheppen.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
HALLO Jeroen, Wendy
Lijkt me een erg lekker recept.
Kan je de rollado ook eerder maken en later in de saus warmen?
Ga hem beslisten keer maken.
Met groet
Frank
Hoi Frank. Dat hebben we zelf nog niet eerder geprobeerd maar ik denk dat dat zeker kan. Laat je het ons weten als je het hebt geprobeerd?
Hallo Jeroen,
complimenten voor jullie website.
Zal zeker binnenkort dit recept proberen. laat dan even weten hoe het is geworden mbt het bewaren en opwarmen van de rollade.
Foto’s scheppen grote verwachtingen!!
Ben zelf een groot liefhebben van de Italiaanse keuken, de Toscaanse in het bijzonder.
Met groet, Frank
Hallo,
Ik vond jullie site bij toeval! Complimenten over de beschrijving en de foto’s, ziet er smakelijk en uitnodigend uit!
Ik ga zeker binnenkort een rollade op deze manier bereiden.
Vraagje over de groente die in de pan mee bereid zijn; je schrijft dat je die niet meer nodig hebt? Op de foto’s onderaan zie ik ook een groente ratatouille. Dat is waarschijnlijk dan niet dezelfde als de groente die mee gesudderd is?
Hoi Sander. Inderdaad gebruiken we voor de ratatouille andere groenten. Dat recept gaan we ook nog wel een keer publiceren. Jeroen
Recept gelezen en ziet er zeer goed uit. Is de rollade van binnen niet gekruid?
Ik zie uit naar j e antwoord.
Hein
Hein. Nee, het is een gewone rollade. groet
jeroen
Hallo Jeroen,
Als “proefje” voor het Kerstdiner gemaakt naar je recept.
Vond de rollade prima met een geweldige saus.
Heb geen passe vite meer, maar met een gewone zeef en een pollepel gaat het ook prima.
Bereidingstijd van drie uur sudderen vond ik iets aan de lange kant. Waarschijnlijk omdat ik de rollade een dag eerder bereid heb.
Wordt herhaald voor de kerstgasten.!(dan twee uur, en 30 min. de volgende dag in de saus.)
Hallo Frank, to om te horen dat het bevalt. Eetsmakelijk met kerst! Wij proberen hem de volgende keer ook korter.
Hallo,
We hebben jullie recept vandaag uitgeprobeerd. De rollade gisteravond 2,5 uur gestoofd en vandaag opgewarmd.
Het was verukkelijk! 🙂
Hoi Han , goed om te horen dat het lekker was. Wendy & Jeroen
Met de kerstdagen ga ik dit zeker eten. Maar 2 en een half uur voor een rollade is wel veel. Ik heb een kleine runderrollade van een kilo. Toch maar die tijd aanhouden?
Hoi Rieke, Als je een kernthermometer hebt dan kun je ook de temperatuur instellen (zie http://www.goddelijke-recepten.nl/kooktechnieken/kerntemperaturen-van-verschillende-soorten-vlees-en-vis/) die nodig is om hem te garen. Ga op je eigen gevoel af als je het te lang vindt. Groet Jeroen
Ik weet wat ik deze kerst ga koken!
Heel blij om dit recept van jullie te vinden.
Hel lijkt me heerlijk en vooral praktisch om het een dag tevoren te maken.
Dank je wel en fijne kerst!
Hoi Helma, Fijn! Eet smakelijk en fijne kerst. Wendy & Jeroen
Heb net de rollade volgens jullie recept gebraden. Het ruikt heerlijk! Ik wil hem morgen opwarmen, moet ik hem nu in de saus laten liggen of los in de koelkast?
Hoi Barendien. Wij bewaren hem altijd in de saus. Eetsmakelijk morgen. Wendy & Jeroen
De rollade staat al ruim twee uur te stoven. In huis ruikt het heerlijk. Als het net zo smaakt als het ruikt….dan gaan we zo smullen.
Bedankt voor dit duidelijke recept.
Beste jeroen en wendy,
Ik ben altijd wat terughoudend met opwarmen, wat is jullie tip/ervaring, hoe dit dan weer op te warmen?
Ga het recept zo maken om vanavond te eten namelijk!
Ben benieuwd!
Groeten, gerard
Hoi Gerard, dit recept kan heel goed bewaard worden om de dag weer optie eten (meestal is het dan nog lekkerder). Voor het opwarmen snijden we het restant van de rollade in plakken van 1,5cm en warmen deze op in de saus in een steelpannentje. Eetsmakelijk. Wendy & Jeroen
Hallo Wendy en Jeroen,
Wat hebben we genoten van de rollade gisteravond. Echt een hit. Mijn saus bleef wat aan de dunne kant maar dat mocht de smaak niet deren.
Groetjes
Danny
Hoi Danny, wat fijn dat jullie hebben genoten. De saus is bij ons ook altijd nog dun. Als je het de volgende keer maakt kun je de saus aan het einde binden met bijvoorbeeld maïzena. Wendy & Jeroen
Ha wendy en jeroen!
Ik heb een variant geprobeerd. Na het aanbraden (en afblussen met wijn en bouillon) van het vlees en de groenten, heb ik de rollade in de slowcooker gedaan, en aangevuld met de groentesaus. Met een kernthermometer kon ik heel precies de binnentemperatuur van het vlees bewaken.
Precies op de juiste temperatuur in de kern van de rollade, het vlees eruit gehaald en in alu-folie laten rusten en het recept verder afgemaakt met zeven en inkoken van de saus.
Uiteindelijk heb ik het vlees ’s avonds in de stoomoven weer opgewarmd, en de saus gewoon in een pan. Het vlees was prachtig egaal rose gekleurd aan de binnenzijde.
Voor andere slowcooker gebruikers, ik heb nu vanaf het begin de hoogste stand gebruikt; een volgende keer neem ik de laagste stand en voer ik de temperatuur op als het te lang gaat duren.
Kortom erg lekker recept, en met de slowcooker ook prima te maken!!
We hebben met kerst de rollade volgens dit recept klaargemaakt en we hebben echt heerlijk gegeten. We kregen complimenten. Was echt super lekker. Saus ook heerlijk.
Bedankt voor de duidelijke beschrijving! Gaan we zeker nog eens maken.
Hoi Wendy en Jeroen,
Allereerst wil ik jullie complimenteren met de geweldige omschrijving van het recept. Het kan eigenlijk niet verkeerd gaan. Het enige wat ik miste bij het recept is dat de saus dun blijft als je hem niet bind met bv maizena.
We hebben er ontzettend van gesmuld!
Hallo Wendy en Jeroen,
Ik heb jullie recept gebruikt om een biologische runderrollade te bereiden. Het aanbraden is in een pan gebeurd, het verdere stoof- en sudderwerk in een kamado. Na ruim 5 uur op een temperatuur net boven de 100 graden heb ik ‘m eruit gehaald.
Het resultaat was subliem. Het vlees viel bijna uit één en was aan de buitenkant bijna zwart als goeie draadjesvlees, heerlijk mals.
De jus was goed van smaak, maar erg dun. Uiteindelijk heb ik alle groenten met de staafmixer door de jus gemixed, heerlijk!
Bedankt voor het recept en de prima uitleg ervan. Ik ga beslist vaker een recept van jullie proberen.
Hoi Jetze,
Leuk dat je een recept van ons hebt gemaakt en fijn dat het lekker was.
Groet
Wendy en Jeroen
Recept uit geprobeerd voor kerst. Smaakt goed maar heeft de test voor kerst niet door staan.
Hoi Grietje. Leuk dat je ons recept hebt uitgeprobeerd voor kerst en natuurlijk jammer dat hij de test niet heeft doorstaan. Heb je al eens bij de rilette van eend gekeken? die is voortreffelijk, al zeg ik het zelf 🙂 Jeroen
Dag Wendy en Jeroen,
Vandaag gezocht naar een recept voor rollade voor het kerstdiner en gevonden in …mijn eigen kookboek Basic Italian! Het is inderdaad een heel mooi boek. Alleen van de vormgeving word je al blij.
Vanavond kwam ik bij toeval op jullie site en zo bleek het over “mijn” recept te gaan. Ik twijfel niet meer over wat ik ga maken met Kerst. Ik vond alleen ook de suddertijd van 3 uur wat lang, omdat overal veel minder tijd staat aangegeven. Ik denk dat ik het korter ga doen en controleren met de vleesthermometer. Fijn om van tevoren te weten dat de saus wat dun uitvalt, dus daar kan ik mijn maatregelen voor nemen. Ik laat weten hoe het resultaat is geworden.
Hoi Grardie. Wat een leuk boek is het he! Fijn dat we nog wat hebben kunnen toevoegen. Eetsmakelijk! Jeroen
Waarom wachten tot Kerst? Mijn rollade staat nu een uur te pruttelen en het ruikt heerlijk! Dus vanavond heerlijk smullen met mijn man en een vriendin. Dit recept ga ik vaker maken. Zeker omdat je het al een dag van te voren kunt maken.
Hoi Marijke, dat is inderdaad een goede vraag. Waarom wachten als je het ook nu kunt maken. Eet smakelijk! Jeroen
Mooie uitleg,ik ben het nu aan het maken met riblappen, hopelijk vanavond lekker eten!
Groet Tonny
thanks voor het compliment. Ben benieuwd of het lekker wordt. Eet smakelijk! Jeroen
Ik wil dit recept maken voor 16 personen.
Hoe kan ik dit oplossen..
Bijvoorbaat Dank voor het meedenken.
Hoi Ron. Wat leuk dat je het voor zoveel mensen maakt. Tja, mijn eerste reactie zou zijn om dan gewoon 3 pannen te gebruiken en in elk het recept klaar te maken voor 4 tot 6 personen. of als je een grote pan hebt waar drie rollades in kunnen het allemaal in 1 pan te doen. Succes met koken. Laat je weten hoe je het uiteindelijk hebt gedaan.
Afgelopen kerst uitgeprobeerd, het was helaas een deceptie. De saus was lekker, maar het (runder)vlees was kurkdroog na 3 uur sudderen en eigenlijk daardoor oneetbaar. Gaarne een tip om dat te voorkomen, want ik heb het recept precies gevolgd.
Hoi Bhagat. He. vervelend om te horen dat het een deceptie is. We hebben dat zelf ook één keer gehad, waarschijnlijk heeft het vuur dan te hoog gestaan. Omdat het zo lang gaart hoeft de saus ook niet te borrelen. We zullen het recept nog eens kritisch nalezen om te kijken of we dat kunnen verbeteren.
Is het de bedoeling dat de rollade medium is, of doorbakken?
Ik wil de rollade rosé tot medium serveren en heb daarbij een kerntemperatuur van 50 graden aangehouden, omdat ik de rollade pas de volgende dag ga eten en deze san opwarm in de saus. Is dit een juiste keuze geweest?
Tweede kerstdag gaat het gebeuren Italiaanse rollade in rode wijn saus. Heb alle ingrediënten in huis en de rollade ophalen bij de slager. Heb alleen een vraagje. Kan ik 1e kerstdag deze s avonds zover afmaken dat ik het de volgende dag verder kan laten sudderen zodat we dan een heerlijke warme saus en warme rollade op tafel hebben. Groetjes Henny.
Hoi Henny. Succes! Laat het jullie smaken.
Let op: slagers hebben de gewoonte om de rollade flink met ‘slagerskruiden’ af te werken. Je kunt beter een ongekruide rollade vragen. Ik heb mijn rollade afgespoeld voor het bereiden. Scheelt in elk geval iets. Ik ga ook de saus met een staafmixer fijn maken. Hij is nu gaat, morgen eten. Vlees is prima, lekker zacht na een uur of drie!
Hoi Zomer. Wat een goede tip. Onze slager doet dat blijkbaar niet dus hebben wij daar zelf nooit ‘last’ van. Het is inderdaad een goede tip om bij je slager te vragen om een ongekuiste rollade.
Hij was prima trouwens. Door de wijn en kruidnagel krijgt de saus een soort wildsmaak. Heb de groenten met een staafmixer gepureerd en de saus wat dikker gemaakt met wat bloem en boter, in de hand gekneed. Vanavond gegeten wat ik over had. Kwaliteit van het rundvlees is natuurlijk belangrijk. Maar: prima!
Zo de rollade is klaar. Vanavond genieten. Saus is werkelijk goddelijke van smaak precies op goede dikte. Hoop dat de rollade niet te droog is, maar dat zien we wel. Hoe krijg ik hier vandaan een fotootje toegevoegd of filmpjes.
Wat leuk dat je laat weten hoe het gaat. Eet smakelijk voor vanavond.
Hoi. Helaas kun je geen foto’s achterlaten. Je kunt wel mailen naar redactie at goddelijke-recepten.nl. Wij hopen ook dat hij niet te droog is. Anders extra veel saus opscheppen .
Ik lees veel discussie over de gaartijd. Kan iemand die ervaring heeft opgedaan met een kernthermometer aangeven hoelang het ongeveer duurt voordat de kern 50-55 graden is? Ik heb een rollade van een kilo liggen.
Hi Dirk Jan. Bedankt voor je vraag. Ik kan daar zelf helaas geen antwoord op geven. Heb ook even op internet gezocht naar een soort van richtlijn maar kan niets vinden waar ik je mee kan helpen. Helaas. Het is ook afhankelijk van hoe wam je de saus maakt 🙂 Als ik zelf zou gokken denk ik dat ik 2 uur zou uittrekken met tijd voor uitloop, en als hij eerder klaar is de oven op 55 graden zetten en hem daarna met een deksel op de pan in de oven op temperatuur houden voordat je gaat eten. Succes Jeroen
Hallo ik heb dit recept klaar gemaakt met een varkens rollade inplaats van runder rollade wel volledig volgens recept echter met een kleine aanpassing aan de saus na dat ik de kruidnagels het laurierblad en het kaneel verwijderd heb , heb ik de saus incl groente in de blender gedaan met gevolg dat het een mooie gebonden saus werd waar onze vrienden zeer over te spreken waren
mvg mike
Hoi Mike. Thanks voor je reactie en ik ben blij dat je vrienden te spreken waren over je kookkunsten. Ik denk dat wij de volgende keer de saus ook door de blender doen. Ik krijg van veel lezers die tip.
Geweldig om dit te maken , goed gelukt echt een aanrader zeker met de kerst.
Perfect erg lekker. Alleen hebben wij het met een varkensrollade gedaan van 1kg. Smullen
Dag Jeroen,
Ik ga dit recept maken. Nog wel een vraagje vooraf. Kun je de hoeveelheid basilicum iets meer toelichten? Een bosje als zo’n compleet bloempotje bij de super of meer een bakje vers uit de koeling. 50 gram of i.d.? Ik ben een beetje bang dat de basilicum gat overheersen (wellicht onterecht)
Hoi Geert. Wat leuk dat je het recept gaat maken. Let op! Het vuur niet te hoog zetten, anders wordt je rollade droog. Goeie vraag. Eerlijk gezegd hebben we hier in huis altijd een discussie over hoeveelheden 🙂 Ik zou eerder zeggen een bosje als in een bakje vers uit de koeling. Een heel bloempotje is teveel. Overigens vind ik zelf basicilum zo lekker dat ik het niet snel teveel vind. Succes met koken.
Hoi ik heb de rollade reeds eens gemaakt, hij viel toen super goed in de smaak! Twee vragen:
1. De saus was destijds iets te scherp, hoe kan ik dit aankomende keer beter doen?
2. Ik weet niet of ik een 100% runderrollade i de diepvries heb liggen, het zou ook 50/50 kunnen zijn, hoe erg is dit voor dit recept? Met andere woorden is het recept ook geschikt voor een half om half rollade?
Hoi Jan,
Wat leuk dat je het nog een keer maakt!
1. Voor de scherpte kan ik twee dingen bedenken: A. je zou een zachtere wijn kunnen proberen te gebruiken. B. De tomaten geven een wat zure smaak waardoor hij scherp lijkt. Dat kun je voorkomen door zoetere tomaten te gebruiken, of de tomaten nadat je ze gesneden hebt even te roerbakken in olijfolie.
2. We hebben dit al vaker gemaakt met verschillende soorten rollades, dus ik denk zeker dat het kan met de rollade die je hebt.
Succes