Een recept voor Coq au Vin.
Tijdens ons (culinaire) trainingskamp in de Cévennes in Zuid-Frankrijk als voorbereiding op mijn deelname aan de Alpe d’HuZes hebben we ons verdiept in klassieke Franse recepten. Aangezien ik een enorme kipliefhebber ben (zie ook ‘Jeroen’s kip uit de oven’ ) mocht de Coq au Vin daarbij natuurlijk niet ontbreken. Coq au Vin is een typisch Frans boerengerecht, bedoeld om een oude haan aan het einde van zijn leven toch lekker klaar te maken. Gelukkig mag je dit recept ook klaarmaken met lekkere malse kip… en dat hebben wij dan ook gedaan.
Nu heb je natuurlijk ‘Coq au Vin‘ en ‘Coq au Vin’. Ik wilde niet zomaar het eerste het beste recept klaar maken maar ben op zoek gegaan naar een bijzonder recept voor dit simpele boerengerecht. Het recept dat ik vond was erg lekker en ik kon er ook nog indruk mee maken op onze gasten: Franse vrienden van Wendy. Dit recept stond namelijk in een artikeltje in The Guardian met de veelzeggende titel: ’10 difficult recipes by topchefs’.
Het recept is van Raymond Blanc, een Franse sterrenkok die zijn toevlucht heeft gezocht in Engeland en daar een succesvol tweesterrenrestaurant heeft. Of dit gerecht daar op de kaart staat of alleen in één van zijn brasserieën is niet zo belangrijk, het is een heerlijk recept voor een grote tafel met vrienden of familie. Met een goede fles wijn erbij en Frans stokbrood om in de saus te dippen is het smullen geblazen.
Let op: dit recept vraagt wel enige vrije tijd en planning. De voorbereiding begint namelijk al een dag van te voren en ook de bereidingstijd op de dag zelf neemt nog 1 tot 1,5 uur in beslag. Maar het is het waard.
Ingrediënten coq au vin
Voor 4 personen als hoofdgerecht
- 4 kippenpoten met vleugels in 2-en gesneden
(Het originele recept vermeldt een hele kip in 10 stukken; kippenpoten zijn een stuk praktischer.) - 5 worteltjes
- 3 stelen bleekselderij
- 4 sjalotjes
- 1,5 liter goede Shiraz
(In het originele recept staat 1L vermeld, maar de praktijk leert dat het beter teveel is dan te weinig. Je kunt bovendien de wijn die je niet gebruikt bij het eten schenken.) - bosje kruiden met: 3 takjes bladpeterselie, 2 rozemarijntakjes, 2 thijmtakjes
- boter
- olijfolie
- 30 gram bloem
- grof gemalen zwarte peperkorrels
Voor de garnering
- 250 gram champignons
- 250 gram rookspek
- bladpeterselie
Download onze coq-au-vin inkooplijst
De coq au vin voorbereiden – een dag eerder
De voorbereiding doe je een dag van te voren.
Stap 1: De kip en wijn voorbereiden
Zoek in je keuken naar een grote vuurvaste pan en kijk of de kippen daar ruim in passen. Haal de kip er weer uit en snijd elke kippenpoot in 2 stukken. Giet de wijn in de pan, zet deze op het vuur. Damp de wijn in tot je ongeveer ¾ over houdt. Alle alcohol is nu verdampt en de wijn krijgt daardoor een zachtere vollere smaak. Laat de wijn afkoelen.
Stap 2: De groente snijden
Snijd ondertussen de wortels en de bleekselderij in plakjes, schil de sjalotjes en snijd ze in de lengte doormidden. Zoek een kom waar kip, groenten en kruiden samen in passen en voeg grof gemalen peperkorrels toe.
Stap 3: De kip in de marinade zetten
Het idee is dat de kip 24 uur in de wijn gaat zwemmen, zodat de wijn de tijd heeft om helemaal in de groenten en de kip te trekken. Giet de afgekoelde, ingedampte wijn in de kom met kip en groenten. Belangrijk is dat de kip helemaal met de wijn is omgeven. Hussel zonodig even de ingrediënten in de kom, zodat je zeker weet dat de wijn overal zijn weg kan vinden. Dek de kom af met folie en zet hem ongeveer 24 uur in de koelkast.
De coq au vin maken op de dag zelf
Stap 4: De kip en de groente scheiden
De volgende stap in het proces is de wijn scheiden van de ingrediënten. Dit kan het handigst met een zeef, zodat er weer ‘zuivere’ wijn ontstaat. De kip en groenten laat je ruim een uur uitlekken. Vis de kip uit het vergiet en dep ze nog wat af. Bestrooi de kippenpoten met zout.
Stap 5: De bloem ‘braden’
Zet de oven op 200 graden. Doe de bloem in een ovenschaal en zet deze in de oven. Het duurt ongeveer 8 tot 10 minuten om de bloem licht te kleuren. De gebruinde bloem gebruik je verderop in dit recept om de rodewijnsaus te binden.
Stap 6: De kippenpoten aanbraden
Pak de ovenvaste pan, zet hem op het vuur en doe er een scheut olijfolie in. Als de olie warm is bak je de kippenpoten rondom bruin, 5-7 minuten aan elke kant. Leg ze daarna op een bord.
Stap 7: De saus maken en de kip garen
Bak de groenten -in de olijfolie en het vet van de kip- in de vuurvaste pan tot ze licht gekleurd zijn. Doe de gebruinde bloem in de pan en roer het door de groenten. Giet nu beetje bij beetje de wijn er bij. Roer het door de groenten zodat er een mooie saus ontstaat zonder klontjes. De saus is goed als hij blijft ‘plakken’ op de bolle kant van een lepel.
Voeg de kippen bij de saus. Breng de saus aan de kook en zet het vuur daarna laag. Kip blijft heerlijk mals als ze zachtjes gegaard is. Laat de kippen een half uurtje zachtjes pruttelen.
Giet de kip met saus door een vergiet en laat daarna de saus nog iets verder indikken. Een goed moment om de saus even te proeven! Vooral omdat hij waarschijnlijk al heel lekker smaakt.
Doe de kippen weer in de saus, de groenten hebben we niet meer nodig. Je Coq au vin is bijna klaar.
Stap 8: De spekjes en champignons
Snijd het spek in blokjes en de champignons in stukken. Bak het spek in een koekenpan op hoog vuur, voeg na enkele minuten de champignons toe; bak deze mee tot ze er smakelijk gebakken uitzien. Zet het vuur uit. Hak de peterselie fijn. Schep de spek en champignons door de Coq au vin en strooi de peterselie erover. Opdienen maar!
Opdienen
Zet de hete pan met de Coq au Vin op de tafel, nodig je bezoek uit om aan te schuiven, schenk de glazen vol heerlijke wijn en snijd het (stok)brood, daar kun je heerlijk mee ‘dippen’ in de saus op je bord.
Eet u smakelijk!
Wendy en Jeroen
ik heb het recept gemaakt, maar uiteraard met haan; veel lekkerder en je hebt ook jonge haantjes….. en daar zit heel wat meer smaak aan dan aan welke kip dan ook. die Fransen zijn niet gek…… natuurlijk is het met kip -vooral niet alleen de poten- ook best lekker. maar maak het nu eens met een haantje…. Je zult het zien en proeven.
Beste Gerard, Wat leuk dat je het recept hebt gemaakt. En wij gaan het volgende keer zeker met een hele haan proberen. Bedankt voor de tip.
Ik heb het vanavond gemaakt voor 8 personen en was een succes! Dank jullie wel. Ik blijf jullie volgen.
Hoi Ivanka.
Wat leuk dat je een recept van ons blog hebt klaar gemaakt en wat fijn dat het een succes was. Wist je dat wij een nieuwsbrief hebben? dan blijf je eenvoudig op de hoogte, zie de link vlak boven het reactie blok.
ik ga het vanavond voorbereiden en morgen afmaken….oftewel….succes (of niet) volgt) 🙂
Succes. Het wordt vast lekker.
Ik heb het recept gemaakt, ff naar de polier gegaan voor de haan. Het was bewerkelijker als de manier waarop ik de coq au vin voorheen maakte. Waarbij de groeten bij de kip blijven. En ik was wat sceptisch tav shiraz dat hij in de sause een bepaalde toon of smaak zou neerzetten. Nou de saus is heerlijk geworden, kan niet anders zeggen. aanrader. Ik heb jullie site voor het eerst ondekt de manier middels plaatjes koken erg handig ook erg prettig moet ik zeggen.
Hoi Marcel,
Wat leuk dat je het hebt gemaakt, ondanks de scepsis vooraf. En we zijn blij te horen dat het is bevallen. Daar worden we blij van. Wendy & Jeroen
Ik ben bezig het recept te maken, het staat nu in de marinade.
Het ziet er heerlijk uit, ben benieuwd.
Maar nu mijn vraag, morgen moet ik het afmaken beginnend bij stap4, kan nu morgenvroeg al wat voorbereidingen treffen of alleen voor het opdienen. HELE MOOIE SITE en verder erg duidelijk. Jacqueline
Hoi Jacqueline. Wat leuk dat je onze site hebt gevonden en de coq au vin aan het maken ben. Als je morgenvroeg meer tijd hebt dan voor het opdienen dan kun je ook alles afmaken tot het laatste onderdeel van stap 7, het half uurtje sudderen. Dat half uurtje sudderen en de champignons en spekjes doe je dan voor het eten. Neem dan wel iets langer dan 30 min. omdat de saus en de kip dan eerst weer moet opwarmen. Jeroen & Wendy
ik heb wel eens uit het hoofd coq au vin proberen te maken (geen succes), maar dit recept PERFECT!!!!!
Heerlijk! Het oogt, smaakt en geurt geweldig. Top gerecht!
Het recept was leuk om te maken.
Mooie kleuren en vooral heerlijk om te eten !
Een absolute aanrader om dit eens te maken !
Heerlijk recept! We eten wel eens vaker coq au vin in Frankrijk, maar dit was wel helemaal geweldig. Gaan het ook eens met haantjes proberen.
Hoi. Bedankt voor dit mooie compliment! Fijn at jullie er van genoten hebben. Wendy & Jeroen
Fantastisch recept! De smaak is door het koud marineren beduidend beter dan de kip lang in de wijn stoven.
Ik heb er 2 kleine variaties in aangebracht:
-ik laat de thijm achterwege, is al snel te overheersend (vrouw en kinderen vinden het dan “stinken” naar hoestsiroop)
– ik voeg bij stap 7. ook nog 300 ml gevolgelte-fond toe (300 ml kippebouillon getrokken van 1 tablet kan ook ), en gebruik daardoor ook iets meer gebraden bloem voor het binden (circa 50 gram in totaal). De smaak vond ik daardoor iets meer in balans
Het resultaat was in ieder geval top!
Hallo, vandaag ben ik begonnen om het recept voor de tweede keer te maken. De eerste keer was goed gelukt en iedereen was enthousiast! Ik vraag me alleen af waarom de bloem in de oven moet. Uiteindelijk had ik daar wel wat meer van nodig, Nogmaals een heerlijk recept en ik ga jullie zeker volgen!
Op het bakken van de spekjes en de champignons na ben ik zover…. weet dus nog niet hoe ’t smaakt.
Kleine tip, als je de roux maakt van de groenten en de wijn; maak de wijn even warm, je hebt dan minder kans op klontjes en het gaat veel sneller.
Hoi Nico, eetsmakelijk voor dadelijk, en, bedankt voor de tip. Wendy en Jeroen
Hallo Jeroen,
Le coq genuttigd… we misten iets… ik denk dat het ligt aan de keuze van de wijn (ik heb de Shiraz genomen)en de kwaliteit van de kip…
Had geen tijd om een mooie Bresse te halen, maar dan vind ik het weer zonde om deze voor de coq au vin te gebruiken.. het was dus een kip uit de super (Lidl)
Verder heb ik na het maken van de roux nog een schepje bruine suiker toegevoegd om het wrange van de wijn weg te halen.
Volgende keer neem ik een Bordeaux en een goed stuk kip.
Verder… leuke site met interessante recepten. Ik ben erg van de Italiaanse, Spaanse en Noord-Afrikaanse keuken.
groeten,
Nico
Oh ja, Volvo 850? Las ik dat goed?
Hallo Jeroen,
Ik sta op het punt om de Coq-au-vin te maken volgens jouw recept te maken en daarover heb ik een vraag. Halverwege geef je aan dat nà het bakken van de groenten met de bloem de wijn er bij kan en daarna de kip. Dan moet de kip er weer uit en zeg je dat de groenten niet meer nodig zijn en weg kunnen. Maar als ik naar je foto’s kijk, zie ik toch nog de groenten erin zitten? Hoe zit dit nu? Hoor het graag!
Groetjes, Gisèle van Leeuwen
Hoi Gisele,
Ik zie dat we van de laatste paraGraaf van stap 7 geen foto’s hebben gemaakt. De laatste foto hoort bij de zin ‘laat de kip nog een half uur pruttelen’? Bij de stappen dat de kip door het vergiet gaat en de saus weer in de pan zijn geen foto’s, op die foto’s zouden dan ook geen groenten meer horen, op deze foto’s nog wel. Ik ga in ons archief kijken of we de foto’s nog hebben.
Hallo Jeroen,
Ik maak al jaren coq au vin op dezelfde manier maar ga nu dit recept eens proberen, het ziet er heerlijk uit! Ik gebruik ook wel haantjes, die zijn inderdaad veel fijner van smaak.
Een klein vraagje: word de saus niet te vet door het vel van de kip? Ik maak hem altijd een dag op voorhand en dan schep ik het gestolde vet eraf. Of is dat hier niet nodig omdat je een roux maakt?
Groetjes,
Sigrid
Hoi Sigrid, er komt inderdaad wel wat vet in de saus. Dat geeft wel een volle smaak. Maar je kunt het er ook afscheppen als je het hebt laten afkoelen. Jeroen
Hallo, ik heb dit fantastische recept van jullie geplaatst op mijn weblog, vanfransebodem.blogspot.com in combinatie van een Le creuset pan.
veel succes verder met jullie blog en wie weet misschien deel ik in de toekomst nog wel eens een recept van jullie!
Mireille den Hartog
Hoi Mireille, leuk dat je ons recept vermeldt op je website. Jeroen
Morgen ga ik dit gerecht afmaken. Ik maak het voor 8 personen. Bijgerechten zijn aardappelpuree en rode kool. Denk dat dit er wel bij past?
Ik hoop dat het gaat lukken!
Ziet er goed uit. Ik ga het komend weekend uitproberen. Wordt vervolgd. Plaatsing op onze website met bronvermelding een probleem?
Hoi Jaap, als je een bronvermelding doet met een link naar het recept is dat ok. Groet Jeroen
Hoi Jeroen,
Heb het recept gemaakt en het ruikt lekker en ziet er uiteraard ook zo uit. Vanmiddag komt het op ons bord. De saus met de shiraz wijn heeft een ietwat wrange smaak. Hoe kunnen we die alsnog verzachten. Chocolade, bruine suiker ? Graag een tip daar we dit recept ook zouden willen voorschotelen aan onze kerstgasten.
Luc
Hoi Luc, een klein schepje bruine suiker erbij helpt om de saus een nog mooiere volle smaak te geven en het wrange eraf te halen. jeroen
Was overheerlijk !!
Vandaag begonnen om het recept te maken samen met mijn dochter Anouk. Zij houdt van koken samen met haar vader. Het ziet er nu al lekker uit vind zij. Het ruikt ook al lekker.
Prima recept en we hebben heerlijk getafeld. Chapeau voor jullie. Op advies van een franse kok hebben we aan jullie receptuur één stengel prei en was salie toegevoegd. Beide toevoegingen versterken de aardse smaak van de Shiraz en sparren op een spannende wijze met het overige.
Ik ga dit recept vandaag voorbereiden.(zin in)
Maar wat ik mis in deze France keuken dat er geen knoflook wordt gebruikt.
Is daar een reden voor??????
Gr. Robert
Vandaag voor het eerst Coq au vin gegeten, gisteren vol goede moed met jullie recept aan de gang gegaan. lekker duidelijk recept en de smaak was prima, gaan we zeker nog eens maken.
Bedankt
Waarom heb je die groenten niet meer nodig?
Laat ze lekker in de pot zitten, is gezond en smaakt heerlijk.
De bloem is bij mij in de oven na 20 minuten nog niet bruin, ik heb de oven voorverwarmd!
Lekker recept, een variant op mijn recept dat ook lekker is.
Groetjes,
Christina
We hebben vandaag genoten van de coq au vin. Echt een heerlijk en ook duidelijk recept. Ik heb haricots verts en pommes duchesse bij geserveerd. En als toetje tarte aux nectarines. Alles in Frans tintje als afsluiter van onze geliefde Tour de France. Dank jullie wel voor het delen.
Hoi Christel, bedankt voor het compliment en fijn dat jullie heerlijk hebben genoten 🙂
Wendy & Jeroen
Hallo Wendy en Jeroen,
Fijn recept, bedankt! Alleen bedenk ik me vaak te laat dat ik het wil maken, waardoor het marineren beperkt blijft tot een paar uur… Zoals vandaag weer. Ik ga er binnenkort eens wat uitgebreider de tijd voor nemen.
Nog een paar vragen 🙂
Wat is een goede Shiraz om het mee te maken? De laatste keer vond ik de saus iets te zuur. Misschien ligt het aan de wijn? Ik ga er deze keer wat bruine suiker bij doen, mocht het wederom wat zuur smaken.
Voegen jullie de kruiden (thijm en rozemarijn) weer toe aan de saus als het op het vuur gaat, of alleen om te marineren? Een ander recept wat ik vroeger gebruikte liet de kruiden in de pan.
Groet,
Joost
Hoi Joost. Wat leuk dat je de coq au vin hebt gemaakt.
Wat betreft de Shiraz: wij hebben een paar verschillende geprobeerd en uiteindelijk blijven ‘hangen’ bij diegene die het beste beviel. Maar waarom die goed werkt weet ik niet. Bruine bastard suiker toevoegen helpt inderdaad. Wij voegen de kruiden inderdaad weer toe als het op het vuur gaat, krijgt het nog meers maak van.
Succes voor de volgende keer, en neem er een keer echt de tijd voor, wordt hij nog lekkerderder van.
groet
Jeroen
Hoi Jeroen en Wendy,
Bedankt voor het delen van alle lekkere recepten. Ik heb er ondertussen al verschillende uitgeprobeerd en heb daar erg van genoten! Ik heb een vraagje over het recept van coq au vin. Ik heb coeliakie waardoor ik geen normaal meel kan gebruiken. Ik heb daarom gluten-vrij meel gebruikt, maar de saus wordt hier niet echt dikker van en het geeft daarbij ook nog een hele bittere smaak. Hierdoor moet ik er (veel) bruine suiker bij doen. Hebben jullie een tip welk ander meel ik kan gebruiken?
Rozemarijn
Hoi Rozemarijn, Wat leuk dat je al meerdere recepten hebt gemaakt, dat horen we graag 🙂
Over je vraag: je kunt ook kiezen om de saus te binden met Maizena (maismeel) of je kunt een aardappel meekijken (mag dat als je coeliakie hebt?).
Beide zijn om de saus dikker te maken. De stap om het meel in de oven te bruinen kun je dan overslaan.
Succes.
Jeroen
Hoi Jeroen,
Echt de moeite waard dit recept!
Hij staat bij ons op het menu voor morgen!
Hallo Jeroen en Wendy,
Bij de ingredienten staat boter. Maar dat vind ik in het recept niet terug.
Wanneer gebruiken jullie de boter? Ik heb het gebruikt bij het bakken van de kippenpoten, naast de olijfolie.
We gaan het zo eten. Ben benieuwd!
Ellen.
Hoi Ellen, Je hebt gelijk. De boter beschrijven we verder niet in het recept. Maar we gebruiken die inderdaad om de kippenpoten in te bakken. Eet smakelijk. We zijn benieuwd hoe het bevalt. Groet Wendy & Jeroen
toppers!!!
🙂
Hoi!
Aankomend weekend gaan we dit ook proberen, dit recept lijkt ons heerlijk!
Nu heb ik nog een vraag; Wat zou er buiten het stokbrood om nog meer bij geserveerd kunnen worden?
Groetjes Mariska.
Hoi Mariska,
Hopelijk heeft het gesmaakt. Je kunt er ook witte rijst of aardappelen bij serveren.
groet
Jeroen
Dag Jeroen,
Ik heb dit het voorbije weekend klaargemaakt en ’t was echt super lekker.
Dit zal nog vaak klaargemaakt worden bij ons thuis… echt een toppertje.
Hartelijk dank om dit recept met ons te delen!
Hoi Nancy, wat fijn om te horen dat hij lekker was. Wij moeten hem ook weer eens maken, het is eigenlijk alweer te lang geleden.
Wat ik jammer vind is dat de pagina niet te printen is, ben nu een half pak papier kwijt en heb een lege cartridge. 🙁
Sta niet graag met mijn laptop in de keuken.
Maar ondanks dat, ik ga het recept maken en laat je weten wat het is geworden.
Met groet,
Peter
Hoi Peter. De print functie staat nog op onze wensenlijst, tot die tijd zul je het helaas moeten doen met de ctrl+p functie van de browser. Hopelijk gaat het recept het een beetje goed maken. Jeroen
Hallo Wendy en Jeroen
Dit gerecht heb ik al meerdere keren gemaakt. Echt heerlijk.
Met de Kerst staat het weer op tafel!
Bedankt.
Hoi Mary, wat leuk dat je het al meerdere keren hebt gemaakt. Alvast fijne kerstdagen.
kippedijen liggen in de marinade………….straks afmaken………….ruikt nu al heerlijk (heb er stiekum knoflook aan toegevoegd).
Hoi Olinda, klinkt goed. Eet smakelijk voor later.
Hoi Jeroen,
Heb zojuist de kip in de rode wijn gezet.
Ga hem 2e kerstdag braden zijn morgen bij de schoonouders eendag extra in de rode wijn kan gen kwaad lijkt me.
Hoop dat die bij iedereen in de smaak valt, word de eerste keer dat ik dit recept maakt. Compliment voor de lekkere recepten
Lijkt me inderdaad geen probleem, maar we zijn wel benieuwd hoe het uiteindelijk bevalt. Fijne kerstdagen.
Heerlijk recept, smaakvol. Uit de groente red ik wat stukjes sjalot die ik bij de eindsaus samen met de spekjes en de champignons doe. Ik heb het ook gemaakt met kiptuckjes van de vegetarische slager. Exact de receptuur aangehouden maar wel aangepast aan de hoeveelheid. In de eindsaus natuurlijk geen spekjes maar wel enkele sjalotjes.
Hoi Jos. Klinkt goed. Geniet ervan.
Hallo Jeroen en Wendy,
Ik heb gisteren het recept gemaakt en het was perfect. Heb de kippenbouten met boter samen met olijfolie gebraden. De saus was heerlijk en een goed idee om te gebruiken als dip met stokbrood. Het recept is perfect uitgelegd en de foto’s helpen daarbij. De familie heeft er van genoten en ik ook. Zou fijn zijn als er een mogelijkheid is om het recept uit te printen met foto’s. Ik heb het nu gekopieerd en de foto’s er een voor een ingezet in een word document. Bedankt voor het recept ik ga het zeker nogmaals maken.
Dag Jeroen,
Ik heb het gerecht gisteren aan vrienden geserveerd en het viel prima in de smaak.
Ik heb de bloem vervangen door rijstebloem omdat ik glutenvrij moet eten.
1,5 Liter wijn is echter te veel, 1 liter is ruim voldoende.
Ik heb de marinadegroenten niet gebruikt want spek en champignons zijn ruim voldoende.
Mariet
Thanks J&Wvoor een heerlijk gerecht. Erg leuk om te maken en het blijft toch een heerlijke klassieker! Heb zelf nog paar kleine teentjes knoflook en wat meer worteltjes/ sjalotten toegevoegd. Omdat de saus wat dik was, aangelengd met gevogeltefont. Lekker dankbaar koken!!
Hoi Peter. Bedankt voor je reactie. Als ik het zo lees hebben jullie heerlijk gesmuld. Krijg er zelf ook weer zin in. Jeroen
Vanavond met gasten genoten van je coq-au-vin. Alles bereid volgens recept. Alleen heb ik de bloem gebruind in een steelpannetje op de kookplaat. Ging prima. Tot slot heb ik er wat zilveruitjes bij gedaan.
Hoi Angeli, wat fijn dat jullie hebben genoten van de coq-au-vin.
Beste redactie, is dit recept ook te doen met druivensap ipv wijn omdat ik een moslim ben mag ik geen alcohol gebruiken.
Hoi Ibrahim, Bedankt voor je vraag. Ik zou daar het antwoord niet op weten. Ik denk het zelf van niet, ik zou zeggen, gewoon proberen 🙂
Gemaakt op de verjaardag van mijn man , met een echte franse kip. Verrukkelijk!
wat een eer dat je ons gerecht maakt op zo’n bijzondere dag 🙂
Net terug uit Frankrijk een goddelijke coq au vin gegeten. Dit recept vandaag gemaakt, marinade slechts 5 uur, en… Het was nog de lekkerste coq au vin die we ooit hebben gegeten. Lekkere biologische poten gebruikt.
Top recept????????
Alles staat sinds gisteravond in de marinade , vandaag verder afmaken. Ik ben erg benieuwd!
Geniet ervan.
Heb 2 eigen geslachte haantjes klaar gemaakt met jullie recept als leidraad, alleen heb ik witte wijn gebruikt. Het was heerlijk en zag er prachtig uit, want de kleuren van de producten blijven mooi. Ook heb ik het met hele haantjes gedaan welke lang in z’n geheel in de oven hebben gegaard, halverwege heb ik de saus erbij gedaan.
Dag Jeroen,
Dank voor dit geweldige recept. We hebben er van genoten !
Het marineren voegt zoveel toe. Ik heb het vaak ‘gewoon’ gemaakt, dus aanbraden en verder stoven in wijn. Maar jouw manier maakt een wereld van verschil. Voortaan alleennog maar ‘gemarineerde coq au vin’ ????
Nogmaals veel dank. Ik ga ook wat van je andere recepten maken. Ze zien er zeer veel belovend uit.
Trude
Gisteren typte ik dit op het verkeerde draadje .
——————————
“Beste Jeroen en Wendy
Kwam zomaar op jullie site terecht toen ik op zoek was naar een lekker recept voor Coq au vin….wat een leuke site zeg…natuurlijk direct mij opgegeven voor de nieuwsbrief.
Net hier in de Keizerstraat ( jullie wonen blijkbaar om de hoek ???? ) zo’n dure Franse scharrelkip gekocht en al die andere ingrediënten (verse natuurlijk)…….spulletje staat nu voor 24 uur in de ‘wijnmarinade….nog ff wachten…..morgen smullllnen!!!!
Ben zeer benieuwd luitjes….ik laat het jullie weten.
Groetjes vanuit het Schuitengat !! ( Google maar)
Succes met deze topsite!
George
——————
Vandaag is het dus zover!!
Het is werkelijk een heerlijk recept hoor , heb stiekem even een vleugeltje geproefd 🙂 ik heb het precies volgens jullie aanwijzingen klaar gemaakt en ik vind het goddelijk!
Heel erg bedankt voor het delen van al deze mooie recepten op jullie site.
Volgende week de lamstajine proberen….
George
Ik heb dit met kerstavond klaargemaakt. Het was superlekker!!!
Bedankt om al dit lekkers met ons te delen en doe zo verder.
Fijne feestdagen!
Uitstekend recept. Gemaakt van een hele haan die in acht stukken was verdeeld. Ik had een paar kleine aanpassingen.
Omdat ik niet van kippenvel houd, heb ik de bouten voor het braden met bloem bestoven en na breiden 6 uur laten rusten om de smaken zich te laten ontwikkelen. Daarna langzaam opgewarmd. Mijn fout was dat ik te snel dacht dat de bouten weer heet waren, maar ze waren nog lauw-warm. Het onderkaak en het vel gaven een heerlijke boulion.
Hoi Ronald. Bedankt voor het compliment en leuk dat je ons recept hebt gemaakt. Leuk dat je nog hebt geexperimenteerd met het tot rust laten komen van de haan na het braden. Groet Jeroen
Hi,
Gerecht ziet er goed uit. Ga het vrijdag maken. Kan ik als ik het gerecht voor 12 personen maak alles keer drie doen? Dus 1,5 l shiraz, nu 4,5 liter gebruiken? Alvast bedankt!
spanned. Voor 12 mensen koken. Wij hebben het ook wel eens voor 12 mensen gemaakt. Ik kan mij niet herinneren hoeveel wijn we hadden gebruikt. Het is niet erg als het teveel wijn is (heb je meer saus 🙂 wel als het te weinig wijn is, dan kan de kip niet helemaal onder staan. Succes met koken!
Eindelijk een recept voor coq au vin die niet teleur stelt. Blij dat ik nog een laatste poging heb gedaan om dit gerecht te maken.
Ik heb hen iets aangepast, wat gevogeltebouillon erbij gedaan om de saus iets milder te maken. Onze kinderen hebben er alledrie van gesmuld, inclusief de baby van 11 maanden ?.
Bedankt voor dit fantastische recept!
Hoi Rentsje. Wat fijn dat je toch nog een laatste poging heb gedaan en dat het goed is bevallen. Fijn om te horen dat de kinderen er ook van hebben gesmuld.
Ik ben dol op dit recept. Dank jullie wel, ze liggen weer heerlijk te pruttelen.
Wat een fijn berichtje! 🙂
Ik ga hem vanavond eten,ben benieuwd!
Heb ik nog wel even een vraagje, waarom haal je de groenten er nu uit, worteltjes en sjalotjes zijn toch heerlijk in combi met de kip?
Groetjes,
Mirjam
ja, klopt. Maar wij houden bij de Coq au Vin juist van een gladde saus 🙂
Het was heerlijk, heb wel de sjalotjes bijgevoegd 🙂
Hi Jeroen en Wendy, even een vraagje. Dit gerecht (jullie recept dus) ga ik maken voor 1e kerstdag. Lijkt me heerlijk maar ik heb hier en daar ook gelezen dat het vel van de kip eraf moet….kan dat kloppen? Ik hoor het graag. Dank jullie vast. Groeten Chris
Hi Chris, bedankt voor je vraag en sorry dat we niet sneller hebben gereageerd. Wij laten het vel er altijd op zitten. Komt veel smaak van af. Maar, het zorgt er ook voor dat de wijn minder goed in de kip kan trekken.
Top recept. Vrienden vragen mij om de coque au vin te maken. Dank!
Haha, grote glimlach op ons gezicht 🙂
Wat een heerlijk recept. Ter voorbereiding op de vakantie maar Frankrijk vandaag genoten van de franse keuken (de coq au vin met haricot verts en pommes duchesse en stokbrood; als desert een clafoutis met nectarines). De kinderen hebben hun vingers erbij opgegeten en vroegen of we dit morgen weer konden eten. Dit recept wordt dus toegevoegd aan het receptenboek wat ik voor ze bijhoud voor later.
Heb het recept gemaakt met 8 kippendijtjes ipv een hele kip. Volgende keer voeg ik een teentje knoflook toe.
Hi Bart, wat leuk om te horen. Hopelijk hebben jullie een leuke vakantie gehad? En wat leuk dat je een receptenboek bijhoudt voor je kinderen! En wat een eer dat wij daar in mogen staan.
Hallo Jeroen, ik wil het recept voor de kerst gaan maken. Ik heb al mooie polderhoenpoten.
Mijn vraag is op hoeveel tijd moet ik ongeveer rekenen om de wijn in te koken?
Groet, Annemieke
Hoi Annemieke, leuk dat je dit recept maakt met kerst. Het is alweer een tijdje geleden dat we dit zelf hebben gemaakt, maar nu ik de foto’s zie krijg ik er al weer zin in.
Ik moet direct toegeven dat ik slecht ben met tijden en hoeveelheden 😉
Let vooral op dat je hem niet te ver inkookt want dan houd je minder wijn over om je kippen in te leggen.
Ik zou denken dat het ongeveer 30 minuten in beslag neemt. Meestal vind ik het wel klaar als ik klaar ben met de groente snijden. Hopelijk kun je wat met dit antwoord. Volgende keer als ik het maak zal ik de timer zetten.
Succes en geniet ervan.
Het ruikt heerlijk in mijn huis. Voor het eerst dit recept gemaakt en het smaakt inderdaad goddelijk.
Fijn!
Hoi…….ik serveer regelmatig coq au vin in mijn minirestaurant aan de Atlantische kust…..aan Fransen. De eerste keer was ik een beetje benauwd….wat vinden ze er van…. inmiddels is het een klassieker, en vragen gasten wanneer er weer coq au vin is. Bij je recept mis ik 1 ingrediënt dat bij mijn Franse gasten goed valt en dat is Calvados, of Cognac. Het geeft een wat ouderwetse maar onmiskenbare antieke smaak die hoort bij de oorsprong van dit recept.
Beste Aart. Wat een eer dat je een reactie achterlaat. We zijn natuurlijk benieuwd waar je restaurant zich bevind, dan komen we in de toekomst eens proefen bij je. En die Calvados toevegen klinkt als een briljant idee. Dat gaan we uitproberen!
we hadden een haan die. anderhalf jaar in volle vrijheid zijn zin heeft gehad, tot de tijd gekomen. was om. zijn finaliteit tegemoet te zien: coq au vin! Met zo een beest heb je echt 1 1/2 uur kooktijd nodig, dus niet zoals met de AH of Delhaize. producten. Ik ben de tipgevers dankbaar die wat bruine suiker en kippenbouillon blokjes aanraden. Verder mij. n dank voor het recept, wordt opgeslagen bij de klassiekers,
Hoi Jos, wat fijn dat we bij je klassiekers opgeslagen zijn. Voelt als een hele eer 🙂
En helemaal fijn zo’n heerlijke haan die helemaal natuurlijk is opgegroeid. die hebben inderdaad meer tijd nodig dan het reguliere spul
Hoi hoi heerlijk recept en makkelijk te volgen
Even toch een vraag
Als je alles een dag van te voren voorbereid en af hebt zodat je het alleen hoeft op te warmen moet je dan de stoof bereidingstijd inkorten?
De kippenpoten laten na de stoof al bot zien is dat dan te gaar?
Als het vlees van het bot komt dan is hij inderdaad gaar. Dan hoef je hem de dag erna alleen nog maar rustig op te warmen.