Een recept voor kippenpoten van de BBQ~
Ik heb dit recept al zo vaak doorgestuurd dat het wel eens tijd wordt om hem op het blog te zetten. Dan gaat doorsturen een stuk makkelijker. Helaas is het bbq-seizoen al over. Alhoewel de die-hard bbq-fanaat hem natuurlijk bij weer en wind aansteekt, behoor ik (nog) niet tot die groep. Deze keer dus uit de oven. Dit recept komt origineel uit mijn favoriete bbq-boek: Big Bob Gibson’s BBQ Book. Het boek is een aanrader. Dit kiprecept maakt gebruik van een op de Italiaanse keuken geinspireerde kruidenmix met wat extra spice door de toevoeging Chilipoeder en koriander.
We hebben het geluk te beschikken over een kas met een groot aantal kruiden planten. Wij plukkken zo verse basilicum, oregano en peterselie uit de kas voor dit recept. Heerlijk.
Bij voorkeur laat je de kippenpoten een uur of 10 marineren. Langer mag natuurlijk ook. Als wij een bbq organiseren dan maken we ze vaak de dag ervoor. Dan gaan de kippenpoten, of drumsticks, per twee met de marinade gevacumeerd de avond ervoor al de koelkast in. Vacumeren heeft een extra voordeel. Als je gasten toch niet zoveel honger hebben kun een paar zakken met kip in de koelkast laten liggen. De gevacumeerde zakjes die over blijven kun je zo de vriezer in schuiven.
Ingrediënten voor Italiaanse kippenpoten van de BBQ
Voor 2 personen als hoofdgerecht
Marineren:
Voorbereiden:
BBQ/Oven:
- 2 biologische kippenpoten
- handvol verse basilicum
- handvol verse peterselie
- handvol verse oregano
- handvol verse koriander
- halve theelepel chilipoeder
- 2 tenen knoflook
- 1/2 limoen
- peper
- zout
- olijfolie
De Italiaanse kippenpoten maken
Stap 1: De marinade maken
Wij blenden alle kruiden met de olijfolie tot een dikke marinade in de blender.
Ontdoe de twee tenen knoflook van hun velletje en stop ze in de blender. Onze blender is niet zo groot dus wij voegen een kruid per keer toe. Is je blender groot genoeg dan kun je alles tegelijkertijd blenden. Voeg de basilicumbaadjes en wat olijfolie toe en blenden maar. Herhaal dit voor de peterselie, oregano en koriander.
Pers de halve limoen uit en voeg het sap toe. Onze citruspers is onlangs gesneuveld, dus nu even met de hand persen.
Voeg de chilipoeder toe. De onze is super-mega-scherp, daarom voegen wij maar een heel klein beetje toe.
Voeg als laatste peper en zout toe en nog even blenden om alles door elkaar te mengen.
Stap 2: De kippenpoten marineren
Bestrijk de kippenpoten dik met de marinade. Wij vacuumeer de kippenpoten met marinade. Door het vacuum trekken de smaken nog beter in het vlees. Heb je geen vacumeermachine, dan kun je de kippenpoten ook in een ziplock zakje stoppen en de lucht eruit strijken. Heb je dat ook niet, dek de schaal dan gewoon af en zet ze in de koelkast. Laat ze minimaal 10 uur, maar liever een hele nacht in de koelkast marineren. Bewaar een beetje van de marinade voor tijdens het bereiden.
Stap 3: De kip bereiden
Van de BBQ:
Steek de bbq aan en zorg dat de temperatuur van de lucht in de ketel ergens tussen de 110 en 140 graden is. Niet te hoog, want we willen de kippenpoten langzaam garen. Zorg ervoor dat je indirecte hitte gebruikt. Leg de hete kolen aan een kant van de bbq en leg de kippenpoten op het rooster boven het stuk zonder de kolen. Voor het toevoegen van extra aroma gebruiken we hickory houtsnippers. Niet te veel toevoegen anders gaat de smaak overheersen.
De kippenpoten gaan minimaal 1,5 uur op de bbq. Als de temperatuur in de ketel lager is dan 140 graden dan kunnen ze er iets langer op liggen. Wij geven de voorkeur aan low en slow. Als ik de tijd heb en het lukt om de temperatuur rond de 110 graden te houden dan kunnen ze wel 3,5 uur op de bbq liggen.
Bestrijk de kippenpoten halverwege de bereidingstijd nog een keer met de marinade.
Uit de oven:
Verwarm de oven voor op 140 graden. Dan gaan de kippenpoten 1,5 uur in de oven. Heb je meer tijd tot je beschikking zet de oven dan op 110 graden en laat ze 3,5 uur in de oven. Bestrijk de kippenpoten halverwege de bereidingstijd nog een keer met de marinade.
Opdienen
Als de kippenpoten klaar zijn leg ze dan op een schaal of maak de borden op. Wij aten het deze keer met in basilicum-peterselie-olie gemarineerde gegrilde groenten, zelf gemaakte appelmoes en aardappels uit de oven.
Eet u smakelijk!
Wendy en Jeroen
Ben jij de eerste die reageert?