Recept voor Friese Boffert, ook wel trommelkoek genoemd ~
Tijdens de bruiloft kregen we van onze gasten een prachtig boek: “Recepten voor een gelukkig huwelijk”. Een boek vol liefde, creativiteit en inspiratie. Ingevuld met levenswijsheden, absolute to-do’s, scherpe analyses, leuke fotocollages, geintjes, een stroomdiagram, een uitdagende (parelhoen)puzzel… en ook veel échte recepten. Deze Friese Boffert is er één van. Na onze honeymoon heb ik a.s.a.p. een zondagmiddagmoment gegrepen om dit recept op de proef te stellen. Heerlijk. Een blijvertje. Het is meer (luxe) brood dan cake en proeft dan ook een flink tikkie gezonder dan bijvoorbeeld een tulband of een cake waar veel meer boter en suiker in zit.
Boffert is een oud recept – dat overigens in vele provincies zijn eigen versie kent. In Friesland werd het ook wel trommelkoek genoemd. De koek werd gebakken in een pan met kokend water. Dit was een prima vorm van multitasking op de zaterdag, omdat er dan tijdens de bereidingstijd de hele keuken werd schoongemaakt.
Ondertussen heb ik de boffert al meerdere keren gemaakt en na wat spelen met eigen wensen, ideeën, verhoudingen en ingrediënten kom ik tot het volgende recept. Het originele recept is zonder de citroenrasp en het deel volkorenmeel (plus bakpoeder).
Ingrediënten Friese boffert
Voor 4-6 personen als lunchgerecht
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram volkorenmeel
- 1 kleine theelepel bakpoeder
- 50 gram boter
- 25 gram witte basterdsuiker
- 4 eieren
- 1 citroen
- 2,5 dl melk
- 150 gram krenten
- 150 gram rozijnen
- beetje boter en meel voor de vorm
- klontje echte boter, bij het serveren
Andere benodigdheden: een boffertvorm met deksel of een tulband-vorm van 1 liter.
Download onze inkooplijst Friese Boffert
De Friese boffert maken
Voorbereiding
Weeg 150 gram rozijnen en 150 gram krenten af en wel deze 15-20 minuutjes in heet water.
Verzamel alvast de droge ingrediënten voor het beslag: 350 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram volkorenmeel, 1 kleine theelepel bakpoeder. Meng ze door elkaar.
Vet de boffertvorm in met boter en bestuif met meel. Verwarm de oven voor op 160 graden
Het beslag maken
Snijd 50 gram boter af en voeg deze met 25 gram witte basterdsuiker in een beslagkom. Snijd de boter met mes en vork in kleinere stukjes. Voeg er vier eieren aan toe en mix dit.
Schenk 2,5 dl melk in een maatbeker, rasp de schil van een (gewassen) citroen en laat de gewelde rozijnen en krenten uitlekken in een zeef.
Zet het volgende binnen handbereik: de kom met meel, de melk, de citroenrasp en het boter-suiker-eimengsel. Nu gaan we verder met het beslag. Voeg de citroenrasp toe aan het boter-suiker-mengsel en klop dit erdoor.
Vanaf nu herhaal je de volgende stappen totdat de melk op is:
Schep 2 eetlepels meel door het mengsel en mix dit er goed door. Doe een scheutje melk erbij en zorg eerst dat het goed is opgenomen, voordat je opnieuw 2 eetlepels meel toevoegt. Gevolgd door een scheutje melk, enzovoorts. Het uiteindelijke doel is een stevig beslag. Heb je dat niet, dan zullen de rozijnen en krenten tijdens de oventijd naar beneden zakken. Als het goed is heb je door de om-en-om-werkwijze veel controle over hoe dik het beslag precies is (en blijft). Als de melk op is, besluit je nog met een laatste keer meel toevoegen. Het kan het zijn dat je een beetje meel over hebt.
Spatel de uitgelekte rozijnen en krenten door het beslag, zodat het goed verdeeld is. Doe het beslag in de boffertvorm. Als het goed is komt het beslag tot zo’n 3 cm onder de bovenrand van de vorm. Deze ruimte heeft het nodig om te rijzen. Zet de boffert 1,5 uur in de oven – op 160 graden.
Haal na anderhalf uur de boffert uit de oven en open de deksel – met ovenhandschoenen! Als je de boffert nog een beetje te bleek vindt, plaats je deze nog even zonder deksel terug in de oven. Als je het goed vindt, is hij klaar. Leg een bord omgekeerd op de boffertvorm en draai het geheel om. Schud een beetje als de boffert niet in een keer loslaat.
Opdienen
Friese boffert of trommelkoek is het allerlekkerst als je het warm serveert met een klontje echte boter en eventueel wat poedersuiker. Zorg dat je gasten aan tafel zitten voor deze lunchmaaltijd, of dat hun thee of koffie heet is, zodat er optimaal gesmuld kan worden.
Lekker ite! (oftewel: eet u smakelijk)
Jeroen & Wendy
Hoi Wendy en Jeroen,
Wil dit recept gaan maken, maar heb alleen een tulband vorm, dek je die dan af of kan je deze koek ook zonder deksel bakken.
Hi Petra, ik zou hem wel afdekken met een bord of deksel die in de oven kan. succes!
Hoi Petra, volgens Wendy kun je het ook gewoon afdekken met een aluminiumfolietje 🙂
In Groningen noemen we dit een poffert. Net als in jullie beschrijving kan het in de oven worden bereid, maar in de provincie Groningen wordt vaak gekozen om de poffert te koken. De poffertvorm gaat dan in een pan met kokend water ( het water moet tot 2 cm omder de deksel komen) en wordt ca 75 minuten gekookt. Vroeger gebruikte men hiervoor een petroleumstel .
Je kunt de ingrediënten ook in een vleespan., waarvan de bodem bedekt is met plakjes ontbijtspek op dezelfde manier klaarmaken. Het gericht wordt dan Broeder genoemd.
Wij eten de poffert met roomboter, bruine suiker of stroop.
De afgelopen maanden heb ik ook regelmatig een Friese boffert in Groningen gemaakt.
Verschillende variaties heb ik gemaakt (zie onderstaand schrijven).
1. De volgende ingrediënten heb ik hierin toegevoegd: 1 (of 2) appel(s) bestrooid met kaneel en weinig suiker; 5 fijngesneden bolletjes gember; geraspte noten; 200 gram rozijnen; 5 gedroogde abrikozen (dun gesneden). Ik gebruik roomboter in het beslag.
2. 250 gram gemixt gedroogd fruit (appel/peer/pruim/abrikoos/rozijnen) + 1 flinke appel bestrooid met kaneel en weinig suiker.
De boffertvorm gaat in een pan met heet water (80 minuten). Men noemt dit:’ au bain-marie’.
Vandaag heeft mijn vrouw dit gemaakt.Heerlijk, dit doet mij herinneren aan mijn jeugd in Friesland, 1950/60. Voor herhaling vatbaar.
my mom used to make Trummelkoek, steam in mold, need recipe in English please
Hi Betty, Maybe you can use google translate to translate the recipe into English
Ik ga dit maken voor Fries!
Voor het eerst gemaakt vandaag, heerlijk!! Jeugdsentiment, bij oma thuis trommelkoek eten, mmmmmm! Wij eten het met de jus van draadjesvlees en suiker 🙂
Ha Esther, wat leuk dat je aan je oma denkt door ons recept!
Leuk recept. Mijn twist: theelepel koekkruiden, bestrooien met amandelschaafsel, boter uit koelkast fijn raspen, mengt makkelijker.
Groet,
Mieke
Mijn moeder maakte in de oorlog tommelkoek. We hadden geen electra meer maar wel enkele uren gas. Grote pan met water en de troomel met deeg. Hoe lang dit zachtjes stond te sudderen weet ik niet.Het resultaat was heerlijk.En dat inde oorlog!
Dank voor je bijzondere verhaal.
Mijn moeder maakte dit op het olie stelletje
Zo lekker heb ik hen nooit meer geproefd
Ik gebruik hete lucht oven kan ik de 160 graden aanhouden?
Beste Gonnie,
Leuk dat het recept een mooie herinnering oproept!
Ik denk het wel. Een heteluchtoven gaart doorgaans iets sneller. Dus je zou de baktijd iets kunnen verkorten, eruit halen en testen. Indien nodig terug de oven in met wat extra tijd.
Ik hoop dat het (bijna) net zo lekker wordt 🙂
Ik heb vanmorgen bij de molen in Stiens boffertmix gehaald.De boffert of zo wij het noemen trommelkoek staat nu te koken in een pan met water.Vroeger thuis kregen wij het als warme maaltijd.Ik gebruik de vorm die van mijn moeder is geweest.Heb nu al weer zin aan een stuk met boter en suiker,heerlijk!!!
Mijn vader -in 2015 overleden- had het wel eens over een boffert met spek onderin die zijn moeder maakte, geweldig lekker volgens hem, mijn moeder heeft er helaas nooit één gemaakt.
We kregen wel wij geregeld, gezondheidsbrei met gort, rozijnen in bramensap pudding gemaakt, ook postro kregen wij geregeld.
Postro maak ik nu nog, wat ik niet op kan bak ik de volgende dag in een koekenpan, net als opgebakken aardappelen, heerlijk met Friese keukenstroop!
In de jaren 60 en 70 bij beppe in Friesland altijd trommelkoek gegeten, mijn beppe maakte dan ook zelf vanille room, deze werdt dan ook warm gehouden en over een plak trommelkoek gedaan met een pollepel.
Was een wereld gerecht. Mis het wel.
Ga het zeker een keer uitproberen .
Wat een heerlijk recept! Ik kan niet wachten om zelf Friese Boffert te maken. Bedankt voor het delen van dit stukje traditie!