Friese Boffert (Trommelkoek)

Recept voor Friese Boffert, ook wel trommelkoek genoemd ~

Tijdens de bruiloft kregen we van onze gasten een prachtig boek: “Recepten voor een gelukkig huwelijk”. Een boek vol liefde, creativiteit en inspiratie. Ingevuld met levenswijsheden, absolute to-do’s, scherpe analyses, leuke fotocollages, geintjes, een stroomdiagram, een uitdagende (parelhoen)puzzel… en ook veel échte recepten. Deze Friese Boffert is er één van. Na onze honeymoon heb ik a.s.a.p. een zondagmiddagmoment gegrepen om dit recept op de proef te stellen. Heerlijk. Een blijvertje. Het is meer (luxe) brood dan cake en proeft dan ook een flink tikkie gezonder dan bijvoorbeeld een tulband of een cake waar veel meer boter en suiker in zit.

Boffert is een oud recept – dat overigens in vele provincies zijn eigen versie kent. In Friesland werd het ook wel trommelkoek genoemd. De koek werd gebakken in een pan met kokend water. Dit was een prima vorm van multitasking op de zaterdag, omdat er dan tijdens de bereidingstijd de hele keuken werd schoongemaakt.

Ondertussen heb ik de boffert al meerdere keren gemaakt en na wat spelen met eigen wensen, ideeën, verhoudingen en ingrediënten kom ik tot het volgende recept. Het originele recept is zonder de citroenrasp en het deel volkorenmeel (plus bakpoeder).

Ingrediënten Friese boffert

Voor 4-6 personen als lunchgerecht

Ingrediënten boffert
Ingrediënten boffert

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram volkorenmeel
  • 1 kleine theelepel bakpoeder
  • 50 gram boter
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 1 citroen
  • 2,5 dl melk
  • 150 gram krenten
  • 150 gram rozijnen
  • beetje boter en meel voor de vorm
  • klontje echte boter, bij het serveren

Andere benodigdheden: een boffertvorm met deksel of een tulband-vorm van 1 liter.

Download onze inkooplijst Friese Boffert

De Friese boffert maken

Voorbereiding

Weeg 150 gram rozijnen en 150 gram krenten af en wel deze 15-20 minuutjes in heet water.

Verzamel alvast de droge ingrediënten voor het beslag: 350 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram volkorenmeel, 1 kleine theelepel bakpoeder. Meng ze door elkaar.

Vet de boffertvorm in met boter en bestuif met meel. Verwarm de oven voor op 160 graden

150 gram krenten
150 gram krenten
Vul aan met 150 gram rozijnen
Vul aan met 150 gram rozijnen
Wellen in heet water
Wellen in heet water
350 gram zelfrijzend bakmeel
350 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram volkorenmeel
100 gram volkorenmeel
Voeg theelepeltje bakpoeder toe
Voeg theelepeltje bakpoeder toe
Vorm invetten met boter
Vorm invetten met boter
Bestuif de ingevette vorm met meel
Bestuif de ingevette vorm met meel

Het beslag maken

Snijd 50 gram boter af en voeg deze met 25 gram witte basterdsuiker in een beslagkom. Snijd de boter met mes en vork in kleinere stukjes. Voeg er vier eieren aan toe en mix dit.

Snijd 50 gram boter af
Snijd 50 gram boter af
Voeg 25 gram suiker toe
Voeg 25 gram suiker toe
Boter en suiker mengen en fijnsnijden
Boter en suiker mengen en fijnsnijden
Voeg 4 eieren toe
Voeg 4 eieren toe
Mix het boter-suiker-eimengsel
Mix het boter-suiker-eimengsel

Schenk 2,5 dl melk in een maatbeker, rasp de schil van een (gewassen) citroen en laat de gewelde rozijnen en krenten uitlekken in een zeef.

Meet 2,5 dl melk af
Meet 2,5 dl melk af
Rasp de schil van een citroen
Rasp de schil van een citroen
Laat de rozijnen en krenten uitlekken
Laat de rozijnen en krenten uitlekken

Zet het volgende binnen handbereik: de kom met meel, de melk, de citroenrasp en het boter-suiker-eimengsel. Nu gaan we verder met het beslag. Voeg de citroenrasp toe aan het boter-suiker-mengsel en klop dit erdoor.

Vanaf nu herhaal je de volgende stappen totdat de melk op is:
Schep 2 eetlepels meel door het mengsel en mix dit er goed door. Doe een scheutje melk erbij en zorg eerst dat het goed is opgenomen, voordat je opnieuw 2 eetlepels meel toevoegt. Gevolgd door een scheutje melk, enzovoorts. Het uiteindelijke doel is een stevig beslag. Heb je dat niet, dan zullen de rozijnen en krenten tijdens de oventijd naar beneden zakken. Als het goed is heb je door de om-en-om-werkwijze veel controle over hoe dik het beslag precies is (en blijft). Als de melk op is, besluit je nog met een laatste keer meel toevoegen. Het kan het zijn dat je een beetje meel over hebt.

Zet alles binnen handbereik
Zet alles binnen handbereik
Voeg de citroenrasp toe
Voeg de citroenrasp toe
Klop 2 eetlepels meel door het beslag
Klop 2 eetlepels meel door het beslag
Klop dit tot een glade massa
Klop dit tot een glade massa
Voeg een scheutje melk bij het beslag
Voeg een scheutje melk bij het beslag
Voeg nu om-en-om meel en melk toe
Voeg nu om-en-om meel en melk toe

Spatel de uitgelekte rozijnen en krenten door het beslag, zodat het goed verdeeld is. Doe het beslag in de boffertvorm. Als het goed is komt het beslag tot zo’n 3 cm onder de bovenrand van de vorm. Deze ruimte heeft het nodig om te rijzen. Zet de boffert 1,5 uur in de oven – op 160 graden.

Voeg de rozijnen en krenten toe
Voeg de rozijnen en krenten toe
Roer de rozijnen en krenten erdoor
Roer de rozijnen en krenten erdoor
Het doel is: een dik beslag!
Het doel is: een dik beslag!
Doe het beslag in de boffertvorm
Doe het beslag in de boffertvorm
Houd zo'n 3 cm ruimte tot de bovenrand
Houd zo'n 3 cm ruimte tot de bovenrand
Deksel erop en 1,5 uur in de oven op 160 graden
Deksel erop en 1,5 uur in de oven op 160 graden

Haal na anderhalf uur de boffert uit de oven en open de deksel – met ovenhandschoenen! Als je de boffert nog een beetje te bleek vindt, plaats je deze nog even zonder deksel terug in de oven. Als je het goed vindt, is hij klaar. Leg een bord omgekeerd op de boffertvorm en draai het geheel om. Schud een beetje als de boffert niet in een keer loslaat.

Klaar!
Klaar!
Tenzij je de boffert nog wat bleek vindt. Zet m zonder deksel nog even terug in de oven.
Tenzij je de boffert nog wat bleek vindt. Zet m zonder deksel nog even terug in de oven.
Haal de boffert uit de vorm
Haal de boffert uit de vorm

Opdienen

Friese boffert of trommelkoek is het allerlekkerst als je het warm serveert met een klontje echte boter en eventueel wat poedersuiker. Zorg dat je gasten aan tafel zitten voor deze lunchmaaltijd, of dat hun thee of koffie heet is, zodat er optimaal gesmuld kan worden.

Serveer de boffert warm met een klontje echte boter.
Serveer de boffert warm met een klontje echte boter.

Lekker ite! (oftewel: eet u smakelijk)
Jeroen & Wendy

Boffert

11 reacties

  1. Petra zei:

    Hoi Wendy en Jeroen,

    Wil dit recept gaan maken, maar heb alleen een tulband vorm, dek je die dan af of kan je deze koek ook zonder deksel bakken.

    december 21, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Hi Petra, ik zou hem wel afdekken met een bord of deksel die in de oven kan. succes!

      december 22, 2015
      Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Hoi Petra, volgens Wendy kun je het ook gewoon afdekken met een aluminiumfolietje 🙂

      december 22, 2015
      Beantwoord
  2. Trudy zei:

    In Groningen noemen we dit een poffert. Net als in jullie beschrijving kan het in de oven worden bereid, maar in de provincie Groningen wordt vaak gekozen om de poffert te koken. De poffertvorm gaat dan in een pan met kokend water ( het water moet tot 2 cm omder de deksel komen) en wordt ca 75 minuten gekookt. Vroeger gebruikte men hiervoor een petroleumstel .
    Je kunt de ingrediënten ook in een vleespan., waarvan de bodem bedekt is met plakjes ontbijtspek op dezelfde manier klaarmaken. Het gericht wordt dan Broeder genoemd.
    Wij eten de poffert met roomboter, bruine suiker of stroop.

    december 24, 2015
    Beantwoord
  3. Cox zei:

    De afgelopen maanden heb ik ook regelmatig een Friese boffert in Groningen gemaakt.
    Verschillende variaties heb ik gemaakt (zie onderstaand schrijven).
    1. De volgende ingrediënten heb ik hierin toegevoegd: 1 (of 2) appel(s) bestrooid met kaneel en weinig suiker; 5 fijngesneden bolletjes gember; geraspte noten; 200 gram rozijnen; 5 gedroogde abrikozen (dun gesneden). Ik gebruik roomboter in het beslag.

    2. 250 gram gemixt gedroogd fruit (appel/peer/pruim/abrikoos/rozijnen) + 1 flinke appel bestrooid met kaneel en weinig suiker.
    De boffertvorm gaat in een pan met heet water (80 minuten). Men noemt dit:’ au bain-marie’.

    februari 19, 2016
    Beantwoord
  4. Hendrik Bakker zei:

    Vandaag heeft mijn vrouw dit gemaakt.Heerlijk, dit doet mij herinneren aan mijn jeugd in Friesland, 1950/60. Voor herhaling vatbaar.

    juni 17, 2016
    Beantwoord
  5. Betty Tuxhorn zei:

    my mom used to make Trummelkoek, steam in mold, need recipe in English please

    februari 14, 2019
    Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Hi Betty, Maybe you can use google translate to translate the recipe into English

      oktober 27, 2019
      Beantwoord
  6. Djura zei:

    Ik ga dit maken voor Fries!

    februari 27, 2019
    Beantwoord
  7. Esther zei:

    Voor het eerst gemaakt vandaag, heerlijk!! Jeugdsentiment, bij oma thuis trommelkoek eten, mmmmmm! Wij eten het met de jus van draadjesvlees en suiker 🙂

    mei 22, 2019
    Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Ha Esther, wat leuk dat je aan je oma denkt door ons recept!

      oktober 27, 2019
      Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *