Originele chili con carne

Een recept voor chili con carne ~

Chili con carne. Zo’n heerlijk recept dat sommige mensen betitelen als comfort food. Het is zeker een recept dat na de uitbundige december feestmaand goed op zijn plaats is op het menu. We maakten het vroeger vaak toen we nog studeerden. Goedkoop, makkelijk en lekker. Wat wil je nog meer van een recept. Er hangt voor mij altijd iets magisch rondom dit recept, waarom weet ik niet. Mijn vroegste herinneringen aan chili con carne gaan terug naar toen ik nog bij mijn ouders woonde en er elke zaterdag een van de kinderen moest koken. Toen werd er ook wel eens chili gemaakt, getuige dit chili recept van mijn oudere zus Martine. Zo maakte ik het ook nog toen ik op kamers ging. Met ananas.

Dit recept heeft meer weg van het traditionele recept. Waar de oorsprong precies ligt, in Mexico of in Texas, is niet bekend. Het is in ieder geval het officiële gerecht van de staat Texas en het gaat terug tot 1850. Cowboys maakten het in een dutch oven boven een vuur na een dag hard werken in het zadel. De kans is niet zo heel groot dat ze dan nog zin hadden om gehakt te draaien. In het originele recept zit dan ook geen gehakt, maar een stuk van de koe, in stukken gesneden. Wij gebruiken riblappen. Verder is er over elk ingrediënt wel een discussie: wel of geen bonen, wel of geen tomaten. Misschien zaten die ingrediënten niet in het meest originele recept, maar worden ze al zo lang wel toegevoegd dat wij ze goed rekenen. Lees hier meer over de achtergrond van chili con carne.

Ingrediënten chili con carne

Voor 6 tot 8 personen

Ingrediënten voor Chili con carne
Ingrediënten voor Chili con carne
Dikke plakken spek
Dikke plakken spek

  • 2 theelepels chilipoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 2 rode pepers
  • 2 tenen knoflook
  • handje oregano
  • handje tijm
  • 1 witte ui
  • sap van 1 limoen
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 blikken kidneybonen
  • 1 kg riblappen
  • 2 dikke plakken ontbijtspek
  • rijst

Download onze inkooplijst chili con carne

Wij hebben de luxe van een tuin met verse kruiden. Zo kunnen we de oregano en tijm zo uit de tuin plukken. Heb je geen verse kruiden. Kijk dan of je groenteboer ze heeft. Als je kruiden uit een potje gebruikt dan zijn die wat minder smaakvol dan verse. Gebruik dan iets meer tijm en oregano.

De chili con carne maken

Stap 1: Snijden

Snijd de ui klein. Pel de knoflooktenen en snijd deze klein. Ontdoe de rode pepers van hun zaadjes en snijd ze klein.

Leg ui, knoflook en peper klaar
Leg ui, knoflook en peper klaar
Snijd de ui, knoflook en rode peper fijn
Snijd de ui, knoflook en rode peper fijn

Wij kochten dit keer voorgesneden riblappen, bij de biologische slager. Als jij hele riblappen hebt gekocht snijd dan het vlees in blokjes van 1 bij 2 cm.

Stap 2: chili saus maken

Pak een schaaltje. Ris de blaadjes van de oregano en de tijm en doe ze in het schaaltje. Voeg achtereenvolgens toe: 2 theelepels chilipoeder, 2 theelepels komijnpoeder, 1 theelepel gemalen korianderzaad. Giet een klein beetje water erbij en roer de kruiden tot een sausje. De chilisaus is alvast klaar voor gebruik.

Houd je van pittig? Voeg dan nog wat extra chilipoeder toe of druppel wat tabasco in de saus.

Ris de blaadjes van de oregano
Ris de blaadjes van de oregano
Doe ze in een schaaltje
Doe ze in een schaaltje
Ris de blaadjes van de tijm
Ris de blaadjes van de tijm
Voeg 2 theelepels chilipoeder toe
Voeg 2 theelepels chilipoeder toe
Voeg 2 theelepels komijnpoeder toe
Voeg 2 theelepels komijnpoeder toe
Voeg 1 theelepel gemalen korianderzaad toe
Voeg 1 theelepel gemalen korianderzaad toe
Voeg glaasje water toe
Voeg glaasje water toe
Meng alles door elkaar
Meng alles door elkaar
Chilisaus
Chilisaus

Stap 3: Spek en vlees bakken. De andere kruiden fruiten

Zet een pan op het vuur en bak de plakken spek uit. Haal de spek uit de pan en zet het opzij. Als er genoeg vet vrij komt uit het spek gebruik je dat voor het bakken van het vlees. Zo niet? Doe nog een klontje boter in de pan. Bak het vlees in porties rondom bruin. Niet teveel vlees tegelijkertijd in de pan doen, want dan gaat het meer stoven dan bakken. Als de portie rondom bruin is, schep je het op een bord en doe je de volgende portie in de pan. Dit herhaal je tot al het vlees voorgebraden is.

Bak de plakken spek
Bak de plakken spek
Draai het tijdig om
Draai het tijdig om
Bak tot het spek krokant is
Bak tot het spek krokant is
Haal het spek uit de pan
Haal het spek uit de pan
Doe klontje boter in de pan
Doe klontje boter in de pan
Schep het vlees in de pan en bak bruin
Schep het vlees in de pan en bak bruin
Bak een nieuwe portie in de pan. Herhalen tot al het vlees is gebruind
Bak een nieuwe portie in de pan. Herhalen tot al het vlees is gebruind

Doe nu de uisnippers in de pan. Als het nodig is voeg je nog een klontje boter toe. Je fruit de ui zachtjes op laag vuur. Begint het te verkleuren dan voeg je de kleingesneden rode peper en knoflook toe. Laat deze ook even op zacht vuur fruiten. Door het zachtjes te verwarmen komen de smaken al goed los.

Fruit de uisnippers
Fruit de uisnippers
Voeg de gesneden knoflook en rode peper toe
Voeg de gesneden knoflook en rode peper toe

Stap 4: Stoven

De chilisaus mag nu bij de gefruite ingrediënten in de pan. Even doorroeren. Daarna voeg je de vleesblokjes toe. Snijd vervolgens de gebakken spek in smalle reepjes en open het blik met gepelde tomaten. Beide gaan in de pan. Halveer de tomaten even simpel met mes-en-vork. Voeg vervolgens zoveel water toe dat het net onderstaat. Breng het aan de kook. Als het kookt draai je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Nu laat je het 2 uur stoven.

Voeg de chilisaus toe
Voeg de chilisaus toe
Voeg het vlees toe
Voeg het vlees toe
Snijd het spek in reepjes
Snijd het spek in reepjes
Gesneden spek toevoegen
Gesneden spek toevoegen
Voeg tomaten toe
Voeg tomaten toe
Halveer de tomaten
Halveer de tomaten
Water erbij
Water erbij
Tot het net onder staat
Tot het net onder staat
Breng het aan de kook - stoof het gerecht 2 uur op laag vuur.
Breng het aan de kook - stoof het gerecht 2 uur op laag vuur.

Stap 5: afronden

Na 2 uur proef je even of het vlees al lekker zacht is. Ja? Dan is het goed. Is het toch nog wat taai, laat het gerecht dan nog een half uur extra stoven. Als het vlees naar je zin is, open dan de blikken kidneybonen. Giet het vocht af en voeg de bonen toe. Laat het gerecht nog 20-30 minuten zachtjes pruttelen.

Dit is ook het moment om de rijst te koken, zodat het al gaar is als de chili con carne klaar is.

Open de blikken kidney bonen en giet ze af
Open de blikken kidney bonen en giet ze af
Giet de bonen in de pan. Laat nog 20-30 minuten pruttelen
Giet de bonen in de pan. Laat nog 20-30 minuten pruttelen

Opdienen

De laatste handeling, vlak voordat je de pan van het vuur haalt is: het citroensap toevoegen. Daarna zet je de pan met chili con carne op tafel samen met de rijst en bijvoorbeeld een frisse salade. Opscheppen en genieten maar.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Originele chili con carne

8 reacties

  1. Agnes van der Steen zei:

    Heb gisteren jullie recept gemaakt en iedereen was vol lof, bedankt voor het heerlijke recept. We hebben gesmuld!!!

    maart 8, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Agnes, wat fijn dat jullie er van hebben gesmuld. Wendy & Jeroen

      maart 9, 2016
      Beantwoord
  2. Cateau zei:

    Deze chili is ontzettend lekker. Dit recept is een blijvertje

    september 9, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Bedankt voor het compliment.

      september 10, 2017
      Beantwoord
  3. Sik zei:

    Veel liefde, aandacht en passie zitten in keuze voor de ingrediënten en bereiding. Heerlijk!

    januari 11, 2018
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      dank voor het compliment

      januari 15, 2018
      Beantwoord
  4. Bas zei:

    Heerlijk. Om het af te maken met een Mexicaans tintje kan een een theelepel cacaopoeder bij, samen met de bonen. Dat geeft vaak net even dat extra ‘randje’ aan de smaak (een tip uit Mexico zelf trouwens). Maar een prachtig recept en eindelijk eens zonder dat eeuwige gerulde gehakt.

    januari 17, 2018
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Hallo Bas,

      Dat klinkt als een goeie tip! Gaan we zeker de volgende keer uitproberen.

      Dank!
      Jeroen & Wendy

      april 11, 2018
      Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *