Een recept voor pasta bolognese ~
Een lekkere bolognesesaus heeft niet heel meer nodig dan goede tomaten, wat verse kruiden en veel geduld. Tenminste, als ik mijn goede vriend Wouter mag geloven. Lang geleden gingen we regelmatig weekeindjes weg met een paar fietsfanaten en dan was de pastasaus van Wouter favoriet. Als ik het me goed kan herinneren had hij het het recept van de eigenaar van een Italiaanse camping, ergens aan een prachtig meer. Dit is dus een recept zoals de echte Italianen hem maken. Tenminste, dat maakt het verhaal bij deze saus wel mooier, dus daar geloof ik graag in.
Maar belangrijker voor jou om te weten: hij is errug lekker. En eenvoudig klaar te maken. Alles bij elkaar in een pan gooien. Vuur onder de pan aansteken. Een paar uur wachten, af en toe roeren. Aanvullen met een beetje olijfolie. Basta.
Echter,… tijdens een research rondje voor dit recept kwam ik erachter dat ik jarenlang de Amerikaanse variant van bolognesesaus heb gemaakt. De échte bolognesesaus in Italië wordt heel anders gemaakt. En heeft ook nog eens een andere naam: Ragu alla Bolognese. Dus die gaan we ook zeker nog eens voor jullie maken. Wist je overigens dat Spaghetti Bolognese in Bologna in geen enkel restaurant te bestellen is? De Italianen doen hun bolognesesaus namelijk over de tagliatelli. En dus niet op spaghetti. En nog een leuk weetje: een echte saus mag volgens de Italianen niet het bord raken als hij over de pasta wordt geschept. Zo dik moet hij zijn.
Als je jezelf of je liefje echt wil verwennen dan maak je zelf verse pasta.
Ingrediënten pasta bolognese
Voor 6 personen
- 4 blikken hele biologische gepelde tomaat
- 4 blikje tomatenpuree
- 6 tenen knoflook
- 1 bosje basilicum
- 1 bosje tijm
- 2 takjes rozemarijn
- Scheut balsamico azijn
- Scheut rode wijn
- Scheut olijfolie
- 600 gram gehakt
- 400 tot 600 gram spaghetti
Download onze inkooplijst pasta bolognese
De pasta bolognese maken
Stap 1: Alles in de pan
Snijd de helft van de basilicum klein. De andere helft gebruiken we voor de garnering. Pel de 6 tenen knoflook en snijd ze klein. Bind de rozemarijn en tijm samen tot een bouquet garni. Je mag ook de blaadjes van de takjes rissen. Dat ligt eraan hoe lui je vandaag precies bent. Voor de tijm geldt eigenlijk: hoe meer, hoe beter. Dat schijnt het geheim van het recept te zijn. Oh, en geduld, natuurlijk. As allways.
Pak een grote pan en doe daarin de tomaten uit blik, de blikjes tomatenpuree, de klein gesneden knoflook, de klein gesneden basilicum en het bosje tijm/rozemarijn. Zet het vuur onder de pan aan. Giet er vervolgens een scheut balsamico bij en een flinke scheut wijn. Voeg ook nog een beetje olijfolie toe. Roer alles door elkaar. Draai het vuur zo laag dat de saus nog net blijft pruttelen. Het enige nadeel aan dit recept is dat er wel wat spetters uit de saus op je keuken komen. Maar dat is een kleine prijs voor deze goddelijke saus.
Je kunt de tomatenpuree even aanzetten in de koekenpan om hem te ontzuren. Wij doen het zelf nooit maar het was eens een tip van een chefkok tijdens een kookworkshop.
En nu is het grote wachten aangebroken. Minimaal 1 uur, maar liever 2, 3 of 4 uur. Hoe langer hij staat hoe lekkerder hij wordt. Voeg af en toe een scheutje olijfolie toe.
Stap 2: Gehakt bakken en pasta koken
Zet een grote pan water op om de pasta te koken. Als het water kookt, kook je de spaghetti volgens de instructies op de verpakking.
Terwijl je wacht tot het water kookt pak je een koekenpan en zet deze op het vuur. Doe er een scheutje olijfolie in. Als de pan heet is, doe je het gehakt in de pan en bak je het rul. Met je vork prak je als het ware het gehakt klein zodat er geen grote stukken gehakt meer samen klonteren.
Is het gehakt klaar? Check dan even of er niet teveel vet (/vocht) uit je gehakt is gekomen. Is dat wel zo, schep dit eruit. Zonde om door de saus te doen. Schep daarna het gehakt door de saus. Haal het Bouguet garni uit de saus.
Opdienen
Is de pasta klaar? Afgieten, op borden scheppen. Saus erover. Beetje basilicum erover als garnering. Smullen maar. Di mama zal trots op je zijn. Om helemaal in de Italiaanse sfeer te geraken, schenk je natuurlijk een glaasje chianti in en draai je ‘Via con me’ van Paulo Conte.
Eet u smakelijk
Wendy & Jeroen
Hoi!
Heb dit gister gemaakt, met geschilde tomaten van Heinz, hadden geen biologische, helaas. Verder volledig het recept gevolgd, heeft 2,5 uur opgestaan. Het was toch iets zurig. Nu we nog behoorlijk wat over hebben, is het een idee om er wat suiker bij te doen? Volgende x zet ik de tomatenpuree aan in de pan. Het was overigens wel heel lekker, hoor, alleen voor mijn smaak wat te zuur. Ohja, en ik mistte ook wat zout, ondanks dat ik het gehakt met p&z had ‘ bewerkt’ .
Hoi marjolein, wat leuk dat je dit recept hebt gemaakt. Het is zeker een idee om er wat suiker bij te doen als het te zuur is naar je smaak. De puree aanzetten in de pan is inderdaad de oplossing voor de volgende keer. Wij doen dat nooit, misschien dat we toch net andere tomaten kopen. En ja, wij eten vrijwel zoutloos, dus dat kan kloppen. Leuk dat je een reactie achter hebt gelaten. Jeroen
Ligt aan de tomatenpuree eerst even opbakken in olijfolie om te ontzuren
Hoi Jeroen,kreeg vanavond de tip om room toe te voegen.. Zou dat vloeken in de Italiaanse keuken zijn ;-)?
Ja. 🙂 dan zou ik toch de voorkeur geven aan ontzuren door even aan te zetten.
Hoi, heb deze ook gemaakt, erg lekker. Ik heb de tomatenpuree even aangebakken om te voorkomen dat het iets te zuur werd. Ik had geen balsamico op voorraad en heb daarvoor witte wijn azijn voor gebruikt. Wat betreft het zout, wij vonden het prima en hoefden er geen zout aan toe te voegen. Aanradertje!
Fijn om te horen
Beste Jeroen, kwam per toeval op deze site. Erg leuk en veel lekkere recepten. Nog niets gemaakt. Keek even bij de bolognese, kun je op vele manieren bereiden en was benieuwd naar jullie versie. Ik maak de bolognese van Sofia Loren, zonder knoflook, met een snufje noot. Maar basilicum hoort echt niet in een bolognese!!!!
En ontzuren van tomatenpuree, dus even bakken in wat olijfolie moet altijd in mijn ervaring. Want het zuur krijg je er anders nooit meer uit.
Hoi Charlotte. Ja, je kunt het inderdaad op heel veel manieren maken. Ik zal me nog eens meer verdiepen in de verschillende versies. En aangezien wij basilicum heel lekker vinden, zal ik het blijven gebruiken, maar misschien zal ik het dan geen bolognese meer noemen 😉
Laatst weer gemaakt, niet ontzuurd en extra opgelet en geproefd of het zuur smaakt, maar nee hoor. Misschien heeft het te maken met de kwaliteit van de tomaten? Ik ga dat ook nog eens verder onderzoeken. Bedankt voor je reactie.
Hier staat hij net op. Ik doe er zelf ook nog spekjes door. Meestal mn vaste rag? recept. Maar wijk nu x af. Ben heel benieuwd.
Er toeval hier op de site beland. Heb nl net uit m’n tuintje 1,5 kg tomaatjes gehaald. Het staat inmiddels met zelf geplukte kruiden ui de tuin al heerlijk een half uurtje te pruttelen. Aangezien ik wat te weinig gehakt had heb ik spekjes toegevoegd. Vind de saus nu al heerlijk.. kan niet wachten hoe hij over drie uurtjes.
Wat fijn dat je zo de tomaten uit je eigen tuin kunt halen. Hopelijk is de saus lekker geworden.
Wat een mooie site is dit! De indiase recepten al uitgebreid bekeken, maar nu eerst een vraag over dit recept: Leuk om de saus eens op een andere manier te maken. Ik neem aan dat dit rundergehakt is?
Hi Helena. Bedankt voor het compliment. En ja, het is inderdaad rundergehakt.