Ravioli gevuld met rucola pesto en tamme kastanjepuree

Een recept om ravioli te maken ~

Vroeger had ik altijd een soort haat-liefdesverhouding met ravioli (en tortellini, want die ontlopen elkaar wat mij betreft niet zoveel). Deeg met wat erin. Vaak iets ondefinieerbaars. En je kon het ook niet zien, je wist het pas als je je tanden erin had gezet. Een ‘verrassing’ zoals ze dat dan zeggen. Nou, ik houd niet zo van verrassingen. Jaren later en zoveel wijzer kan ik ze steeds meer waarderen, die ravioli. Je kunt er namelijk eindeloos mee variëren. Heerlijk eigenlijk. De inhoud afstemmen op het seizoen of de rest van het diner. Wij vullen ze deze keer met rucola-pesto en tamme-kastanje-walnoten-puree. Heerlijk. Beetje bitter en beetje zoet. De eerste keer dat ik zelf ravioli ging maken heb ik geïnvesteerd in een ravioli-stempel. Wel zo makkelijk.

We maken het pastadeeg helemaal zelf. Volg daartoe eerst stappen 1 t/m 4 van onze zelf pasta maken recept.
Voor de pesto volg je ons zelf pesto maken recept. Je vervangt daarbij de basilicum door rucola.

Ingrediënten ravioli

Kijk hier voor wat je nodig hebt voor de pesto en de pasta

Voor de kastanje-puree

Ingrediënten voor ravioli
Ingrediënten voor ravioli
  • Halve verpakking tamme kastanjes (250gr)*
  • Hand walnoten
  • 1 Ei

* Tips bij het inkopen: tamme kastanjes zijn het hele jaar verpakt te koop. Wij kopen altijd verpakkingen die uit twee delen bestaat. Vandaar de halve verpakking.

Voor de garnering

  • Rucola
  • Kleine tomaatjes

Stap 1: het deeg en de pesto maken

Begin met het maken van het deeg zoals in ons recept. Je stopt na stap 3, legt het deeg te rusten en gaat aan de slag met de rucola-pesto. Daarna stort je je op de kastanje-puree.

Stap 2: Kastanje-puree maken

Zet een koekenpan op het vuur en doe daar de tamme kastanjes en walnoten in met een laagje water. Door de kastanjes en walnoten even te koken worden ze zachter en is het makkelijker om er een puree van te blenden. Maak met je spatel de op elkaar geperste tamme kastanjes los zodat ze allemaal in het water liggen. Breek hier en daar de grootste tamme kastanjes alvast in kleinere stukken, dat blend dadelijk makkelijker.

Doe kastanjes en walnoten in de pan
Doe kastanjes en walnoten in de pan
Giet er wat water bij
Giet er wat water bij
Breng aan de kook
Breng aan de kook
Zoek de grootste kastanjes
Zoek de grootste kastanjes
Halveer deze
Halveer deze

Na een minuut of tien schep je de walnoten en kastanjes in de blender. Blend er een gladde puree van. Het vocht voeg je alleen toe als de past te droog wordt. Schep de puree uit de blender in een schaaltje.

Schep de kastanjes en walnoten in de blender
Schep de kastanjes en walnoten in de blender
Voor het blenden van de kastanjes en de walnoten
Voor het blenden van de kastanjes en de walnoten
Na het blenden: kastanje-walnoten-puree
Na het blenden: kastanje-walnoten-puree
Schep de puree in een schaaltje
Schep de puree in een schaaltje

Stap 3: De bladen maken en vullen

Ga nu verder met stap 4 van het pasta maken recept. Als je de eerste twee bladen hebt gemaakt kom je hier weer terug. Als je eerst alle bladen maakt drogen ze uit en plakken ze minder goed. Dus voor het maken van ravioli geldt: twee bladen maken, vulling neerleggen, ravioli steken, twee nieuwe bladen maken, vullen, etc.

Pak een schaal en breek daarin het ei en kluts het even door elkaar.

Leg je eerste blad neer. Met behulp van twee theelepels schep je van de kastanjepuree kleine bolletjes op het deeg. Je moet zelf even goed kijken hoe groot je ravioli-stempel is zodat er genoeg ruimte tussen de bolletjes zit. Maar let op: ook weer niet teveel, dat is zonde van de pasta. Als je alle vulling hebt neergelegd wrijf je met je vinger of met een kwastje het wat ei rondom de vulling zodat het deeg beter plakt. Leg het tweede blad deeg over het eerste en druk het een beetje aan tussen de bolletjes vulling. Steek vervolgens met je ravioli-stempel de ravioli’s uit de bladen.

Leg bolletjes puree op de pasta
Leg bolletjes puree op de pasta
Tot de hele pasta gevuld is
Tot de hele pasta gevuld is
Wrijf rondom in met ei
Wrijf rondom in met ei
Leg de tweede plak pasta erop
Leg de tweede plak pasta erop
Steek de ravioli uit
Steek de ravioli uit
Haal de ravioli los
Haal de ravioli los
Leg alles op een bord
Leg alles op een bord

Herhalen met de pesto en de puree tot alle bladen op zijn.

Bolletjes pesto
Bolletjes pesto
Tot de plak pasta vol is
Tot de plak pasta vol is

Stap 4: Ravioli koken

Zet een ruime pan water op het vuur en als het kookt kun je de ravioli’s gaan koken. Ik doe de pesto altijd als laatste. Er kan nog wel eens wat olie lekken uit de pesto. Kook de ravioli’s in porties zodat ze genoeg ruimte hebben en niet elkaar gaan plakken.

Doe de ravioli voorzichtig in de pan
Doe de ravioli voorzichtig in de pan
Kook de ravioli in ruim water
Kook de ravioli in ruim water
Ravioli
Ravioli

Opdienen

Leg van beide smaken een ravioli op een bordje. Leg wat stukjes rucola op de borden. Snijd een cherrytomaatje door de midden en leg het erbij. Voor de grote eters kun je een extra ravioli op het bord leggen. Ravioli werkt perfect als primi piatto.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Ravioli met pesto en kastanjepuree

4 reacties

  1. Rosalina zei:

    Heb het recept vanavond gemaakt. Was heel lekker. Goed gelukt

    februari 1, 2017
    Beantwoord
  2. Joyce zei:

    Hallo Jeroen,

    Is het mogelijk om de ravioli een dag van te voren maken, bewaren in de koelkast en dan de volgende dag komen?
    Dit is ook mijn vraag voor de tonsto vitello. Of het vlees en msyonal de vorige dag klaar gemaakt kunnen worde.

    september 5, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Joyce

      De ravioli en het vlees Kun je zeker de dag ervoor maken. De ravioli hoef je dan alleen maar nog te koken. Het vlees moet je dan op kamer temperatuur laten komen en snijden.

      De mayonaise zou ik op de dag zelf maken omdat je met rauwe eieren werkt is dat beter.

      Succes. Jeroen

      september 10, 2017
      Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *