Wendy’s lasagne recept

Een recept voor een heerlijke groenterijke lasagne.

Ooit woonde ik in een studentenflat en deelde ik een verdieping, en dus ook mijn keuken, met veertien huisgenoten. Dat was gezellig, druk, leuk, vies, leerzaam en inspirerend. Kamer vijf reserveerden we typisch voor een buitenlandse student. Het geluk was met ons toen daar opeens een Italiaan met gevorderde keukenmanieren kwam wonen. Michelangelo. We zullen hem nooit meer vergeten. Hij slaakte een ijzingwekkende kreet, de eerste keer dat hij zag hoe wij onze “Italiaanse” pastasaus maakten: “O….no…. no…. noooo! You put vegetables in the tomato sauce? No. Impòssible. I won’t eat that. You killed it.” Michelangelo leerde ons hóe Italiaanse pastasaus gemaakt wordt. Zacht vuur, tomatenpuree, knoflook, veel tijd, vele kleine beetjes olijfolie, weinig kruiden, veel geduld… en inderdaad heerlijke pastasaus. Het is de basis van mijn pastasaus gebleven.

Met het plan om “mijn lasagne” ook op het blog te publiceren, gaan mijn gedachten terug naar Michelangelo. Hoe zou het met hem zijn? Zou hij weten dat ik die ene keer, dat hij dé Italiaanse Lasagne Di Mama voor ons ging maken, ik me uiteindelijk misselijk had gegeten? Toen er werd opgeschept verdeelde Michelangelo soort-van kabouterporties de tafel rond. Ik vermoed dat we allemaal dachten: is er wel genoeg? We krijgen toch wel meer dan dit inimini-stukje? Echter, Italiaanse Lasagne Di Mama is wat zwaar op de maag, hij is namelijk romig van de olijfolie en goddelijk. Je wordt er hebberig van. En dat kan, zoals je al las, fataal aflopen.

Terug naar dit recept: ik ben groot voorstander van veel groente door mijn eten. Hier dus Wendy’s lasagne, deels geïnspireerd op het familierecept van Michelangelo.

Ingrediënten lasagne

Ingrediënten voor lasagne
Ingrediënten voor lasagne
Voor 6 personen als hoofdgerecht

 • 3 pakjes gezeefde tomaten
 • 1 rode ui
 • 4 tenen knoflook
 • olijfolie
 • 1 rozemarijntak
 • peper
 • wat rode wijn
 • 500 gram rundergehakt
 • 8 rijpe tomaten
 • 1 prei
 • een halve courgette
 • 100 gram gesneden ham
 • ongeveer 175 gram lasagnebladen
 • 50 gram bechamelsaus
 • 500 ml koude melk
 • eventueel geraspte kaas

Download hier onze inkooplijst voor Wendy’s groenterijke lasagne

De lasagne maken

Stap 1: De tomatensaus bereiden

Om te komen tot een overheerlijke tomatensaus heb je tijd nodig. Het is ideaal als de saus zo’n 2 uur op kan staan.

Snipper de ui fijn, snijd de knoflook in heel dunne plakjes en spoel de tak rozemarijn even schoon onder de kraan. Doe de tomatensaus in de breedste pan met een dikke bodem die je hebt. Controleer voordat je de verpakkingen weggooit of er al zout aan de saus is toegevoegd. Is dat het geval; voeg dan in de bereiding van de saus zelf géén zout meer toe. Is het zonder, voeg dan wel zout toe – naar eigen gewoonte of smaak.

Doe de uisnippers, de knoflook, de rozemarijntak, een scheut olijfolie en wat rode wijn bij de tomatensaus. Voeg aardig wat peper toe. Roer alles goed door elkaar en zet de saus op een middelhoog vuur. Blijf rustig roeren tot de saus net niet kookt. Als je damp van de saus af ziet komen, zet je de saus op een kleine pit op de laagste stand. Doe geen deksel op de pan en blijf enigszins in de buurt. Roer af en toe.

Snij de knoflook en de ui
Snij de knoflook en de ui
Giet de gezeefde tomaten in de pan
Giet de gezeefde tomaten in de pan
Doe de knoflook, ui en rozemarijn erbij
Doe de knoflook, ui en rozemarijn erbij
Giet wijn in de pan
Giet wijn in de pan
Voeg een scheut olijfolie toe
Voeg een scheut olijfolie toe
Zet het op het vuur
Zet het op het vuur
Voeg peper toe
Voeg peper toe
Roer alles door
Roer alles door
Laat de lasagne zachtjes pruttelen
Laat de lasagne zachtjes pruttelen

De saus wordt lekkerder naarmate er meer vocht verdampt. Iedere keer als de saus wat dikker wordt, leng je deze weer aan met een beetje wijn en olijfolie. Dit proces herhaalt zich in het gunstige geval een keer of vier-vijf.

Test of de saus al dik genoeg is
Test of de saus al dik genoeg is
Voeg wijn toe
Voeg wijn toe
Voeg olijfolie toe, herhaal deze 3 stappen 4 tot 5 keer
Voeg olijfolie toe, herhaal deze 3 stappen 4 tot 5 keer

Begin een uur voordat je de lasagne op tafel wilt zetten aan de volgende voorbereidingen en vergeet niet de oven voor te verwarmen op 175 graden.

Stap 2: De groenten gereed maken voor gebruik

De groenten vormen straks lagen, net als de lasagnebladen. Zorg daarom dat je de courgette, prei en tomaten in mooie gelijke plakjes snijdt. Voor mooie handelbare plakjes prei geldt: zorg dat je de prei bij het schoonmaken niet overlangs doorsnijdt. En snijd ze niet te dun. Zeg, een halve centimeter. De tomaten snijd je vanaf het kontje, zodat je zo weinig mogelijk ‘resten’ hebt. Deze resten kun je prima kwijt in de saus.

Snij de courgette en de prei
Snij de courgette en de prei
Snij de tomaat
Snij de tomaat
Alle groenten klaar voor gebruik
Alle groenten klaar voor gebruik

Stap 3: Het gehakt en de saus

Rul het gehakt in een koekenpan. Je hoeft geen olie of boter toe te voegen omdat er voldoende vet in het gehakt zit wat vrijkomt tijdens het braden. Voeg wat peper toe. Verwijder de rozemarijntak uit de saus. Meng de saus met het gehakt.

Bak het gehakt
Bak het gehakt
Voeg peper toe
Voeg peper toe
Verwijder de rozemarijn en voeg gehakt toe
Verwijder de rozemarijn en voeg gehakt toe
Roer alles door elkaar
Roer alles door elkaar

Stap 4: De lasagne maken

Maak ruimte op je aanrecht en verzamel alle ingrediënten om je heen: de pan met saus, de gesneden groenten, de plakjes ham, de lasagnebladen en een ovenschaal. Je hoeft de bladen overigens niet voor te koken.

lasagne-makenBegin met een dun laagje saus op de bodem van de schaal. En als ik schrijf ‘dun’, dan bedoel ik ook dun. Leg er één laag lasagnebladen op. Duw de bladen een beetje aan. Dan weer een dun (uitroepteken) laagje saus. Dan leg je plakjes courgette en vervolgens een laag tomatenschijfjes in de ovenschaal, gevolgd door een dun laagje saus, een laag lasagnebladen en weer een dun laagje saus. Dan is de prei aan de beurt. Leg de plakjes zo sluitend mogelijk neer en volg weer met een laag tomaten. Nu is het tijd voor een bijzondere smaakmaker – ooit zo ontstaan omdat de ham op moest. Verdeel de ham over de tomatenplakjes en volg weer met een laagje saus. Als je nog voldoende saus overhebt, dan kun je nog een lasagnebladenlaag leggen en de saus in de volgende laag opmaken.

Als je niet van kaas en/of bechamelsaus houdt, sluit dan dit lasagnebouwwerk af met nog een laag dungesneden tomaten en bestrijk deze nog even met een beetje olijfolie. Dan kan het de oven in.

Voor de liefhebbers van de originele aanpak: bereid de bechamelsaus zoals staat aangegeven op de verpakking. Of maak de bechamelsaus zelf met melk, boter en bloem. De saus wordt verwarmd en over de lasagne gegoten. Je maakt het af met een laagje geraspte kaas.

In de oven en aan tafel

De lasagne gaat 30 minuten in de oven. Laat de bovenkant mooi bruin worden. En serveer dit Italiaanse gerecht met wat frisse komkommer of salade.

De lasagne klaar voor de oven
De lasagne klaar voor de oven
De lasagne op tafel met een goed glas wijn
De lasagne op tafel met een goed glas wijn
De lasagne klaar om aangesneden te worden
De lasagne klaar om aangesneden te worden
Snij mooie stukken
Snij mooie stukken
Voorzichtig! Dan blijven de lagen heel
Voorzichtig! Dan blijven de lagen heel
Italiaanse tafel
Italiaanse tafel

Buon appetito!
Deze lasagne combineert heel goed met een heerlijke Italiaanse tiramisu als toetje
Jeroen & Wendy

lasagne

73 reacties

 1. Nell Nijssen zei:

  Heerlijk, zo’n dampende schotel lasagne. Prima uitleg ook!

  februari 20, 2013
  Beantwoord
 2. zei:

  Hmmm ziet er héérlijk uit. Deze ga ik onthouden, ben dol op lasagne 🙂

  februari 20, 2013
  Beantwoord
 3. Simone & Carl zei:

  Heerlijk! De perfecte besteding van een zondag middag. Eerst grote schaal lasagne maken en hem daarna lekker oppeuzelen. Echt een aanrader.

  februari 24, 2013
  Beantwoord
 4. Lise zei:

  Klinkt heerlijk en wat een handige uitleg zo met die foto’s! Ik ga het vanavond proberen, maar wel met verse lasagne i.p.v. gedroogde bladen.

  mei 11, 2013
  Beantwoord
 5. Rene zei:

  3 grote of kleine pakjes gezeefde tomaten?
  Bij mij was de prei nog niet gaar!
  Hoe houd je saus in de pan als het pruttelt en het moet verdampen? Mijn keuken zat onder de spetters.
  Ik vond het wat tegenvallen, maar dat komt waarschijnlijk omdat het te kort heeft staan te “pruttelen”

  augustus 13, 2013
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Beste Rene, bedankt voor je reactie. Het gaat om pakjes gezeefde tomaten van 500 gram. Als je overal spetters aantrof, dan heb je het vuur toch te hoog gezet. Het idee van het recept is dat je even je tijd hebt, zodat de saus niet op het kookpunt bereid hoeft te worden. Mocht je tijd te kort hebben, dan kan je de saus wel op iets hoger vuur klaarmaken, maar! blijf er dan bij staan en blijf in de pan roeren. Ook dan is het niet de bedoeling dat de saus gaat spetteren. Als dit gebeurt is het zaak om het vuur lager te zetten of een warmhoudplaatje in te zetten.

   Wat betreft je opmerking over de prei: het doel mijn bereiding is dat het geen ‘slappe prei’ wordt, maar nog een lichtjes met een ‘bite’. Stel dat je daar niet van houdt, verleng dan de oventijd met 10 minuten. Zelf gebruik ik overigens de prei meestal als test om te zien of de lasagne klaar is: ik vis met een vork een preistukje uit de ovenschaal en proef of deze al zacht genoeg is.

   augustus 13, 2013
   Beantwoord
 6. Rene zei:

  Wendy, bedankt. Ik ga het vast nog eens proberen

  augustus 14, 2013
  Beantwoord
 7. andere Rene zei:

  Beste Wendy,

  Hartelijk dank voor dit recept! Zelf ben ik over gestapt van pakjes en kant en klare producten op alles zelf bereiden en daarom is jou recept een uitkomst! Ik heb hem al een aantal keer gemaakt en heb her en der een eigen idee gebruikt. Je uitleg is duidelijk en resultaat heerlijk. Mijn dank is groot. Groeten Rene uit Enkhuizen

  augustus 19, 2013
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Beste ‘andere Rene’, wat leuk dat je enthousiast bent. Dank voor je complimentje. 🙂

   augustus 23, 2013
   Beantwoord
 8. Martine, Luuk en Nora zei:

  Uitgeprobeerd en goedgekeurd, zelfs de kinderen waren erg enthousiast! Geef toe dat ik de prei heb weggelaten om “dit lust ik niet’ discussie te voorkomen!

  augustus 21, 2013
  Beantwoord
 9. Susan zei:

  Hallo Wendy,

  Ik was al een tijd op zoek naar een smakelijke saus en deze heb ik nu 2 x gemaakt. Wij vinden het heerlijk!
  Heb je toevallig ook andere recepten.

  Gr., Susan

  september 8, 2013
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Hallo Susan, fijn hoor dat jullie de lasagne heerlijk vinden.
   Uiteraard hebben we meer recepten. Kijk gerust rond op deze website en haal er iets lekkers uit 🙂

   Als je specifiek iets zoekt met pastasaus, dan zou je bijvoorbeeld ook deze kunnen uitproberen:
   http://www.goddelijke-recepten.nl/italiaanse-recepten/zelf-pesto-maken/

   Vriendelijke groet,
   Jeroen en Wendy

   september 9, 2013
   Beantwoord
 10. Kathleen zei:

  Heerlijke lasagne, we hebben het recept gebruikt voor een kookopdracht voor biologie!
  Goed uitgelegd en lekker met precies genoeg groente en saus. Bedankt voor het geweldige recept.

  september 15, 2013
  Beantwoord
 11. Carolien zei:

  Wat een heerlijk recept! En zo zag ik er nog wel meer op jullie website. Ik heb de lasagne gemaakt en hij had verrukkelijk kunnen zijn als de saus niet iets aan de zure kant was. Ondanks dit was het nog steeds heerlijk, maar ik vroeg me af of jullie misschien een tip hebben om dit te voorkomen.

  september 26, 2013
  Beantwoord
  • Jeroen zei:

   Hoi Carolien. wat leuk dat je de lasagne van Wendy hebt gemaakt. Zure tomatensaus kan ontstaan door tomaten te gebruiken die nog niet helemaal rijp zijn (maar wel rood van kleur). Als je een pakje saus hebt gebruikt kun je even checken of de herkomst van de tomaat Italië is want daar hebben ze iets meer geduld zodat de tomaat mooi rijp kan worden voordat hij geplukt wordt. Een andere oplossing is een theelepel bruine basterdsuiker erdoor roeren. Een andere tip uit Italië is om er een beetje zuiveringszout door te doen, het schijnt dat het dan bruist en daarna alle zuurheid is verdwenen, ik heb dat zelf nog nooit gebruikt dus ik heb het van ‘horen zeggen’. Wendy & Jeroen

   september 28, 2013
   Beantwoord
 12. Ria zei:

  Wij hebben de lasagne gemaakt zoals op de site is vermeld en vonden de gezeefde tomatensaus de overhand hebben in dit gerecht.
  Alle producten zijn bij AH gekocht.
  Wij hebben voorheen veel lekkerder lasagne gemaakt.
  Helaas voor jullie.

  november 2, 2013
  Beantwoord
  • Jeroen zei:

   Hoi Ria, bedankt voor je reactie. Jammer dat de lasagne bij jullie niet net zo goed is gelukt als bij ons. Succes met koken en kijk eens rond op onze site, we hebben ook heel veel recepten zonder tomatensappen 😉 Wendy en Jeroen

   november 3, 2013
   Beantwoord
  • Dick zei:

   Beste Ria,

   Zou ik jouw recept voor lasagne mogen krijgen?

   mei 3, 2018
   Beantwoord
  • ingrid zei:

   Beste Ria ,
   Ik hoop dat je het recept dan wel goed gelezen heeft .

   Ik heb deze lasagne nu al zeker 5 a 6 keer gemaakt voor per keer 30 personen en nog steeds vinden ze deze lasagne het allerlekkerste
   Zo her en der sleutel ik wat voor eigen smaak en idee
   Ik maak wel zelf de béchamel saus en laat de kruiden iets langer intrekken ongeveer 24 uur dus aan het recept ligt het niet misschien smaak ??

   Vindt het altijd zo jammer om iemand af te kraken eten moet verbroederen
   Ik zeg een toppertje xx

   augustus 7, 2018
   Beantwoord
 13. Liesbeth zei:

  Dank voor dit geslaagde recept. Vooral de toevoeging van courgette, prei en ham was heerlijk. (De verse tomaat heb ik achterwege gelaten want in dit seizoen smaken die wat zuur.)
  Komt vast nog een keertje op tafel!

  december 1, 2013
  Beantwoord
 14. zei:

  Hoi, klinkt als een goed recept. Misschien lees ik er overheen, maar hoe hoog zetten jullie de oven?

  december 16, 2013
  Beantwoord
  • Wendy zei:

   Hoi Inge, de oven moet op 175 graden. Wendy

   december 18, 2013
   Beantwoord
 15. Fred zei:

  Hoi Wendy,

  Ik wil het recept gaan maken. Gebruik je olijfolie voor warme of voor koude gerechten?

  januari 3, 2014
  Beantwoord
 16. Sandra zei:

  Dankjewel voor dit erg smaakvolle recept. We hebben zitten smullen. Door de weinige kruiden dacht ik dat het wat flauw zou zijn maar niks is minder waar. Ik heb het recept helemaal gevolgd en ik, en ook mijn vrienden, vonden het een aanrader. Heerlijk, dit gaan we vaker maken. Top!

  januari 4, 2014
  Beantwoord
 17. tolleke zei:

  ben je recept as we “speak” aan het maken! De saus staat te pruttelen dus ik heb even tijd”;)
  Ga het wel met de orginele bechamelsaus maken. Kost wat tijd maar dan is het wel smullen geblazen! Thanx!!

  januari 7, 2014
  Beantwoord
 18. Merel zei:

  Wat een top recept! Ik ga het direct maken. Vroeg me alleen af of ik de rode wijn door iets kan vervangen?
  Groetjes,
  Merel

  januari 23, 2014
  Beantwoord
 19. zei:

  Deze lasagne was echt heerlijk!
  Bedankt voor het recept en de heldere uitleg. Ik heb de bechamelsaus zelf gemaakt, dus dat was extra lekker. 😉

  januari 25, 2014
  Beantwoord
 20. Sandra zei:

  De saus staat nu op het vuur, ik ben benieuwd. Heb er nu al trek in.

  februari 16, 2014
  Beantwoord
 21. Ellen zei:

  duidelijke uitleg, krijg er al helemaal zin in, ga het van de week uitproberen. Dank iig voor je moeite om het recept te delen.

  maart 29, 2014
  Beantwoord
 22. Danielle zei:

  Hallo

  Gisteren heb ik dit recept gemaakt. Mijn saus was helaas nog iets te dun maar het viel wel in de smaak.
  Mijn man schepte 3 keer op en mijn zoon 2 keer.
  Ik ga het zeker nog eens maken en dan moet ik de saus denk ik nóg langer op laten staan.

  Groetjes Danielle

  april 16, 2014
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Hoi Danielle. Dat is erg leuk om te horen! Geduld maakt het eten vaak net iets lekkerder. Mocht je een volgende keer net te weinig tijd hebben en je wilt de saus snel net iets aandikken, dan kun je er nog wat dubbel geconcentreerde tomatenpuree doorheen roeren. Die van Delmonte is een product zonder toegevoegd zout. Omdat dit ‘puur tomaat’ is zal het de smaak van de lasagne niet nadelig beïnvloeden.
   Succes.
   Groeten, Jeroen & Wendy

   april 16, 2014
   Beantwoord
 23. Karen zei:

  Heerlijk, wel wat aanpassingen gedaan omdat ik niet alles in huis had prei, ham en droge lasagne weggelaten. Heerlijk met Sauvignon Blanc in de saus en kastanje champginons en verse lasagne bladen. Becahmel gemaakt van boter, bloem en melk nootmuskaat en lekkere kaas. Verder gewoon recept gevolgd echt heerlijk!

  april 17, 2014
  Beantwoord
 24. Cynthia zei:

  Ik ga het zeker proberen! Ziet er goed uit! Ook een hele duidelijke uitleg, super gedaan! Maar heb je toevallig ook een alternatief voor de rode wijn als je de lasagne alcohol vrij wil maken?

  mei 5, 2014
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Hallo Cynthia,

   Dit recept gaat ook prima zonder wijn. Ik heb het regelmatig weggelaten, bijvoorbeeld als er kinderen mee eten of zwangere vriendinnen. Je hoeft het niet met iets anders te vervangen.

   Heel leuk dat je enthousiast bent over ons weblog.
   Groetjes, Jeroen & Wendy

   mei 6, 2014
   Beantwoord
 25. Paul Bos zei:

  Wat was het lekker zeg! Meer hoef ik niet te zeggen denk ik 😉

  mei 6, 2014
  Beantwoord
 26. Jolanda zei:

  Sta op het punt de lasagne te gaan maken. Lees in het recept oven voorverwarmen op 175 graden, maar als antwoord op een vraag wordt gezegd op 200 graden. Wat is nu de juiste/beste temperatuur voor een gewone oven.

  juli 6, 2014
  Beantwoord
  • Jeroen zei:

   Hoi Jolanda. Bedankt voor de oplettendheid. Houd de oven op 175 graden. Het idee is dat de groenten in de oven iets meer tijd nodig hebben dan de lasagnebladen, op de verpakking staat meestal 20min op 200 graden, daarom zetten we de oven iets lager en laten we de lasagne langer in de oven staan, nl. 30min.
   (het andere antwoord passen we aan)
   Wendy

   juli 12, 2014
   Beantwoord
 27. Helma Bakker zei:

  Beste Wendy,

  Je recept is heerlijk. Ik heb hem al in grote hoeveelheden gemaakt. Dank je wel.

  augustus 6, 2014
  Beantwoord
 28. Ilse zei:

  De saus staat nu al 4 uurtjes op het fornuis. Ik heb er zelf nog tomaten en cherrytomaten die ik in de blender heb gedaan erdoor gedaan. Ook een takje rozemarijn extra. Mijn man vind de saus zo lekker dat hij het bijna jammer vindt om door de lasagne te doen en wil het gewoon zo met een lepel en brood opeten.. Een blijvertje denk ik dus!

  februari 26, 2015
  Beantwoord
  • Jeroen zei:

   wat een mooi compliment! Thanks. En Eetsmakelijk

   maart 7, 2015
   Beantwoord
 29. Sissi zei:

  Dit was echt heerlijk, volgende keer moet ik denk ik een iets grotere ovenschaal gebruiken.????
  En het was bij het opdienen nog erg vochtig. Hoe voorkom ik dit? Heeft toch ruim 2 uur staan pruttelen.
  Welke maat ovenschaal gebruiken jullie?

  november 30, 2015
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Hallo Sissi,

   Wat fijn dat je hebt gesmuld van de lasagne!

   Ik kan een aantal dingen bedenken die niet bijdragen aan een mooie dikke tomatensaus:
   – een hoge pan (in plaats van een wijde pan) zodat de er minder oppervlak is voor verdampen. Kan zijn dat je bij een hoge pan de tijd iets moet verlengen.
   – als (per ongeluk) het vocht van het gehakt ook aan de saus wordt toegevoegd.
   – als de sauslagen te dik zijn aangebracht.

   Ik denk dat het formaat van de ovenschaal niet een probleem zal zijn. Wel kan het helpen om de lagen in de ovenschaal per keer even goed aan te duwen, zodat het een compact geheel wordt. Bij een grote ovenschaal wordt het een iets minder hoge lasagne, dan bij een kleinere ovenschaal.

   Hopelijk heb je hier iets aan!
   Groeten,
   Jeroen & Wendy

   december 1, 2015
   Beantwoord
 30. R.hasenpflug zei:

  Ohhhh wat heerlijk die lasagna maar wel veel voor ons tweeen
  Toch bijna alles op morgen eet ik de rest op .
  Heb ook tikka massala en bouef bourgogne gemaakt
  Zo heerlijk heb nu ook even tijd om te kokkerellen
  Ga nog meer uit proberen van jullie echt top
  O ja een vraagje van mijn vrouw die vroeg of er een alternatief is voor de prei in de lasagne .

  Ga alles zeker herhalen heerlijk

  april 13, 2016
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Beste meneer Hasenpflug,
   Fijn om te horen dat het zo goed heeft gemaakt. En ook goed dat er wat over is, zodat je later nog een keer kunt profiteren van het werk dat je in dit gerecht hebt gestoken. Wij vriezen overgebleven lasagne-porties ook wel in. Daarna is het nog steeds lekker.

   Het lijkt me dat je de prei ook weg zou kunnen laten. Wellicht een idee om dan wat extra courgette te gebruiken.
   Bedankt voor het berichtje!
   Groeten,
   Jeroen & Wendy

   april 16, 2016
   Beantwoord
 31. Clara zei:

  Heerlijke lasagne.
  Heel puur van smaak.!
  Deze lasagne krijgt bij mij een herhaling!

  augustus 1, 2016
  Beantwoord
  • Jeroen zei:

   leuk. wij genieten er zelf ook elke keer weer van 🙂

   augustus 20, 2016
   Beantwoord
 32. Rene zei:

  Gisteren dit recept gemaakt om de kant en klare lasagna te laten staan b.v. Knorr.
  Was heerlijk maar erg machtig, voordeel morgen eten wij het weer en de rest gaat in de vriezer.
  Ga beslist meerdere recepten van jullie maken.
  Bedankt.
  Grtz Rene en Marja.

  september 3, 2016
  Beantwoord
 33. Richard zei:

  Vanavond begonnen met de basis: De saus.
  Er hangt een heerlijke geur door het huis , er zit een pure smaak aan de saus en ziet er stevig uit.
  Het gaat super! Morgen gaan we stapelen…..

  Vraagje: hoe rode wijn en olijf olie gebruiken jullie gemiddeld tijdens de bereiding?

  Ciao Richard

  oktober 25, 2016
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Hallo Richard, fijn dat je vanavond van ‘onze lasagne’ gaat smullen. Wat betreft de wijn en de olijfolie: er is geen goed of fout in deze. Ook zonder de wijn en de olijfolie zal de saus, als deze lang mag pruttelen, lekker worden. De wijn geeft de saus een wat diepere smaak en de olijfolie maakt de saus romig. Dus proef ook vooral tussentijds om te kijken of het naar je zin is.
   Veel plezier met stapelen en … Eet u smakelijk.

   Groeten,
   Jeroen & Wendy

   oktober 26, 2016
   Beantwoord
   • Richard zei:

    Beste Wendy,

    Het was smullen, geweldig resultaat en complimenten van mijn eters.
    Vandaag ga ik weer lasagne maken volgens dit top recept.

    Kleine vraag, hoe lang laten jullie de rozemarijn mee pruttelen?
    Ik heb dit tot het eind mee laten pruttelen, echter viel het hele takje uit elkaar en heb ik de kleine blaadjes er uit moeten vissen.

    Thnx… voor dit geweldige recept

    Ciao Richard

    november 11, 2016
    Beantwoord
    • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
     Wendy zei:

     Hallo Richard,

     Altijd een fijn gevoel als je gasten genieten van je kokkerelactiviteiten 🙂

     Uiteindelijk valt de rozemarijn uit elkaar en haal je een ‘leeg takje’ er uit. Ik vind dit prima, maar omdat Jeroen die rozemarijnblaadjes niet heel top vindt – en jij me triggerde met je opmerking – heb ik deze keer het takje er eerder uitgehaald. Zodra de blaadjes los lieten, heb ik het eruit gehaald. De smaak van de saus was nog steeds prima!
     En andere manier: gebruik zeer fijn gehakte rozemarijn, evt uit een potje. Dat verdwijnt iets beter in de saus.
     Succes met kokkerellen en dank je wel voor je vraag.

     Groeten,
     Wendy

     november 17, 2016
     Beantwoord
 34. Eline zei:

  Ha Wendy,

  Ik ben het recept nu aan het uitvoeren. Heel erg benieuwd naar de uitkomst. Ik volg normaal mijn eigen recept, maar ik besloot sinds ik in Moskou woon iets anders uit te proberen, omdat ik al mijn gebruikelijke dingetjes nooit kan vinden. Deze ingrediënten zijn fijne basis ingrediënten!

  Ik was een beetje benieuwd naar de timing, die mis ik een beetje in de beschrijving, na hoeveel uur/minuten voeg je de gehakt toe bijvoorbeeld?

  Deze heb ik nu vrij snel toegevoegd, volgens de theorie van mijn huisgenoot kunnen zo al de smaken mooi bij elkaar komen.

  Hoe doe jij dat?

  januari 4, 2017
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Hallo Eline,
   Wat leuk dat zelfs in Moskou onze goddelijke-recepten worden getest!

   Ik doe het gehakt pas bij de saus vlak voordat ik de lasagneschaal ga vullen. Het doel is dat de smaak van het vlees niet ‘verdwijnt’ in de saus, maar dat beide de eigen smaak behouden. Op die manier zou je kunnen zeggen dat de smaken erg mooi samenwerken.

   Groeten,
   Wendy

   januari 7, 2017
   Beantwoord
 35. Amy zei:

  De saus was inderdaad goddelijk en heerlijk ingedikt voordat ik er lasagne van maakte.
  Helaas erg waterig nadat hij in de oven was geweest. Al die tomaten plakjes en ongekookte/ongebakken groenten hebben denk te veel vocht afgegeven met als resultaat een verdunde saus en nog harde groentes. De saus zou ik nog een keer zo maken maar denk dat ik de groente van te voren opbak zoals je bij veel andere recepten ook ziet.

  januari 17, 2017
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Hallo Amy,

   Fijn dat de saus in de herhaling gaat. Ben benieuwd of lasagne met gebakken/gegrilde groente ook lekker is. Laat je het weten?

   Wat betreft onze werkwijze… een paar bekende dingen kunnen voor ‘dunne saus’ zorgen. Ik lijn ze nog even op:
   – als de saus onvoldoende is ingedikt.
   – als het vocht van het gerulde gehakt niet wordt afgegoten en daardoor ook bij de saus wordt gedaan.

   De groenten snijd ik vrij dun. Ik heb wel vaker feedback gehoord op de prei die niet gaar was. Persoonlijk vind ik nog-net-stevige-prei lekker in dit gerecht. Maar ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen dat waardeert.

   Daarom nog een advies: wil je zachte groenten? Snijd de plakjes dun: 3mm-4mm. Controleer voordat je de oven uitzet eerst even een stukje prei (die hebben het langst nodig om zacht te worden) of deze naar de zin is. Zo niet: verleng de oventijd met 5-10 minuten. Als de bovenkant al mooi van kleur is, doe bij verlenging van de oventijd dan wel even een stukje zilverfolie over de ovenschaal.

   Veel groeten,
   Wendy

   februari 11, 2017
   Beantwoord
 36. tineke zei:

  Halo Wendy.
  Ik heb nu twee keer lasagne gemaakt en alle twee keer was de bovenkant een harde korst geworden.Op de bovenste lasagne bladen heb ik plakken kaas gelegd enen afgedekt met aluminiumfolie Het laatste kwartier de folie verwijderd .Toen zag het er nog goed uit .Wat heb ik verkeerd gedaan.? Het smaakte wel lekker. Ben benieuwd naar je antwoord Hartelijke groet
  Tineke

  februari 10, 2017
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Hallo Tineke,
   Begrijp ik goed dat je de kaas direct op de lasagnebladen hebt gelegd: zonder saus of tomaten ertussen? Dat zou op zich wel verklaren waarom de bovenkant hard wordt (en wellicht ook niet bepaald goddelijk lekker is….) de lasagnebladen hebben vocht nodig om zacht te worden.

   Als het toch iets anders is, laat het dan nog even weten. Zou graag willen dat er ook nog een derde keer lasagne wordt gemaakt en met veel plezier gegeten.

   Groeten,
   Wendy

   februari 11, 2017
   Beantwoord
 37. tineke zei:

  Dag Wendy
  Ik heb inderdaad de kaas direct op de lasagnebladen gelegd.
  Ik ga het de volgende keer beslist anders doen .
  Dank je wel voor de tip .
  Verder heeft het wel lekker gesmaakt(zeiden de gasten).Dank je wel
  Groet
  van Tineke

  februari 12, 2017
  Beantwoord
 38. Patricia Donkers Holleman zei:

  Hi Wendy,

  Behalve het gerecht op de oven stand te zetten kan het ook in een hete lucht oven en hoeveel graden dan? 160?

  Groet,

  Patricia.

  februari 13, 2017
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Hallo Patricia,

   Ik heb zelf geen ervaring met een heteluchtoven helaas.
   Vermoed dat het prima kan en als je normaal gesproken de temperatuur of oventijd verkort zou ik daar nu dan ook rekening mee houden. Controleer dan tussentijds even hoe het gaat met de lasagne.

   Als je zelf de sleutel tot het antwoord vindt, deel je het dan hier met de andere lezers? Zou ik leuk vinden.

   Succes,
   Wendy

   februari 15, 2017
   Beantwoord
 39. Jessica Runderkamp zei:

  Hoi Wendy,

  Vanavond eten we de lasagne voor de 2e keer. Bechamelsaus maak ik dan ook zelf met boter bij een boertje vandaan. En de lasangebladen zijn van spelt. Het recept is ook echt goddelijk!!
  Dank je!

  Liefs Jessica

  mei 5, 2017
  Beantwoord
  • Jeroen zei:

   Bedankt voor je compliment

   mei 6, 2017
   Beantwoord
 40. Nelleke zei:

  Ik vond het heerlijk. Had de saus niet genoeg ingekookt en het was dus iets te nat, maar dat was mijn eigen schuld. Ik heb het wel ruim 2 uur opgezet een grote pan gebruikt, maar ik denk dat de laatste pit te laag is. Mijn mannen vonden het helaas helemaal niet lekker, maar dat zijn hele lastige eters. Die vinden de lasagne van Knor lekker en groenten erin hoeft van hen al helemaal niet.

  juli 31, 2017
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Hallo Nelleke,

   Wat leuk dat je het gemaakt hebt en dat je het in ieder geval zelf lekker vond. Ik heb een keer de lasagne gemaakt voor jonge twee kinderen die geen groentefan zijn. Mijn ‘omlossing’: ik had de ovenschaal in twee helften verschillend opgebouwd; ene helft alleen met saus en tomaat, andere helft met alle groenten. Was perfect zo, voor ieder wat wils. Misschien een idee voor jullie, mocht de saus door de mannen wel zijn goedgekeurd 🙂

   Groeten,
   Jeroen & Wendy

   augustus 1, 2017
   Beantwoord
 41. Tinus zei:

  Hi,
  Vandaag deze lasagne gemaakt. De prei en de courgette erin vonden wij absoluut geen lekkere combinatie in de lasagne. Deze was na het eerste halfuur ook nog niet gaar. Nog even een kwartier extra in de oven gedaan. Maar ik vond het uiteindelijk zonde van de best wel lekkere saus.
  Wel heb ik van dit recept een mooie bereidingswijze van lasagne saus opgestoken. Behalve de rozemarijn die ik icm de rode wijn voor een lasagne saus wat te sterk vond. Goed idee om het vlees pas op het laatste moment door de saus te doen ook.

  augustus 19, 2017
  Beantwoord
 42. Jorrit zei:

  Beste Wendy,

  Kan ik de saus ook een paar dagen van te voren klaarmaken?

  Groeten Jorrit.

  oktober 23, 2017
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Hallo Jorrit,
   Jazeker, dat kan. De saus is ook prima in te vriezen. Als je de saus meerdere dagen in de koelkast wilt bewaren zou ik aanraden om het gehakt te (kopen en) bereiden op de dag dat je het gaat eten.

   Groeten!
   Jeroen & Wendy

   oktober 23, 2017
   Beantwoord
 43. Ysolde zei:

  Heerlijk gegeten hoor! Ik heb de groenten iets minder dik gesneden en de schotel op 180 graden, 45 minuten in de oven gehad. Courgette was nu zelfs nog beetje stevig en de prei was ook prima. Heel helder uitgelegd en wat goed dat je minder zout en meer groenten stimuleert Wendy! Mijn partner was van mening dat de saus te dik was, maar uiteindelijk bleek het vochtig zat. Een aanrader. Tip: Als je meer tijd hebt en echte smaakvolle tomaten kunt krijgen, zou ik die even ontvellen en pureren ipv (een gedeelte van) de saus uit pakjes.

  Smakelijke groeten,
  Ysolde

  december 5, 2017
  Beantwoord
 44. Marijke zei:

  Oef, wat is deze lasagna zaaaalig!! Ik ben gestopt met pakjes en zakjes, maar kon voor ons gezinsfavoriet lasagna maar geen goed alternatief vinden. De saus is heerlijk!! De kids vonden het ook echt heel lekker en aten zonder pardon alle groenten op. Echt top! Deze staat met stip bovenaan onze favorietenlijst!

  Komend weekend gaan we de spaghetti bolognese proberen. Ook al zo’n heerlijk ogend familierecept!

  Dank voor de heerlijke recepten, duidelijke uitkeg en prachtige verhalen bij de recepten. Jullie hebben een nieuwe fan!

  februari 16, 2018
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Hoi Marijke,

   Wat een prachtig compliment! Dank je wel.
   Fijn dat je onze nieuwe fan bent. Het is de laatste tijd een beetje stil op goddelijke-recepten, maar we koken en oefenen elke dag, en als er weer meer tijd is dan hopen we onze fans weer te verrassen met meer lekkere recepten!

   Groeten
   Jeroen & Wendy

   april 11, 2018
   Beantwoord
 45. Sanne zei:

  Lekkerste lasagne die ik ooit gemaakt en gegeten heb.

  april 8, 2018
  Beantwoord
 46. Lisa zei:

  Hoi!
  Kan dit recept ook zonder gehakt gemaakt worden?

  december 17, 2018
  Beantwoord
  • Jeroen zei:

   Hoi Lisa, dat kan zeker. Wij maken het ook wel eens met zalm in plaats van gehakt.

   oktober 27, 2019
   Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.