Klassieke kruidenboter voor bij de bbq

Een recept voor klassieke kruidenboter.

Welke barbecue kan zonder kruidenboter? Geen enkele toch? Juist! En zelfgemaakte kruidenboter is natuurlijk veel lekkerder dan een pakje uit de supermarkt. Daarom nu dit eenvoudige recept om zelf heerlijke klassieke kruidenboter te maken.

Ingrediënten klassieke kruidenboter

Ingrediënten klassieke kruidenboter
Ingrediënten klassieke kruidenboter

Genoeg voor 2 bbq’s

  • 500 gram roomboter
  • bosje peterselie
  • bosje bieslook
  • 2 tenen knoflook
  • zout en peper
  • stokbrood of toastjes

Download onze inkooplijst klassieke kruidenboter.

De kruidenboter maken

Laat de roomboter zacht worden buiten de koelkast. Als de roomboter zacht is doe je hem een schaal, eentje waarin je genoeg ruimte hebt om te mengen.

Snijd de peterselie, bieslook en twee tenen knoflook lekker fijn. Prak in de boter alvast een kuiltje. Voeg de gesneden kruiden, zout en peper toe. Meng alles door elkaar zodat de kruiden goed verdeeld worden in de roomboter.

Laat de roomboter zacht worden
Laat de roomboter zacht worden
Peterselie, bieslook en knoflook
Peterselie, bieslook en knoflook
Snij de kruiden
Snij de kruiden
Maak een kuil in de boter
Maak een kuil in de boter
Doe de gesneden kruiden in de boter
Doe de gesneden kruiden in de boter
Voeg zout toe
Voeg zout toe
Voeg peper toe
Voeg peper toe
Meng alles door elkaar
Meng alles door elkaar

Pak een stuk vershoudfolie en leg deze op een schoon werkblad. Schep de kruidenboter op de vershoudfolie en draai de boter als een snoepje op zodat er een mooie rol kruidenboter ontstaat. Laat de kruidenboter hard worden in de koelkast.

Schep de boter op het vershoudfolie
Schep de boter op het vershoudfolie
Verdeel de boter alvast in de lengte
Verdeel de boter alvast in de lengte
Vouw de folie dicht
Vouw de folie dicht
Vastpakken bij de uiteinden
Vastpakken bij de uiteinden
Rol de boter heen en weer
Rol de boter heen en weer
De kruidenboter ingepakt als een snoepje
De kruidenboter ingepakt als een snoepje
Leg de rol zo in de koelkast
Leg de rol zo in de koelkast

Opdienen

Als de barbecue heet is en de eerste vleesjes gaan erop, snijd dan het stokbrood. Haal de kruidenboter uit de koelkast en snijd er een plak af; zoveel als je wilt gebruiken. Presenteer het in een leuke schaaltje. De rest van de boter kun je weer terug in de koelkast leggen voor de volgende keer. Zet alles op tafel, smeer een broodje en genieten maar.

Snij zoveel van de kruidenboter als je nodig hebt
Snij zoveel van de kruidenboter als je nodig hebt
Heerlijk met vers brood of op een toastje
Heerlijk met vers brood of op een toastje

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Klassieke kruidenboter

8 reacties

  1. Wat leuk om zelf kruidenboter te maken! Handig ook al die foto’s.

    augustus 16, 2013
    Beantwoord
  2. Janneke zei:

    Super lekker!

    juli 1, 2016
    Beantwoord
  3. Ellie vos zei:

    Recept kruidenboter uitgeprobeerd met wajangboter ivm lactosevrij dieet. Heerlijk nu weer kruidenboter te kunnen gebruiken. Bedankt! Misschien ook leuk om te vermelden appeltaart gebakken met wajangboter….niemand proefde het verschil!!!

    april 23, 2017
    Beantwoord
  4. Frank van der Horst zei:

    Hallo Jeroen en Wendy,
    Waarom ik voor jullie recept koos ? Helder, duidelijk en de foto’s spreken voor zich. Ik wil geen smaakversterkers in mijn voeding.
    Deze verse, (h)eerlijke kruidenboter (zowel in smaak als geur) verteld ons iets belangrijks ; wij hebben geen smaakversterkers nodig !

    mei 4, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Dank je voor dit mooie bericht!

      mei 6, 2017
      Beantwoord
  5. Marianne zei:

    Leuk dat jullie dit doen. De blogspot. Ga denk ik het weekend Pollo al Ajillo maken.
    En morgen de kruidenboter.
    Bedankt hoor. Laat wel weten hoe het smaakte.

    september 25, 2019
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hi Marianne, leuk dat je ze uitprobeert. Laat weten hoe het smaakte. Jeroen

      oktober 27, 2019
      Beantwoord
      • Jaak Jansen zei:

        Dag Marianne. Ik denk dat je ongezouten boter gebruikt, maar zeker weet ik het niet.
        Ik kan natuurlijk beide wel uitproberen maar misschien heb je advies.
        Binnenkort wil ik kruidenboterjes vooral gebruiken voor borrelhapjes en voor Tapas.
        Jaak

        november 22, 2019
        Beantwoord

Laat een antwoord achter aan Frank van der Horst Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.