Gazpacho

Een recept voor gazpacho, een Spaanse koude soep.

Gazpacho
Gazpacho

Het was 38 graden buiten. In de schaduw dertig, met gemiddeld per uur één bescheiden briesje. Zomer in Zuid-Frankrijk, Nîmes. Er zat niets anders op dan… niets doen. Ontspannen een boekje lezen in de schaduw. Af en toe even naar binnen waar een verkoelende 26 graden je welkom heette. Gelukkig wist mijn doorgewinterde Frans-Friese vriendin Renata raad met deze verstikkende hitte: gazpacho.

Gazpacho is een koude soep gemaakt van verse groenten en wordt ijskoud geserveerd. Het is een historisch recept uit de Spaanse keuken. De ingrediënten kunnen per streek verschillen. Van oorsprong was het bedoeld om de restjes op te maken. Hierbij onze veelvuldig geteste versie.

Bij voorkeur maak je deze soep een dag van tevoren en bewaar je hem in de koelkast; de volgende dag is hij namelijk nóg rijker van smaak.

Ingrediënten gazpacho

Gazpacho ingrediënten
Gazpacho ingrediënten

(voor 6 personen als voorgerecht)
(voor 4 personen als hoofdgerecht of lunch)

  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 1 komkommer
  • 1 groene of gele paprika
  • 2 uien
  • 3 of 4 teentjes knoflook
  • een bosje verse basilicum
  • peper
  • zout
  • scheut olijfolie en azijn
  • eventueel wat paprikapoeder of tabasco voor wat meer pit

Download onze inkooplijst gazpacho

De gazpacho maken

Stap 1: Voorbereidend werk

Zet een grote pan met water op het vuur, deze hebben we straks nodig voor het ontvellen van de tomaten. Snijd met een mesje kruisjes in de schil van de tomaten, aan zowel de boven- als onderkant.

Snijd een kruisje in de bovenkant..
Snijd een kruisje in de bovenkant..
..en in de onderkant van de tomaat.
..en in de onderkant van de tomaat.
Wacht tot het water kookt
Wacht tot het water kookt

Was de paprika en basilicum. Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaadjes en het witte vruchtvlees en snijd de paprika in stukken. Pel de knoflook en de uien. Schil de komkommer en snijd deze in de lengte doormidden. Verwijder de zaadkern met een lepeltje. Hak of snijd alles in grove stukken zodat we ze gemakkelijk in de keukenmachine kunnen verwerken.

Snijd paprika en ui. Pel de knoflook
Snijd paprika en ui. Pel de knoflook
Schil de komkommer
Schil de komkommer
Verwijder het vruchtvlees
Verwijder het vruchtvlees
Snijd de komkommer in stukken van anderhalve cm
Snijd de komkommer in stukken van anderhalve cm

Als het water kookt doe je de tomaten in het water. Laat je de tomaten te lang in de pan liggen dan worden ze gekookt, als je ze te snel eruit haalt dan kun je ze lastig ontvellen. Wacht net zo lang tot je ziet dat de velletjes scheurtjes vertonen. Deze ontstaan het eerst bij de kruisjes die je hebt gezet. Haal de tomaten uit het water, laat ze even afkoelen en trek de velletjes van de tomaat.

Leg de tomaten voorzichtig in het kokende water
Leg de tomaten voorzichtig in het kokende water
Giet ze af als de velletjes loslaten
Giet ze af als de velletjes loslaten
Trek de velletjes van de tomaat
Trek de velletjes van de tomaat

Stap 2: Mixen en pureren

Verzamel alle ingrediënten (komkommer, tomaat, paprika, basilicum, ui, knoflook) en mix het in de keukenmachine tot een mooie brij. Het mixen gaat extra prettig als je de sappige ingrediënten, zoals de tomaten, met de ‘drogere’ ingrediënten samen mixt.

Mix de groenten en kruiden in porties tot je het fijn genoeg vindt en doe ze dan in een grote kom. Voeg daar wat zout, peper en azijn toe. En een flinke scheut olijfolie. Roer even in de kom om de status van de soep goed te kunnen zien: de soep heeft nu nog een korrelige structuur. Als je een gladdere soep wilt, gebruik dan de staafmixer om de soep verder naar je zin te maken.

Doe een mix in de keukenmachine
Doe een mix in de keukenmachine
Mix tot een fijne substantie
Mix tot een fijne substantie
Soep met een korrelige structuur
Soep met een korrelige structuur
Doe alles in een kom
Doe alles in een kom
Roer alles door elkaar
Roer alles door elkaar
Voeg zout toe naar smaak
Voeg zout toe naar smaak
Voeg peper toe naar smaak
Voeg peper toe naar smaak
Een flinke scheut olijfolie aub en een beetje azijn
Een flinke scheut olijfolie aub en een beetje azijn
Maak de soep gladder met de staafmixer
Maak de soep gladder met de staafmixer

Stap 3: Proeven

Zoals al geschreven: deze soep heeft zijn goddelijke smaakpiek de volgende dag. Wat overigens niet betekent dat hij nu nog niet lekker is. Het is wel zaak om de soep goed koud te serveren.

Proef de soep voordat je deze een nacht in de koelkast zet: dan kun je je smaakvoorkeur bepalen. Misschien beoordeel je dat er nog meer (verse) kruiden bij kunnen, of nog een beetje azijn. Ook kennen we mensen die heel blij worden van deze soep als er een flinke scheut tabasco doorheen gaat of een theelepel paprikapoeder. Hiermee maak je de soep pittiger.

Opdienen

Nog wat fijne tips van Renata om de gazpacho prachtig op tafel te zetten:
“Als ik de soep als hoofdmaaltijd serveer dan maak ik er croûtons bij. Deze maak je van oud brood. Ik snijd het brood in kleine blokjes en laat ze een paar minuten in een kommetje met olijfolie en knoflookpoeder staan. Daarna bak ik ze op vrij hoog vuur goudbruin. Om te voorkomen dat de croûtons zacht worden, doen we ze pas bij de soep als we aan tafel zitten. Verder kun je heel fijn gesneden rode, gele of groene paprika over de soep strooien of reepjes omelet. Of reepjes serranoham, zoals ze in Cordoba doen. Veel succes ermee en bon appetit!”

Eet u smakelijk!
Jeroen & Wendy

Gazpacho
Gazpacho
Hij was heerlijk
Hij was heerlijk

Spaanse Gazpacho. Koude groenten soep

3 reacties

  1. Paulien zei:

    Ik ga straks inkopen doen voor dit recept als voorgerecht, ik ben heel benieuwd!

    november 7, 2013
    Beantwoord
  2. Manus van Huis zei:

    Goed recept, maar het staat of valt met de kwaliteit van de tomaten….

    juli 27, 2018
    Beantwoord
    • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
      Wendy zei:

      Helemaal mee eens!

      september 6, 2018
      Beantwoord

Laat een reactie achter op Paulien Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *