Pompoensoep

Een recept voor heerlijk stevige pompoensoep.

“Willen jullie misschien een paar pompoenplantjes mee voor in de tuin?” Zei vriendin Lara op een zomerse juni dag. Voor haar huis staat een tafel met daarop een stuk of 15 kleine plantjes. Een vrolijk briefje zegt tegen voorbijgangers: ‘Neem mij mee, ik ben een pompoenplantje.’

Ja! Wat een goed idee: een groeigraag pompoenplantje. Die hebben we nog niet. (Even tussen de regels door opscheppen over dat Jeroen en ik sinds maart 2014 werken aan een “eetbare tuin”.) Ha, dacht ik, als die het gaan doen in onze nog ietwat zanderige permacultuurtuin in Scheveningen, dán worden ze soep. Zo bedacht, zo gedaan.

Wij houden wel van een stevige pompoensoep; net als erwtensoep. Lekker voor winderige herfstweekenden en koude winters. Het is ook goed als maaltijdsoep te maken. De laatste keer hebben we daarvoor dit recept gecombineerd met (…gek genoeg) sperzieboontjes. Erg lekker. Wil je een heel delicate gladde pompoensoep, volg dan dit recept.

Ingrediënten pompoensoep

(voor 4 personen als voorgerecht, voor 2 personen als maaltijdsoep)

Ingrediënten pompoensoep
Ingrediënten pompoensoep

  • ongeveer 800 gram pompoen
  • 2 teentjes knoflook
  • citroenrasp van een halve bio-citroen
  • klontje echte boter
  • koud water
  • een paar takjes verse thijm, of 1 eetlepel gedroogde thijm
  • grof zout en een beetje zwarte peper naar smaak

Daarnaast heb je een staafmixer nodig.

De pompoensoep maken

Stap 1: De voorbereidingen

Schil de pompoen(en). Onze zandgrond leverde een paar kleine exemplaren, maar in de winkel kun je wellicht met 1 grote pompoen toe. Overigens, de soep is goed te bewaren en het is zeker niet erg om teveel te hebben. Verwijder de pompoenpitten met een mesje en lepel. Snijd de pompoen in blokjes.

Schil de pompoen met een dunschiller
Schil de pompoen met een dunschiller
Halveer de pompoen en verwijder de zaden
Halveer de pompoen en verwijder de zaden
Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1 bij 2 cm
Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 1 bij 2 cm
Tip: wil je pompoen uit eigen tuin of van je balkon? Dat kan. Maak de zaden schoon en droog. Beschadigde pitten haal je uit je selectie. Bewaar ze tot de lente in een envelop. Zaai ze in het voorjaar apart in kleine bakjes of samen in een grote pot. De zaden kiemen bij 22-25 graden. Selecteer de plantjes die goed groeien. Een teveel aan groei-grage pompoenplantjes zet je met een leuk briefje bij de straat.

Pel de knoflook en snijd deze in plakjes. Was de citroen en rasp met je fijnste rasp de helft van de schil. De citroen heeft de functie om de weeïge smaak die pompoen kan hebben een beetje lichter en frisser te maken.

Rasp een halve citroen en snijd de knoflook
Rasp een halve citroen en snijd de knoflook

Tenslotte spoel je de takjes thijm schoon onder de kraan. Die gebruiken we later pas.

Stap 2: De soep bereiden

Eerst gaan we de blokjes pompoen met de knoflook en de citroenrasp roerbakken in een klontje echte boter. Gebruik een pan met een antiaanbaklaag en zet deze op middelhoog vuur. Blijf roeren en keren tot je ziet dat de pompoen hier en daar wat bruin kleurt. Voeg eventueel nog een beetje boter toe als de pompoenblokjes ‘aan de bodem plakken’. Wat olijfolie kan ook.

Smelt een klont boter in een hoge braadpan
Smelt een klont boter in een hoge braadpan
Doe pompoenblokjes, knoflook en de geraspte citroenschil in de pan
Doe pompoenblokjes, knoflook en de geraspte citroenschil in de pan
Roerbak het geheel tot de pompoen lichtjes kleurt
Roerbak het geheel tot de pompoen lichtjes kleurt

Blus de gebakken pompoen in de pan af met water. Vul de pan zo ver, dat de blokjes pompoen net onder water staan. Voeg nu de thijm toe. Laat de soep ongeveer 30 minuten pruttelen. Als de thijmblaadjes de takjes hebben losgelaten en de pompoenblokjes zacht zijn, dan is dit deel klaar. Verwijder de kale takjes.

Voeg zoveel water toe tot de pompoenblokjes onder water staan
Voeg zoveel water toe tot de pompoenblokjes onder water staan
Voeg drie verse, schone thijmtakjes toe aan de bouillon
Voeg drie verse, schone thijmtakjes toe aan de bouillon
Breng aan de kook en laat pruttelen tot de blokjes zacht zijn
Breng aan de kook en laat pruttelen tot de blokjes zacht zijn
Haal de kale thijmtakjes uit de bouillon
Haal de kale thijmtakjes uit de bouillon

Stap 3: Een gladde pompoensoep

Zet de staafmixer in de pan. Houd hem rechtop zodat hij niet je keuken onder spettert. Mix de blokjes tot een gladde saus. Voeg vervolgens zoveel heet water toe dat je de dikte van de soep perfect vindt. Proef de soep. Misschien wil je nog een klein beetje zout toevoegen.

Pureer de pompoenblokjes tot een gladde soep met een staafmixer
Pureer de pompoenblokjes tot een gladde soep met een staafmixer
Proef eerst! Verdun de soep indien nodig met wat (heet) water
Proef eerst! Verdun de soep indien nodig met wat (heet) water
Serveer de pompoensoep warm met wat versgemalen peper en grof zout
Serveer de pompoensoep warm met wat versgemalen peper en grof zout

Opdienen

Onze tip is: gebruik grof zout en strooi het over de soep vlak voordat je deze serveert, vergezeld van wat versgemalen zwarte peper.

Eet u smakelijk!
Jeroen & Wendy

Een heerlijk romige pompoensoep, zacht van smaak. En puur natuur.

5 reacties

  1. marielle zei:

    Lekker, maar waarom maak je het niet met kippenbouillon ipv water?

    januari 29, 2015
    Beantwoord
  2. Marcel zei:

    Lekker met wat kaneel er doorheen….

    november 29, 2015
    Beantwoord
    • Pin zei:

      dankje voor de tip dat klinkt inderdaad als een goeie combi

      februari 21, 2017
      Beantwoord
  3. Ilja zei:

    Ik doe er wat koenjit en of gember door dan Is het nog gezonder.

    september 25, 2016
    Beantwoord
  4. Dat beetje citroen maakt zo’n groot verschil; ik maak ‘m regelmatig en vind ‘m heerlijk!!!

    november 1, 2016
    Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.