Een recept voor heerlijk stevige pompoensoep.
“Willen jullie misschien een paar pompoenplantjes mee voor in de tuin?” Zei vriendin Lara op een zomerse juni dag. Voor haar huis staat een tafel met daarop een stuk of 15 kleine plantjes. Een vrolijk briefje zegt tegen voorbijgangers: ‘Neem mij mee, ik ben een pompoenplantje.’
Ja! Wat een goed idee: een groeigraag pompoenplantje. Die hebben we nog niet. (Even tussen de regels door opscheppen over dat Jeroen en ik sinds maart 2014 werken aan een “eetbare tuin”.) Ha, dacht ik, als die het gaan doen in onze nog ietwat zanderige permacultuurtuin in Scheveningen, dán worden ze soep. Zo bedacht, zo gedaan.
Wij houden wel van een stevige pompoensoep; net als erwtensoep. Lekker voor winderige herfstweekenden en koude winters. Het is ook goed als maaltijdsoep te maken. De laatste keer hebben we daarvoor dit recept gecombineerd met (…gek genoeg) sperzieboontjes. Erg lekker. Wil je een heel delicate gladde pompoensoep, volg dan dit recept.
Ingrediënten pompoensoep
(voor 4 personen als voorgerecht, voor 2 personen als maaltijdsoep)
- ongeveer 800 gram pompoen
- 2 teentjes knoflook
- citroenrasp van een halve bio-citroen
- klontje echte boter
- koud water
- een paar takjes verse thijm, of 1 eetlepel gedroogde thijm
- grof zout en een beetje zwarte peper naar smaak
Daarnaast heb je een staafmixer nodig.
De pompoensoep maken
Stap 1: De voorbereidingen
Schil de pompoen(en). Onze zandgrond leverde een paar kleine exemplaren, maar in de winkel kun je wellicht met 1 grote pompoen toe. Overigens, de soep is goed te bewaren en het is zeker niet erg om teveel te hebben. Verwijder de pompoenpitten met een mesje en lepel. Snijd de pompoen in blokjes.
Pel de knoflook en snijd deze in plakjes. Was de citroen en rasp met je fijnste rasp de helft van de schil. De citroen heeft de functie om de weeïge smaak die pompoen kan hebben een beetje lichter en frisser te maken.
Tenslotte spoel je de takjes thijm schoon onder de kraan. Die gebruiken we later pas.
Stap 2: De soep bereiden
Eerst gaan we de blokjes pompoen met de knoflook en de citroenrasp roerbakken in een klontje echte boter. Gebruik een pan met een antiaanbaklaag en zet deze op middelhoog vuur. Blijf roeren en keren tot je ziet dat de pompoen hier en daar wat bruin kleurt. Voeg eventueel nog een beetje boter toe als de pompoenblokjes ‘aan de bodem plakken’. Wat olijfolie kan ook.
Blus de gebakken pompoen in de pan af met water. Vul de pan zo ver, dat de blokjes pompoen net onder water staan. Voeg nu de thijm toe. Laat de soep ongeveer 30 minuten pruttelen. Als de thijmblaadjes de takjes hebben losgelaten en de pompoenblokjes zacht zijn, dan is dit deel klaar. Verwijder de kale takjes.
Stap 3: Een gladde pompoensoep
Zet de staafmixer in de pan. Houd hem rechtop zodat hij niet je keuken onder spettert. Mix de blokjes tot een gladde saus. Voeg vervolgens zoveel heet water toe dat je de dikte van de soep perfect vindt. Proef de soep. Misschien wil je nog een klein beetje zout toevoegen.
Opdienen
Onze tip is: gebruik grof zout en strooi het over de soep vlak voordat je deze serveert, vergezeld van wat versgemalen zwarte peper.
Eet u smakelijk!
Jeroen & Wendy
Lekker, maar waarom maak je het niet met kippenbouillon ipv water?
Lekker met wat kaneel er doorheen….
dankje voor de tip dat klinkt inderdaad als een goeie combi
Ik doe er wat koenjit en of gember door dan Is het nog gezonder.
Dat beetje citroen maakt zo’n groot verschil; ik maak ‘m regelmatig en vind ‘m heerlijk!!!