Een recept om Franse Madeleines te maken ~
Nu wij niet meer om de hoek van de Franse bakker wonen kunnen we daar ook geen Madeleines meer kopen. Oh nee, wat nu? Zelf maken dus. Komt het even goed uit dat we op culinaire vakantie in Normandië zijn met Frans als thema. Zo gezegd, zo gedaan. Ik dacht altijd dat Madeleines maken heel moeilijk was. Dat er een magische Franse truc aan te pas kwam. Niets van dat alles, Madeleines zijn zo simpel, dat zelfs ik ze kan maken.
Er zit een flink deel wachten in dit recept. Dit kun je in je voordeel gebruiken. Heb je een feestje of verwacht je visite? Maak het beslag de dag ervoor en bewaar het in de koelkast. Als je bezoek op de stoep staat heb je in minder dan 10 minuten perfect warme Madeleines gemaakt.
Ingrediënten voor Madeleines
Voorbereiden kost
De madeleines bakken kost ongeveer
Voor 8 personen als lekkers bij de koffie
- 150 gram ongezouten roomboter
- 1 citroen
- 4 eieren
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel (of 200 gram bloem en 1 theelepel bakpoeder)
Het beslag maken
Stap 1: De boter en citroen combineren
Rasp de schil van de citroen. Rasp alleen het geel van de schil. Het witte deel van de schil is bitter van smaak. Na het raspen snijd je de citroen door de helft en pers je hem uit. Doe de 150 gram boter in een pan laat hem langzaam smelten. Hij mag niet verbranden of bruin worden. Dan voeg je het citroensap en de citroenrasp toe.
Stap 2: De eieren kloppen
Pak een beslagkom en een garde of mixer. Van het eerste ei voeg je alleen de eierdooier toe. De drie andere eieren doe je in zijn geheel in de kom. Voeg 150 gram suiker toe. Klop net zolang totdat er een redelijk dun beslag ontstaat. Als je je garde uit de kom tilt moet het beslag in een dunne sliert van je garde af lopen.
Stap 4: Het beslag afmaken
Klop je botermengsel door het beslag. Meet 200 gram zelfrijzend bakmeel af en giet het in een zeef. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven je beslag tot alles in de kom zit. Als je een zeef gebruikt voorkom je dat er klonten ontstaan. Spatel het zelfrijzend bakmeel door je beslag totdat het goed gemengd is. Dek de kom af met een folie. Zet het beslag 12 tot 24 uur in de koelkast.
De truc van een geslaagde Madeleine
Nu je beslag staat af te koelen, hier een aantal tips om je Madeleine te laten slagen.
De Madeleine kenmerkt zich doordat ze in het midden bol zijn en aan de randen dun. Beetje vergelijkbaar met Nederlandse poffertjes. Doordat het beslag koud uit de koelkast zo, hup de bakvorm in gaat en dan in een hete oven beland schrikt het beslag zich een hoedje. De hitte van de oven bakt eerst de dunne rand van de Madeleine terwijl in het dikkere midden het beslag de tijd krijgt om te rijzen. Dat zorgt voor het kenmerkende bolletje.
De Madeleines bakken
Na het eindeloze wachten kun je aan de slag. Verwarm de oven voor op 230 graden. Leg de Madeleinebakvorm, een lepel en een spuitzak klaar. Haal het beslag uit de koelkast en ga direct aan de slag.
Vul de spuitzak met je beslag en spuit de vormpjes voor 2/3 vol. Als je te weinig beslag in elke vormpje doet is er niet genoeg ‘body’ om het deeg te laten rijzen. Doe je echter teveel beslag in een vormpje dan stroomt het over en krijg je geen mooie bolletjes.
Is na het vullen de oven op temperatuur dan zet je de Madeleines-in-wording direct in de oven. Niet treuzelen. Is de oven nog niet op temperatuur? Niet erg, dan zet je de bakvorm nog even in de koelkast. Kan hij weer wat afkoelen. Is de oven op temperatuur dan schuif je de bakvorm direct uit de koelkast in de oven.
Bak de Madeleines in 7 minuten gaar. Dit is natuurlijk in elke oven anders. Misschien heeft jouw oven wel 8 of 9 minuten nodig. Je kunt de prikker truc gebruiken om te testen. Steek een houten prikker in het dikste stuk van een Madeleine. Komt hij er weer schoon uit dan zijn ze gaar. Blijft er wat beslag plakken. Wacht dan nog 1 of 2 minuten.
De Madeleines opdienen
Haal de bakvorm uit de oven en haal de Madeleines direct uit de vorm. Zo voorkom je dat ze aan de bakvorm plakken. Leg ze op een mooie schaal en laat ze een paar minuten afkoelen, anders brand je je tong. Strooi er een beetje poedersuiker over en eet ze, nu ze nog warm zijn, lekker op.
Eet u smakelijk!
Wendy en Jeroen
Ben jij de eerste die reageert?