Madeleines

Een recept om Franse Madeleines te maken ~

Nu wij niet meer om de hoek van de Franse bakker wonen kunnen we daar ook geen Madeleines meer kopen. Oh nee, wat nu? Zelf maken dus. Komt het even goed uit dat we op culinaire vakantie in Normandië zijn met Frans als thema. Zo gezegd, zo gedaan. Ik dacht altijd dat Madeleines maken heel moeilijk is. Dat er een magische Franse truc aan te pas kwam. Niets van dat alles, Madeleines zijn zo simpel, dat zelfs ik ze kan maken.

Er zit een flink deel wachten in dit recept. Dit kun je in je voordeel gebruiken. Heb je een feestje of verwacht je visite? Maak het beslag de dag ervoor en bewaar het in de koelkast. Als je bezoek op de stoep staat heb je in minder dan 10 minuten perfect warme Madeleines gemaakt.

Ingrediënten voor Madeleines

Voor 8 personen als lekkers bij de koffie

Madeleine ingrediënten
Madeleine ingrediënten

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 1 citroen
  • 4 eieren
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel (of 200 gram bloem en 1 theelepel bakpoeder)

Het beslag maken

Stap 1: De boter en citroen combineren

Rasp de schil van de citroen. Rasp alleen het geel van de schil. Het witte deel van de schil is bitter van smaak. Na het raspen snijd je de citroen door de helft en pers je hem uit. Doe de 150 gram boter in een pan laat hem langzaam smelten. Hij mag niet verbranden of bruin worden.

Snijd 150 gram boter
Snijd 150 gram boter
Smelt de boter op laag vuur
Smelt de boter op laag vuur
Rasp de schil van de citroen
Rasp de schil van de citroen
Citroenrasp.
Citroenrasp.
Pers de citroen
Pers de citroen
Voeg citroensap bij de boter
Voeg citroensap bij de boter
Doe de citroenrasp bij de boter
Doe de citroenrasp bij de boter

Stap 2: De eieren kloppen

Pak een beslagkom en een garde of mixer. Van het eerste ei voeg je alleen de eierdooier toe. De drie andere eieren doe je in zijn geheel in de kom. Voeg 150 gram suiker toe. Klop net zolang totdat er een redelijk dun beslag ontstaat. Als je je garde uit de kom tilt moet het beslag in een dunne sliert van je garde af lopen.

Doe de eierdooier van 1 ei in de schaal
Doe de eierdooier van 1 ei in de schaal
Voeg de drie eieren helemaal toe
Voeg de drie eieren helemaal toe
Meet 150 gram suiker af
Meet 150 gram suiker af
Doe de suiker bij het ei
Doe de suiker bij het ei
Klop het ei en de suiker
Klop het ei en de suiker
Kloppen tot een dun beslag
Kloppen tot een dun beslag
Bijna goed
Bijna goed

Stap 4: Het beslag afmaken

Klop je botermengsel door het beslag. Meet 200 gram zelfrijzend bakmeel af en giet het in een zeef. Zeef het meel boven je beslag tot alles in de kom zit. Als je een zeef gebruikt voorkom je dat er klonten ontstaan. Spatel het meel door je beslag totdat het goed gemengd is. Dek de kom af met een folie. Zet het beslag 12 tot 24 uur in de koelkast.

Roer het botermengsel door het beslag
Roer het botermengsel door het beslag
Rustig gieten en blijven roeren
Rustig gieten en blijven roeren
Meet 200 gram zelfrijzend bakmeel af
Meet 200 gram zelfrijzend bakmeel af
Doe het bakmeel in een zeef
Doe het bakmeel in een zeef
Strooi over het beslag
Strooi over het beslag
Geen klontjes
Geen klontjes
Roer het erdoor
Roer het erdoor
Je madeleine beslag
Je madeleine beslag
Afdekken en in de koelkast
Afdekken en in de koelkast

De truc van een geslaagde Madeleine

Nu je beslag staat af te koelen, hier een aantal tips om je Madeleine te laten slagen.
De Madeleine kenmerkt zich doordat ze in het midden bol zijn en aan de randen dun. Beetje vergelijkbaar met Nederlandse poffertjes. Doordat het beslag koud uit de koelkast zo, hup de bakvorm in gaat en dan in een hete oven beland schrikt het beslag zich een hoedje. De hitte van de oven bakt eerst de dunne rand van de Madeleine terwijl in het dikkere midden het beslag de tijd krijgt om te rijzen. Dat zorgt voor het kenmerkende bolletje.

De Madeleines bakken

Na het eindeloze wachten kun je aan de slag. Verwarm de oven voor op 230 graden. Leg de Madeleinebakvorm, een lepel en een spuitzak klaar. Haal het beslag uit de koelkast en ga direct aan de slag.

Vul de spuitzak met je beslag en spuit de vormpjes voor 2/3 vol. Als je te weinig beslag in elke vormpje doet is er niet genoeg ‘body’ om het deeg te laten rijzen. Doe je echter teveel beslag in een vormpje dan stroomt het over en krijg je geen mooie bolletjes.

Pak een spuitzak
Pak een spuitzak
Schep het beslag in de spuitzak
Schep het beslag in de spuitzak
De vorm vullen
De vorm vullen
Vul tot tweederde
Vul tot tweederde
Niet teveel
Niet teveel
Niet te weinig
Niet te weinig

Is na het vullen de oven op temperatuur dan zet je de Madeleines-in-wording direct in de oven. Niet treuzelen. Is de oven nog niet op temperatuur? Niet erg, dan zet je de bakvorm nog even in de koelkast. Kan hij weer wat afkoelen. Is de oven op temperatuur dan schuif je de bakvorm direct uit de koelkast in de oven.

Bak de Madeleines in 7 minuten gaar. Dit is natuurlijk in elke oven anders. Misschien heeft jouw oven wel 8 of 9 minuten nodig. Je kunt de prikker truc gebruiken om te testen. Steek een houten prikker in het dikste stuk van een Madeleine. Komt hij er weer schoon uit dan zijn ze gaar. Blijft er wat beslag plakken. Wacht dan nog 1 of 2 minuten.

De Madeleines opdienen

Haal de bakvorm uit de oven en haal de Madeleines direct uit de vorm. Zo voorkom je dat ze aan de bakvorm plakken. Leg ze op een mooie schaal en laat ze een paar minuten afkoelen, anders brand je je tong. Strooi er een beetje poedersuiker over en eet ze, nu ze nog warm zijn, lekker op.

Haal ze uit de oven
Haal ze uit de oven
Strooi er suiker over
Strooi er suiker over

Eet u smakelijk!
Wendy en Jeroen
Originele Franse Madeleines

Ben jij de eerste die reageert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.