Een recept voor Pincho de Champiñon uit Logroño ~
Zoals regelmatige lezers van ons blog vast wel opgemerkt hebben: we houden van Logroño. En dan specifieker, we houden van de tapas en wijn uit de omgeving van Logroño. We hebben ons tijdens een van onze vakanties flink laten inspireren. Kijk maar hier, hier en hier. Zo ook met dit recept. Er zijn tapasbars waar ze niets anders doen dan de hele avond champignons bakken. Elke avond weer. Als ze gebakken zijn doen ze er iets magisch mee. Daarna prikken ze ze op een broodje. En kun je smullen. Tenminste, als je van champignons houdt. En regelmatige lezers weten, ik houd niet van ze. Wendy des te meer, dus maak ik regelmatig deze pincho. In dit recept gaan jullie leren wat dat magische is.
De Logroñonezen eten de champignons zoals wij een haring eten.
Ingrediënten Pincho de Champiñon uit Logroño
Als tapas, voor 4 mensen
- Minimaal 16 champignons, ongeveer even groot
- Bosje peterselie
- 3 tenen knoflook
- Paar takjes tijm of citroentijm
- Scheut sherry
- Scheut sherryazijn
- Olijfolie
- Boter
- Stokbrood
Download onze inkooplijst champignons de logrono
De Pincho de Champiñon uit Logroño maken
Stap 1: de dressing maken
Pel de knoflook en doe ze in de vijzel. Plet de tenen knoflook met de stamper. Wrijf ze vervolgens al een beetje fijn. Giet er daarna een beetje olijfolie bij en wrijf verder. Langzaamaan ontstaat er een papje. Giet er nog een beetje olijfolie bij. En wrijf de knoflook nog fijner. De knoflook bindt aan de olijfolie en er ontstaat een soort mayonaise. Giet er nog wat olijfolie bij.
Snijd de peterselie heel fijn en voeg deze bij de knoflook in de vijzel. Meng de peterselie met de knoflook met behulp van de stamper. De peterselie kneust dan een beetje, dan komen de smaken vrij.
Ris de blaadjes van de citroentijm en doe deze bij het knoflook-peterselie-mengsel. Voeg nog een scheutje olijfolie toe. Giet er een kleine scheut sherryazijn bij. Giet er vervolgens een grote scheut sherry bij. Roer alles door elkaar. Je dressing is nu klaar.
Stap 2: de champignons bakken en het stokbrood snijden
Snijd het stokbrood en leg ze klaar op kleine schaaltjes. Je plakjes brood moeten zo dik zijn dat hij wat houvast biedt voor de prikker die je er later in gaat steken.
Breek vervolgens de steeltjes uit de champignons. De steeltjes heb je niet meer nodig. Leg de champignons op een bord. Je hebt 4 champignons per toren nodig. Zet een koekenpan op het vuur en doe boter in de pan. Als de boter is gesmolten leg je de champignons met de onderkant naar beneden in de pan. Zet het vuur niet te hoog want dan worden ze te snel te donker van kleur. Maar ook niet te laag, want dan worden ze niet gaar. Draai de champignons om als de onderkant mooi goudbruin is. Je wilt de champignons nu rustig de tijd geven om gaar te worden. Het liefst verwarmen ze allemaal even snel. Bij ons wordt het midden van de pan altijd warmer, dus leg ik ze in een rondje aan de rand van de pan. Als ze te heet worden verbranden ze. De champignons zijn klaar als het vocht van de champignon zich verzameld in het ‘champignonnekuipje’. Zet het vuur uit. De truc van dit recept is om dit vocht de hele tijd in de champignon te laten. Dus zorg er ten alle tijden voor dat je de champignon horizontaal houdt.
Stap 3: de torens maken
Verplaats de eerste 4 champignons van de pan naar de dressing, maar doe dat zo, zodat het vocht in de champignon blijft. Druk de champignons bijna helemaal onder in de dressing, net zover dat de dressing niet in het kuipje loopt. Laat ze even liggen. Prik ze vervolgens met z’n vieren op een prikker. Let op: houd ze nu ook weer horizontaal zodat het vocht er niet uit loopt. Steek de prikker vervolgens in het broodje dat je klaar had gelegd. Schep er nog een kleine theelepel van de dressing over. Herhaal dit voor de overigens champignons.
Opdienen
Deel de schaaltjes met de torens uit aan je gasten. Geef er een servetje bij. Let op: bij het opeten moet de champignon nog steeds horizontaal blijven, anders loopt het vocht eruit over de mooie kleren van je gasten. Eet hem dus als een haring. Houd je hoofd scheef en eet de onderste champignon van je prikker. Eet als laatste het zompige broodje. Zompig, maar o zo lekker.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Ben jij de eerste die reageert?