Pincho van champignon uit Logroño

Een recept voor Pincho de Champiñon uit Logroño ~
Zoals regelmatige lezers van ons blog vast wel opgemerkt hebben: we houden van Logroño. En dan specifieker, we houden van de tapas en wijn uit de omgeving van Logroño. We hebben ons tijdens een van onze vakanties flink laten inspireren. Kijk maar hier, hier en hier. Zo ook met dit recept. Er zijn tapasbars waar ze niets anders doen dan de hele avond champignons bakken. Elke avond weer. Als ze gebakken zijn doen ze er iets magisch mee. Daarna prikken ze ze op een broodje. En kun je smullen. Tenminste, als je van champignons houdt. En regelmatige lezers weten, ik houd niet van ze. Wendy des te meer, dus maak ik regelmatig deze pincho. In dit recept gaan jullie leren wat dat magische is.

De Logroñonezen eten de champignons zoals wij een haring eten.

Ingrediënten Pincho de Champiñon uit Logroño

Ingrediënten
Ingrediënten

Als tapas, voor 4 mensen

  • Minimaal 16 champignons, ongeveer even groot
  • Bosje peterselie
  • 3 tenen knoflook
  • Paar takjes tijm of citroentijm
  • Scheut sherry
  • Scheut sherryazijn
  • Olijfolie
  • Boter
  • Stokbrood

Download onze inkooplijst champignons de logrono

De Pincho de Champiñon uit Logroño maken

Stap 1: de dressing maken

Pel de knoflook en doe ze in de vijzel. Plet de tenen knoflook met de stamper. Wrijf ze vervolgens al een beetje fijn. Giet er daarna een beetje olijfolie bij en wrijf verder. Langzaamaan ontstaat er een papje. Giet er nog een beetje olijfolie bij. En wrijf de knoflook nog fijner. De knoflook bindt aan de olijfolie en er ontstaat een soort mayonaise. Giet er nog wat olijfolie bij.

Pel de knoflook
Pel de knoflook
Plet de tenen
Plet de tenen
Wrijf ze vervolgens alvast een beetje fijn
Wrijf ze vervolgens alvast een beetje fijn
Voeg olijfolie toe
Voeg olijfolie toe
Wrijf de knoflook door de olijfolie
Wrijf de knoflook door de olijfolie
Blijf wrijven. Er onstaat een papje
Blijf wrijven. Er onstaat een papje
Giet er nog wat olijfolie bij
Giet er nog wat olijfolie bij

Snijd de peterselie heel fijn en voeg deze bij de knoflook in de vijzel. Meng de peterselie met de knoflook met behulp van de stamper. De peterselie kneust dan een beetje, dan komen de smaken vrij.

Snijd de peterselie
Snijd de peterselie
Hak de peterselie heel klein
Hak de peterselie heel klein
Voeg bij de knoflook
Voeg bij de knoflook

Ris de blaadjes van de citroentijm en doe deze bij het knoflook-peterselie-mengsel. Voeg nog een scheutje olijfolie toe. Giet er een kleine scheut sherryazijn bij. Giet er vervolgens een grote scheut sherry bij. Roer alles door elkaar. Je dressing is nu klaar.

Ris de blaadjes van de citroentijm
Ris de blaadjes van de citroentijm
Giet een klein beetje olijfolie erbij
Giet een klein beetje olijfolie erbij
Voeg een scheutje sherryazijn toe
Voeg een scheutje sherryazijn toe
Voeg een scheut sherry toe
Voeg een scheut sherry toe
Roer alles door elkaar
Roer alles door elkaar

Stap 2: de champignons bakken en het stokbrood snijden

Snijd het stokbrood en leg ze klaar op kleine schaaltjes. Je plakjes brood moeten zo dik zijn dat hij wat houvast biedt voor de prikker die je er later in gaat steken.

Breek vervolgens de steeltjes uit de champignons. De steeltjes heb je niet meer nodig. Leg de champignons op een bord. Je hebt 4 champignons per toren nodig. Zet een koekenpan op het vuur en doe boter in de pan. Als de boter is gesmolten leg je de champignons met de onderkant naar beneden in de pan. Zet het vuur niet te hoog want dan worden ze te snel te donker van kleur. Maar ook niet te laag, want dan worden ze niet gaar. Draai de champignons om als de onderkant mooi goudbruin is. Je wilt de champignons nu rustig de tijd geven om gaar te worden. Het liefst verwarmen ze allemaal even snel. Bij ons wordt het midden van de pan altijd warmer, dus leg ik ze in een rondje aan de rand van de pan. Als ze te heet worden verbranden ze. De champignons zijn klaar als het vocht van de champignon zich verzameld in het ‘champignonnekuipje’. Zet het vuur uit. De truc van dit recept is om dit vocht de hele tijd in de champignon te laten. Dus zorg er ten alle tijden voor dat je de champignon horizontaal houdt.

Snijd het stokbrood
Snijd het stokbrood
Breek de steeltjes uit de champignons
Breek de steeltjes uit de champignons
Leg de champignons op een bord
Leg de champignons op een bord
Verwarm de boter in de koekenpan
Verwarm de boter in de koekenpan
Leg de champignons in de pan
Leg de champignons in de pan
Draai ze om
Draai ze om
Leg ze aan de rand
Leg ze aan de rand

Stap 3: de torens maken

Verplaats de eerste 4 champignons van de pan naar de dressing, maar doe dat zo, zodat het vocht in de champignon blijft. Druk de champignons bijna helemaal onder in de dressing, net zover dat de dressing niet in het kuipje loopt. Laat ze even liggen. Prik ze vervolgens met z’n vieren op een prikker. Let op: houd ze nu ook weer horizontaal zodat het vocht er niet uit loopt. Steek de prikker vervolgens in het broodje dat je klaar had gelegd. Schep er nog een kleine theelepel van de dressing over. Herhaal dit voor de overigens champignons.

Leg ze in de dressing
Leg ze in de dressing
Prik ze op een stokje
Prik ze op een stokje
Maak een toren
Maak een toren
Prik ze op een broodje
Prik ze op een broodje
Herhaal voor de overige champignons
Herhaal voor de overige champignons
Schep nog wat dressing over de toren
Schep nog wat dressing over de toren

Opdienen

Deel de schaaltjes met de torens uit aan je gasten. Geef er een servetje bij. Let op: bij het opeten moet de champignon nog steeds horizontaal blijven, anders loopt het vocht eruit over de mooie kleren van je gasten. Eet hem dus als een haring. Houd je hoofd scheef en eet de onderste champignon van je prikker. Eet als laatste het zompige broodje. Zompig, maar o zo lekker.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Pincho de Champignonnes uit Logrono

Ben jij de eerste die reageert?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.