Een tapas recept voor pinchos de pollo (kipspiesjes).
In 711 vielen de Moren Spanje binnen. Ze hielden het ruim 800 jaar bezet. De Moren hebben daardoor veel invloed gehad op de Spaanse cultuur, onder andere met het aanleggen van een irrigatie-systeem in de omgeving van Granada en Valencia. In onze favoriete Spaanse stad Granada bouwden zij een een fantastisch mooi paleis met schitterende tuin, het Alhambra. De Moorse invloed is ook zichtbaar in de Spaanse keuken. Zo introduceerden de Moren de olijf- en amandelboom en verder brachten zijn nieuwe ingrediënten en gewassen mee zoals suiker, spinazie, aubergine en munt. De Spanjaarden maakten ook kennis met nieuwe kooktechnieken. Een van deze kooktechnieken gebruiken we in dit gerecht: spiesjes met vlees.
Naast deze Moorse kooktechniek herbergt dit geurige gerecht een bijzondere combinatie van kruiden, die in de juiste verhouding, ieder goed tot zijn recht komen. Het fijne van dit gerecht is dat er hele sappige kipspiesjes ontstaan met heel veel verschillende smaken die naast elkaar kunnen bestaan. Deze tapa heeft zich samen met albondigas ontwikkeld tot een van mijn favorieten.
Ingrediënten Moorse kipspiesjes
Voor 4 personen als hoofdgerecht of tapas voor 6-8 personen
- 1 citroen
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder, pittig
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels kurkuma
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels honing
- 1 steranijs
- scheut sherry
- 400 gram kipfilet
- scheut olijfolie
Wij gebruiken een kleine theelepel voor de kruiden, die past namelijk precies in onze kruidenpotjes. Bij de honing kun je een grotere theelepel kiezen.
Download onze inkooplijst Moorse kipspiesjes
De Moorse kipspiesjes maken
De kip marineren
Pers de citroen. Pak een kom en schep een voor een de specerijen erin: 2 theelepels gemberpoeder, 2 theelepels gerookte paprikapoeder, 2 theelepels komijnpoeder, 2 theelepels kurkuma, 2 theelepels kaneel, de 2 theelepels honing en de steranijs. Voeg een scheut sherry toe en giet het citroensap erbij. De marinade is nu klaar.
Snijd de kip in blokjes en roer deze door de marinade. Dek de kom af en zet hem 2 uur in de koelkast zodat de kip lekker op smaak kan komen. Langer marineren mag.
De spiesjes maken
Rijg de stukjes kip aan satéprikkers, giet wat olijfolie in een grill- of koekenpan en grill de spiesjes tot ze gaar zijn. De spiesjes kunnen wat donkerder kleuren dan je gewend bent, dat komt doordat de honing karameliseert. Is het mooi weer, steek dan de BBQ aan en grill de vleesspiesjes lekker boven de hete houtskool.
Opdienen
Leg de Moorse kipspiesjes op een schaal en dien ze op bij het hoofdgerecht of tijdens de tapas borrel.
Eet u smakelijk!
Deze kip-tapas gaat heel goed samen met bijvoorbeeld albondigas en gegrilde paprika
Wendy & Jeroen
Hoi Jeroen en Wendy,
Gisteren heb ik de Moorse kipspiesjes gemaakt en inderdaad, ze smaakten heerlijk!
Omdat we geen sherry in huis hadden, heb ik daarvoor in de plaats witte wijn gebruikt.
En we hebben ze onder de grill laten bakken i.p.v. in de pan, dan is de buitenkant lekker knapperig en de binnenkant blijft mals en sappig.
De kipspiesjes gingen goed samen met een risotto met spinazie en champignons.
Groetjes,
Sandra
Hoi Sandra, goed te horen!
Goed idee van de grill. We gaan ze van de zomer ook een keer op de bbq maken. Ik denk dat dat ook erg lekker smaakt.
groet
Jeroen
Allereerst leuke Blog !!
Ik gebruik tegenwoordig alleen nog maar kip dijfilet.
Ik vind dat dijfilet veel sappiger blijft en malser dan gewone kipfilet.
Probeer maar eens.
Hoi Harry. Thanks voor het compliment. Wij gebruiken ook eigenlijk altijd kipdijfilet, ben dus even verbaasd dat we in dit recept gewone kipfilet hebben gebruikt. Ik kan het inderdaad iedereen aanraden. Jeroen
Hoi Jeroen en Wendy,
Deze kipspiesjes gemaakt als onderdeel van een tapa avondje.
Twee dagen van te voren de marinade gemaakt en samen met gesneden kipdijfilet gevacumeerd.
Goed doorgetrokken op deze manier. Vervolgens in de olijfolie in een koekenpan gebakken.
Lekker maar erg flauw. Heb er dan ook nog zout opgedaan.
Voor de rest een succes. Bedankt
Hoi Peter. Dank voor je reactie. Ik realiseer me steeds dat wij zo weinig zout gebruiken dat we voor veel mensen te flauw koken. Wij hebben daar zelf helemaal geen last van 😉
Ik denk zelf altijd dat ik daardoor de andere smaken beter proef, maar dat is persoonlijk.
Helaas. Dit vonden wij alledrie absoluut niet lekker. Het zuur van de citroen is erg overheersend. Honing proef je niet terug en de kruidenmix vonden we ook niet heel geslaagd.
Hoi Elmer, leuk dat jullie ons recept hebben geprobeerd, jammer natuurlijk dat het niet beviel.