Een recept voor linzen.
Tijdens onze culinaire vakantie op La Palma ontdekten we dit recept. Een lekker recept met linzen. Dat is vrij ongelooflijk. Vroeger maakte mijn moeder namelijk regelmatig iets met linzen en dan vond ik dat helemaal niet lekker (sorry mam). Maar het kan dus echt, een lekker recept met linzen. Als we dit recept voor vrienden maken krijgen we ook vaak verbaasde reacties “hé, dit is lekker. Ik wil zelf ook wel eens wat met linzen maken, maar weet dan nooit wat”. Nou, dit receptje is een echte aanrader.
Je hebt ontzettend veel soorten linzen (witte linzen, bruine linzen, groene linzen, rode linzen, gele linzen, flageolets, oranje linzen, bruine berglinzen, korraallinzen) en wij maken het altijd met groene linzen. Let op dat je linzen koopt die tegen een lange kooktijd kunnen, in dit recept gaan de linzen wel een uur nodig hebben om op smaak te komen. Als wij dit maken, maken we altijd een hele zak linzen, alles wat niet opgaat kan gewoon in de vriezer. (Waar het alleen nog maar lekkerder van wordt.)
Ingrediënten Spaanse linzen
voor 6 tot 8 mensen- 1 pak groene linzen (500 gram)
- halve ui
- 6 merquez worstjes
- een blok (rook)spek
- een (grote) wortel
- 3 laurierblaadjes
- 3 tenen knoflook
- 4 kruidnagels
Download onze Spaanse linzen inkooplijst
De Spaanse linzen maken
Stap 1: Voorbereiden
Pel de ui en snijd deze doormidden. Steek de kruidnagels in de ui zodat je ze niet kwijtraakt in je linzen. Pel de knoflooktenen, snijd de wortel in schijfjes en het spek in blokjes.
Stap 2: De linzen koken
Doe de linzen in een grote pan met ruim water. Doe de ui, de laurierbladen, de knoflook, de wortel en het spek bij de linzen in de pan. Roer alles door en breng het water aan de kook.
Als het water kookt zet het vuur dan lager zodat het niet meer kookt, de linzen moeten langzaam garen. Roer alles nog een keer goed door elkaar.
Nu geef je de linzen een uur de tijd om gaar te worden. Roer om de tien minuten door je pan zodat alle smaken zich goed verdelen. Proef na 45 minuten of je linzen al gaar zijn of nog een beetje hard. In dat laatste geval geef je ze nog even de tijd. Herhaal dit proeven met enige regelmaat tot je linzen gaar zijn maar nog niet kapot gekookt. Het recept wordt het lekkerst als de linzen nog heel zijn en wat ‘bite’ hebben.
Stap 3: De worstjes braden
Als de linzen al zo’n 45 minuten op staan, dan breekt de tijd aan om je te ontfermen over de worst die dit gerecht perfect afmaakt. Bak de mequez worstjes en snijd ze, als ze gaar zijn, in plakjes.
Opdienen
Smaakvolle linzen zijn een ideaal gerecht als je een tapasavond in de planning hebt. Je kunt dit gerecht ook inzetten als vervanging voor rijst en aardappelen en wij eten het ook regelmatig als hoofdmaaltijd.
Eet u smakelijk!
Wij aten het al regelmatig als tapas.
Wendy & Jeroen
Wat doe je met de ui op het eind, of lost die op in het niets? (idem kruidnagels)
Ha. Nee, die lost niet op. Die halen we eruit en gooien we weg. Als het goed is zitten de kruidnagels nog in de ui, anders wordt het vissen 🙂
Wat zonde om de uien weg te gooien. Als je de kruidnagels eruit pulkt, snij je de ui in stukjes, Hartstikke lekker 😉
Hoi Caroline. Je hebt helemaal gelijk. Een veel betere oplossing!