Crêpes Suzette – Beroemde Franse pannenkoeken

Een recept voor crêpes Suzette.

In de voorbereiding van onze culinaire vakantie in Frankrijk ontdekten we de beroemde Franse chef-kok Auguste Escoffier en dit recept. Auguste Escoffier zou dit dessert in 1890 in Londen hebben klaar gemaakt voor de Prins van Wales, de latere Koning Edward VII. Hij wilde het recept opdragen aan de Prins, maar die had een beter idee: “Nee, ik ben dat onwaardig. Laten we dit voortreffelijke nagerecht noemen naar de jongedame die me vergezelt”.

In het originele recept worden crêpes Suzette altijd met Grand Marnier overgoten en geflambeerd opgediend. Als er echter kinderen mee eten is dat minder geslaagd, dus wij hebben ze zonder likeur klaargemaakt. En eigenlijk is dat flamberen ook niet echt nodig om het heerlijk te maken, behalve als je indruk wil maken op iemand…dan kun je in deze video kijken hoe je de echte-echte crêpes Suzette maakt.

Wij hebben ze sinds onze culinaire vakantie nog verscheidene keren gemaakt en hebben liefhebbers voor verschillende variaties: crêpes Suzette met bloedsinaasappels, zoete mandarijnen of met de wat zuurdere grote broer: de mineola. Ook de poffertjespan heeft zijn eigen Suzette-variant; een grote hit bij zowel de grote als de kleinere doelgroepen. Het originele recept gebruikt doorgaans sinaasappels. Onze favoriet is die met de mineola’s.

Ingrediënten crêpes Suzette

1-ingredienten-crepes-suzette
1-ingredienten-crepes-suzette
Voor 4 mensen als dessert

  • 250 gram bloem
  • 2 eieren
  • 300 ml melk
  • 6 mineola’s (of 4 sinaasappels of 8 manderijntjes)
  • 0,5 citroen
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 50 gram boter
  • snufje zout
  • 50 gram poedersuiker

Download onze crepes suzette inkooplijst.

Aan de slag

Stap 1: Het beslag maken

Zeef de bloem in een grote kom en doe een mespunt zout erbij. Giet een beetje van de melk erbij en begin met mixen. Blijf de melk toevoegen totdat alle melk op is en er een dun beslag is ontstaan. Voeg de suiker en de twee eieren toe, mix deze door het beslag.

2.0-zeef-de-bloem
2.0-zeef-de-bloem
2.1-voeg-zout-toe
2.1-voeg-zout-toe
2.3-blijf-melk-toevoegen
2.3-blijf-melk-toevoegen
2.4-mix-tot-een-dun-beslag
2.4-mix-tot-een-dun-beslag
2.5-voeg-suiker-toe
2.5-voeg-suiker-toe
2.7-voeg-eieren-toe
2.7-voeg-eieren-toe

Stap 2: Rasp en pers de mineola’s

Rasp de schil van een van je mineola’s en voeg de helft bij je beslag, bewaar de andere helft voor de saus. Bij gebrek aan een rasp in onze vakantiekeuken heb ik de schil met een mes heel klein gesneden. Voorkom dat je het wit mee raspt, dat geeft een bittere smaak. Pers de mineola daarna uit en voeg dit ook bij het beslag.

3.0-snij-de-mineola
3.0-snij-de-mineola
3.0-door-de-helft
3.0-door-de-helft
3.1-pers-1-mineola
3.1-pers-1-mineola
3.2-voeg-de-sap-toe
3.2-voeg-de-sap-toe
4.0-rasp-de-schil
4.0-rasp-de-schil
4.1-snij-klein
4.1-snij-klein
4.3-snij-klein
4.3-snij-klein
4.4-voeg-de-helft-toe
4.4-voeg-de-helft-toe
4.5-voeg-toe-aan-beslag
4.5-voeg-toe-aan-beslag

Roer je beslag nog een keer door, dek het af met een theedoek en zet het een uur weg bij kamertemperatuur zodat het kan rusten en rijzen.

Stap 3: De saus maken

Zet een andere kom klaar. Doe daar de overgebleven helft van je geraspte schil in en pers de andere 3 mineola’s uit en doe het sap in de kom. Pers de halve citroen en doe het sap bij de saus. Zet een klein steelpannetje op het vuur, smelt daarin de boter. Als de boter bijna gesmolten is voeg je een eetlepel suiker toe zodat het kan oplossen in de boter. Als de boter helemaal gesmolten is (het mag niet bruin worden) giet je dit bij het sap. Roer het goed door. Je saus is nu klaar.

5.1-pers-de-mineolas
5.1-pers-de-mineolas
5.2-voeg-sap-van-citroen-toe
5.2-voeg-sap-van-citroen-toe
5.3-smelt-de-boter
5.3-smelt-de-boter
5.5-los-de-suiker-op
5.5-los-de-suiker-op
5.6-voeg-botersuiker-toe
5.6-voeg-botersuiker-toe
5.7-roer-alles-door-het-sap
5.7-roer-alles-door-het-sap

Stap 4: De garnering maken

Snij de laatste 2 mineola’s in dunne plakjes, deze gebruik je als garnering.

6.0-snij-de-mineola-voor-de-garnering
6.0-snij-de-mineola-voor-de-garnering

Stap 5: De crêpes bakken

Het geheim van dit recept is het bakken van heel dunne en een beetje krokante crêpes. Je raadt het al, dat betekent (gelukkig) veel oefenen!
Zet een koekenpan op het vuur, smelt de boter en schenk een lepel beslag in de pan. Bak de crêpe aan twee kanten bruin en licht krokant. Als hij klaar is leg je hem op een bord. Nu is het belangrijk dat je een keukenteam hebt dat goed op elkaar is ingespeeld. Want nu ga jij door met het bakken van de volgende crêpe en je teamgenoot ontfermt zich over het opdienen.

7.0-smelt-de-boter
7.0-smelt-de-boter
7.1-giet-beslag-in-de-pan
7.1-giet-beslag-in-de-pan
7.2-bak-de-crepes
7.2-bak-de-crepes

Opdienen

Vouw de crêpe dubbel, bestrijk hem met een theelepel van de saus en vouw hem weer dubbel zodat hij een kwart van je bord beslaat. Schep er weer wat saus over, strooi een klein beetje poedersuiker over de crêpe. Garneer je gerecht met een schijfje mineola. Opdienen en smullen maar. Crêpes Suzette zijn het lekkerst als ze warm zijn.

8.0-dubbel-vouwen
8.0-dubbel-vouwen
8.1-bespreken-met-saus
8.1-bespreken-met-saus
8.2-opdienen
8.2-opdienen

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Crepes Suzette

7 reacties

  1. Marieke zei:

    Dit lijkt me heerlijk! Jan Thij is de pannenkoeken-man bij ons thuis, dus ik zal deze eens onder zijn aandacht brengen 😉

    januari 31, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Nou, wij komen graag een keer Jan Thij zijn pannenkoeken proeven

      februari 2, 2013
      Beantwoord
  2. zei:

    Gisteren voor het eerst gemaakt uiteraard de versie met de alcohol en smaakt heerlijk!! Super lekker. Ik heb het beslag iets dunner gemaakt zodat ze lekker dun kunnen uitvloeien. Beetje extra sinaasappel sap.

    Ik gebruik zo’n ceramische pan waar je geen boter in hoeft te doen. Bakt totaal niet aan maar ik voeg wel wat boter toe omdat dit mooi kleurt.

    Dit alles aan de andere kant van de wereld;-). Bedankt voor het delen van dit recept

    Rob, Nieuw Zeeland

    juli 27, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Hoi Robert, bedankt voor het compliment. Wendy & Jeroen

      augustus 4, 2014
      Beantwoord
  3. Annet zei:

    Fijn recept, de crêpes smaken erg goed. Het uur ‘laten rijzen’ heeft alleen niets opgeleverd (behalve het rusten dan). Voor de saus: 1/3e van de ingrediënten is ook genoeg, met geen mogelijkheid krijg je alle ‘saus’ op de crêpes. Ook is de saus heel dun en is de boter er niet doorheen te mengen.

    februari 21, 2016
    Beantwoord
  4. Marjolein zei:

    Tip om je beslag nóg lekkerder te maken, doe 2 eetlepels custard toevoegen en ca 50 gram gesmolten boter!

    maart 21, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Hoi Marjolein. Bedankt voor de tip! Gaan we zeker een keer proberen. Jeroen

      maart 24, 2016
      Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.