Gemarineerd rood fruit met witte chocolade mousse – Koningin der toetjes

Een recept voor rood-fruit met witte chocolademousse.

Heb je wel eens iets gemaakt waarna alle dames unaniem je om het recept vragen? Dit is je kans. Dit overheerlijke recept heb ik gevonden in het kookboek van Yuri Verbeek. Yuri is een echte kookliefhebber en ik heb in 2010 kooklessen gevolgd bij zijn kookstudio “De Kokkerie“. Ik heb het recept op kerstavond gemaakt voor Anne en Gurkan en voor het grote 5-gangen-diner voor de verjaardag van mijn moeder en iedereen was erg lovend. Aan de slag dus (en succes met indruk maken!)

Wat heb je nodig

Ingrediënten
Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 250 gram rabarber (rabarbercompôte uit een pot of eigen gemaakte rabarber)
  • 150 gram aardbeien
  • 50 gram aalbessen
  • 50 gram blauwe bessen
  • 50 gram frambozen
  • 1 steranijs
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/2 dl Crème de Cassis
  • 20 ml Sambuca
  • 150 gram witte chocolade
  • 225 ml room

Download onze koningin der toetjes inkooplijst

Aan de slag

Houd er rekening mee dat je op tijd begint met de voorbereidingen. Je wilt het rood fruit enige tijd geven om te marineren en ook om weer goed af te koelen.

Rood fruit marineren

Gebruik je verse rabarber maak deze dan schoon, trek de schil er af en snijd hem in stukjes. Doe de rabarber met de suiker, steranijs en Crème de Cassis in een middelgrote pan en breng het aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes koken en roer af en toe.

Wij hadden dit keer rabarbercompôte uit een pot, de makkelijke versie. Giet het potje leeg in de pan.

Was het verse fruit onder de kraan! Voeg toe aan de rabarber: 50 gram frambozen, 50 gram blauwe bessen, 50 gram aalbessen. Snijd de aardbeien in kwarten en doe deze ook in de pan. Tenslotte voeg je een eetlepel suiker, de steranijs en een scheut Crème de Cassis toe. Roer alles door elkaar en zet de pan op zacht vuur. Zorg ervoor dat het fruit niet stukgekookt wordt. Zet na een kwartiertje zachtjes pruttelen het vuur uit en laat de inhoud afkoelen. Zet de pan nog ongeveer twee uur in de koelkast om op te stijven.

Doe de rabarber, frambozen, blauwe bessen...
Doe de rabarber, frambozen, blauwe bessen...
en de aalbessen in een pan die op het vuur kan
en de aalbessen in een pan die op het vuur kan
Snijd de aardbeien in kwarten en doe ze ook in de pan met fruit
Snijd de aardbeien in kwarten en doe ze ook in de pan met fruit
Doe een schep rietsuiker erbij
Doe een schep rietsuiker erbij
Voeg een steranijs toe
Voeg een steranijs toe
Een scheut Crème de Cassis erbij
Een scheut Crème de Cassis erbij
Roer alles door elkaar en zet de pan 15 minuten op zacht vuur. Laat het daarna afkoelen en zet de pan in de koelkast
Roer alles door elkaar en zet de pan 15 minuten op zacht vuur. Laat het daarna afkoelen en zet de pan in de koelkast

De witte chocoladeroom bereiden

Doe de helft van de room met de Sambuca in een pannetje en laat hem warm worden (niet koken!). Als de room warm is voeg je de witte chocolade in kleine stukjes toe. Roer de witte chocolade erdoor totdat deze is gesmolten. Haal de pan van het vuur en laat de chocoladeroom afkoelen en zet hem in de koelkast. Klop de andere helft van de room lobbig en zet deze ook in de koelkast. Als toetjetijd zich aandient haal je alles uit de koelkast. Meng de afgekoelde chocoladeroom rustig door de slagroom. Spatel of roer het tot een mooie romige mousse. Als de slagroom iets is teruggelopen kan je het weer even opnieuw luchtig kloppen.

Doe de helft van de room in een pannetje
Doe de helft van de room in een pannetje
Voeg een scheutje Sambuca toe
Voeg een scheutje Sambuca toe
Verwarm het mengsel rustig op zacht vuur - het mag niet koken
Verwarm het mengsel rustig op zacht vuur - het mag niet koken
Smelt de witte chocolade in de warme room
Smelt de witte chocolade in de warme room
Als alle chocola gesmolten is, laat je ook dit mengsel afkoelen
Als alle chocola gesmolten is, laat je ook dit mengsel afkoelen
De andere helft van de room doe je in een mixkom
De andere helft van de room doe je in een mixkom
Klop de room tot lobbige slagroom
Klop de room tot lobbige slagroom
Roer de afgekoelde room rustig door de slagroom
Roer de afgekoelde room rustig door de slagroom
Maak er een mooi egaal roommengsel van
Maak er een mooi egaal roommengsel van
Tip: Maak van dit toetje zoveel dat je twee keer kunt opscheppen, daar doe je je gasten (en jezelf) een groot plezier mee.

Opdienen

Pak je mooiste glazen uit de kast en vul deze voor de helft met het rode fruit en maak het af met een mooie witte laag chocoladeroom. Het is leuk als je het zo netjes mogelijk doet, dat presenteert mooi. Opdienen en smullen maar.

Het rood-fruitmengsel is ondertussen koud
Het rood-fruitmengsel is ondertussen koud
Zet mooie glazen klaar
Zet mooie glazen klaar
Vul de glazen eerst met een laag rood-fruitmengsel
Vul de glazen eerst met een laag rood-fruitmengsel
Doe er dan een laagje witte chocoladeroom bovenop
Doe er dan een laagje witte chocoladeroom bovenop

Eet u smakelijk!
Wij aten het na “Jeroen’s kip uit de oven“.
Wendy & Jeroen

Koningin der Toetjes!

14 reacties

  1. Tineke en Cor zei:

    Jeroen en Wendy,
    Het was een genoegen bij het eerste diner (januari 2012; voor 12 mensen, 10 grote en 2 kleine) aanwezig te mogen zijn. Het was een fijne verrassing en erg lekker.
    Succes verder met jullie kook- en foto-activiteiten.

    januari 16, 2012
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Ma, Pa,
      Het was erg leuk om te doen, we hebben er zelf ook van genoten.

      januari 22, 2012
      Beantwoord
  2. Simone zei:

    We hebben dit nu 2x gemaakt voor vrienden en iedereen wilde het recept. Een absolute winnaar!

    november 4, 2012
    Beantwoord
  3. zei:

    Jullie noemen dit met recht de ‘Koningin der Toetjes’, want het was echt verschrikkelijk smullen! En dat na een heerlijke tapas maaltijd. Fijn dat we alle recepten hier kunnen vinden. Nu kunnen we ze zelf ook eens gaan maken!

    november 26, 2012
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Marieke, fijn om te horen dat het goed is bevallen. Dit recept is echt de moeite waard om zelf een keer te maken, of JT te overtuigen dat hij het een keer voor je maakt 🙂

      november 27, 2012
      Beantwoord
  4. Jeanine zei:

    Bedankt voor het goddelijke recept!

    Ik heb niets aan de ingrediënten veranderd maar wat ik wel deed is het fruit na het koken heel voorzichtig afgieten, want het was aan de natte kant, zodat ik bang was dat het zo’n papje zou worden in het glas.

    Het afgekoelde en daarna gekoelde(heerlijke) sap heb ik in een recht amuse glaasje ernaast gezet met een aardbei op de rand.

    De mousse moet je echt goed koud wegzetten. Opkloppen voor het serveren is m.i. een must. In de spuitzak ermee en mooi op het fruit spuiten.

    Anijslikeur met room en rood fruit lijkt in de eerste instantie een aparte combi maar het is echt fantastisch!

    De decoratie op de mousse was compleet met enkele witte chocolade-popcorntjes (kant en klaar te koop).

    Ik heb het recept verdubbeld en dat over 6 glazen geserveerd, het was net niet teveel ;).

    Het was gewoon stil aan tafel toe de eerste happen genomen werden. Dit is een blijvertje!!

    juni 12, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Jeanine,

      Graag gedaan. Leuk om te horen dat het heerlijk was. We gaan je tip een keer opvolgen.
      Wendy & Jeroen

      juni 12, 2013
      Beantwoord
  5. Geert Jurgen zei:

    Hi Jeroen en Wendy,

    Wat een heerlijk gerecht, en complimenten trouwens over jullie site en gerechten, ik ben er dol op.
    Even een vraagje, kan ik het dessert op voorhand maken? Dat ik de volle glazen in de koelkast zet en ze daarna uit serveer? Of komt dat de mousse niet ten goede?
    Verneem het graag.
    Fijne avond.

    december 23, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      hoi Geert. Bedankt voor het compliment. Wij maken de rode vruchten en mousse wel van te voren maar voegen ze nog niet samen. De mousse zakt na verloop van tijd wat in, dus die kloppen we altijd nog een keer op voordat het de glazen ingaat. Eetsmakelijk! Wendy & Jeroen

      december 23, 2013
      Beantwoord
  6. Het was opnieuw heerlijk! En nu wacht ik met smart tot Jan Thij het een keer voor me gaat maken. Dan zullen we zien of hij echt goed opgelet heeft tijdens de kookworkshop/fotoshoot in Limburg!

    juli 3, 2014
    Beantwoord
  7. Emily zei:

    Gisteravond gemaakt en gegeten. Geweldige smaak! Een van de gasten kreeg er kippenvel van.
    Bedankt voor dit recept!

    februari 7, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Emily. Bedankt voor je fijne reactie. Worden we blij van Wendy & Jeroen

      februari 12, 2016
      Beantwoord
  8. Mariken zei:

    Jeroen, heb net jullie site ontdekt en op zoek gegaan naar jullie toetjesrecepten. Het recept lijkt me zaaaalig, maar ik heb wel een vraagje. Kan ik hiervoor in de winter ook diepvries fruit voor gebruiken. Bedankt voor jullie heldere uitleg van de recepten.

    augustus 30, 2018
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Hallo Mariken,
      Leuk dat je dit recept wilt proberen, het is één van onze lievelings. Ik heb het ook al een aantal keer gemaakt met diepvriesfruit en dat is nog steeds lekker (volgens de gasten).

      Veel plezier!
      Wendy

      september 6, 2018
      Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.