Een recept om lavendelijs te maken zonder ijsmachine.
De eerste keer dat ik dit recept maakte was om indruk te maken op Wendy. Als hoofdgerecht stond er kip uit de oven op het menu. Er werd een Hartenberg Storck geschonken uit Zuid-Afrika en als pièce de résistance kwam dit lavendelijs op tafel met chocolademousse. Het duurde daarna nog een paar maanden voordat mijn indrukmakkerij zijn vruchten afwierp.
Eens per jaar bloeit de lavendel, het zal je niet verbazen dat dat in de zomer is, toevallig dé perfecte tijd voor heerlijk zelfgemaakt ijs. Je kunt voor een paar tientjes een ijsmachine kopen die dan vooral boven op de kast stof staat te vangen. Maar dat hoeft niet. Dit recept staat dan ook in het teken van ijs maken zónder ijsmachine. Deze goddelijke traktatie komt uit het kookboek Keukengeluk van Gordon Ramsey.
Ingrediënten lavendelijs
Voor 4 personen, 2 bolletjes per persoon
- 250 ml volle melk
- 250 ml room
- 12 lavendelbloemetjes
- 6 eidooiers
- 100 gram suiker
Download onze inkooplijst lavendelijs.
Het lavendelijs maken
Stap 1: De lavendelsmaak vangen
Heb je geen eigen lavendelplanten maak dan vrienden met de buren die ze wel hebben zodat je ze daar kunt plukken. Heb je, net als wij wel de luxe dat de lavendel in je eigen tuin groeit, pluk dan twaalf bloemen en leg er vier apart voor de garnering. Haal van de rest de bloemetjes van de steeltjes af. Zet een steelpan met een dikke bodem op het vuur en doe daar de room, de volle melk en de lavendelbloempjes in. Breng het aan de kook en draai het vuur daarna laag. Laat het een uur rustig staan zodat de lavendelbloemetjes hun smaak kunnen afgeven aan de melk en de room.
Stap 2: Klop het ei met de melk
We hebben van de eieren alleen de dooiers nodig. Scheidt de dooiers van het eiwit en doe alle dooiers in een schaal. Voeg 100 gram suiker toe en klop de dooiers en de suiker goed luchtig.
Stap 3: Het eigeel toevoegen en verdikken
Haal de pan van het vuur en giet het eidooier-en-suiker-mengsel rustig bij de lavendelmelk/room. Roer het goed door. Zet de pan terug op laag vuur en verwarm het rustig onder constant roeren. Zorg er in ieder geval voor dat het niet gaat koken. Eigeel stolt bij een temperatuur van 65 tot 68 graden. Als je het te snel verwarmd krijg je vlokken gestolde eigeel.
We willen het mengsel zo dik maken dat het op de bolle kant van een lepel blijft liggen. Rustig verwarmen en blijven roeren totdat het dik genoeg is. Als je mengsel dik genoeg is giet het dan door een zeef in een bak die in de vriezer kan. Alle eventuele klontjes en blaadjes lavendel blijven achter in de zeef.
Stap 4: Koelen en mixen en koelen en mixen en…
Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je ijs-to-be en zet het daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit procedé totdat het ijs koud en dik begint te worden. Als je ijs dikker begint te worden verkort je de wachttijd tot 15-20 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer kan koelen. Onze vriezer heeft een lade voor -12 graden. Wij hanteren meestal 6 tot 7 mix-ronden. Houd er in ieder geval rekening mee dat dit deel aardig wat tijd nodig heeft. Maar het resultaat is er ook naar, dus houd vol!
Door het ijsmengsel te mixen voorkom je dat er ijskristallen ontstaan en houd je het ijs luchtig. Dit is het werkje dat de ijsmachine normaal voor je doet, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.
Opdienen
Lavendelijs kun je bijzonder goed combineren met chocolade. Eerder hebben we het gegeten met chocolademousse, deze keer hebben we er overheerlijke brownies en een dun plakje appel bij geserveerd. Leg de brownies op de schaaltjes, schep er een mooie bol ijs bij en garneer het geheel met de lavendelbloemen. Reken erop dat je gasten zeker nog een tweede ronde ijs willen.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Lijkt me heerlijk, ga direct kijken of op ons dakterras nog wat lavendel is te scoren 🙂
dank
Cees
We hebben dit in de Provence gegeten (waar anders). Lekker! Nu zelf eens proberen.
Hoi Wendy en Jeroen,
Wij zijn momenteel jullie heerlijke recept aan het maken. Wij vroegen ons alleen net af of we dit ijs vannacht wel kunnen invriezen?
Ontstaan er dan geen nieuwe ijskristallen? We hebben het namelijk pas morgen nodig?
Voor jullie ook alvast een fijne Kerst.
Groetjes,
Manon
Hoi Manon, wij vriezen het altijd gewoon in als we het de dag van te voren maken. Groet Wendy & Jeroen
Ik vroeg mij af of je ook kleur aan het ijs kan krijgen zoals paars
Beste Julian,
Onder het mom van ‘puur’ (én gezondheid) zouden we bij goddelijke-recepten niet zo snel kleurstoffen toevoegen aan onze recepten. Maar het kan vast wel. Bij de toko kan je vaak wel smaakloze kleurstoffen krijgen waarmee je kleur kan creëren.
Niet om je te overtuigen dat lavendelijs niet diep paars hoeft te zijn, maar stel je het extra verrassende effect eens voor dat kan optreden als iemand een hapje van jouw zelfgemaakte ijs neemt… en dan een extra sensatie ondergaat, omdat het onverwacht toch heeel erg lekker naar lavendel smaakt. 🙂
Succes!
Jeroen & Wendy
Hoi Jeroen en Wendy,
Ik heb helaas geen lavendel in de tuin maar er bestaan ook zakjes met lavendel. Hoeveel eetlepels heb je daarvan ongeveer nodig voor het ijs?
Groetjes Leonie
Hoi Leonie. Ik denk dat dat zal afhangen van hoe vers de lavendel is. Hoe sterker hij ruikt hoe minder je nodig hebt. Je kunt denk ik beginnen met 1 eetlepel. En dan halverwege even ruiken. Ruikt het al naar lavendel, dan is het genoeg. Ruikt het nog helemaal niet maar een beetje, voeg dan nog een schep toe. Ik denk dat ik zelf liever te weinig toevoeg dan teveel. Lavendelijs heeft een subtiele smaak nodig. Succes! Jeroen & Wendy
Ik heb het gemaakt een maandje geleden geloof ik. Het was echt super lekker. Heerlijk dessert wijntje erbij en we hebben echt volop genoten!
Hoi!
Ik vroeg me af of de eierdooiers wel voldoende verhit worden ivm salmonella bacterie?
Groetjes Judith
oei. ik denk dat ik je dat antwoord schuldig moet blijven. Ik maak ook altijd mayonaise van rauwe dooiers dus dan zijn ze zeker niet genoeg verhit.
Met gedroogde lavendel gemaakt. Smaakte ook erg lekker. Wordt zeker nog een keer gemaakt
Thanks. Dat horen we graag.
Als je verse eieren koopt let er dan op dat ze schoon in de doos zitten, zit er viezigheid op, of is de doos viezig, dan niet nemen. Voor gebruik paar seconden in kokend water en afdrogen. Ik maak al mijn ijs met rauwe eieren. Met mixer eieren en suiker in hoogste stand tot het stevige pap wordt, dan (in dit geval warme) lavendel room erbij 2 minten door blijven roeren met garde. Nog nooit problemen gehad. Opkoken vind ik te vaak schiften…
Ha Jan, bedankt voor de tips!
Dit smaakt goddelijk! Ik heb de eiwitten kunnen gebruiken voor een witte chocolade ijsmouse. Een heerlijke combinatie.
oh dat klinkt inderdaad heerlijk
Hier ook een recept van, klinkt idd heerlijk, groetjes Yvonne
Superlekker! Een ijsmachine is wel echt handig voor wie er twijfels heeft! Een 2L variant kan je heel veel mee ?