Een recept om zelf heerlijke Franse coquilles te maken als voorgerecht~
Toen wij vorig jaar november op culinaire vakantie waren in Normandië stond die in het teken van vis. Heel veel vis. Ons vakantiehuis stond dichtbij de kust en de vismarkt van Honfleur was slechts een kwartiertje rijden. Daar zijn we dus een paar keer geweest. Op de wensenlijst stonden in ieder geval twee recepten uit ons nieuwe favoriete Franse kookboek: Het franse kookatelier van Marjorie Taylor. Eentje met tong en eentje met coquilles.
Wij hebben het voordeel dat een goede kennis van mij een visgroothandel heeft die aan de betere visrestaurants levert. Bij hem kan ik altijd vis van de beste kwaliteit kopen. Tijdens de huidige corona crisis kun jij hier ook van profiteren: woon je in de regio Haaglanden dan kun je hier kijken wat je deze week kunt bestellen. Aanrader!
Van coquilles wordt altijd gezegd dat het lastig klaar maken is, maar met dit recept is het een fluitje van een cent. De truc zit hem erin om de coquilles goed droog te deppen voordat je ze bakt, dan kun je ze mooi krokant bakken.
Ingrediënten voor coquilles
Een voorgerecht voor 2 personen dat je in op tafel zet.
- 6 coquilles (3 per persoon)
- 1 citroen
- geklaarde boter deze keer gebruikten wij gewoon roomboter
- visserzoutmelange
- een paar steeltjes peterselie
Aan de slag met het maken van de coquilles
Stap 1: voorbereiden
Begin met de voorbereiden door twee mooie borden voor te verwarmen in de oven op 70 graden.
Dep daarna de coquilles droog met keukenpapier en bestrooi de coquilles aan twee kanten met de visserzoutmelange.
Was de citroen en rasp de schil. Let op dat je niet in het wit raspt, dat smaakt te bitter. Voor 6 coquilles heb je niet heel veel rasp nodig. Snijdt de toppen van de citroen zodat hij kan blijven staan. Snijdt van boven naar beneden de schil van de citroen. Snijdt daarna de partjes van de citroen tussen de vliesjes uit.
Stap 2: de coquilles bakken
Zet een pan op het vuur en smelt de boter. Bij voorkeur gebruik je geklaarde boter. Heb je dat niet dan kun je, net zoals wij nu deden, gewoon roomboter gebruiken. Trekt het schuim van de boter weg leg dan de 6 coquilles in de pan en zet je timer op twee minuten. Dit is een richtlijn en is erg afhankelijk van hoe heet je het vuur zet en of je van nog rauwe of medium doorbakken coquilles houdt. Wellicht zal je dit een paar keer moeten uitproberen tot je de juiste bakduur in de vingers hebt. Waar ik ook altijd naar kijk is de witkleur aan de zijkant van de coquille. Als het onderste randje al bruin krokant begint te worden zie je daarboven de coquille naar wit verkleuren. Je wilt zeker niet dat de hele coquille wit wordt, dan is hij te ver doorbakken.
Als de timer is afgelopen zet je hem direct weer op twee minuten en draai je de coquilles om. Mijn voorkeur gaat liever uit naar iets te kort dan iets te lang gebakken. Op deze manier vergeet je niet je timer nog een keer te zetten.
Maak niet meer dan 6 coquilles tegelijkertijd klaar. De pan koelt dan teveel af en je hebt grote kans dat je dan niet dat krokante laagje op je coquilles krijgt. Dat zou zonde zijn. Bak ze dus in batches en maak tussen het bakken door de pan even schoon met keukenpapier. Let op dat je niet je vingers brandt aan de hete boter!
De volgende stap is het smelten van de boter, ik doe dat altijd tijdens het bakken van de coquilles. Maar vind je dat nog te spannend dan begrijp ik dat goed. De coquilles vragen eigenlijk alle aandacht om ze perfect te krijgen. Wat je dan doet is het volgende: je haalt de coquilles uit de pan en legt ze alvast netjes op de voorverwarmde borden en zet deze nog even in de oven. Let op dat je de temperatuur terug draait to 40 graden of zet de oven helemaal uit. Anders garen ze teveel na.
Zet een steelpan op het vuur en smelt daarin rustig 30 gram roomboter net totdat hij bruin wordt. Dat geeft een beetje een notige smaak.
Opdienen
Leg de partjes citroen op het bord en voeg de peterselie toe als garnering. Giet een eetlepel van je botersaus over de coquilles. Als laatste strooi je een beetje van de citroenschilrasp erover. Zet de borden op tafel en smullen maar.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Ik kom hier terecht omdat ik niet wist wat coquilles zijn.
Ze komen voor in recept van http://passpecialiteiten.nl/recepten/coquilles-pas-spek/
Wat ik heel goed vind van jullie recepten dat je begint bij het begin. Met foto’s van de ingredienten en de tussenstappen.
Veel websites tonen slechts mooie foto van het eindresultaat.
Jullie laten alles zien van begin tot eind hoe het moet. Ga zo voort.
leuk dat je onze site hebt gevonden en dank voor de complimenten.