Een recept om zelf Franse sliptong te maken~
Ik heb vis altijd een beetje spannend gevonden om zelf klaar te maken. Te moeilijk. Te onbekekend. Of, te weinig geoefend? Daar moest verandering in komen. En wat doen we altijd als we een bepaalde keuken onder de knie willen krijgen? Op culinaire vakantie. In de herfst van 2019 zijn we dus op culinaire vakantie in Normandië geweest. Die vakantie stond dus in het teken van vis. Eerder schreven we al hoe je zelf perfecte coquilles kunt bakken en dat deze visserrzoutmelange elke vis lekker maakt. Deze keer gaan we het hebben over sliptong. Vaak staan ze als visoptie op de menukaart van restaurants. Met dit recept kun jij zelf ook restaurantkwaliteit vis op tafel zetten. Bijvoorbeeld voor je menu op tweede kerstdag.
Wij hebben het voordeel dat een goede kennis van mij een visgroothandel heeft die aan de betere visrestaurants levert. Bij hem kan ik altijd vis van de beste kwaliteit kopen. Tijdens de huidige corona crisis kun jij hier ook van profiteren: woon je in de regio Haaglanden dan kun je hier kijken wat je deze week kunt bestellen. Aanrader!
Sliptong dus. Altijd een lastig visje om klaar te maken. Tenminste dat dacht ik altijd. Want hoe krijg je de vis perfect gaar en voorkom je problemen. Een aangebakken korst, als je het vuur te hoog zet. Slappe en niet krokant korst, als je het vuur te laag zet. Of, dan heb je de perfecte krokante korst, is je vis niet gaar. Met de tips in dit recept zijn deze problemen verleden tijd. De truc? Niet aankomen tijdens het bakken. Niet de pan schudden of de vis bewegen. Lekker laten liggen. Op het juiste moment laat de vis ‘los’ en kun je hem zo omdraaien. En dan laten we de vis doorgaren in de oven. Pan schoonvegen en nieuwe boter voor de volgende ronde. Succes gegarandeerd, na een paar keer oefenen.
Sliptong ingrediënten
Een hoofdgerecht voor 2 personen dat je in op tafel zet.
voorbereiden
bakken
- reken op 2 grote of 3 kleine sliptongen per persoon
- 1 citroen
- visserzoutmelange
- 0,5 melk
- bloem
- peper
- roomboter om in te bakken
Stap 1: de vis voorbereiden
Doe de sliptongen in een schaal en overgiet ze met de melk zodat ze net onder staan. Laat ze daar ongeveer 1 uur in zwemmen.
Stap 2: de vis bakken
Verwarm de oven op 175 graden en zet een schaal in de oven. Hier gaat de gebakken vis in zodat hij niet afkoelt en nog door kan garen. Het voordeel van deze methode is dat de sliptong niet te lang in de pan hoeft te liggen om gaar te worden. Zo voorkom je dat je boter en bloem verbrandt. Nu kun je het bakken zo timen dat je een perfect bruin krokante korst krijgt op de sliptong.
Pak 2 borden. Strooi op het ene bord bloem. En zet het andere bord ernaast. Haal de eerste sliptong uit de melk en laat hem uitdruppen. Haal de sliptong door de bloem. Zorg dat hij aan beide zijden goed bedekt is. Schudt het overtollige bloem eraf en leg hem op het andere bord. Herhaal dit voor al je sliptongen.
Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en smelt daarin de boter. Zet je pit op middelhoog vuur. Niet te heet want dan verbrand je de boter en de bloem. Niet te laag, want dan bakt de vis niet, maar gaat hij sudderen.
Als de boter gesmolten is leg je de eerste sliptongen in de pan. Afhankelijk van de grote van je pan en de sliptongen doe je er een, twee of drie tegelijkertijd in de pan. De sliptongen mogen niet over elkaar liggen. Laat de sliptong met rust. Schudt de pan niet en schuif de sliptong ook niet heen en weer. De bloem moet krokant aan de vis bakken en daar heeft het rustig de tijd voor nodig.
Je kunt aan de rand van je vis zien of je hem moet omkeren. Als hij daar licht verkleurd kun je hem omdraaien. Hiervoor moet je even gevoel voor ontwikkelen. Bestrooi de vis met het visserszout en de peper.
Is de andere kant ook krokant gebakken dan leg je de sliptongen in de ovenschaal die in je voorverwarmde oven staat. Zet de de schaal weer terug in de oven zodat de vis kan nagaren en niet afkoelt.
Maak je pan schoon met keukenpapier. Let op dat je niet je vingers verbrandt en smelt daarna opnieuw boter. Herhaal je bakproces met al je vissen en leg ze steeds als ze klaar zijn in de ovenschaal en zet deze steeds weer terug in de oven.
Gebruik de citroen als garnering. Je kunt er schijfjes van snijden, of je kunt even kijken hoe wij de citroen snijden in ons coquillerecept.
Let de vissen op een mooie schaal, garneer ze met de citroen en zet de schaal op tafel. Smullen maar!
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Ben jij de eerste die reageert?