Sliptong

Een recept om zelf Franse sliptong te maken~

Ik heb vis altijd een beetje spannend gevonden om zelf klaar te maken. Te moeilijk. Te onbekekend. Of, te weinig geoefend? Daar moest verandering in komen. En wat doen we altijd als we een bepaalde keuken onder de knie willen krijgen? Op culinaire vakantie. In de herfst van 2019 zijn we dus op culinaire vakantie in Normandië geweest. Die vakantie stond dus in het teken van vis. Eerder schreven we al hoe je zelf perfecte coquilles kunt bakken en dat deze visserrzoutmelange elke vis lekker maakt. Deze keer gaan we het hebben over sliptong. Vaak staan ze als visoptie op de menukaart van restaurants. Met dit recept kun jij zelf ook restaurantkwaliteit vis op tafel zetten. Bijvoorbeeld voor je menu op tweede kerstdag.

Wij hebben het voordeel dat een goede kennis van mij een visgroothandel heeft die aan de betere visrestaurants levert. Bij hem kan ik altijd vis van de beste kwaliteit kopen. Tijdens de huidige corona crisis kun jij hier ook van profiteren: woon je in de regio Haaglanden dan kun je hier kijken wat je deze week kunt bestellen. Aanrader!

Sliptong dus. Altijd een lastig visje om klaar te maken. Tenminste dat dacht ik altijd. Want hoe krijg je de vis perfect gaar en voorkom je problemen. Een aangebakken korst, als je het vuur te hoog zet. Slappe en niet krokant korst, als je het vuur te laag zet. Of, dan heb je de perfecte krokante korst, is je vis niet gaar. Met de tips in dit recept zijn deze problemen verleden tijd. De truc? Niet aankomen tijdens het bakken. Niet de pan schudden of de vis bewegen. Lekker laten liggen. Op het juiste moment laat de vis ‘los’ en kun je hem zo omdraaien. En dan laten we de vis doorgaren in de oven. Pan schoonvegen en nieuwe boter voor de volgende ronde. Succes gegarandeerd, na een paar keer oefenen.

Sliptong ingrediënten

Een hoofdgerecht voor 2 personen dat je in op tafel zet.
voorbereiden
bakken

Sliptong ingrediënten
Sliptong ingrediënten

  • reken op 2 grote of 3 kleine sliptongen per persoon
  • 1 citroen
  • visserzoutmelange
  • 0,5 melk
  • bloem
  • peper
  • roomboter om in te bakken

Stap 1: de vis voorbereiden

Doe de sliptongen in een schaal en overgiet ze met de melk zodat ze net onder staan. Laat ze daar ongeveer 1 uur in zwemmen.

Let de sliptong in de ovenschaal
Let de sliptong in de ovenschaal
Overgiet de sliptong met melk
Overgiet de sliptong met melk
Laat de sliptong 1 uur zwemmen
Laat de sliptong 1 uur zwemmen

Stap 2: de vis bakken

Verwarm de oven op 175 graden en zet een schaal in de oven. Hier gaat de gebakken vis in zodat hij niet afkoelt en nog door kan garen. Het voordeel van deze methode is dat de sliptong niet te lang in de pan hoeft te liggen om gaar te worden. Zo voorkom je dat je boter en bloem verbrandt. Nu kun je het bakken zo timen dat je een perfect bruin krokante korst krijgt op de sliptong.

Verwarm de oven voor op 175 graden
Verwarm de oven voor op 175 graden

Pak 2 borden. Strooi op het ene bord bloem. En zet het andere bord ernaast. Haal de eerste sliptong uit de melk en laat hem uitdruppen. Haal de sliptong door de bloem. Zorg dat hij aan beide zijden goed bedekt is. Schudt het overtollige bloem eraf en leg hem op het andere bord. Herhaal dit voor al je sliptongen.

Doe bloem op een bord
Doe bloem op een bord
Laat de sliptong uitlekken
Laat de sliptong uitlekken
Leg de sliptong in de bloem
Leg de sliptong in de bloem
Beide zijden goed in de bloem zetten
Beide zijden goed in de bloem zetten
Schud overtollig bloem eraf
Schud overtollig bloem eraf

Zet ondertussen een koekenpan op het vuur en smelt daarin de boter. Zet je pit op middelhoog vuur. Niet te heet want dan verbrand je de boter en de bloem. Niet te laag, want dan bakt de vis niet, maar gaat hij sudderen.

Als de boter gesmolten is leg je de eerste sliptongen in de pan. Afhankelijk van de grote van je pan en de sliptongen doe je er een, twee of drie tegelijkertijd in de pan. De sliptongen mogen niet over elkaar liggen. Laat de sliptong met rust. Schudt de pan niet en schuif de sliptong ook niet heen en weer. De bloem moet krokant aan de vis bakken en daar heeft het rustig de tijd voor nodig.

Je kunt aan de rand van je vis zien of je hem moet omkeren. Als hij daar licht verkleurd kun je hem omdraaien. Hiervoor moet je even gevoel voor ontwikkelen. Bestrooi de vis met het visserszout en de peper.

Smelt de boter
Smelt de boter
Leg de sliptong in de pan
Leg de sliptong in de pan
Niet aankomen tijdens het bakken
Niet aankomen tijdens het bakken
Keer de vis
Keer de vis
Mooie krokante korst
Mooie krokante korst
Peper erover
Peper erover
Bestrooien met visserszout
Bestrooien met visserszout

Is de andere kant ook krokant gebakken dan leg je de sliptongen in de ovenschaal die in je voorverwarmde oven staat. Zet de de schaal weer terug in de oven zodat de vis kan nagaren en niet afkoelt.

Klaar
Klaar
Doe hem in de ovenschaal
Doe hem in de ovenschaal
Zet hem in de voorverwarmde oven
Zet hem in de voorverwarmde oven

Maak je pan schoon met keukenpapier. Let op dat je niet je vingers verbrandt en smelt daarna opnieuw boter. Herhaal je bakproces met al je vissen en leg ze steeds als ze klaar zijn in de ovenschaal en zet deze steeds weer terug in de oven.

Maak voorzichtig de pan schoon
Maak voorzichtig de pan schoon
De volgende batch
De volgende batch
Doe ook de tweede batch in de ovenschaal en zet hem in de oven
Doe ook de tweede batch in de ovenschaal en zet hem in de oven

Gebruik de citroen als garnering. Je kunt er schijfjes van snijden, of je kunt even kijken hoe wij de citroen snijden in ons coquillerecept.

Sliptongen klaar om op te dienen
Sliptongen klaar om op te dienen

Let de vissen op een mooie schaal, garneer ze met de citroen en zet de schaal op tafel. Smullen maar!

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Zelf sliptong bakken

Ben jij de eerste die reageert?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.