Zelf poffertjes maken

Een recept voor poffertjes. Voor kinderen van alle leeftijden (van 2 tot 80 jaar).

Poffertjes. Goddelijke goudkleurige ronde schijfjes. Wie heeft ze niet gegeten toen hij klein was. En wat een grappige pan gebruikte je moeder om ze te maken, eentje met dichte gaatjes. En dan het liefst een van gietijzer, die bakken het fijnst.

Voordat ik dit recept ontdekte dacht ik dat poffertjes en pannenkoeken ongeveer hetzelfde waren, alleen een andere uitingsvorm hadden. Maar poffertjes zijn echt wezenlijk anders dan pannenkoeken. Natuurlijk kun je poffertjes maken van een pak Koopmans poffertjesmix. Maar veel leuker én lekkerder is het om zelf een beslag te maken, dat kan eenvoudig met dit recept.

Let op: Dit recept kan misselijkheid veroorzaken.

Ingrediënten poffertjes

Ingrediënten voor poffertjes
Ingrediënten voor poffertjes
Voor 4 personen als dessert

  • 150 gram boter: 25 gram voor het beslag. 125 gram om mee te bakken
  • 125 gram boekweitmeel
  • 125 gram tarwebloem
  • 1 theelepel suiker
  • snufje zout
  • 5 gram gedroogde gist
  • 1 ei
  • 400 ml melk
  • poedersuiker

Download onze poffertjes inkooplijst

Handige tools

Voor dit gerecht zijn er een paar handige tools op de markt die het leven van een poffertjesbakker aanzienlijk kunnen veraangenamen: de gietijzeren poffertjespan, een spuitfles en een kwastje.

Aan de slag: de poffertjes maken

Het poffertjes beslag maken

Zet een steelpannetje op een laag vuur en smelt daarin rustig 25 gram boter.
Weeg 125 gram boekweitmeel en 125 gram tarwebloem af en zeef dit boven een kom. Maak een kuiltje in het meel en giet daarin de gesmolten boter. Strooi de gist gelijkmatig uit over het beslag. Breek het ei en voeg het bij je meel. Giet het grootste deel van de melk erbij en roer dit met een mixer tot een beslag. We willen een redelijk dik beslag, denk aan karnemelk-dik. Dus voeg zoveel melk toe als nodig, het hoeft niet allemaal op. Voeg de theelepel suiker en het zout toe en mix dit nog door je beslag.

Zet de kom onder een warme vochtige theedoek bij kamertemperatuur één uur aan de kant zodat het kan rijzen.

Smelt de boter
Smelt de boter
Weeg bloem en boekweit
Weeg bloem en boekweit
Zeef al je bloem en boekweit
Zeef al je bloem en boekweit
Maak een kuiltje
Maak een kuiltje
Giet de boter erin
Giet de boter erin
Een krater vol met boter
Een krater vol met boter
Strooi de gist over de bloem
Strooi de gist over de bloem
Verdeel het gelijkmatig
Verdeel het gelijkmatig
Breek het ei
Breek het ei
Giet een deel van de melk erbij
Giet een deel van de melk erbij
Klop alles door elkaar
Klop alles door elkaar
Klop een mooi beslag
Klop een mooi beslag
We zijn opzoek naar karnemelk-dik beslag
We zijn opzoek naar karnemelk-dik beslag
Voeg suiker en zout toe
Voeg suiker en zout toe
Afdekken met een natte theedoek en wegzetten
Afdekken met een natte theedoek en wegzetten

De poffertjes bakken

Giet je beslag in een spuitfles. Het is niet noodzakelijk om een spuitfles te gebruiken, wel handig. Zet de poffertjespan op het vuur, doe een klontje boter in de pan en smeer dit, als het smelt, met een kwastje over alle kuiltjes. Spuit de gaatjes voor driekwart vol. Draai de poffertjes op tijd om. Het beslag moet nog een beetje nat zijn aan de bovenkant van je poffertje. Omdraaien kan met een vork of een satéprikker.

En zoals met veel recepten: oefening baart kunst. Nodig dus je neefjes, nichtjes, vrienden met kinderen of de buurtkinderen uit om je poffertjes-skills perfect te maken. Ze zullen je zeer dankbaar zijn.

Handige spuitfles
Handige spuitfles
Vul de spuitfles
Vul de spuitfles
Vullen tot de rand
Vullen tot de rand
Smelt de boter
Smelt de boter
Verdeel de boter met een kwast
Verdeel de boter met een kwast
Vul de kuiltjes voor driekwart
Vul de kuiltjes voor driekwart
De poffertjes rijzen nog een beetje
De poffertjes rijzen nog een beetje
Poffertjes in wording
Poffertjes in wording
Door het gist ontstaan luchtige poffertjes
Door het gist ontstaan luchtige poffertjes
Draai ze tijdig om
Draai ze tijdig om
Zie die luchtige poffertjes
Zie die luchtige poffertjes
Bak ze aan beide kanten goudbruin
Bak ze aan beide kanten goudbruin

Opdienen

Als er een lading poffertjes klaar is, verdeel je deze over de borden, je doet een klein beetje boter op het bord en bestrooit de poffertjes royaal met poedersuiker. Nu kunnen je gasten smullen en kun jij je weer richten op het bakken van de volgende ronde.

Bestrooien met poedersuiker en opdienen
Bestrooien met poedersuiker en opdienen

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Poffertjes
De poffertjes zijn op

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

We sturen maximaal een keer per twee weken een update.

Veelgestelde poffertjes vragen en poffertjes bakken tips

Hoe lang kan je het poffertjesbeslag bewaren?

Omdat er gist in het beslag zit kun je het poffertjesbeslag maximaal twee uur bewaren. Het beslag blijft rijzen, dus bak van al je beslag lekker poffertjes.

Kun je poffertjes invriezen?

Ja, poffertjes kun je heel goed invriezen. Je kunt ze daarna in een grillpan weer opwarmen. Ze zijn dan bijna net zo lekker als wanneer je ze klaarmaakt en direct opeet.

Glutenvrije poffertjes maken zonder melk

Wendy heeft laatst glutenvrije poffertjes gemaakt. Boekweit lijkt een graan maar het is het niet. Boekweit bevat dus ook geen gluten. Als je poffertjes wilt maken zonder gluten hoef je alleen de tarwebloem te vervangen door glutenvrij meel. Dit glutenvrij meel kun je meestal wel kopen bij een biologische supermarkt. De melk kun je eenvoudig vervangen door sojamelk. Je proeft het verschil eigenlijk niet.

Waar komen poffertjes vandaan

Poffertjes worden vaak gepresenteerd als typisch Nederlands. Van oorsprong komen ze echter uit Frankrijk. In een bepaalde periode in de 18e was er een groot tekort aan tarwebloem. In een kloster in Frankrijk experimenteerden de nonnen met het gebruik van boekweitmeel voor het bakken van de hosties. Zo zijn de poffertjes ontstaan. Daarna zijn er Franse markskramers meegetrokken met de legers van Napoleon richting ons kikkerlandje. Zij verkochten op markten en kermissen de door ons zo geliefde poffertjes. Ze lijken overigens ook veel op Æbleskiver uit Denemarken, Munkarna uit Zweden en Munkar uit Noorwegen.

Poffertjes warm houden

Wij adviseren overigens de poffertjes direct uit de pan op een bord te leggen en te laten opeten. Dan zijn ze het lekkerste. Wil je toch eerst een hele batch poffertjes bakken dan kun je de pannenkoeken truc gebruiken om ze warm te houden: Zet een pan met water op het vuur en leg een bord bovenop de pan als een soort deksel. Leg de poffertjes op het bord en leg er daarna een bord ondersteboven op. Dan blijven ze lekker warm.

Hoeveel poffertjes per persoon of kind

Tja, uiteindelijk maakt het veel uit of je gasten veel honger hebben en of het je lukt om de lekkerste poffertjes te bakken. Wij rekenen op ongeveer 15 poffertjes per persoon. Meestal maken we teveel, je kunt ze namelijk ook invriezen, dus beter te veel dan te weinig.

De gietijzen poffertjespan: gas, electrisch en inductie

Wil je de beste poffertjes maken dan moet je zeker een gietijzeren poffertjespan kopen. Dit geeft een veel beter resultaat dan een alumium poffertjespan of een pan met anti-aanbaklaag. Een gietijzeren pan moet wat langer opwarmen maar bakt veel fijner dan zijn aluminium broertjes. De gietijzeren poffertjespan kan gewoon gebruikt worden op zowel gas als op electrische en inductie kookplaten.

Kun je poffertjes bewaren?

Als je teveel poffertjes hebt gemaakt (beter te veel dan te weinig) dan kun je ze eenvoudig bewaren. In de koelkast kun je ze 2 dagen bewaren. Je kunt ze ook invriezen en dan kun je ze wel 2 maanden bewaren.

Poffertjes opwarmen

Je kunt poffertjes eenvoudig opwarmen. In de magnetron is het een fluitje van een cent. Ze worden dan wel iets slap. Je kunt ze ook in de oven opwarmen of opbakken in een koekenpan of grillpan.

42 reacties

  1. Nico zei:

    Hoi,

    Bedankt voor dit recept. We hebben erg genoten van de poffertjes. Wat een verrassend lekkere smaak. Wat me wel opviel is dat 400 ml melk erg weinig is, ik denk dat er uit eindelijk wel 600 ml melk door is gegaan om het dun genoeg te maken. Veel succes verder.

    Groeten,
    Nico

    mei 18, 2013
    Beantwoord
  2. Wolfgang zei:

    hallo beste mensen,
    het recept bekeken, lijk mij erg lekker ga ik zeker maken!
    Heb het recept afgedrukt vindt de letters mooi, maar erg klein!
    Ik mis ook een tool om het recept compact op een pagina af te drukken!
    Dit is positief bedoeld!
    Heb me aangemeld voor recepten.
    Met culinaire groeten…Wolfgang uit Oostenrijk

    augustus 9, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Wolfgang. Bedankt voor het compliment en de tip. Het eenvoudig afdrukken van de recepten staat nog op onze wensenlijst, we zullen je commentaar zeker meenemen. Eet smakelijk. Wendy & Jeroen

      augustus 9, 2013
      Beantwoord
  3. Jeroen en Ramona zei:

    Wat een fijn recept! Wij hebben ze net gemaakt en we vonden ze heerlijk, bedankt!

    augustus 9, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Beste Jeroen en Ramona. Wat fijn om te horen 🙂
      Wendy & Jeroen

      augustus 10, 2013
      Beantwoord
      • Ton zei:

        Hi Jeroen. Ik woon in China en will nu jou recept proberen. Moeten de poffertjes warm gegeten worden? Als dat so is, hoe hou ik ze warm voor een tijdje na ik ze gebakken heb?
        Groetjes, Ton

        februari 10, 2017
        Beantwoord
        • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
          Jeroen zei:

          Hoi Ton. Warm zijn ze wel het allerlekkerste. Wij eten ze altijd direct na het bakken op. Dus uit de pan, op een bord en op tafel. Nadeel is wel dat er 1 iemand in de keuken staat. Je kunt ze ook warm houden met de pannenkoeken truc. Pan water opwarmen bord erop. Daar de poffertjes op en afdekken met een theedoek.

          februari 12, 2017
          Beantwoord
  4. Tamara zei:

    Wat gebeurt er met de rest van de boter? Je gebruikt 25 gram terwijl in het lijstje 150 g staat..?.

    augustus 11, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Tamara, bedankt voor je vraag. De rest van de boter gebruik je voor het invetten van de pan. We zullen dit nog toevoegen in het recept voor de duidelijkheid. Groetjes, Wendy & Jeroen

      augustus 11, 2013
      Beantwoord
  5. Wendy zei:

    Ik heb het recept gemaakt, alleen de gist vervangen door 7 gram bakpoeder (omdat we te laat waren voor het laten rijzen). Ook heb ik de tarwebloem vervangen door glutenvrije rijstemeel.
    En de boter door 25 ml zonnebloemolie. Het resultaat mag er wezen: de kids smullen!
    Maar we weten nog niet hoe gerezen poffers smaken. Dat gaan we zeker eens proberen!

    september 4, 2013
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Hallo Wendy, goed om te lezen dat de poffertjes ook ongerezen in de categorie smullen passen. Ook ik heb vanuit de basis van dit recept wel eens geëxperimenteerd met glutenvrij meel, met sojamelk en en versie met agavesiroop in plaats van suiker. Ze waren boven verwachting goed gelukt. Groeten van Wendy

      september 6, 2013
      Beantwoord
  6. Wim zei:

    Om de specifieke poffertjes-smaak te krijgen moet je de bakplaat/poffertjes-pan invetten met gesmolten reuzel.

    Oude tijden zullen herrijzen.

    Wim

    november 24, 2013
    Beantwoord
  7. wouter zei:

    Prima recept. De kinderen (en ouders) hebben genoten van de poffertjes!!!!!!

    december 24, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Wouter, mooi om te horen dat jullie ervan hebben genoten. Doen wij ook altijd als we het klaar maken. Wendy & Jeroen

      december 24, 2013
      Beantwoord
  8. Alexandra zei:

    Dit is zeker een erg lekker en makkelijk recept, we gaan dit zeker vaker gebruiken om poffertjes te maken! De kinderen hebben zitten smullen! Bedankt!

    januari 14, 2014
    Beantwoord
  9. denise zei:

    leuk gedaan echt hoor mooi luchtig ook!:)

    februari 23, 2014
    Beantwoord
  10. bas zei:

    MOOI HOORRRRRRR

    augustus 8, 2014
    Beantwoord
  11. Marion zei:

    In het buitenland wonende kocht ik altijd de mix bij de NLse winkel. Nu ga ik dit recept ook eens proberen. Wil wel alvast vertellen dat ik al jaren poffertjes bak en altijd de rest van het beslag in de koelkast bewaar. Soms enkele dagen. Nog nooit problemen gehad als ik er dan nog poffertjes van bak. Ze smaken altijd zoals ik het me herinner van de kermistijd…
    Inmiddels de poffertjes gebakken en gegeten. De tarwebloem is naar mijn smaak te grof. De volgende keer zeef ik òf te grove fibres eruit of ik probeer het met andere bloem. Overigens wel lekker en ik ga nu proberen of dit beslag ook goed blijft in de koelkast.

    oktober 3, 2014
    Beantwoord
  12. habibs zei:

    dat is hartstikke lekker

    december 16, 2014
    Beantwoord
  13. oempaloempa zei:

    super bedankt!

    december 20, 2014
    Beantwoord
  14. isabel zei:

    Voor hoeveel personen is dit recept? en hoezo misselijk makend?
    groeten Isabel

    mei 8, 2015
    Beantwoord
  15. Tobias zei:

    Ik vind het heel handig dat er zo veel plaatjes zijn. De poffertjes zijn heel goed gelukt.
    groetjes: Tobias (12jaar)

    mei 26, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Tobias. Bedankt voor het complimentje en wat leuk dat je onze poffertjes hebt gemaakt en dat ze gelukt zijn! Wist je dat we ook lekkere wentelteefjes op de website hebben staan? Groetjes Jeroen & Wendy

      mei 31, 2015
      Beantwoord
  16. Marja zei:

    Wat hebbeb we heerlijk gesmult van dit recept. Ik heb het inmiddels opgescreven in mijn receptenboek en zullen di vast vaker gaan maken. Bedankt voor het recept.

    juni 14, 2015
    Beantwoord
  17. Helen zei:

    Goed recept, onze poffertjes waren heerlijk luchtig. Het lukt ook met zo’n lichtgewicht pan, niet ideaal maar goed genoeg. Ik heb verse gist gebruikt, half blokje, en die als laatste verkruimeld boven het beslag. De koude melk beetje opgewarmd (kamertemperatuur).
    Bedankt voor het delen!

    december 30, 2015
    Beantwoord
  18. Sien zei:

    Ik krijg binnenkort kindjes te gast en wil graag poffertjes maken. Ik ben helaas de 3 uur daarvoor weg. Kan ik dan het beslag maken met minder gist en dan 3 uur later mee beginnen te bakken?

    januari 23, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Sien, Wat een goede vraag. Even denken. Als je minder giste doet en hem niet te warm zet, niet in de koelkast, maar op een relatief koele plek in huis moet dat zeker gaan.

      januari 24, 2016
      Beantwoord
  19. Wil zei:

    Ik heb alle boeter er door gedaan zag te laat dat er maar 25 gr door moest, ik vond het al zo veel, ik denk dat ik het beslag wel weg kan gooien, wil

    maart 12, 2016
    Beantwoord
    • Boter zei:

      Dat heb ik dus ook gedaan… gloeiende.. wat raar om zo een recept te schrijven…

      Schrijf dan .. 25 gram boter voor het recept en 125 voor het invetten.

      #baalt

      september 15, 2017
      Beantwoord
      • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
        Jeroen zei:

        Beste lezer van ons recept, bedankt voor de reactie. De eerste zin van het recept leest: “Zet een steelpannetje op een laag vuur en smelt daarin rustig 25 gram boter.” We dachten dat dat helder genoeg was, maar blijkbaar niet. We hebben het recept aangepast om misverstanden in de toekomst te voorkomen. Jeroen

        september 17, 2017
        Beantwoord
  20. Goos zei:

    Goedeavond
    Een vraag hoe komt het dat mijn beslag niet rijst?
    Ik heb zelfs wat meer gist erin gedaan.
    En in Spanje hebben ze geen boekweitmeel dus ik heb alleen tarwebloem gebruikt.
    En ik heb wat meer suiker gebruikt.
    Ik hoor graag van jullie

    december 2, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Goos. Het kan zijn dat je gist verlopen is en niet meer werkt. Je kunt testen of je gist nog werkt door een beetje ervan in lauwwarm water te doen en een beetje suiker toe te voegen. Als het na een kwartiertje gaat bubbelen dan werkt het nog, zo niet dan moet je nieuwe kopen.

      december 7, 2016
      Beantwoord
  21. Goos zei:

    Oei nog een keer.
    Hoe komt het dat de poffertjes niet gaar worden?
    Komt dat omdat het deeg niet rijst??
    Graag antwoord alstublieft.
    Danke
    Goos

    december 2, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      als het deeg niet gerezen is duurt het veel langer voordat ze gaar zijn en worden ze echt een stuk minder lekker

      december 7, 2016
      Beantwoord
  22. Marina zei:

    Hallo,

    Ik kom uit Italië en wil mijn (Nederlandse) geliefde vanavond verrassen met Poffertjes: dit lijkt mij het beste recept tot nu toe gevonden…
    Wordt vervolgd….

    december 6, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Marina,
      bedankt voor je berichtje. wat leuk om je lief te verassen. laat je ons nog weten hoe het is gegaan?

      december 7, 2016
      Beantwoord
  23. Janneke zei:

    Hoi!
    Aangezien er zoveel positieve reacties zijn op dit recept gaan wij er vanavond ook voor.
    Een vraagje: hoe lang laat ik het rijzen?

    Bvd
    Gr Janneke

    februari 5, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      wat leuk. Wij laten het meestal 1 uur rijzen.

      februari 6, 2017
      Beantwoord
  24. Mirjam zei:

    Voor het eerst poffertje van een kant en klaar mix gemaakt; mwah.
    Volgende keer ga ik jullie recept gebruiken!

    februari 25, 2017
    Beantwoord
  25. Danny zei:

    Heerlijke poffertjes. Helaas een beetje laat gezien dat het recept als dessert bedoelt was. Nu iets te weinig gemaakt. Heb er ook een beetje vanille-essence bijgedaan.

    maart 4, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      bedankt voor het compliment. En ik hoop niet dat je teveel boze blikken aan tafel had dat het al snel op was. 🙁
      goed idee, een beetje vanille erbij!

      maart 4, 2017
      Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *