Prachtig recept voor een avondje goed vermaak ~
Jeroen en ik kregen een origineel (en spannend) cadeau voor onze bruiloft: een diner in huiskamerrestaurant “Wat de Schoft Bakt”. Het principe, voor wie het niet kent: er zijn mensen die zoveel van koken-voor-anderen houden dat ze uitgebreid gaan kokkerellen voor mensen die ze niet kennen. Koken in een gewone huis-tuin-en-keuken-keuken, zoals die van jou en die van ons. Het is dus een soort restaurantje met een huiskamer-setting waar slechts één eetkamertafel staat, met daaromheen, in dit geval, acht stoelen. Acht stoelen voor individuen die elkaar nog niet kennen. Een soort blind date. En een beetje spannend dus…
“Wat de Schoft Bakt” zit in Leiden en is het initiatief van Carlo en Jantine. Je voelt je er meteen thuis. Carlo is de vrolijke chef met een vleug Zeeuwse nuchterheid en Jantine is een echte gastvrouw, iemand met een uitstraling waar je je meteen welkom voelt. (Zelfs als je op blind date bent). Samen zorgen ze ervoor dat het eten er voortreffelijk en no-nonsense uitziet.
Jongens en meisjes, dames en heren: het was TOP. Dit moet je toch écht eens proberen (of iemand anders cadeau geven – dank je wel Rik & family!).
Wat heb je nodig
- Twee ondernemende en zeer gastvrije thuiskoks
- Acht gasten die elkaar nog niet kennen
- Herfstige donkerte buiten, schemerlichtje binnen
- Een bak met plaatjes en een platenspeler
- Een flinke snuf nieuwsgierigheid
Stap 1: Borrelhapjes met een feestelijke Italiaanse Prosecco
Verschillende soorten gemarineerde olijven, in sesamolie gegrilde stukjes pompoen, en old skool stukkies worst
Stap 2: Een teaser terwijl we wachten
Stokbroodje uit de oven met blauwe kaas en gekarameliseerde verse vijgen
Stap 3: Voorgerecht
Maïssoep met Noordzeekrab
Stap 4: Nog een voorgerecht, gewoon omdat het kan
Gebakken dorade met in sinaasappelstroop gecaramelliseerde witlof
Stap 5: Hoofdgerecht
Zuurkool op knisperige huisgemaakte röstirondjes met worst
(“Ja worst! Is goed voor je. Don’t believe the hype!” aldus de chef.)
Stap 6: Het openingsdessert
Flaugarde van pruimen, cranberry’s en kweepeer
Stap 7: Een afsluitend dessert
Een voortreffelijk kaasplankje, mét zoete blauwe druiven uit eigen tuin. Een glaasje Madeira maakt dit dessert helemaal af.
Heb je zin om jezelf een keer te laten verwennen door “De Schoft” onder het genot van leuke verrassende gesprekken met mensen die het ook aandurfden? Eens per maand op vrijdagavond heb je de kans. Kijk voor meer informatie op de facebook-pagina van Wat de Schoft Bakt.
…en eet u dan net zo smakelijk als wij deden.
Jeroen & Wendy
Hi Wendy en Jeroen, dankjewel voor de mooie recensie!!
Klinkt erg interessant. Jammer dat t in Leiden is en niet in Zuid Limburg