Zelf koken voor je bruiloft … ben je gek of zo?!

Een recept voor een te gekke bruiloft. 🙂

Ik hoor mezelf hardop zeggen: “Sja, het is wel lekker, maar … ze zijn niet zo goed als die van jou, lief.” Jeroen en ik zitten in Bodega La Riojana, een tapasrestaurant in Den Haag. We hebben een dubbele agenda.
1) Vieren dat we 4 jaar verkering hebben met een tapasavondje buitenshuis.
2) Ontdekken of deze mensen het tapasbuffet voor onze bruiloft zouden gaan verzorgen.

Het is heerlijk hoor. En een vrij uniek plekje in Den Haag om te gaan eten. Bodega La Riojana wordt gerund door een Hagenees en een Noord-Spaanse dame. Samen met hun zoon hebben ze het type tapasrestaurant zoals de Spanjaarden het bedoelen: weinig opsmuk en alles draait om het eten. Ze hadden meteen onze aandacht, toen we op hun website lazen dat ze goed zijn in de ‘Tapas van Logroño’. Logroño is een Noord-Spaanse stad, in de Rioja-streek, die beroemd is om zijn culinaire kwaliteit en tradities. Onze laatste culinaire vakantie in oktober 2014 eindigde hier en sindsdien we Fan-met-een-hoofdleter-F.

“Oké, … gaan we het dan zelf doen?” Vraagt Jeroen. Wie onze website een beetje heeft bekeken, kan het niet ontgaan zijn dat we nogal van koken houden én dat tapas tot onze lievelings behoren. Maar ja, om nou voor je eigen bruiloft te gaan koken … dat zou echt wel idioot zijn, toch? Ehm. Ja.

Maar … áls we een locatie vinden waar het kan … en áls we hulp vragen bij het koken… en áls we het heel strak regelen … en áls we op de dag zelf mensen hebben die het eten willen afmaken en serveren… dan kan het toch lukken? Ehm. Ja.

Aan de slag

Op zoek naar herkenningspunten die toch zeggen dat het een goed idee is …

Stap 1: Een geschikte locatie vinden

Hoe ziet dat er idealiter uit?
1. Een locatie met goede keukenfaciliteiten waar je je eigen eten mag serveren.
2. De mogelijkheid om 60-80 mensen binnen en/of buiten aan een tafel te kunnen laten zitten.
3. Een plek waar zowel ruimte is voor een ceremonie als een goed dansfeest.
4. Een huis waar we -liefst met z’n allen- kunnen blijven slapen.
5. Niet te ver weg.
6. Enigszins betaalbaar.

De online speurtocht in Nederland naar kansrijke plekken strandde in een kwartier. Dan België: hier hadden we juist binnen tien minuten meerdere opties. En ééntje stak er met kop en schouders bovenuit: Chateau Presseux.

01_chateau-presseux
03_chateau-presseux-keuken
02_chateau-presseux-koetshuis
Stop maar met zoeken Jeroen & Wendy, dit is um. CHECK.

Stap 2: Hulp vragen

Zonder dat te bespreken zaten we al op dezelfde lijn. Het was alleen zaak om ‘Ze’ te strikken voor ‘dit kookproject’. Daarnaast had Jeroen het briljante idee om een workshopvoorstel te doen bij De Kokkerie; onder het mom koken-voor-grote-groepen.

‘Ze’ zijn De Droogkokers van goddelijke-recepten.nl. De Droogkokers zijn Simone & Carl, onze jongste zus (/skoansuske) en zwager. Beide zeer culinair verantwoord, oorverdovend scherp op onze recepten, altijd in voor uitdagende projecten (denk aan kokkerellen, sportdoelen, tuindoelen, goede doelen en minimalisatie-doelen) – en gezellig.

Jeroen: “Simone, wij hebben een vraag … zouden jullie het leuk vinden om samen met ons een workshop te doen over koken-voor-grote-groepen?” *smile* “En ons dan te helpen met een groot kookproject?” We hebben onszelf uitgenodigd voor een etentje bij De Droogkokers & hun kleine meissie. Carl is er niet, maar dat weerhoudt ons uiteraard niet om ons idee te pitchen. Simone haar ogen lichten op. “Klinkt leuk!” *pauze* … *frons* “Een Kook-Project?! Vertel.” Jeroen: Nou, wij gaan (eindelijk) trouwen en we willen graag zelf het eten maken voor onze bruiloft. Het is even schrikken dat het gaat om zowel een high tea áls een borrel, áls een tapasavond… maar het duurt niet veel seconden tot een JA-woord volgt! Carl haakt ook aan. Gaaaf! CHECK.

Hulp-vragen-deel-2 is de bevestiging per mail van De Kokkerie: dat-ze-dit-nooit-doen, maar dat de aanvraag zo verrassend anders is, dat ze het wel interessant vinden. We maken een afspraak voor vier! CHECK-e-di-CHECK.

Martijn van De Kokkerie zei: voordat we gaan praten
Martijn van De Kokkerie zei: voordat we gaan praten
..gaan we eerst (even) lekker (2,5 uur) kokkerellen.
..gaan we eerst (even) lekker (2,5 uur) kokkerellen.
We vragen feedback op ons menu van Chef Yuri & Chef Martijn
We vragen feedback op ons menu van Chef Yuri & Chef Martijn

Stap 3: Alles heel strak regelen

Het doel was helder: alles zo regelen dat we de dag voor de bruiloft klaar zijn. Opdat noch het bruidspaar noch De Droogkokers op De Trouwdag de keuken induiken (ook niet stiekem). We willen genieten van alle gasten, de locatie, van dat wat er gebeurt,.. en natuurlijk: van het eten.

Nou willen we niet opscheppen, maar over dit onderdeel maakten we ons de minste zorgen. Als het aankomt op regelen en kokkerellen, dan hebben we al redelijk wat kilometers in de benen … én we hebben er zo onze tools voor. Trello & Excel are your best friends! Afgelopen december hadden we nog geoefend door voor 100 mensen Indiaas te koken. Dat was gaaf én gaf wel vertrouwen. De lessen die we daaruit hadden getrokken konden we perfect inzetten voor onze bruiloft. CHECK.

Stap 4: Mensen vinden

Ik boog mij over het vraagstuk: waar-vind-ik-leuke-enthousiaste-mensen die op de dag zelf onze goddelijke recepten kunnen verzorgen en serveren? Terwijl ik het internet afspeurde naar opties en had bedacht dat ik contact ging opnemen met een studievereniging van de Hogere Hotelschool in Maastricht, diende zich dichtbij huis een totaal andere kans aan. Een gouden kans! Eén van mijn lieve collega’s bij TOPdesk wilde helpen, samen met drie vriendinnen. Stuk voor stuk Horeca-Heldinnen, enthousiast, kritisch én wel in voor een uitdaging. Meteen een tapas-proef-avond op de v.Slingelandstraat gepland en -samen met onze ceremoniemeesters- kennisgemaakt en kennis gedeeld. CHECK.

Gaan! Was de conclusie.

Stap 5 t/m 80: Voorbereidingen voor de bruiloft

Zodoende stond er al van alles in de steigers en konden we aan de slag met alle andere zaken die erbij komen kijken als-je-zelf-je-bruiloft-organiseert (inclusief eten). Er volgde een lading actiepunten waar je U tegen zegt. Na diverse proef-etentjes hadden we het menu rond voor de high tea, de borrel en de tapasavond. Een week voor de bruiloft begonnen we samen met De Droogkokers aan onze kokkerelweek.

Een kilo zelfgemaakte rauwe chocolade
Een kilo zelfgemaakte rauwe chocolade
Alvast 6 van de 12 (prachtige) hartige taarten
Alvast 6 van de 12 (prachtige) hartige taarten
De scones - 100 stuks - worden gevacumeerd en ingevroren
De scones - 100 stuks - worden gevacumeerd en ingevroren
Carl heeft de hele middag gewerkt aan de kikkererwten fritata
Carl heeft de hele middag gewerkt aan de kikkererwten fritata
Eén mojo rojo is geen mojo rojo ... toch?
Eén mojo rojo is geen mojo rojo ... toch?
Zelf bouillon maken voor een vegetarische versie van ons linzen-recept
Zelf bouillon maken voor een vegetarische versie van ons linzen-recept

Opdienen

En toen was het zover. Na een warm onthaal in de kleine kapel van Chateau Presseux, prachtige woorden van heel lieve mensen, én na tweemaal een JA van het bruidspaar was het feest compleet. De eerste spanning was er af en de ontspanning van een-weekendje-Ardennen kon worden ‘opgediend’. Met 77 volwassenen, 14 kids en 3 baby’s schoven we aan, aan de kleurige tafels in het Koetshuis.

Onze Horeca-Heldinnen serveerden ons bij De High Tea:

Prachtige wortel-courgettetaart
Prachtige wortel-courgettetaart
Simone's heerlijke pannacottataart
Simone's heerlijke pannacottataart
Proost!
Proost!

Bij De Borrel werden er fris, bier en wijntjes geopend, waaronder dus de rode Quatro Pagos (Rioja) en de witte Lopez de Haro (Rioja). Daarnaast vermaakten we ons met:

De Tapas-avond werd geopend met een Do It Yourself:

Met de uitleg over de DIY openen we de Tapas-avond
Met de uitleg over de DIY openen we de Tapas-avond
Eet u smakelijk!
Eet u smakelijk!
Do It Yourself: een broodje met auberginepasta, sprot & tomatensalsa
Do It Yourself: een broodje met auberginepasta, sprot & tomatensalsa

Toen volgde Het Tapas-Buffet, waar het allemaal om begonnen was. Perfect afgemaakt en geserveerd door onze Horeca-Heldinnen. We genoten van:

Horeca-Heldinnen in actie
Horeca-Heldinnen in actie
Sprot al Horno
Sprot al Horno
Voorbereiding van de borrel
Voorbereiding van de borrel
Geroosterde paprika's
Geroosterde paprika's

En na Het Dansfeest – last but not least:

 • Saté met zelfgemaakte satésaus
 • Ben je benieuwd naar de recepten van deze gerechtjes? We gaan proberen alle recepten van onze bruiloft op onze website te publiceren. Dat kan even tijd nemen. Verzoekjes zijn van harte welkom!

  Eet u smakelijk, ook namens De Droogkokers.
  Jeroen & Wendy

  Saté (met Jeroen's goddelijke satésaus) als afsluiter van een gaaf feest en een prachtige dag.

12 reacties

 1. Er ni Kroondijk van Atten zei:

  Wat een prestatie zeg, complimenten voor de voorbereiding en de uitwerking, ziet er allemaal heerlijk uit. Jullie als stralend bruidspaar en ik zag Cor en Tineke nog voorbij flitsen. Wat zullen jullie met veel plezier op een geslaagde dag terugkijken. En o ja, van harte gefeliciteerd met jullie trouwen. Maak het mooi samen.

  juni 22, 2015
  Beantwoord
  • Jeroen zei:

   Hoi Erni, bedankt voor de felicitaties. Het was een superfijn weekeinde.

   juli 4, 2015
   Beantwoord
  • Jeroen zei:

   Hoi janny, Bedankt voor de felicitaties. er wordt hard gewerkt aan de recepten.

   juli 4, 2015
   Beantwoord
 2. Arthur zei:

  Kijk met regelmaat naar jullie site, geweldige recepten maar vooral ook beleving!
  Nu even verrast door nieuws over bruiloft. Alle geluk gewenst samen!!

  juni 30, 2015
  Beantwoord
  • Jeroen zei:

   Hoi Arthur. Bedankt voor de felicitaties en wat leuk dat je ons volgt.

   juli 4, 2015
   Beantwoord
 3. zei:

  Wat leuk om te lezen! En van harte gefeliciteerd!

  We spraken elkaar even geleden tijdens de bijeenkomst van thuisafgehaald en hadden het over jullie bruiloftsplannen. Gaaf om te lezen dat het zo geslaagd was. En wat een werk, haha;-)

  Groetjes, Jessica

  juni 30, 2015
  Beantwoord
  • Jeroen zei:

   Hoi Jessica. Dank voor de felicitaties. En ja, het was veel werk, maar erg leuk om te doen!

   juli 4, 2015
   Beantwoord
 4. Tineke zei:

  Heel erg leuk het weer eens terug te lezen en de foto’s te zien. Het water loopt me nog door de mond bij alle herinneringen.

  oktober 31, 2015
  Beantwoord
 5. Marieke zei:

  Leuk om jullie hele beleving er van te lezen. Ik kon alleen het eind resultaat beoordelen en dat was spectaculair! liefs

  november 1, 2015
  Beantwoord
 6. Kees van den Heuvel zei:

  Van harte gefeliciteerd!!

  november 3, 2015
  Beantwoord
  • Jeroen zei:

   Dank je!

   november 5, 2015
   Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.