Een recept voor heerlijke gemarineerde olijven ~
“Hé,.. dat receptje met die olijven… staat dat niet op jullie website?” Een vraag van De Droogkokers. “Uhm. Jawel toch?!” Niet dus. Eerlijk gezegd deden Wendy en ik allebei de aanname dat ie er al wel op móest staan. Gewoon omdat we deze olijven zo vaak maken en omdat het vrij simpel is. Om jullie niet langer tekort te doen: hierbij de beste starter voor iedere borrel of tapasavond.
Deze gemarineerde olijven ontbraken uiteraard ook niet op onze bruiloft tijdens de tapasavond.
Ingrediënten gemarineerde olijven
Voor bij een tapas avond
- Een pot olijven – liefst niet te zout
- 2 theelepels venkelzaad
- 2 theelepels korianderzaad
- 2 tenen knoflook
- Een paar takjes bladpeterselie
- Een takje rozemarijn
- Een scheutje sherryazijn
- Olijfolie
Download onze inkooplijst gemarineerde olijven
De gemarineerde olijven maken
Doe 2 theelepels venkelzaad en 2 theelepels korianderzaad in een vijzel. Vijzel ze fijn. Kies een schaaltje waarin je de olijven wilt opdienen. Doe hierin de verpulverde kruiden.
Pel de knoflooktenen en pers ze met de knoflookpers. Je kunt ze ook met je mes ‘persen’ op de snijplank. Een handig trucje van chef Martijn van de Kokkerie om knoflook snel fijn te krijgen zonder knoflookpers. Geperste knoflook levert veel meer smaak op dan wanneer je het klein snijdt. Doe het knoflookprutje in het schaaltje.
Snijd de peterselie en de rozemarijn klein en voeg ze ook toe aan de andere kruiden.
Bij dit gerechtje draait het om de kwaliteit van de olijven. Wij hebben ontdekt dat de olijven van dit merk (Monini) echt substantieel minder zout zijn dan vele anderen. Wellicht een tip om eens te proberen. Je koopt dit merk onder andere bij de Albert Heijn. Als de olijven wel zout zijn, spoel ze dan goed af of laat ze even weken in water. Laat ze daarna uitlekken. Doe de olijven bij het kruiden-knoflookmengsel. Giet er vervolgens olijfolie bij tot ze bijna onderstaan en een scheutje sherryazijn. Roer alles goed door en zet het schaaltje afgedekt bovenin de koelkast. Daar is het wel gekoeld, maar het minst koud.
Goddelijke smaken hebben vaak iets met de factor tijd. Ook hier geldt: deze gemarineerde olijven zijn het allerlekkerst de dag nadat je ze hebt gemaakt. Proef het verschil maar eens.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Kan je de bladpeterselie er uit laten. Hou er niet van.
zeker kan dat!