Een recept voor Spaanse patatas bravas ~
Alweer een heerlijke tapas uit Logroño. Er zijn verschillende type tapas recepten. Sommige recepten maken een dressing waar ze de aardappels inleggen voordat ze worden gebakken of gefrituurd. Andere recepten combineren eenvoudig gebakken of gefrituurde aardappels en overgieten deze met een spicy saus. Zo ook dit recept.
In een van de kleine tapasbars in Logroño serveren ze niets anders dan deze heerlijke patatas bravas. Iets oudere dames in lichtblauwe overjassen lopen druk van de keuken naar de bar om schaaltjes heerlijke patatas bravas te serveren. Een wonderlijk schouwspel. De bakjes met aardappelen blijven maar uit de keuken komen. We besluiten zelf ook een schaaltje te bestellen. Heerlijk krokante aardappels. Heerlijk pittige saus. En gelukkig een frisse aioli om een beetje te blussen.
Ingrediënten patatas bravas
Voor twee schaaltje voor
4 tot 8 mensen als tapas
- 8 grote rozeval aardappels
- 2 tenen knoflook
- Een blik gepelde tomaten
- Een ui
- Een wortel
- Sherryazijn
- 2 theelepels pimenton picante*
- De ingrediënten voor aioli
- Yoghurt (om de aioli aan te lengen)
* Pimenton is poeder van gerookte paprika’s. Een typisch ingrediënt voor Tapas gerechten. Het geeft een heerlijk aroma aan je eten en is niet te vergelijken met ons paprikapoeder. Het zit vaak in vrolijke blikjes en het wordt gemaakt in de Extremadura regio in Spanje.
Download onze inkooplijst patatas bravas
Bij dit recept heb je ook de aioli nodig die we eerder maakten. Voor dit recept leng ik hem een beetje aan met yoghurt.
De patatas bravas maken
Stap 1: Maak de aioli
Kijk bij ons aioli recept hoe je de aioli maakt. Leng hem daarna aan met een scheutje yoghurt.
Stap 2: De saus maken
Leg de wortel, knoflook en ui klaar. Snijd de wortel, knoflook en ui klein. Open het blik tomaten en giet deze in de steelpan. Voeg de wortel, knoflook en ui bij de tomaten in de pan. Schep 1 of 2 theelepels pimenton picante in de saus. Voeg een scheutje sherryazijn toe. Roer alles door elkaar en zet het op het vuur. Als het pruttelt draai het vuur dan lager zodat het net blijft pruttelen.
Stap 3: De aardappels voorbereiden
Was de aardappelen. Halveer ze en snijd ze vervolgens in redelijk dikke stukken van 2 cm. Zet een pan met water op het vuur en doe de aardappels erin. Kook de aardappelen 5 minuten. Giet ze af en laat ze even uitwasemen.
Stap 4: De saus afronden
Zet de blender klaar. Giet de saus uit de pan in de blender. Blend de saus tot een fijne redelijk gladde saus. Giet de saus weer in de pan en zet hem weer even op een laag vuur.
Stap 5: De aardappels bakken
Verwarm ruim boter in een koekenpan. Als de boter gesmolten is doe je de aardappels in de pan. Bak de aardappels goudbruin. Keer ze regelmatig. Maar geef ze ook de tijd om een krokant korstje op te bouwen, dus draai ze niet continu.
Opdienen
Zet een mooi schaaltje klaar. Schep daarin de aardappels. Giet de aioli eroverheen. Schep een of twee scheppen pikante saus over de aardappels. Steek een paar vorkjes in de aardappels en deel deze heerlijke tapas met je gasten.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Ooh, deze lijkt mij overheerlijk. Gauw maar eens maken.