Zelf aioli maken

Een recept voor het zelf maken van aioli.

Natuurlijk kun je ook gewoon mayonaise uit een pot op je bord scheppen. Maar zelf mayonaise of aioli maken is veel lekkerder en helemaal niet ingewikkeld.

Ingrediënten aioli

Ingrediënten: Knoflook, zonnebloemolie, ei, peper, zout, limoen of citroensap, mosterd
Ingrediënten: Knoflook, zonnebloemolie, ei, peper, zout, limoen of citroensap, mosterd
Voor 2-3 personen

  • 1 Eierdooier
  • 1 Teen knoflook
  • Zonnebloemolie
  • Citroensap (of azijn)
  • Mosterd
  • Peper en zout

Download onze Aioli inkooplijst

De aioli maken

Begin met het scheiden van het eigeel en gooi het eiwit weg en doe de dooier in een kom. Pers de teen knoflook en doe het bij de eierdooier. Klop de dooier een beetje op voordat je de olie erbij druppelt.

breek het ei
breek het ei
gebruik alleen het eigeel
gebruik alleen het eigeel
Hak of pers de knoflook fijn
Hak of pers de knoflook fijn
De klein gemaakte knoflook
De klein gemaakte knoflook
knoflook, eigeel en zout in de kom
knoflook, eigeel en zout in de kom
roer de knoflook en het eigeel
roer de knoflook en het eigeel

Wees alert bij het toevoegen van olie; als je teveel tegelijkertijd toevoegt loop je het risico dat je aioli gaat schiften. Om dat gevaar af te wenden druppel ik steeds een beetje olie bij en dan klop ik weer even, weer een paar druppels, weer kloppen, enzovoorts. Zo ontstaat er langzaam een dikke massa. Doordat je steeds kleine scheutjes olie toevoegt hoef je niet hard te kloppen. Op deze manier gaat de aioli eigenlijk nooit schiften.

Stop met olie toevoegen als je de aioli dik (of dun) genoeg vindt.

druppel er olie bij en roeren
druppel er olie bij en roeren
blijven roeren en druppelen
blijven roeren en druppelen
het mengsel verandert in een saus
het mengsel verandert in een saus

Om het geheel af te maken voeg er dan altijd nog een beetje verse citroensap of limoensap bij – als je dat niet in huis hebt kun je dit vervangen door een klein scheutje azijn – één theelepel mosterd en wat peper en zout. Met deze ingrediënten kun je natuurlijk variëren tot je jouw gewenste smaak hebt gevonden.

voeg naar smaak mosterd toe
voeg naar smaak mosterd toe
knijp een schijfje limoen of citroen uit
knijp een schijfje limoen of citroen uit
als alles goed is geroerd in een schaal schenken
als alles goed is geroerd in een schaal schenken

Eet u smakelijk!
Wij aten het bij de tapas-borrel en bij ‘Jeroen’s kip uit de oven
Wendy & Jeroen

Zelf aioli maken

Wil je weten hoe de Catalanen aioli maken lees dan onze post Catalaanse aioli maken

16 reacties

  1. Lolita zei:

    Heb dit zojuist gemaakt. Heerlijk!

    november 22, 2012
    Beantwoord
  2. Jose zei:

    Is het met rauwe ei?

    november 27, 2012
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Beste Jose,

      Het is inderdaad met rauw ei. Laatst hebben we Catalaanse aioli gemaakt, dat is zonder ei. Voor de echte knoflook liefhebben, we gaan daar binnenkort een recept voor posten.

      november 27, 2012
      Beantwoord
  3. Paula zei:

    In mijn zoektocht naar aioli, kwam ik op deze website terecht. Duidelijke omschrijving en fijn dat er foto’s bij zijn! Ik ga het morgen maken, ik ben benieuwd.

    juli 19, 2013
    Beantwoord
  4. Ingrid zei:

    Ik heb vandaag al 2x een poging gedaan om aoili te maken. Heb precies gedaan zoals in het recept maar ik krijg geen dikke massa.
    Bij mij blijft het geel en dun. Wat doe ik verkeerd?

    augustus 3, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Ingrid. Oh, dat is wel vervelend om te horen. Er zijn twee oorzaken die daar mogelijk aan ten grondslag liggen. Het kan zijn dat je ei een beetje oud is, dan heeft hij minder bindkracht. Het kan ook zijn dat je te snel teveel olie toevoegt. Een oplossing is om wat eerder een beetje mosterd toe te voegen of om het te proberen met een vers ei. Als het dan nog niet lukt dan moeten we misschien maar een workshop organiseren 😉 succes.

      augustus 4, 2013
      Beantwoord
  5. Manja zei:

    hallo Ingrid,

    Het is ook belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint.

    augustus 21, 2013
    Beantwoord
  6. rosanne zei:

    hee,
    ik heb vandaag ook 2 x de aioli 2 maal was het niet goed gelukt.
    het probleem is dat ik me massa niet wit krijg hij blijft geel. ik heb het al geprobeerd met de mixer. me saus word wel dik.

    november 4, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      hoi Rosanne, Bij ons is hij ook niet altijd wit (misschien dat dat wel op de foto’s zo lijkt) maar heeft de ene keer een meer gele uitstraling dan de andere keer. Als hij dik wordt is het goed. Wendy & Jeroen

      november 4, 2013
      Beantwoord
  7. anoniem zei:

    Ik kan hier nog iets van leren bedankt

    november 19, 2013
    Beantwoord
  8. Linda zei:

    Hhallo even een vraag.
    Kan je ook boter doen verplaats zonnebloem olie?
    Ik mag namelijk geen olie hebben helaas. Maar de saus is egt lekker tot k er achter kwam hoe ik die pijn had kwam dus dat er olie in zit pfff

    december 17, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Linda. Met boter gaat het helaas niet. Jeroen

      december 18, 2013
      Beantwoord
  9. Willy zei:

    Het allerbelangrijkste om het recept te laten slagen is dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben.
    Ik leerde het recept voor de mayonaise (hetzelfde principe) als kind van mijn vader. Later kreeg ik het in mijn eigen thuis nooit stevig en vertelde mijn vader dat de temperatuur van de ingrediënten meestal de oorzaak was. Sindsdien is het nooit meer mislukt.

    december 28, 2013
    Beantwoord
  10. Herma zei:

    Was op zoek naar een eenvoudig recept voor aioli en kwam dit tegen. Gemaakt, heerlijk! Heb alleen de mosterd achterwege gelaten… volgende probeer ik het met! bedankt voor deze topper!

    januari 3, 2014
    Beantwoord
  11. Jenny zei:

    Ik heb het vandaag ook gemaakt! IK vond het erg lekker! Ik merkte dat hij wel best pittig was. Kan komen door de knoflook maar misschien had ik er ook wel wat te veel peper in gedaan. Ik hem nog even verfijnd door er wat honing en mayonaise doorheen te doen. (De mayo om hem wat dikker te maken en de honing zodat de mayo smaak niet zou overheersen, dit doe ik ook altijd als ik zelf knoflooksaus maak op mayo basis)

    februari 22, 2014
    Beantwoord
  12. Rick zei:

    Als je de saus te geel vindt kun je er een heel klein scheutje water aan toevoegen. Hierdoor zal het iets witter worden. Let wel op dat je niet teveel gebruikt anders wordt de saus te dun.

    maart 14, 2014
    Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *