We hebben eerder al geschreven over aioli maken en hoe eenvoudig en lekker dat is. Deze keer gaan we een stap verder: we maken Catalaanse aioli. Of, zoals de Catalanen schrijven: allioli, een samentrekking van de woorden knoflook (all) en (i) olie (oli). Volgens de Catalanen is het toevoegen van een ei een knieval naar de toeristen, de aioli wordt er milder van. Met de Catalaanse versie is het dus alsof er een wilde stier over je tong dendert, so fasten your seatbelts & enjoy the ride! En deel deze smaak -indien van toepassing- met je geliefde, zodat je aan het einde van de avond allebei nog in hetzelfde bed wilt slapen.
Ingrediënten Catalaanse aioli
- 6 tot 8 tenen verse knoflook
- olijfolie
- snufje zout
De Catalaanse aioli maken
Pel de tenen knoflook. Doe ze in een vijzel en stamp ze voorzichtig stuk. Voeg wat olijfolie toe en blijf wrijven/stampen met de vijzel tot er een papje ontstaat. Voeg nog wat olijfolie toe en blijf vijzelen. Je zult zien dat de olijfolie en de knoflook binden tot een mooie, beetje transparante saus. Als je meer olijfolie toevoegt wordt de saus dunner.
Opdienen
Deze saus ligt aan de basis van veel Catalaanse recepten, we zullen daar binnenkort ons eens in verdiepen en een mooi recept schrijven, voor nu kun je deze aioli heerlijk op een stokbroodje of toastje smeren.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Wat een heerlijke website! Dank je wel. Hoe kan ik een printvriendelijke versie van een recept krijgen? Ik wil bijvoorbeeld de aioli zonder ei uitprinten om eens te maken. Liever niet mijn laptop of gsm in de keuken.
Met vriendelijke groeten,
Sandra van Gelder
Hoi Sandra, bedankt voor het mooie compliment. Daar worden we blij van. De printvriendelijke versie staat nog op onze todo-lijst. En hij is net een beetje gestegen in de prioriteit 🙂 Binnenkort kun je via de print-functie van de browser (ctrl+p) een mooie versie uitprinten. Wendy & Jeroen
Hoi Sandra, als je nu de aioli zonder ei (of een ander recept) opent en ctrl+p doet dan krijg je een mooie printbare versie. Groet Jeroen
Hoeveel olijfolie gebruik je ongeveer?
hartelijke groet,
Jeanne
Hoi Jeanne, om eerlijk te zijn weet ik dat niet precies. Het schaaltje dat je op de foto ziet is ongeveer 8cm in doorsnede. Jeroen
Ha Jeroen je recept ; Catalaanse Aioli gaat nu gebeuren, houd je op de hoogte alvast bedankt!
Ben benieuwd hoe is bevallen.
Hij is lekker!!
Weg met mayonnaise ,eidooier enz.Hoort niet thuis in alioli.
Gewoon 75 gr melk en drie tenen knoflook en een halve theelepel zout in een beker waar de staafmixer in past.Mixen op de hoogste stand en langzaam 200 tot 250 ml zonnebloemolie er bij gieten tot de gewenste dikte is bereikt.Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Naar smaak nog een teentje knoflook,door de pers,erbij doen.Klaar is Kees.
Hi Marinus. Bedankt voor de tip, dit zullen we eens uitproberen.
Zoals je alioli in een mum kunt maken kan je mayonaise maken.
Begin dan met 4eidooers,een theelepel.mosterd zout en witte peper naar smaak en 75 ml.azijn naar keuze.
Als er toevallig een pot augurken in voorraad is voeg dan een beetje azijn hiervan erbij.
Alles mixen en ,niet te langzaam,ong.250 ml.olie bijvoegen.Gewoon als de mayonaise de goede dikte bereikt stoppen met de olie..Alles weer op kamertemperatuur.
Nu koop je nooit meer fabrieksmayonnause.
(Voormalig eigenaar en chef van een sterrestaurant)
Hoi Marinus, dit ga ik ook een keer proberen, klinkt ook niet als heel veel werk. Dank voor de tips. Welk restaurant?
Vroeger was ik in spanje o.a en daar kreeg je gamba.s in pure oli met wel 6tenen knoflook geperst heet vuurvaste schaaltje op tafel en met stokbrood in die oli dopen gamba.s ernaast. Verukkelijk
Hoi Riet, excuus voor de late reactie. Dat klinkt heerlijk.
Wendy & Jeroen complimenten voor site.
Ik ga voor het originele recept, uit overleving vernomen dat men vroeger wel knoflook en olie voorhanden hadden, en alle andere zaken eigenlijk niet. Vooraluit de tijd van voor de oorlog en heel ver daarvoor. Mijn vriend kwam met zelfde recept wat gebruikt werd voor Pan Payes. (oud cq hard stevig brood, al dan niet geroosterd, daarna laagje Allioli hierop tomaat (pulp) en snufje (zee) zout.dat zoiets eenvoudigs zo lekker kan zijn.
wat leuk Henry. het klinkt heerlijk om oud brood te roosteren met deze aioli erop.
Ik zie dat je in debeschtijving het zout vergeet. Heel belangrijk juist om mee te beginnen. Het werkt namelijk als een schuurmiddel voor het vijzelen van de knof.