Een recept voor een pincho met sprot ~
Tijdens onze vakantie in Logroño in de Rioja-streek hebben we heerlijk genoten van de verschillende pinchos. Een van onze favoriete bars (Tastavin) serveerde alleen maar lekkere tapas, vandaar dat deze ook favoriet was. Op één avond hebben we bijna alle gerechten geproefd. Heerlijk. Deze pincho was zo verrassend dat hij direct de favorietenlijst binnen was gestormd. Vraag aan de bardame: “Wat zit er in? Dan kunnen we hem zelf maken als we weer thuis zijn.” Ik viel bijna van mijn kruk. Aubergine! Er zat aubergine in! Dat vind ik toch een van de minst lekkere groente. Maar hierin is hij heerlijk. Naast aubergine zit er nog sprot, tomaat en peterselie in. En een beetje olijfolie. Meer niet.
Deze pincho was ook onderdeel van de tapasborrel op onze bruiloft. We hadden hem de “DIY” gedoopt. De Do-It-Yourself. Om te voorkomen dat de broodjes sompig worden hebben we onze gasten deze zelf laten samenstellen. Lekker voor de gasten. Handig voor de gastheer / vrouw. Dat scheelt een hoop smeerwerk.
Een pincho is de tapas uit het Noorden van Spanje. Een pincho is een kunstig belegd broodje. De bars in Logroño zijn er meesters in. Sommige bars prikken op een spies met vlees of champignons een broodje zodat het een pincho wordt.
Ingrediënten pincho met sprot
Voor bij de tapasborrel
- 50 gram sprotfilet
- 1 tomaat
- 1 bosjes peterselie
- 1 stokbrood
- 1 aubergine
- olijfolie
Download onze inkooplijst pincho sprot met salsa
De pincho met sprot maken
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de peterselie zo fijn mogelijk. Doe hetzelfde met de tomaat. Hoe fijner, hoe lekkerder. Doe peterselie en tomaat in een schaaltje en giet er een klein scheutje olijfolie bij. Roer het door elkaar. Je salsa is klaar.
Maak kleine sneden in de aubergine. Dit voorkomt dat hij openbarst in de oven. Pak een stuk ovenpapier of aluminiumfolie en leg de aubergine erop. Leg hem in de oven en zet de timer op 45 minuten. Check na 45 minuten of de huid gerimpeld is en of de aubergine zacht is. Is dat nog niet het geval, verleng dan de oventijd met 15 minuten.
Halveer de aubergine. Snijd het vruchtvlees van beide helften los van de schil en gebruik een lepel om het vruchtvlees eruit te scheppen. Schraap de achtergebleven aubergine nog van de huid. Snijd de aubergine in 4 of 5 grove stukken en doe deze met een beetje olijfolie in de keukenmachine. Draai of pureer de aubergine tot een pasta.
Snijd het stokbrood in plakken. Besmeer elk stokbroodje met wat auberginepasta, leg er een sprotje op en schep er wat salsa overheen. Je pincho is klaar. Smullen maar.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Beste Wendy en Jeroen,
Via het recept van de Argentijnse Chimichurri kwam ik op jullie site ook dit gerecht tegen. Als BBQ fanaat zocht ik een tussengerecht en de aubergine kan je prima op de BBQ klaarmaken.
Op de 1 of andere manier had ik nog geen ervaring met sprot dus was erg benieuwd. Dus snel naar de winkel en de betreffende ingrediënten gehaald. Nou ik kan jullie mededelen dat dit een Goddelijk gerecht is, simpel, apart en super lekker. Wat me vooral opviel was dat het zonder toevoeging van zout en peper perfect in balans is.
En sprot zal in het vervolg vaker op mijn boodschappenlijstje staan.
Bedankt voor het delen van dit fantastische recept.
Hoi Hugo. Wat fijn om te horen!