Pincho met sprot en salsa

Een recept voor een pincho met sprot ~

Tijdens onze vakantie in Logroño in de Rioja-streek hebben we heerlijk genoten van de verschillende pinchos. Een van onze favoriete bars (Tastavin) serveerde alleen maar lekkere tapas, vandaar dat deze ook favoriet was. Op één avond hebben we bijna alle gerechten geproefd. Heerlijk. Deze pincho was zo verrassend dat hij direct de favorietenlijst binnen was gestormd. Vraag aan de bardame: “Wat zit er in? Dan kunnen we hem zelf maken als we weer thuis zijn.” Ik viel bijna van mijn kruk. Aubergine! Er zat aubergine in! Dat vind ik toch een van de minst lekkere groente. Maar hierin is hij heerlijk. Naast aubergine zit er nog sprot, tomaat en peterselie in. En een beetje olijfolie. Meer niet.

Deze pincho was ook onderdeel van de tapasborrel op onze bruiloft. We hadden hem de “DIY” gedoopt. De Do-It-Yourself. Om te voorkomen dat de broodjes sompig worden hebben we onze gasten deze zelf laten samenstellen. Lekker voor de gasten. Handig voor de gastheer / vrouw. Dat scheelt een hoop smeerwerk.

Een pincho is de tapas uit het Noorden van Spanje. Een pincho is een kunstig belegd broodje. De bars in Logroño zijn er meesters in. Sommige bars prikken op een spies met vlees of champignons een broodje zodat het een pincho wordt.

Ingrediënten pincho met sprot

Voor bij de tapasborrel

Ingrediënten
Ingrediënten

  • 50 gram sprotfilet
  • 1 tomaat
  • 1 bosjes peterselie
  • 1 stokbrood
  • 1 aubergine
  • olijfolie

Download onze inkooplijst pincho sprot met salsa

De pincho met sprot maken

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de peterselie zo fijn mogelijk. Doe hetzelfde met de tomaat. Hoe fijner, hoe lekkerder. Doe peterselie en tomaat in een schaaltje en giet er een klein scheutje olijfolie bij. Roer het door elkaar. Je salsa is klaar.

Snijd de tomaat
Snijd de tomaat
Zo klein mogelijk
Zo klein mogelijk
Doe tomaat en peterselie in een schaaltje
Doe tomaat en peterselie in een schaaltje
Voeg olijfolie toe
Voeg olijfolie toe
Roeren. De salsa is klaar
Roeren. De salsa is klaar

Maak kleine sneden in de aubergine. Dit voorkomt dat hij openbarst in de oven. Pak een stuk ovenpapier of aluminiumfolie en leg de aubergine erop. Leg hem in de oven en zet de timer op 45 minuten. Check na 45 minuten of de huid gerimpeld is en of de aubergine zacht is. Is dat nog niet het geval, verleng dan de oventijd met 15 minuten.

Maak sneden in de aubergine
Maak sneden in de aubergine
Leg hem op aluminiumfolie in de oven
Leg hem op aluminiumfolie in de oven
Haal hem na 45min uit de oven als hij gerimpeld is
Haal hem na 45min uit de oven als hij gerimpeld is

Halveer de aubergine. Snijd het vruchtvlees van beide helften los van de schil en gebruik een lepel om het vruchtvlees eruit te scheppen. Schraap de achtergebleven aubergine nog van de huid. Snijd de aubergine in 4 of 5 grove stukken en doe deze met een beetje olijfolie in de keukenmachine. Draai of pureer de aubergine tot een pasta.

Halveer de aubergine
Halveer de aubergine
Snijd het vruchtvlees los van de schil
Snijd het vruchtvlees los van de schil
Schep het vruchtvlees eruit
Schep het vruchtvlees eruit
Snijd in stukken
Snijd in stukken
Schraap de rest er uit
Schraap de rest er uit
Herhaal voor de andere helft
Herhaal voor de andere helft
Doe de aubergine met een scheutje olijfolie in de blender
Doe de aubergine met een scheutje olijfolie in de blender
Belden maar
Belden maar
De auburginepasta is klaar
De auburginepasta is klaar

Snijd het stokbrood in plakken. Besmeer elk stokbroodje met wat auberginepasta, leg er een sprotje op en schep er wat salsa overheen. Je pincho is klaar. Smullen maar.

Snijd het brood
Snijd het brood
Besmeer met aubergine
Besmeer met aubergine
Lekker met een dikke laag
Lekker met een dikke laag
Leg er een sprot op
Leg er een sprot op
Schep er wat salsa over
Schep er wat salsa over
Smullen maar!
Smullen maar!

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Pincho met Sprot en salsa

2 reacties

  1. Hugo zei:

    Beste Wendy en Jeroen,
    Via het recept van de Argentijnse Chimichurri kwam ik op jullie site ook dit gerecht tegen. Als BBQ fanaat zocht ik een tussengerecht en de aubergine kan je prima op de BBQ klaarmaken.
    Op de 1 of andere manier had ik nog geen ervaring met sprot dus was erg benieuwd. Dus snel naar de winkel en de betreffende ingrediënten gehaald. Nou ik kan jullie mededelen dat dit een Goddelijk gerecht is, simpel, apart en super lekker. Wat me vooral opviel was dat het zonder toevoeging van zout en peper perfect in balans is.
    En sprot zal in het vervolg vaker op mijn boodschappenlijstje staan.
    Bedankt voor het delen van dit fantastische recept.

    januari 30, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Hugo. Wat fijn om te horen!

      januari 30, 2016
      Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.