Een tapasrecept voor Sprot al Horno ~
Nadat wij onze droogkokers hadden gestrikt voor ons kookproject gingen we aan de slag met het menu voor de tapasavond. Nu hadden we al een vrij uitgebreid tapasassortiment maar er ontbraken nog wat vis-tapas. Carl en Simone zouden wel even een ‘paar’ recepten proberen en ons dan uitnodigen voor een proefavond. Na deze fantastische proeverij rolden wij tonnetje rond naar huis met een aangevuld tapasmenu én nieuwe favorieten.
Potjandorie, jongens en meisjes, wat is deze sprot lekker.
Ingrediënten sprot al horno
Voor bij de tapasborrel
- 200 gram sprotfilet
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 citroen
- bosje peterselie
- 3 laurierblaadjes
- zout
- peper
- olijfolie
- rode wijnazijn
Download onze inkooplijst sprot al horno
De sprot al horno maken
Stap 1: Voorbereiden
Zet de oven alvast aan zodat hij kan voorverwarmen op 170 graden. Zoek alvast een klein ovenschaaltje of middelgrote ovenvaste tapasschaal in je keukenassortiment. De reden dat deze liever niet te groot is, heeft te maken met dat je straks een aantal laagjes wilt maken. Ook zal de hoeveelheid olie en azijn onnodig toenemen als je een te grote schaal gebruikt.Snijd de peterselie fijn. Snijd de knoflook in kleine stukjes en snijd ook de laurierblaadjes klein.
Stap 2: De ovenschaal vullen
Voor de planning van het aantal lagen sprotjes maak je nu een inschatting op basis van de grootte van de ovenschaal die je gaat gebruiken. Het doel is drie lagen, eventueel twee. Bij drie lagen verdeel je de kruiden in tweeën en de sprotjes in drieën. Wij hebben een perfect kleine ovenschaal zodat we drie lagen kunnen maken. Twee of drie lagen maakt voor de smaak overigens niets uit.
Leg de eerste laag sprotjes in het ovenschaaltje. Bedek deze laag met de helft van de peterselie, de helft van de knoflook en de helft van de laurierblaadjes. Voeg peper en zout toe. Leg de volgende laag sprotjes over de kruiden. Bedek deze laag sprotjes met de rest van de kruiden en leg vervolgens de laatste laag sprotjes in de schaal.
Pers de citroen en voeg het sap toe aan de schaal met sprotjes.
Voor de olie en azijn gebruiken we een verhouding 2 : 1. Dus 300 ml olijfolie en 150 ml rode wijnazijn. Nu ben ik (soms tot ergernis van Wendy) niet zo nauwkeurig. Dus ik schenk zoveel olijfolie in de schaal tot de onderkant van de bovenste laag en vul dan aan met rode wijnazijn tot het net onder staat. Duw de visjes nog even voorzichtig aan, zodat ze echt onder staan.
Stap 3: in de oven
Zet de schaal 15 minuten in de oven. Als de 15 minuten voorbij zijn begint de olie net een beetje te borrelen. Haal de schaal na 15 minuten uit de oven. Is de olie halverwege al zo heet dat hij borrelt draai de oventemperatuur dan een klein beetje terug of haal de schaal er 5 minuten eerder uit.
Laat de schaal rustig afkoelen, de visjes kunnen dan nog even na garen.
Opdienen
Schep de visjes uit de schaal en leg ze gezellig met een stuk of wat op een schaaltje. Leg er een paar kleine vorkjes bij. En servetten.
Je kunt de visjes eten als ze nog warm zijn, of je kunt ze in de koelkast bewaren en de dag erna koud eten.
Carl & Simone, hartelijk dank voor dit recept.
Eet smakelijk!
Wendy & Jeroen
Beste Jeroen,
Ik heb vandaag op de markt 1 kilo sproet gekocht om jullie recept te proberen. Overigens 1 kilo sproet is een beetje veel voor twee personen. Kan ik deze lang bewaren?
Ik zie jouw reactie met belangstelling tegemoet.
Ja. Klopt dat dat wat veel is. Wij bewaren het wel een paar dagen in de koelkast. En dan snoepen we er meerdere dagen van. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat we het ooit hebben ingevroren. Meestal is het dan toch wel snel op.
Beste Jeroen,
Op de foto’s lijkt het of er gerookte sprotfilet gebruikt word, de ingrediëntenlijst vermeld het woord ‘gerookte’ echter niet. Is er verse sprotfilet gebruikt of is het gerookte sprotfilet?
In afwachting van je reactie en met vriendelijke groeten.
nee, we hadden geen gerookte sprotfilet gebruikt maar verse.